Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a Szigetvári Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, továbbá a köztisztviselőt megillető szociális, jóléti, egészségügyi és egyéb juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2024. 01. 27

Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a Szigetvári Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, továbbá a köztisztviselőt megillető szociális, jóléti, egészségügyi és egyéb juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról1

2024.01.27.

Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232/A. § (1) bekezdésében, a 234. § (3) bekezdés c) pontjában, a 234. § (4) – (5) bekezdésében, továbbá a 237. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:2

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. Önkormányzat: Szigetvár Város Önkormányzat,

2. Képviselő-testület: Szigetvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete,

3. Hivatal: Szigetvári Polgármesteri Hivatal,

4. Kttv.: a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény,

5. munkavállaló: a Hivatal munkajogviszony keretében foglalkoztatott munkavállalója,

6. közeli hozzátartozó: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott személyek,

7. Mt.: a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény

2. A rendelet célja

2. § A rendelet célja – a Kttv. keretei között – a Hivatal köztisztviselői részére a köztisztviselők közszolgálati jogviszonyával összefüggő kérdések, - különösen a köztisztviselői illetményalappal, díjazással összefüggő szabályok, valamint a szociális, jóléti, egészségügyi és egyéb juttatások, illetve szociális és kegyeleti támogatások megállapítása.

3. A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Hivatal közszolgálati jogviszony keretében, teljes, -és részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőire.

(2) A rendelet 12. § illetve 15–17. §-ának rendelkezéseit a polgármesterre is alkalmazni kell azzal, hogy esetében a juttatásról, illetve annak mértékéről a Képviselő-testület dönt.

(3) A részmunkaidőben foglalkoztatott, illetve az év közben közszolgálati jogviszonyt létesítő, továbbá a határozott idejű közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott köztisztviselőt az e rendeletben szabályozott jogosultságok időarányosan illetik meg.

(4) E rendelet hatálya nem terjed ki - a 12. §, illetve a 15–17. § kivételével - az Önkormányzat feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására a Hivatalban az Mt. hatálya alá tartozó munkajogviszony keretében foglalkoztatottakra.

4. A juttatások és támogatások nyilvántartása

4. § Az egyes juttatásokról és támogatásokról a jegyző évenként elkülönített nyilvántartást vezet.

5. Teljesítményértékelés

5. § (1) A köztisztviselők munkateljesítményének meghatározásához a Képviselő-testület minden év december 31-ig megfogalmazza a teljesítménykövetelmények alapját képező célokat a Hivatal egészére, ezen belül a Hivatal egyes szervezeti egységeire nézve.

(2) A jegyző esetében a polgármester állapítja meg a Képviselő-testület által megfogalmazott célok figyelembevételével a teljesítménykövetelményeket, értékeli ezek teljesítését és az értékelésről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) Az osztályvezetők vonatkozásában a jegyző, a köztisztviselők vonatkozásában pedig – átruházott hatáskörben az osztályvezetők – a jegyzővel egyeztetve – állapítják meg a teljesítménykövetelményeket és értékelik annak végrehajtását.

6. A Hivatal vezetői munkakörrel rendelkező köztisztviselői

6. § (1) A Hivatal vezetői munkakörrel rendelkező köztisztviselői

a) jegyző (a Közigazgatási Osztály vezetője),

b) aljegyző,

c) osztályvezetők,

d) irodavezető.

(2) A Hivatal osztályvezetői

a) Költségvetési és Pénzügyi Osztály vezetője,

b) Közigazgatási Osztály vezetője,

c) Titkársági Osztály vezetője,

d) Vagyongazdálkodási és Műszaki Osztály vezetője.

(3) A Hivatal irodavezetője a Közfoglalkoztatási Iroda vezetője.

(4) A Hivatal osztályvezetői főosztályvezető-helyettesi szintnek, irodavezetője pedig osztályvezetői szintnek megfelelő vezetői munkakörrel rendelkezik.

7. A Közszolgálati Tisztviselők Napja

7. § (1) A Képviselő-testület a Hivatal köztisztviselői számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja (a továbbiakban: Köztisztviselők napja), július 1-je, munkaszüneti nap.

(2) A Köztisztviselők Napjának megünneplésével összefüggésben keletkező többletköltségek fedezetét a Hivatal költségvetése terhére biztosítja.

8. Illetményalap

8. §3 A Képviselő-testület az illetményalapot 2024.01.01.- 2025.02.28. közötti időtartamra 46. 380, - Ft összegben állapítja meg.

9. Illetménykiegészítés

9. §4 A Képviselő-testület a Hivatal felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező köztisztviselői részére 2024. évben egységesen illetménykiegészítést állapít meg, melynek mértéke alapilletményük 22,11 %-a.

