Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 02.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 02- 2023. 01. 02

Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 02.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.02.

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 12. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 49. § (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Kiskunmajsa Város Képviselő-testületének a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendeletben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városfejlesztési, Pénzügyi és Környezetvédelmi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 2.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése a következő m) ponttal egészül ki:

(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni zöldfelület, burkolt és burkolatlan közterület bármilyen célú rendeltetéstől eltérő igénybevételére:)

„m) taxiállomás igénybevételére

2. § A közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 2.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

A taxiállomás igénybevételének rendje

12/A. § (1) Személytaxi-szolgáltatás tevékenység folytatása céljából a közterületen kizárólag a rendelet 2. melléklete szerinti taxiállomás vehető igénybe.

(2) A taxiállomást kizárólag az a személytaxi-szolgáltatást végző veheti igénybe, aki annak tárgyában hatályos közterület-használati engedéllyel rendelkezik.

(3) Taxiállomás használatára kizárólagos joggal közterület-használati engedély nem adható.

(4) A taxiállomást a közterület-használati engedéllyel rendelkező, utasfelvételi céllal ott tartózkodó személytaxi-szolgáltatást végzők érkezési sorrendben, világító „szabad” jelzővel, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet előírásai szerint vehetik igénybe.

3. § A közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 2.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) A közterület fogalma: Az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként (pld. járda, tér, közpark) nyilvántartott belterületi földrészlet, továbbá a belterületi földrészletek, illetőleg építmények (pl. épületárkádok alatti járda) közhasználatra átadott része, ideértve az átmenetileg közterületként funkcionáló, de a város általános rendezési tervében lakó- vagy intézményi területként meghatározott részeket is.

b) Alkalmi árusítás: néhány napos (max. 15 nap), általában rendezvénnyel összekötött árusítás.

c) Idény jellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyekre alapozott, időszakonként megismétlődő esetenként legfeljebb egy szezonra - maximum 8 hónapi időtartamra - eseményre szóló kereskedelmi, javító, szolgáltató tevékenység.

d) Egyéb árucikk: játék, bazár, kegytárgy, virág, illetve egyéb idénycikk.

e) Árusító és egyéb fülke (pavilon): 12 m2 bruttó alapterületet meg nem haladó, bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló vagy csoportosan telepített, környezetébe illeszkedő földszintes építmény.

f) Alkalmi és mozgó árusítás: az idény jellegű árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként legfeljebb egy alkalommal 1-30 napot meg nem haladó mobil, vagy hordozható berendezésből történő közterületi árusítási lehetőség.

g) Hirdető berendezés, hirdetőtábla, reklámhordozó eszköz: minden olyan a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek az a célja, hogy a járdán és a közterületen közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre.

h) Plakát: falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép.

i) Jármű tárolása:

ia) 3.500 kg megengedett össztömeget meghaladó gépkocsi (pl. nyergesvontató, autóbusz), valamint mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, különleges jármű, pótkocsi, félpótkocsi, vontató, munkagép közterületen történő, nem rendeltetésszerű használatából eredő elhelyezése

ib) hatósági jelzés nélküli jármű, valamint üzemképtelen jármű közterületen 24 órát meghaladó elhelyezése, amennyiben jogszabályi tilalomba ütközik.

j) Köztárgy: közterületen, vagy közhasználat céljára átadott területen álló művészeti, kegyeleti szobor, emlékmű, dísz- és szökőkút, közvilágítási, közlekedésirányítási, hírközlési, postai, kertépítészeti műtárgy, illetőleg geodéziai jel, utcabútor.

k) Közérdek: állami vagy helyi önkormányzati szerv, valamint az e szervek működéséhez szükséges gazdasági, igazgatási, oktatási, közgyűjteményi, közművelődési, szociális és egészségügyi létesítmény elhelyezése; város- és községrendezés; önkormányzati beruházásban megvalósuló lakóház építés, felújítás; bányászat; honvédelem; közlekedés; posta és távközlés; villamos energia továbbítására szolgáló vezeték és berendezés elhelyezése, ha a létesítés, illetőleg az elhelyezés másként nem biztosítható; vízgazdálkodás; régészeti lelőhelyek és környezetük megóvása és feltárása; műemlékvédelem és természetvédelem, ha a védelem másként nem biztosítható; védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés

l) Rendeltetésszerű használat: A rendelet 16. § i) pontjának első francia bekezdésében felsorolt járművek közúti közlekedési szolgáltatás keretében végzett áruszállítás, közúti árufuvarozás, személyszállítás illetve nem közúti közlekedési szolgáltatás keretében végzett áruszállításhoz történő igénybevétele.

m) Várakozás: Járművel a megállásnál (a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás) hosszabb ideig történő egyhelyben tartózkodása.

n) Személytaxi: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 2. § 31. pontja szerinti gépjármű.

o) Személytaxi-szolgáltatás: a viteldíjjelző készülékkel ellátott, a személygépkocsi vezetőjén kívül legalább négy és legfeljebb hat utas utazására alkalmas személygépkocsival ellenérték fejében végzett közúti személyszállítás.

p) Taxiállomás: a közterületnek olyan kijelölt része, amely a személytaxi-szolgáltatást végző személytaxi utasfelvételi céllal történő tartózkodására szolgál.

4. § (1) A közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 2.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A közterület-használat szabályozásáról szóló 11/2006. (VI. 2.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2023. január 2-án lép hatályba, és 2023. január 3-án hatályát veszti.

1. melléklet a 29/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 29/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelethez