Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 23- 2022. 09. 23

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.23.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:[Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)] „c) a kerület biztonsága érdekében kifejtett tevékenység, az oktatási-nevelési, az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei munka területén, továbbá a közigazgatási területen kiemelkedő szakmai munkát végző magánszemély és szakmai közösség elismerésére, valamint a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság tevékenységi területén kiemelkedő szakmai munkát végző magánszemély elismerésére kitüntető címet, kitüntetést, szakmai kitüntetést alapít.”

2. § A Rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározottak szerint a Képviselő-testület az egyes szakterületeken az alábbi kitüntető címet, kitüntetést, szakmai kitüntetést alapítja: a) a biztonság területén: Józsefváros Biztonságáért kitüntető címet; b) az oktatás-nevelés területén: a Józsefvárosi Gyermekekért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést; c) az egészségügy területén: a Józsefváros Egészségügyéért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést; d) szociális munka területén: a Józsefvárosi Szociális Munkáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést; e) bölcsődei munka területén: a Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést; f) a közigazgatási területen: a Józsefvárosi Közigazgatásáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést; g) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok tevékenységi területén: az „Év dolgozója” kitüntetést.”

3. § A Rendelet a következő 14/A. §-al egészül ki: 14/A. § Év dolgozója (1) „Év dolgozója” elnevezésű kitüntetés Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok kiemelt szakmai teljesítményt végző munkavállalója részére adományozható. (2) A kitüntetést évente legfeljebb tíz személy kaphatja meg. (3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.

4. § A Rendelet 15. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: [Az (1) bekezdésben megjelölt személyeken kívül kitüntető díj adományozását,]„h) a 13. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő bölcsődei intézmény vezetője,”

5. § A Rendelet 15. § (2) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki: [Az (1) bekezdésben megjelölt személyeken kívül kitüntető díj adományozását,] „i) a 14/A. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság vezérigazgatója vagy igazgatósági elnöke kezdeményezheti.”

6. § A Rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(6) A 10-14. § szerinti „Polgármesteri Dicséret”, valamint a 14/A. § szerinti kitüntetés odaítéléséről a polgármester dönt.”

7. § A Rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(4) A 10-14. § szerinti „Polgármesteri Dicséret”, valamint a 14/A. § szerinti kitüntetést a polgármester adja át.”

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII.16.) önkormányzati rendelet 1. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)

a) a hazai, vagy nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti vagy sportéletben a kerület hírnevének emelésében kiemelkedő érdemeket szerzett személyek elismeréseként „Díszpolgári Cím”-et,

b) a kerület egészének fejlesztése, rangjának, értékének, jelentőségének emelése érdekében kifejtett, kimagasló, példamutató tevékenység méltó értékelésére Józsefvárosi Becsületkereszt”, „Józsefvárosért” kitüntetés, „Józsefvárosi Közösségekért” kitüntetés, „Józsefvárosi Kultúráért” kitüntetés, Jó Sport” kitüntetés, Józsefvárosi Aranykoszorú” kitüntetés elnevezésű elismerő díjakat alapít.,

c) a kerület biztonsága érdekében kifejtett tevékenység, az oktatási-nevelési, az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei munka területén, továbbá a közigazgatási területen kiemelkedő szakmai munkát végző magánszemély és szakmai közösség elismerésére, valamint a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság tevékenységi területén kiemelkedő szakmai munkát végző magánszemély elismerésére kitüntető címet, kitüntetést, szakmai kitüntetést alapít.

(2) Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározottak szerint a Képviselő-testület az egyes szakterületeken az alábbi kitüntető címet, kitüntetést, szakmai kitüntetést alapítja:

a) a biztonság területén: Józsefváros Biztonságáért kitüntető címet;

b) az oktatás-nevelés területén: a Józsefvárosi Gyermekekért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést;

c) az egészségügy területén: a Józsefváros Egészségügyéért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést;

d) a szociális munka területén: a Józsefvárosi Szociális Munkáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést;

e) a bölcsődei munka területén: a Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést;

f) a közigazgatási területen: a Józsefvárosi Közigazgatásáért szakmai kitüntetést, valamint a Polgármesteri Dicséret kitüntetést;

g) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok tevékenységi területén: az "Év dolgozója" kitüntetést. ”

10. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII.16.) önkormányzati rendelet „III. Szakmai kitüntetések adományozásának feltételei” alcíme a következő 14/A. §-sal egészül ki:

„14/A. § Év dolgozója]

(1) „Év dolgozója” elnevezésű kitüntetés Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok kiemelt szakmai teljesítményt végző munkavállalója részére adományozható.

(2) A kitüntetést évente legfeljebb tíz személy kaphatja meg.

(3) A kitüntetéssel emléklap és pénzjutalom jár, amelynek összegét a Képviselő-testület éves költségvetésében állapítja meg.”

11. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII.16.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben megjelölt személyeken kívül kitüntető díj adományozását,

a) a rendelet 2. §, 3. §, 4. §, 5. §, 6. §-iban meghatározott díj esetében bármely józsefvárosi lakos a kerületi lapban történő előzetes felhívás alapján,

b) a rendelet 7. §-ban meghatározott díj esetében a kerületben működő oktatás-nevelési intézmények vezetői, kerületi sportegyesületek és sportszövetségek vezetői, a kerületi diáksport szervezetek vezetői, 20 fő józsefvárosi választópolgár együtt.

c) a rendelet 8. §-ban meghatározott díj esetében, bármely józsefvárosi lakos a kerületi lapban történő előzetes felhívás alapján, kerületi társadalmi és civil szervezetek,

d) a rendelet 9. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a rendvédelmi szervek vezetői, valamint a kerületőri és közterület felügyeleti feladatokat ellátó szervezet vezetői,

e) a rendelet 10. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő oktatási-nevelési intézmények vezetői,

f) a rendelet 11.§-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő egészségügyi intézmények vezetői, továbbá a háziorvosok és munkatársaik esetében bármely józsefvárosi lakos a kerületi lapban történő előzetes felhívás alapján,

g) a rendelet 12. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő szociális intézmények vezetői,

h) a rendelet 13. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerületben működő bölcsődei intézmények vezetői kezdeményezhetik.

i) a 14/A. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat kizárólagos vagy többségi tulajdonában álló gazdasági társaság vezérigazgatója vagy igazgatósági elnöke kezdeményezheti.”

12. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII.16.) önkormányzati rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A 10-14. § szerinti „Polgármesteri Dicséret”, valamint a 14/A. § szerinti kitüntetés odaítéléséről a polgármester dönt.”

13. § A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 40/2020. (VII.16.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A 10-14. § szerinti „Polgármesteri Dicséret”, valamint a 14/A. § szerinti kitüntetést a polgármester adja át.”