Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 14- 2023. 11. 02

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.14.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.4.1 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Esélyteremtési Bizottság, a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4.4.3. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jogi és Ügyrendi Bizottság, és a Közgyűlés és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 5.4.9. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális támogatásokról szóló 3/2015. (II. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Sztr.) 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a közös költséghez, valamint a tüzelőanyag költségeihez nyújtható. A tüzelőanyag költségeihez támogatás abban az esetben nyújtható, amennyiben a kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek a Városi Szociális Közalapítványtól a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban tüzelőanyag támogatásban nem részesültek.”

„(3) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésén kívül, a lakossági átlagfogyasztást meghaladó rezsiköltség gáz vagy villanyáram költségeinek enyhítésére támogatást kell megállapítani annak a kérelmezőnek,

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegét, vagy

b) aki egyedülélő, vagy gyermekét egyedül neveli és az egy főre jutó havi jövedelem a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 120 %-át nem haladja meg.”

2. § (1) Az Sztr. 9. § a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A támogatás megállapításához a 3. § (2) bekezdése szerinti igazolásokon túl be kell csatolni]

„a) azon közüzemi szolgáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi számlát, ahova a kérelmező a támogatás folyósítását kéri,
b) az érintett lakás használati jogcímét igazoló irat másolatát,”

(2) Az Sztr. 9. § b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A támogatás megállapításához a 3. § (2) bekezdése szerinti igazolásokon túl be kell csatolni]

„b) az érintett lakás használati jogcímét igazoló irat másolatát és
c) a Városi Szociális Közalapítvány által kiállított igazolást a kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek részére nyújtott tüzelőanyag támogatásról.”

(3) Az Sztr. 9. §-a a következő c) és d) ponttal egészül ki:

[A támogatás megállapításához a 3. § (2) bekezdése szerinti igazolásokon túl be kell csatolni]

„c) a Városi Szociális Közalapítvány által kiállított igazolást a kérelmező és a vele közös háztartásban élő személyek részére nyújtott tüzelőanyag támogatásról és
d) a lakossági átlagfogyasztást meghaladó rezsiköltség enyhítésének támogatása esetén az átlagfogyasztást meghaladó fogyasztásról szóló számlát.”

„(7) A lakossági átlagfogyasztást meghaladó rezsiköltség támogatása a kérelmezőt 2022. október hónapban benyújtott kérelem esetén október 15. napjától, az azt követően benyújtott támogatási kérelmek esetén a benyújtás hónapjának első napjától illeti meg. A támogatás záró napja a villanyáram vonatkozásában 2023. október 15., a gázfogyasztás tekintetében 2023. április 15.

(8) A lakossági átlagfogyasztást meghaladó rezsiköltség támogatása a többletfogyasztás 30 %-a, maximum 6.000.-Ft / hó, egyedülélő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetén a többletfogyasztás 30 %-a, maximum 8.000.-Ft / hó.

(9) A Polgármesteri Hivatal a támogatást a kérelemben megjelölt szolgáltatónak havi átutalással teljesíti.”

4. § Hatályát veszti az Sztr.

5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 2. § (2) bekezdése és a 4. § 2023. november 1-jén lép hatályba.