Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 21- 2022. 07. 22

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.07.21.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A közösségi célú elektromos kerékpár közterületi elhelyezéséhez, tárolásához, ide nem értve az eszközzel használat közben való olyan ideiglenesen megállást, ami az eszköz adott személy általi bérleti szerződés szerinti használatát (kölcsönzését) nem szakítja meg.”

2. § A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet IX/B. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

A közösségi célú elektromos kerékpár elhelyezésére vonatkozó különös szabályo

16/C. § (1) A közterületen a közösségi célú elektromos kerékpár – ha e rendelet eltérően nem rendelkezik – kizárólag az erre a célra kijelölt mikromobilitási ponton, a gyalogos és közúti közlekedés rendjét nem zavarva helyezhető el és tárolható. Erre vonatkozó közterület-használati engedélyt – hatósági szerződés formájában – a közösségi célú elektromos kerékpárral rendelkező mikromobilitási szolgáltató kérhet.

(2) Az (1) bekezdésétől eltérően a közösségi célú elektromos kerékpár – a hatósági szerződésben rögzítettek szerint - mikromobilitási ponton kívüli közterületen is elhelyezhető (virtuális parkolóhely), ha az a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, és a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(3) A mikromobilitási pontok területi lehatárolását a 6. számú melléklet szerinti térkép határozza meg.

(4) A mikromobilitási szolgáltató az általa üzemeltetett közösségi célú elektromos kerékpárt csak érvényes közterület-használati engedély birtokában helyezheti el és tárolhatja a közterületen.

(5) A mikromobilitási szolgáltató a közterület-használatáért

a) az 1. számú melléklet 35. pontjában meghatározott közterület-használati alapdíjat köteles fizetni,

b) a számított közterület-használati alapdíjhoz képest – az önkormányzat döntésétől függően – a hatósági szerződésben rögzítettek szerint csökkentett díjat fizethet:

ba) ha a mikromobilitási szolgáltató a helyi lakosoknak és/vagy a helyi közalkalmazottak, köztisztviselők egyes csoportjainak díjkedvezményeket nyújt,

bb) ha a mikromobilitási szolgáltató vállalja a szolgáltatás nyújtását bizonyos, az önkormányzat által kijelölt területeken.

(6) A közösségi célú elektromos kerékpár közterületen történő elhelyezése, tárolása céljából a mikromobilitási szolgáltató részére akkor adható közterület-használati engedély, ha:

a) az általa üzemeltetett valamennyi közösségi célú elektromos kerékpárt – a jogszerű közterület-használat ellenőrizhetősége érdekében – egyedi azonosító jellel látta el,

b) a mikromobilitási szolgáltató igazolja, hogy az általa üzemeltetett minden egyes közösségi célú elektromos kerékpár közterületi elhelyezésének helye és időtartama, valamint az adott eszköz adott időpontban fennálló használati állapota (kölcsönzött, vagy kölcsönzésre váró) a saját telematikai rendszerében hitelesen, olyan adatrögzítési eljárással kerül rögzítésre, amely biztosítja ezen adatok változatlanságának utólagos ellenőrzési lehetőségét; és

c) az önkormányzat számára folyamatos hozzáférést biztosít a b) pontnak megfelelő telematikai rendszeréhez annak érdekében, hogy a közterület-használat ellenőrzéséhez szükséges – személyes adatokat nem tartalmazó – adatok korlátlanul megismerhetők legyenek.

(7) Nem adható közterület-használati engedély olyan mikromobilitási eszköz elhelyezéséhez, tárolásához, amely a vonatkozó jogszabályok szerint megkövetelt műszaki követelményeknek nem felel meg, rendeltetésszerű használatra nem alkalmas.

(8) A mikromobilitási szolgáltató a mikromobilitási pontot érvényes közterület-használati engedély birtokában is csak a többi jogszerű közterület-használóval (az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkezőkkel) közösen, nem kizárólagosan, egymást nem korlátozva veheti igénybe.

(9) A mikromobilitási pontok közterület-használatára csak határozott időre, de legalább 3 hónap és legfeljebb 12 hónap időtartamra adható engedély.

(10) A közösségi célú elektromos kerékpár elhelyezésére vonatkozó közterület-használati kérelemhez a mikromobilitási szolgáltatónak nyilatkoznia kell:

a) az elhelyezni kérelmezett eszközök számáról,

b) az elhelyezni kérelmezett eszközök műszaki jellemzőiről, így legalább az alábbi adatokról:

ba) az eszköz típusáról,

bb) az elektromos rásegítés meglétéről, annak névleges teljesítményével együtt,

bc) az eszköz tömegéről kilogrammban, hosszáról, szélességéről és magasságáról centiméterben,

bd) az eszköz kivilágítási jellemzőiről.

