Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 29- 2022. 07. 30

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.29.

Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9/B. § (2) bekezdés b) pontjában és a 62. §. (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján - a Korm. rendelet 29. § a) pontjában a partnerségi egyeztetésben meghatározottak szerint a partnerségi egyeztetés szereplői véleményének kikérésével, és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (6) bek. meghatározott feladatkörében az állami főépítészi hatáskörben eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal záró szakmai véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beépítésre szánt területek

lakóterület, ezen belül)

„ac) kertvárosias lakóterület Lke

[Az építési telkeinek kialakítása során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, azok legnagyobb beépítettségét, továbbá az építhető épületmagasság mértékét a Helyi Építési Szabályzat (továbbiakban Hész) 4. melléklete tartalmazza.]

(2) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés h) pontja a következő he) alponttal egészül ki:

(Beépítésre nem szánt területek

Különleges terület Kb, ezen belül)

„he) a MotoGP versenypálya és multi funkciós autó-motor sport komplexum - mint lelátóval rendelkező részben fedett sportlétesítmény - elhelyezésének céljára szolgáló különleges terület övezete Kb-msport”

(kerültek kijelölésre, melyek besorolását a Szabályozási Terv határozza meg és határolja le.)

2. § (1) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdés b) pont ba) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az előkertek szabályozását e rendelet 6. melléklet „Előkertek szabályozása” tartalmazza. Az előkert méretét (3,0 m, vagy 5,0 m, vagy 0,0 m) az alábbiak szerint kell meghatározni:

]

„ba) Előkert nélküli beépítés - választható (utcavonalon álló, vagy attól 3,0 m, templom-imaház esetében tetszőleges távolságra álló épület elhelyezéssel)”

(2) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az előkertek szabályozását e rendelet 6. melléklet „Előkertek szabályozása” tartalmazza. Az előkert méretét (3,0 m, vagy 5,0 m, vagy 0,0 m) az alábbiak szerint kell meghatározni:

Előkertes beépítés esetén az előkertek mérete:]

„cb) Gazdasági területeken 10,0 méter, (kivéve ahol a szabályozási terv mást nem ír elő,és kivéve a Gksz-1xx építési övezetet, ahol az előkert mérete 3,0 m.)”

(3) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 22. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az oldalkert legkisebb szélessége nem lehet kisebb:)

„c) 7,5 m szabályozott épületmagasságot meg nem haladó övezeti előírás esetén az oldalkert mértéke 4,0 m-re csökkenthető a (6) bekezdés a,b,c,d pontjában meghatározott követelmények együttes betartása mellett.”

3. § A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 24. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Középület esetében, az erre a célra kialakított telken az épületmagasság 8,5 m-re növelhető szabadonálló beépítési mód mellett.”

4. § A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 34. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„34. Vt-2, Vt-2x, Vt-2xx építési övezetek - Településközpont (Kisvárosias jellegű magas beépítési intenzitású) terület”

5. § A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 44. § (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

(Az építési övezetben elhelyezhető:)

„g) oktatási, szálláshely szolgáltató, vendéglátó épület”

6. § A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„43/A. A Gá-1 építési övezet (Általános (Gazdasági) területek)

46/A. § (1) Az általános gazdasági terület környezetre jelentős hatást nem gyakorló ipari és gazdasági tevékenységi célú, továbbá kereskedelmi, szolgáltató és raktár rendeltetésű építmények elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épületekre vonatkozó előírások:

a) Az építési övezetben elhelyezhető mindenfajta, környezetre jelentős hatást nem gyakorló rendeltetésű:

aa) ipari, gazdasági tevékenységi célú épület,

ab) kereskedelmi, vendéglátó

ac) szolgáltató (beleértve a szálláshely szolgáltatást is)

ad) raktár rendeltetésű építmény

ae) Az elhelyezhető főépítmények használatát kiszolgáló, kiegészítő rendeltetések. Különösen: szociális, irodai és oktatási épület

af) parkolóház, üzemanyagtöltő, szerviz,

ag) A fenti rendeltetések kiszolgálására szolgáló sportépítmény és

ah) egyéb közösségi szórakoztató épület.

b) Az általános gazdasági területen lakó rendeltetés nem helyezhető el.

c) Ahol a szabályozási terv azt jelöli, a lakóterületek felé néző telekrészen, a szabályozási terven feltüntetett szélességű, jelen rendelet 16. § (3) bekezdés szerinti „telken belüli védőzónát” kell kialakítani, ahol a terület 40%-án utak, parkoló területek, valamint a szomszédos lakóterületeket nem veszélyeztető (szociális, irodai, raktározási célú) épületek elhelyezhetőek.

d) Az építési telkek legnagyobb beépítettségét, az építhető épületmagasság mértékét, a telkek kialakítása, rendezése során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, valamint a telek előírt legkisebb zöldfelületének arányát, e rendelet 3. mellékletének 3. táblázata tartalmazza.

7. § (1) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 60. § c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Azokban az esetekben, amikor az elhelyezhető építmények rendeltetésük miatt jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre, vagy a környezetük megengedett külső hatásaitól is védelmet igényelnek, de a területek igényelt beépítése nem haladja meg az 5%-ot, különleges beépítésre nem szánt területek kerültek kijelölésre.)

