Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01- 2022. 10. 01

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.10.01.

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. és 11a. és a 12. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, 92. § (2) bekezdésében, illetve 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Lakhatási támogatás annak a személynek állapítható meg, aki az érintett ingatlanban bejelentett lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen ott tartózkodik, és)

„a) a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320%-át, egyedülélő esetén a 350%-át és a háztartás tagjainak egyike sem rendelkezik vagyonnal, vagy”

(2) A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel a lakhatási támogatás egy hónapra megállapítható legmagasabb összege a lakásfenntartás költsége, de legfeljebb:]

„a) 13 000 Ft, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 270%-át, egyedülélő esetén a 300%-át;
b) 10 000 Ft, amennyiben a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem haladja meg a (3) bekezdés a) pontjában foglalt mértéket.”

2. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Hátralékkezelési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az általa lakott és ott lakcímmel rendelkező – az önkormányzat illetékességi területén lévő – ingatlan tulajdonosa, bérlője, haszonélvezője, vagy használója, akinek bérleti jogviszonya a bérleti díj meg nem fizetése miatt szűnt meg,)

„b) akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320%-át, egyedülélő esetén a 350%-át és”

3. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 28. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gyermeknevelési támogatás havi összege gyermekenként 7500 Ft, egyedülélő esetén 9000 Ft.”

4. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 30. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) Amennyiben a jogosult által egymást követő két hónapban a bérletszelvény nem kerül bemutatásra, a jogosultság a második hónap utolsó napjával megszűnik.”

5. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 32/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az Önkormányzat kérelemre egyszeri 5000 ft értékben természetbeni (elsősorban élelmiszerutalvány, bón) támogatást nyújt azon II. kerületi lakcímmel rendelkező szociálisan rászoruló személy részére, aki

a) a kérelem benyújtásakor 65. életévét betöltötte, és

b) az (1) bekezdésben foglalt támogatásban nem részesül, és

c) a részére megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át, és

d) a kérelmét 2022. november 15. napjáig benyújtotta.”

6. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjólét ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 4. melléklete kiegészül jelen rendelet 1. mellékletével.

7. § A szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet

a) 24. § (1) bekezdésében a „320%-át” szövegrész helyébe a „350%-át” szöveg,

b) 25. § (1) bekezdésében az „500%-át” szövegrész helyébe az „550%-át” szöveg,

c) 28. § (1) bekezdés d) pontjában a „200%-át” szövegrész helyébe a „280%-át” szöveg

lép.

8. § Hatályát veszti a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdés c) pontja.

9. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba, és 2022. október 2-án hatályát veszti.

10. § A 2022. szeptember 30-ig véglegesen megállapításra került lakhatási támogatások valamint gyermeknevelési támogatások a jogosultak részére a határozatban megjelölt időpontig 2022. október 1-jétől e rendelet szerinti összegben kerülnek folyósításra.

1. melléklet

KÉRELEM
IDŐSKORÚ SZEMÉLYEK RÉSZÉRE NYÚJTOTT EGYSZERI TERMÉSZETBENI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ
Alulírott kérelmezem, az időskorú személyek részére nyújtott egyszeri természetbeni támogatás megállapítását, tekintettel arra, hogy 65. életévemet betöltöttem és a részemre megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összege nem haladja meg a 156.750,-Ft-ot.
Fentieket a kérelem nyomtatvány csatolt mellékleteivel igazolom.

1. A kérelmező adatai:

Neve: .........................................................................................................................................

Születési neve: ..........................................................................................................................

Anyja neve: ...............................................................................................................................

Születés helye, ideje (év, hó, nap): ...........................................................................................

Lakóhelye: _________ irányítószám ................................................................ település
.........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Tartózkodási helye: _________ irányítószám ........................................................................ település ...........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Életvitelszerűen: lakóhelyemen /tartózkodási helyemen tartózkodom. (megfelelő rész aláhúzandó)

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: _______________
Állampolgársága: ......................................................................................................................

Telefonszám:…………………………….. Email:……………………………………………
(nem kötelező adat)

A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):…………………….

Részemre megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összege: …...……………

2. Nyilatkozatok:

2.1. Tudomásul veszem, hogy a Hatóság a közölt adatok valódiságát ellenőrizheti.

2.2. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

2.3. Tájékoztatjuk, hogy a nyomtatványon megadott személyes adatokat az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 27. § (1) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. §-a és a Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és egyes szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendeletében meghatározott jogalappal, célból, körben kezeljük.

Amennyiben Ön a megjelölt jogszabályokban megjelölteteken túl további személyes adatot is megad a fentiek szerint, úgy azokat a tényállás tisztázásához elengedhetetlenül szükséges más személyes adatoknak tekintjük. Ezen adatokra vonatkozóan Ön az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerinti hozzájárulását vélelmezzük, amellyel egyidejűleg nyilatkozik, hogy amennyiben harmadik fél adatait is megadja, úgy a megadott személyes adatok előttünk történő feltárására az érintettől megfelelő felhatalmazással rendelkezik.
A fenti tájékoztatást tudomásul veszem.
2.4. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Budapest, ……………………
……..……………………………
Kérelmező aláírása
A támogatás kedvező elbírálása esetén, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (4) bekezdése, valamint a 82. § (2) bekezdés b) pontja, és a (3) bekezdés a) pontja alapján fellebbezési jogomról lemondok:
Budapest, ……………………
……..……………………………
Kérelmező aláírása
Kérelemhez mellékelni kell:
- a kérelmező részére megállapított nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás havi összegéről igazolást (a kifizető szerv igazolása, vagy a felvett ellátást igazoló szelvény, banki igazolás, bankszámlakivonat az ellátások összegére vonatkozóan, a folyósító szerv tárgyévre kiadott igazolásával együtt)"