Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2023.01.01.

Kiskunmajsa Városi Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) a) pontja és 32. cikk (2) bekezdése szerinti jogalkotói hatáskörében, eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján, Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelete 3. melléklet 1.1.2. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 14/2007. (V.01.) önkormányzati rendeletének módosítására a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § Önkormányzati lakás bérbe adható:

a) szociális helyzet alapján,

b) pályázat alapján piaci alapon

c) pályázaton kívül piaci alapon:

ca) közérdekű feladatok megoldására

cb) jogszabályon, vagy megállapodáson alapuló elhelyezési kötelezettség teljesítésére.

cc) lakáscsere alapján.

cd) a Ltv. 85/F § (2), (3) bekezdése alapján elővásárlási joggal megszerzett lakások esetén”

2. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 4. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Önkormányzati lakásra lakásbérleti szerződés csak határozott időre, illetőleg valamely feltétel bekövetkezéséig, de legfeljebb 3 éves időtartamra köthető, kivéve a jogszabályi kötelezettségen, vagy megállapodáson alapuló elhelyezési kötelezettség teljesítése, lakáscsere esetén történő bérbeadást, ahol a jogszabály, illetve a megállapodás előírásai az irányadók.

(2) Szociális helyzet alapján történő lakásbérleti szerződés meghosszabbításáról a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság legfeljebb 3 éves időtartamra jogosult dönteni, amennyiben a bérlőnek bérleti díj és egyéb hátraléka nincs – ideértve a közüzemi díj tartozásokat is – és szociális helyzete alapján önerőből saját lakhatását megoldani nem tudja.

(3) A 3. § b) pontja szerinti, valamint a közérdekű feladat ellátására történő lakás bérbeadása esetén a lakásbérleti szerződés legfeljebb egy alkalommal 3 éves időtartamra történő meghosszabbításáról a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság jogosult dönteni.”

3. § (1) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 6. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Szociális helyzet alapján adható bérbe lakás annak a személynek, a vele együttköltöző személyeket is figyelembe véve:)

„b) a szokásos mértékű felszerelési és berendezési tárgyakon felüli ingó vagyonának együttes értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát nem haladja meg. ”

(2) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 6. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Nem adható bérbe szociális helyzet alapján lakás annak akinek, illetve a vele együtt költöző személynek a lakáskérelem benyújtásakor kizárólagos tulajdonában, vagy 50 %-ot meghaladó arányú résztulajdonában beköltözhető lakóingatlan van.”

4. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kérelmek benyújtása folyamatos, melyről a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság a beérkezést követő 60 napon belül dönt.”

5. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet „Pályázat alapján költségelven történő bérbeadás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Pályázat alapján piaci alapon történő bérbeadás”

6. § (1) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Piaci alapon bérbe adni kívánt lakásra vonatkozó pályázatot – az e rendeletben meghatározott keretek között a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság írja ki.”

(2) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázaton a rendelet 5. §-ában meghatározott természetes személy vehet részt, akinek, vagy a vele együtt költöző személynek kizárólagos tulajdonában, vagy 50 %-ot meghaladó arányú résztulajdonában beköltözhető lakóingatlan nincs.”

(3) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 8. § (6) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:)

„e) A pályázó nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a saját, vagy a vele együtt költöző személy kizárólagos tulajdonában, vagy 50 %-ot meghaladó arányú résztulajdonában beköltözhető lakóingatlan nincs.”

7. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet „Pályázaton kívül közérdekű feladatok megoldására történő bérbeadás” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Pályázaton kívül közérdekű feladatok megoldására, jogszabályi vagy megállapodáson alapuló kötelezettség teljesítés alapján történő bérbeadás”

8. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Pályázaton kívül közérdekű feladatok végrehajtása megoldása érdekében a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság döntése alapján adható bérbe lakás:

a) Kiskunmajsa Város közigazgatási területén közfeladatot ellátó önkormányzati fenntartású költségvetési szerv, valamint egyéb fenntartásban lévő köznevelési feladatot ellátó intézmény alkalmazásában álló köztisztviselőnek, közalkalmazottnak, munkavállalóknak, valamint önkormányzati feladatot megbízás alapján ellátó munkáltatóknál foglalkoztatott személyek részére.

b) fegyveres testületek és rendvédelmi szervek dolgozóinak.