(11) Jogellenesen használja a közterületet az a mikromobilitási szolgáltató,

a) amelynek a kölcsönzési célú mikromobilitási eszköze (különösen: az elektromos roller, segway, hoverboard, monocycle) közterület-használati engedély nélkül, vagy a közterület-használati engedélyben foglaltaktól eltérően kerül elhelyezésre, tárolásra a mikromobilitási ponton vagy azon kívüli közterületen,

b) Nem minősül jogellenesnek a közterület-használat, ha a közösségi célú elektromos kerékpár teljes terjedelmében a mikromobilitási pont (szerződés szerint virtuális parkolóhely) hozzá legközelebbi külső szélétől számított 3 méteren belül került elhelyezésre azzal, hogy ez az elhelyezés egyébként a közterület rendeltetésszerű használatát, így különösen a gyalogos közlekedést nem akadályozza, a közúti közlekedés rendjét, a biztonságos járműközlekedést semmilyen módon nem zavarja.

(12) Az elhagyott mikromobilitási eszköz elszállítása a szolgáltató kötelezettsége. Amennyiben a szolgáltató az elhagyott mikromobilitási eszközöket a telematikai rendszerében tárolt hiteles adatok szerint 12 órán belül nem szállítja el, azokat a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság elszállíttathatja.

(13) Jogellenes közterület-használat esetén a mikromobilitási szolgáltató a jogellenesen elhelyezett, tárolt mikromobilitási eszközei után a jogellenes használattal érintett napokra 25 000,-Ft/eszköz/nap közterület-használati pótdíjat köteles megfizetni.”

3. § A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § E rendelet alkalmazásában

1. Ajtó, ajtószárny: Épületek falán a vásárlók részére gyalogos bejutást lehetővé tevő nyílás, illetve annak elzárására való nyitható, csukható fa, fém stb. szerkezet, szárny.

2. Alkalmi rendezvény: a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009 (IX.29.) Korm. rendelet szerinti fogalom.

3. Alkalmi (ünnepi) vásár: a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009 (III.13.) Korm.rendelet szerinti fogalom.

4. Egybefüggő közterület-használat: amennyiben a közterület-használó egy adott időszakra vonatkozóan (legalább 3, 6, 7, 9, 11 hónapra) folyamatosan kér megszakítás nélkül közterület-használati engedélyt fedett, vagy fedetlen kerthelyiség, illetve fedett, vagy fedetlen vendéglátó terasz céljára.

5. Fedett: a kerthelyiség vagy a vendéglátó terasz fedettnek minősül, ha az ezen célokra használt közterület felett fix, talajhoz, dobogóhoz vagy homlokzathoz tartósan rögzített építmény vagy szerkezet létesül rajta.

6. Fő tér: A 4. sz. mellékletben jelölt terület

7. Főszezon: tárgyév május 1-től augusztus 31-ig terjedő időszak, mely kizárólag a kerthelyiség valamint a vendéglátó terasz célra történő közterület-használat esetén alkalmazandó.

8. Gazdasági reklám: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényben meghatározott fogalom

9. Homlokzat: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott terület

10. Kerthelyiség: vendéglátó egységhez ideiglenes jelleggel tartozó elkerített fedett vagy fedetlen nyitott terület, kiszolgáló hely.

11. Kiemelkedő művészeti érték: kiemelkedő művészeti értéket képviselnek azok a boltok, üzletek, galériák, melyek magas művészeti értéket képviselő képzőművészeti, iparművészeti, design tárgyakat forgalmaznak és árukészletük legalább 70%-át ezek a termékek teszik ki. Eszerint kiemelt művészeti értéket képvisel minden olyan termék, melynek alkotója a MOME-n vagy a Képzőművészeti Egyetemen végzett, vagy bármilyen állami kitüntetésben, ösztöndíjban részesült, vagy alkotásaira a MANK-tól kapott minősítő szakvéleményt, és a magas művészeti értéket képviselő, védett márkanévvel rendelkező hazai és külföldi képzőművészeti, iparművészeti, design tárgyak is. Külön elbírálás nélkül ebbe a körbe tartoznak a szentendrei, működési engedéllyel rendelkező múzeumok.

12. Kikötői létesítmény: az úszólétesítmények kikötésére vagy egyéb mederhasználati vízi létesítmények partkapcsolata részére kijelölt vagy azok részére fenntartott partterület, amely alkalmas a vízi közlekedéssel, személyek be- és kiszállításával, árukezeléssel, áruátrakással és elosztással, valamint az úszólétesítmények hajózásra alkalmasságának megőrzésével kapcsolatos tevékenység végzésére.

