Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra benyújtott pályázatok elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 17

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 17/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra benyújtott pályázatok elbírálásának szabályairól

2023.02.17.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.4.1 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Esélyteremtési Bizottság, a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság, és a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 5.4.9. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Kecskemét megyei jogú város területén lakóhellyel rendelkező, az önkormányzathoz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra pályázatot benyújtó felsőoktatási, valamint felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó hallgatóra terjed ki (továbbiakban: pályázó).

2. § A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra benyújtott pályázatokról a 3. §-ban foglalt bírálati szempontok alapján a polgármester dönt.

3. § (1) Az önkormányzat - érvényes pályázat esetén - előnyben részesíti azt a pályázót,

a)1 akinek a családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori szociális vetítési alap legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg,

b) aki árva vagy félárva,

c) aki valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családjában folyamatos ellátást igénylő beteg van,

d) akinek szülője vagy gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,

e) akinek gyermeke van,

f) akinek a családjában élő eltartottak száma 3, vagy annál több, vagy

g) aki kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesül.

(2) Ha a pályázónál az (1) bekezdés a)–f) pontjában felsorolt szociális körülmények közül több áll fenn, úgy őt fokozottan rászorulónak kell tekinteni a támogatási sorrend kialakításánál, valamint a támogatási összeg odaítélése során előnyben kell részesíteni.

4. § (1) A támogatás összege havonta legalább 5.000 Ft, de legfeljebb 10.000 Ft.

(2) Az elbírálási szempontok alapján csak annyi pályázó támogatható, akiknek támogatására az önkormányzat fedezettel rendelkezik.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

6. §2

1

A 3. § (1) bekezdés a) pontja a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 11. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 6. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.