10. Vezetői illetménypótlék

10. § A Képviselő-testület a Hivatal - e rendelet 6. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott - vezetői részére vezetői pótlékot állapít meg, melynek mértéke

a) az osztályvezető tekintetében alapilletményének 15 %-a,

b) az irodavezető tekintetében alapilletményének 5 %-a.

11. Jutalom

11. § (1) A köztisztviselő közszolgálati feladatainak kiemelkedő teljesítéséért, a szervezet szempontjából fontos vagy váratlanul jelentkező feladatok elvégzéséért, illetve a feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért, továbbá példamutató munkateljesítményéért – minősítése, vagy ennek hiányában teljesítményértékelés alapján - jutalomban részesíthető.

(2) A jutalmazást a jegyző – a részmunkáltatói joggal rendelkező vezetőtársai javaslatait is figyelembe véve – a polgármesterrel egyetértésben állapítja meg.

(3) A köztisztviselők jutalmazásának részletszabályait a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

12. Illetményelőleg

12. § (1) A köztisztviselő átmeneti anyagi gondjai enyhítése érdekében évente egy alkalommal illetményelőlegben részesíthető, feltéve, hogy az előző felvett illetményelőleg összegét teljes egészében kiegyenlítette.

(2) A jegyző az engedélyezett illetményelőlegekről analitikus és összesített nyilvántartást, valamint az elutasított kérelmekről nyilvántartást vezet.

(3) Az illetményelőlegre való jogosultság további feltételrendszerét, a kérelem elbírálásának szabályait, valamint a visszafizetéssel, fizetési halasztással kapcsolatos részletszabályokat a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

13. A köztisztviselő szakmai előrehaladását biztosító tanulmányi támogatás

13. § (1) A Hivatal szakember szükségletének biztosítása érdekében – a munkáltatóval kötött megállapodás alapján – képzési, továbbképzési, valamit nyelvtanulási támogatás biztosítható

a) kamatmentesen visszatérítendő, vagy

b) vissza nem térítendő támogatás formájában.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmányi szerződés megkötésére a jegyző jogosult, amennyiben arra a Hivatal költségvetési forrásai fedezetet biztosítanak.

(3) A tanulmányi támogatásra vonatkozó részletes szabályokat a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

14. Egészségügyi szolgáltatások igénybevételének támogatása

14. § (1) A képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén a köztisztviselő részére, amennyiben a napi munkaidejéből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használ és a szemészeti szakvizsgálat eredményeként a szakorvosi vizsgálat megállapítja a szemüveg használatának indokoltságát, a Hivatal a képernyő előtti éleslátást biztosító szemüveg vásárlásához vissza nem térítendő támogatás formájában bruttó 20.000 Ft mértékben, kétéves időtartamra hozzájárul.

(2) A támogatás igénybevételével, illetve elszámolásával kapcsolatos részletszabályokat a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

15. Rendkívüli élethelyzetbe került köztisztviselő támogatása

15. § (1) A rendkívüli élethelyzetbe került köztisztviselő 50.000 – 100. 000 Ft-ig terjedő vissza nem térítendő támogatásban részesíthető.

(2) A támogatás megítéléséről, valamint annak mértékéről a jegyző az eset körülményeinek mérlegelését követően dönt.

16. Kegyeleti támogatás

16. § (1) Temetési segélyben részesíthető a Hivatal köztisztviselője – kérelmére –, közeli hozzátartozója halála esetén.

(2) A temetési segély mértéke bruttó 75.000 Ft elhunytanként.

17. § (1) Hivatalból vagy kérelemre kegyeleti támogatás illeti meg az elhunyt köztisztviselő eltemettetéséről gondoskodó hozzátartozót, amennyiben az elhunyttal, annak haláláig közös háztartásban élt és a családjában az egy főre jutó nettó havi átlagjövedelem nem éri el a mindenkori minimálbér összegét.

(2) A temetési segély mértéke megegyezik a 16. § (2) bekezdésében foglaltakkal.

(3) Nem illeti meg a temetési segély a hozzátartozót, amennyiben az elhunyt köztisztviselőt a közszolgálat halottjává nyilvánították és temetésének költségeit az Önkormányzat vagy valamely állami szerv egészben vagy részben fedezte.

17. Házasságkötés alkalmából nyújtott támogatás

18. § (1) A Hivatalban dolgozó köztisztviselő első házasságkötése alkalmából vissza nem térítendő támogatásban részesíthető.

(2) A támogatás mértéke a Hivatal köztisztviselői számára e rendelet 8. § -ában meghatározott összeg.

18. Ruházati költségtérítés

19. § (1) Az anyakönyvi eseményen részt vevő anyakönyvvezetőt – a szertartások színvonalas megrendezése érdekében –formaruha használat címén évente bruttó 75. 000 Ft összeg illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezető részére megállapított költségtérítés összegét legkésőbb a tárgyév október 15-ig ki kell fizetni és a költségtérítés összegéről - a Hivatal nevére kiállított számlával igazoltan el kell számolni legkésőbb a tárgyév december 31-ig.