„c) Kb-id Idegenforgalmi hasznosítású terület
d) Kb-En Napelempark különleges területe és”

(2) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 60. §-a a következő e) ponttal egészül ki:

(Azokban az esetekben, amikor az elhelyezhető építmények rendeltetésük miatt jelentős hatást gyakorolnak a környezetükre, vagy a környezetük megengedett külső hatásaitól is védelmet igényelnek, de a területek igényelt beépítése nem haladja meg az 5%-ot, különleges beépítésre nem szánt területek kerültek kijelölésre.)

„e) Kb-msport a MotoGP versenypálya és multi funkciós autó-motor sport komplexum - mint lelátóval rendelkező részben fedett sportlétesítmény - elhelyezésének céljára szolgáló különleges terület övezete”

8. § A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 60. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„60. Kb-id, Kb-id/2 jelű övezet - Idegenforgalmi hasznosítású, beépítésre nem szánt különleges terület”

9. § (1) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 63. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Kb-id-jelű övezet a téglagyár környezetében, a tervezett üdülőterületi fejlesztésekhez kapcsolódóan került kijelölésre, azokon a területeken, ahol a terepadottságokat figyelembe véve tavas- pihenő zóna kialakítása célszerű, közbeékelődő beépítésre alkalmassá tehető kisebb területekkel.A „Kb-id/2”-jelű övezet Hajdúnánás külterületén került kijelölésre.”

(2) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 63. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az épületeket szabadonállóan, a Kb-id övezetben terület max. 2 %-os, a Kb-id/2 övezetben a terület max. 10%-os beépítettségével lehet elhelyezni, legfeljebb 6,0 méteres épületmagassággal.”

10. § (1) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(2) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(3) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(4) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(5) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(6) A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

11. § Hatályát veszti a Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 44. § (2) bekezdés f) pontja.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

13. § A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, amennyiben az ügyfél számára az kedvezőbb elbírálást eredményez és az ügyfél kéri.

1. melléklet

1. A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 2. pontjában foglalt táblázat 7a. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(B

A

C

D

E

F

G)

7a

Vt-2xx

Zártsorú (z)

300

10

25

60/75*

6,0-7,5”

2. A Hajdúnánás Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 32/2020 (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 3. pontja helyébe a következő pont lép:

„3. táblázat:

Gazdasági övezetek beépítésének előírásai

B

A

C

D

E

F

G

1

Az építési telek

Előírt
Max.
épület
magasság
(m)

2

Övezeti
jele

Beépítési módja
/jele/

Legkisebb területe
(m2)

Legkisebb szélessége
(m)

Legkisebb mélysége
(m)

Legnagyobb beépítettsége
(%)

3

Kereskedelmi- szolgáltató gazdasági övezetek

4

Gksz-1

Szabadon álló

2500

30

60

40

9,0

5

Gksz-1x

Szabadon álló

2500

30

60

40

6,0

6

Gksz-1xx

Szabadon álló

2500

30

60

40

6,0

7

Gksz-2

Szabadon álló

1800

25

50

60

7,5

8

Gksz-3

Szabadon álló

2 000

20

-

60

12,5*

9

Ipari gazdasági övezetek

10

Gip-1

Szabadon álló
/SZ/

3000

40

60

50

12,5*

11

Gip-1x

Szabadon álló
/SZ/

1000

30

-

50

9,0*

12

Gmg-1

Szabadon álló
/SZ/

3000

40

60

40

12,5*

13

Általános gazdasági övezet

14

Gá-1

Szabadon álló
/SZ/

3000

40

50

70

12,5*

3.1. - A Gksz-1x - jelű övezet, idegenforgalmi jelentőségű területeken került kijelölésre. (A Keleti- Főcsatornán keresztül vezető hídfőnél). A területek jelentősége miatt ezeken a helyeken csak kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, egyéb közösségi szórakoztató épületek helyezhetők el.

3.2. - Amennyiben a Gksz-1xx-jelű övezetben egyébként megengedett „nem jelentősen zavaró hatású gazdasági tevékenység” nyer elhelyezést, a területtel szemközti területek szélétől számított 50 m védőtávolságba beleeső ingatlanrészen, korlátozott használatú védőzónát kell kialakítani. Ebben a zónában csak gépkocsi parkolók, és nem termelő tevékenység számára helyet adó épületek (irodák, szociális helyiségek, tároló épületek) helyezhetők el.

3.3. * A technológiai építmények, műtárgyak és sajátos építményfajták magasságával az épületmagasság szabályozott legnagyobb mértéke, ha azt egyéb előírás nem korlátozza, növelhető.

3.4. - GMg-1 övezet „védőzóna”, vagy a beépítést korlátozó zóna a közút és a magánút mellett.”

2. melléklet

8. melléklet
Egyes sajátos jogintézmények-Építési tilalmak, településrendezési kötelezések
Telekcsoport újrafelosztásra kijelölt területek: Az Étv. 24. § (2) bekezdés szerinti „telekcsoport újrafelosztás” kötelezettségére kijelölt területek:- 0121/19 Hrsz földterület. (Tarr Kálmán utca- Nyíl utca- Brassai Károly utca- 0121/18 Hrsz-ú utca által határolt tömb.)”

3. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

6. melléklet