Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2019. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Püspökladány Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2013. (IV. 4.) önkormányzati rendelet 52. § (2) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Köznevelési, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2019. (I.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (2) bekezdése a következő d) és e) ponttal egészül ki:

(Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:)

„d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása, ennek keretében:
da) a képzőművészet, a zeneművészet, a táncművészet, a színház- és bábművészet, a versmondás, a film- és médiaművészetek, az irodalom területén tevékenységet folytató amatőrművészeti csoportot, szakkört, klubot szervez, elősegíti azok létrejöttét, támogatja azok működését, valamint
db) a da) pont szerinti közösségek tevékenységének támogatása érdekében szakmai és infrastrukturális támogatást nyújt;
e) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, ennek keretében:
ea) a településen élő vagy tanuló hátrányos helyzetű személyek tehetségének kibontakoztatása, kompetenciáinak fejlesztése érdekében művészeti és egyéb foglalkozásokat, szakköröket, klubokat működtet, támogatja azok megvalósítását, valamint
eb) felzárkóztatást segítő tanórán kívüli foglalkozásokat biztosít.”

2. § A Rendelet 6. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat a 4. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását, további feladatok biztosítását az alábbi szervezeti keretekben végzi:

a) az Önkormányzat fenntartásában működő, gazdasági szervezettel nem rendelkező, szakágazati besorolása szerint könyvtári, levéltári tevékenység besorolású, művelődési központ típusú közművelődési intézménye,

b) és közművelődési megállapodás útján.

(2) Az Önkormányzat a 4. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását elsősorban az Önkormányzat által fenntartott Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum (a továbbiakban: Közművelődési Intézmény), Dorogi Márton Művelődési Központ útján biztosítja.

(3) Az Önkormányzat a nyilvános könyvtári tevékenységet a Közművelődési Intézmény, Kecskés Gyula Városi Könyvtár által, a muzeális intézmény működtetését a Közművelődési Intézmény, Karacs Ferenc Múzeum által biztosítja.”

3. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.