(3) Az anyakönyvvezetők ruházati költségtérítésére vonatkozó részletszabályokat a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg

20. § (1)5 Az online felületen közvetített rendes képviselő-testületi ülésen rendszeresen részt vevő és felszólaló vezetői megbízással rendelkező köztisztviselőket, valamint a képviselő-testületi ülések és a településrészi önkormányzatok testületi ülésének jegyzőkönyvvezetőjét (a továbbiakban együtt: jegyzőkönyvvezető), illetve az ünnepi képviselő-testületi ülések szakszerű lebonyolítását végző köztisztviselőt (a továbbiakban: ünnepi ülések lebonyolítója) évente egy alkalommal bruttó 75. 000 Ft ruházati költségtérítés illeti meg.

(2) A jegyzői és a bizottsági referenst évente egy alkalommal bruttó 75.000 Ft ruházati költségtérítés illeti meg. Amennyiben a referensek a képviselő-testületi ülésen jegyzőkönyvvezetői feladatot is ellátnak a ruházati költségtérítésre kizárólag referensi vagy jegyzőkönyvvezetői minőségben, évente egy alkalommal jogosultak.

(2a)6 Amennyiben a településrészi önkormányzatok testületi ülésének jegyzőkönyvvezetője az ünnepi testületi ülések lebonyolításának feladatát is ellátja, a ruházati költségtérítésre kizárólag jegyzőkönyvvezetői vagy ünnepi ülések lebonyolítója minőségben, évente egy alkalommal jogosult.

(3) A kifizetés és az elszámolás időpontjára vonatkozó szabályok megegyeznek az e rendelet 19. § (2) bekezdésében foglaltakkal.

(4) A vezetői megbízással rendelkező köztisztviselők, a jegyzőkönyvvezetők, valamint a jegyzői és a bizottsági referensek ruházati költségtérítésére vonatkozó szabályokat a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

21. § (1) A közszolgálati jogviszony létesítésekor a közterület-felügyelőt egyszeri természetbeni egyenruha-juttatás (alapellátás) illeti meg. Az egyenruha-juttatás az alapellátáson túl a – szükség szerinti – utánpótlási ellátást is magában foglalja.

(2) Az egyenruházati és felszerelési cikkek beszerzéséről a Hivatal gondoskodik.

(3) A közterület-felügyelők ruházati juttatásainak részletes szabályait a jegyző - a rendészeti feladatokat ellátó személyek, valamint a fegyveres biztonsági őrök ruházati ellátására vonatkozó részletes szabályokról szóló 70/2012. (XII. 14.) BM rendelet rendelkezésire tekintettel – a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

19. Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés és a saját gépjármű használatának rendje

22. § (1) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) 3. § -ában foglaltak figyelembevételével a munkáltató a munkavállalónak megtéríti a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjának 86 %-át, amennyiben azok megfelelnek a Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés a) -b) pontjában meghatározott feltételeknek.

(2)7 A saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése kilométerenként - a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdése b) pontjában meghatározott összeg a Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott mértékének megfelelően 18 Ft.

(3) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés igénybevételére, valamint a saját gépjármű használatának rendjére vonatkozó részletszabályokat – jogszabályi keretek között – a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

20. Az 50. életévét betöltő és a nyugdíjba vonuló köztisztviselő köszöntése

23. § (1) Az 50. életévét betöltő köztisztviselő születésnapja alkalmából - amennyiben a köztisztviselő legalább 10 éve a Hivatal dolgozója – 20. 000 Ft értékű tárgyjutalomban részesül.

(2) A nyugdíjba vonuló köztisztviselő – amennyiben legalább 10 éve a Hivatal dolgozója – e rendelet 8. § -ában meghatározott illetményalap 100 %-ának megfelelő értékű tárgyjutalomban részesül.

(3) Az 50. életévét betöltő és a nyugdíjba vonuló köztisztviselő köszöntésének részletes szabályait a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

21. Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések

24. §8

25. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.

26. §9 (1) A rendelet 22. § (2) bekezdésének - a Szigetvári Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről, továbbá a köztisztviselőt megillető szociális, jóléti, egészségügyi és egyéb juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 15/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: módosító rendelet) 3. § b) pontjával 2023. február 25-i hatállyal módosított - rendelkezését a módosító rendelet 4. § -ának rendelkezésétől eltérően 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet 8. és 9. §-ainak - 2024. január 27. napjától hatállyal módosított rendelkezéseit - 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2022. október 3. napjával.

2

A bevezetője a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 8. § a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 8. § a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 9. § a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 9. § a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 20. § (1) bekezdése a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 20. § (2a) bekezdését a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 22. § (2) bekezdése a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

A 26. §-t a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. A 26. § a Szigetvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.