Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 22/2021. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 02- 2022. 09. 02

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 22/2021. (V.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.02.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési támogatásokkal és a köztemetéssel kapcsolatos eljárás szabályairól szóló 22/2021. (V. 14.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatás értéke nem haladhatja meg a 7.000,- Ft/támogatott háztartást.”

2. § A Rendelet 8. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Tűzifa kiadások mérsékléséhez nyújtott települési támogatás

44. § (1) A tűzifa kiadások mérsékléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászorult személyek részére biztosított lakhatást segítő hozzájárulás.

(2) Az eseti jelleggel nyújtott települési támogatás odaítéléséről az adott évi költségvetésben meghatározott keretösszeg figyelembevételével a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatás mértéke 20.000,- Ft/támogatott háztartás.

(4) Tűzifa kiadások mérsékléséhez nyújtott települési támogatás háztartásonként csak egy jogosultnak állapítható meg.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott települési támogatásra jogosult, aki a döntést megelőző évben vagy a tárgyévben a 7-8. alcímben meghatározott települési támogatás kivételével e rendelet hatálya alá tartozó települési támogatásban részesült és a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja.

(6) A kérelmet az adott fűtési időszakban szeptember 1. napjától november 30. napjáig lehet benyújtani. Ha a képviselő-testület decemberben forrást biztosít a következő évi költségvetés terhére, január 1. és február 28. napja között is lehet kérelmet benyújtani.

(7) A tűzifa kiadások mérsékléséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a lakásának fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelőberendezéssel biztosítja, valamint

b) a kérelmező lakcímet igazoló hatósági igazolványa másolatát.

(8) A tűzifa kiadások mérsékléséhez nyújtott települési támogatás a döntést követő 10 napon belül folyósításra kerül.

(9) A támogatás rendeltetésszerű felhasználásáról a támogatott a tűzifa vásárlásáról szóló számla másolatával a támogatás odaítéléséről szóló határozat átvételétől számított 6 hónapon belül köteles elszámolni.

(10) Amennyiben a támogatott elszámolási kötelezettségének a (9) bekezdésben meghatározott határidőben nem tesz eleget, az elszámolási határidő leteltétől számított 5 napon belül a polgármester felhívja figyelmét a kötelezettség elmulasztására.

(11) Amennyiben a támogatott az elmulasztott elszámolást a hiánypótlásra történő felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül nem nyújtja be az önkormányzatnak, köteles a támogatást visszafizetni.

(12) Amennyiben a támogatott a (11) bekezdésben meghatározott visszafizetési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a támogatás nyújtásának évében és az azt követő évben a rendkívüli települési támogatások kivételével települési támogatásban nem részesülhet.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.