Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

Mikepércs község képviselő testületének 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 05- 2022. 11. 06

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

Mikepércs község képviselő testületének 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.11.05.

Mikepércs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában, 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szól 1993. évi III. törvény 25. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Települési támogatás keretében igényelhető ellátások:

a) gyógyszertámogatás,

b) temetési támogatás,

c) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,

d) tanulmányi támogatás,

e) rendkívüli települési támogatás,

f) kamatmentes kölcsön,

g) a Startmunka mintaprogramban megtermelt mezőgazdasági terményekből összeállított terménycsomag.

h) kelengye támogatás

i) meleg otthon támogatás”

2. § A pénzbeli és természetbeni települési támogatások rendszeréről, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokról szóló 6/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Meleg otthon támogatás

14/C. § (1) Évente egy alkalommal meleg otthon támogatás adható annak a kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négy és félszeresét, egyedül élő esetén ötszörösét.

(2) Háztartás alatt a lakásban élő valamennyi személyt figyelembe kell venni, akinek a lakcíme az ingatlanban van. Egy fogyasztási helyről egy támogatási kérelem nyújtható be.

(3) A támogatási kérelem benyújtásának határideje 2022. évben november 20. napja. Ezt követően minden év szeptember 30. napjáig nyújtható be a kérelem.

(4) A kérelemhez csatolni kell a háztartás tagjainak a kérelem benyújtását megelőző havi jövedeleméről szóló igazolását, a lakás alapterületéről szóló nyilatkozatát, és amennyiben releváns, háziorvosi igazolást, ha a háztartásban állandó ápolásra, felügyeletre szoruló személy van.

(5) A meleg otthon támogatás iránti kérelemről a képviselő-testület által létrehozott három tagú bizottság dönt a kérelem benyújtási határidejét követő 10 napon belül. A bizottság határozata ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A képviselő-testület a soron következő ülésén dönt a fellebbezésről.

(6) A meleg otthon támogatás összege:

a) ha a lakás alapterülete 130 m2 felett van, vagy a háztartásban 80 év feletti idős személy, vagy állandó ápolásra, felügyeletre szoruló személy van, a meleg otthon támogatás összege legalább 15.000 Ft/év.

b) ha a háztartásban kiskorú gyermek van, a meleg otthon támogatás összege legalább 20.000 Ft/év.

c) ha a 6 a), 6 b) pontban foglaltak egyike sem áll fenn, a meleg otthon támogatás összege legalább 10.000 Ft/év.

(7) A bizottság a kérelem elbírálása során a kérelmező körülményeit egyedileg mérlegelheti és a (6) bekezdésben meghatározott összegnél magasabb összegű támogatást is megállapíthat (különösen lakáscélú pénzintézeti kölcsön fizetése esetén, önhibáján kívül nehéz helyzetbe került személyek számára), amit a támogatást megállapító határozatban indokolni kell.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.