13. Kirakat: Üzletnek az áru bemutatására szolgáló, rendszerint az utcára néző része, vagy ablakmélyedése.

14. Közösségi célú elektromos kerékpár: a mikromobilitási szolgáltató által üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, szolgáltatás nyújtása céljából üzemeltetett olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti.

15. Közterület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott terület. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

16. Megállító tábla: a hirdetési oldallal rendelkező, lábakon önállóan megálló, bármikor elmozdítható táblák, melynek magassága legfeljebb 100 cm és hirdetési felülete oldalanként nem haladja meg 0,5 m2-t.

17. Mikromobilitási eszköz: az emberi erővel hajtott, illetve ennek segítésére vagy önálló hajtás céljából legfeljebb 350 W névleges teljesítményű és 25 km/h vagy azt meghaladó sebesség esetén a teljesítményleadást megszüntető elektromos motorral rendelkező és kifejezetten valamely személy szállítására szolgáló egyéb eszköz, így különösen az önkiegyensúlyozó eszközök (hoverboard, monocycle).

18. Mikromobilitási pont (MMP): a közterületnek mikromobilitási eszközök elhelyezése, tárolása céljából kijelölt és ebből a célból üzemeltetett része.

19. Mikromobilitási szolgáltató: kölcsönzési célú mikromobilitási eszközök üzemeltetője, aki üzletszerű gazdasági tevékenység keretében mikromobilitási eszköz bárki számára elérhető, jellemzően rövid távú bérbeadására irányuló szolgáltatási tevékenységet végez.

20. Molino: speciális szövetre vagy műanyagra festett ideiglenes hirdetés

21. Mozgatható állvány: Olyan mozgatható, árubemutatásra szolgáló eszköz (vitrin, szabadpolc, próbababa, festőállvány stb.), melynek mérete a rá helyezett termékekkel együtt nem haladhatja meg a 100/100/180 cm-es, vagy az 50/200/180 cm-es (mélység, szélesség, magasság) nagyságot.

22. Pavilon: vendéglátó vagy kereskedelmi célt szolgáló, ideiglenes, a talajhoz tartósan nem rögzített építmény.

23. Reklámhordozó: a mindenkor hatályban lévő, Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott reklámokra vonatkozó helyi rendeletben meghatározott reklám, burkolt reklám (például természetbeni árucikk, mely nem árubemutatás célját szolgálja, hanem az üzlet jellegét jelzi), gazdasági reklám és reklámhordozó (ideértve: molinó, plakát, stb.).

24. Szórólaposztás: kis terjedelmű hirdetési (terméket vagy szolgáltatást népszerűsítő) vagy tájékoztatási célú nyomtatvány, irat kézből kézbe történő ingyenes átadása

25. Üzemképtelen jármű: hatósági engedéllyel és jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely egyébként a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt, vagy baleset folytán megsérült és elhagyott, vagy műszaki állapotánál fogva a közúti közlekedésben részvételre szemmel láthatóan alkalmatlan (hiányos, roncs, sérült stb.) jármű.

26. Vendéglátó terasz: vendéglátó egységnek a szabadban kijelölt vagy elhatárolt, deszkából készült alacsony emelvényen (dobogón) elhelyezett fedett vagy fedetlen kiszolgáló helye.

27. Városi rendezvény: az Önkormányzat, annak intézményei és gazdasági társaságai által szervezett, a város lakosságának széles körét érintő rendezvény”

4. § (1) A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet 1. számú. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A közterület-használat rendjének szabályozásáról szóló 25/2016. (X.17.) önkormányzati rendelet 1. számú. mellékletében foglalt táblázat a következő 35. sor és „a)” sorral egészül ki:

35.

Mikromobilitási eszközök

Ft/hó/eszköz
1 db MMP helyre eső összege

a)

közösségi célú elektromos rásegítésű kerékpár, amennyiben csak a pedálok emberi erővel történő mozgatása esetén ad a motor elektromos rásegítést

450

300

150

2. melléklet

6. melléklet
Mikromobilitási pontok

Mikromobilitási pont megnevezése

Szélességi koordináták

hosszúsági koordináták

1

Skanzen

6055752.431

2120306.423

2

Határ csárda

6056128.547

2124929.306

3

Ady Endre úti Spar

6053702.138

2123957.319

4

Réti – Ady- Kornis sarok

6053031.636

2123977.928

5

Fulco deák utca

6052209.426

2123268.709

6

Tiszteletes utca

6051779.721

2123172.193

7

Paprikabíró utca

6051509.558

2123069.071

8

Dunakorzó

6051082.365

2123834.091

9

Dunakorzó bejárat

6050448.28

2123616.04

10

Bükkös patak part

6051355.108

2123499.877

11

Vasúti villasor

6050789.894

2122486.96

12

Kálvária tér

6051645.952

2122515.387

13

Köztemető

6053449.779

2122549.09”