(2) Pályázaton kívül jogszabályi kötelezettségen, vagy megállapodáson alapuló kötelezettség teljesítése alapján adható bérbe lakás a képviselő-testület döntése alapján:

a) a megsemmisült, vagy életveszélyes lakás bérlőjének vagy használójának elhelyezése esetén

b) önkormányzati rendeletek vagy határozatok végrehajtásához kapcsolódó járulékos elhelyezési kötelezettségek (rendezési terv, önkormányzat által kisajátított lakás) teljesítése esetén

c) lakáscsere esetén

d) A Ltv. 85/F § (3) bekezdésében megjelölt adós, zálogkötelezett részére

(3) Az (1) bekezdés szerinti bérbeadást a munkavállaló kezdeményezheti, amelyhez mellékelni kell a munkaadó nyilatkozatát.

(4) Az (1) bekezdés szerinti lakásbérlet meghosszabbítása nem lehetséges ha a bérlő, vagy a vele együtt költöző személy tulajdonában, vagy 50 %-ot meghaladó arányú résztulajdonában lakóingatlan van,

(5) Amennyiben a (2) bekezdés a) pontjában megjelölt élethelyzetben az önkormányzat bérlakást nem tud biztosítani, abban az esetben a Menedék Alapítvánnyal kötött külön megállapodás alapján biztosítja a lakhatás átmeneti megoldását az önkormányzat.

(6) a (2) bekezdés a)-c) pontja alapján a bérbeadás feltételeit, a jogszabályi rendelkezések, valamint a bérbeadás alapját képező egyedi megállapodás határozza meg.”

9. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 16. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Kérelemre a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság a pályázaton kívül, piaci alapon bérbe adott lakások esetében a bérleti szerződés megkötésekor elengedheti az óvadék megfizetését, illetve annak (3) bekezdésben meghatározott mértékét mérsékelheti, amennyiben a kérelemben feltüntetett tények ezt indokolják.”

10. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A helyiségbérleti szerződés lejárta előtt, illetve a lejárt szerződés meghosszabbításának igénye nélkül megüresedett önkormányzati tulajdonú nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbe adására pályázati eljárás lefolytatásával a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság jogosult a (3) bekezdésben foglalt kivétellel. A bérbeadás pályázati eljárására az önkormányzat vagyonrendeletében foglaltak az irányadóak az alábbi eltérésekkel:]

„a) Amennyiben a helyiség bérbeadására kiírt pályázatra egyetlen ajánlat sem érkezik, a polgármester jogosult a sikertelen pályázati eljárás során a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság által már jóváhagyott pályázati felhívással azonos tartalmú hirdetmény (kivéve a beadás határideje) megjelentetésével új pályázati eljárás indítására legfeljebb 2 alkalommal. A beérkezett pályázatok elbírálása a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság hatáskörébe tartozik.”

11. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 29. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az e rendeletben biztosított kedvezmények igénybevételével megszerzett ingatlan tulajdonjoga 5 éven belül, a kapott kedvezmények megtartása mellett nem ruházható át. Amennyiben a vevő az elidegenítést követő 5 éven belül a nevezett ingatlan tulajdonjogát át kívánja ruházni , vagy a lakás jellegét más funkcióra változtatja, úgy köteles az önkormányzat részére a kapott vételárengedmény összegét, részletfizetés esetén a vételár hátralékot egy összegben megfizetni. Méltánylást érdemlő esetben, egyéni elbírálás alapján a Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság véleményét figyelembe véve a polgármester a vételárengedmény visszafizetésére maximum 12 hónapos halasztást engedélyezhet.”

12. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakbértámogatásra vonatkozó eljárásban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”

13. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 38. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„38. § Annak, aki a szociális intézménybe utaláskor pénzbeli térítés ellenében mondott le lakásbérleti jogviszonyáról az önkormányzat, vagy jogelődje javára a szociális intézményi jogviszonyának megszűnését követően, kérelmére legalább egyszobás, komfort nélküli lakást kell bérbe adni. A bérlő - ha a 6. §-ban foglalt feltételeknek megfelel – részére szociális helyzet alapján kell a lakást bérbe adni, egyéb esetben piaci alapon, feltéve, hogy a jogosultnak nincsen más lakás, lakóingatlan tulajdona.”

14. § (1) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. című 14/2007. (V. 01.) rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és 2023. január 2-án hatályát veszti.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet