Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 15- 2022. 12. 16

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.15.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 11. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő meghatározott településrész lakosságát közvetlenül érintő ügyről, tájékoztatás céljából lakossági fórumot hívhat össze. A lakossági fórum összehívásának helyéről, idejéről a képviselő előzetesen a polgármestert értesíti.

(2) A lakossági fórum megszervezéséről és lebonyolításáról a képviselő gondoskodik. Ennek keretében

a) a lakossági fórumról az érintett településrész lakosságát értesíti, a lakossági fórum helyének, időpontjának és tárgyának az Önkormányzat honlapján történő közzététele iránt intézkedik,

b) a lakossági fórumot vezeti.”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az e §-ban foglaltak nem érintik a polgármester és a képviselő azon jogát, hogy bármely helyi közéleti kérdésben lakossági tájékoztató fórumot szervezzen.”

2. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 29. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Pénzügyi Bizottság feladatkörébe tartozik:)

„b) a bérbeadás kivételével a lakásgazdálkodással, a vagyongazdálkodással és a tulajdonosi jogok gyakorlásával,”

(összefüggő feladatok ellátása.)

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 29. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Jogi Bizottság feladatkörébe tartozik:)

„b) az Mötv. szerinti vagyonnyilatkozattal kapcsolatos feladatokkal,”

(összefüggő feladatok ellátása.)

(3) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 29. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Népjóléti Bizottság feladatkörébe tartozik:)

„d) a lakás bérbeadásával”

(összefüggő feladatok ellátása.)

3. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 43. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„43. § A polgármester a jegyző javaslatára egy aljegyzőt nevez ki. Ha a jegyzői tisztség betöltetlen, az új jegyző polgármester általi kinevezéséig a jegyzői jogköröket az aljegyző gyakorolja.”

4. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 52. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A polgármester az Mötv. 44. §-ának megfelelően köteles tizenöt napon belül rendkívüli ülést összehívni. Az indítványnak tartalmaznia kell az összehívás indokát.

(4) A rendkívüli ülés időpontját, helyszínét és a napirendi javaslatot, továbbá a tárgyalandó előterjesztéseket legkésőbb a meghívó kiküldésével egyidejűleg kell közzétenni az Önkormányzat honlapján.”

5. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 60. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendes ülést és a közmeghallgatást a munkatervben megjelölt időpontig, de legkésőbb az ülés napját megelőző tizedik munkanapon össze kell hívni.”

6. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 63. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A meghívó tartalmazza:)

„a) az ülés időpontját, helyszínét és a 48. § szerinti formáját,”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 63. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A meghívó tartalmazza:)

„d) az ülésre benyújtott tájékoztatók megjelölését,”

(3) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 63. § (4) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

(A meghívó tartalmazza:)

„e) a nyilvános vagy zárt ülésen történő tárgyalás tényét.”

7. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 64. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés b)-i) pontjában meghatározott személyek a Képviselő-testület ülésén tanácskozási joggal vesznek részt.”

8. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 68. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A meghívóban megjelölt napirendi javaslat)

„c) módosító vagy kiegészítő előterjesztés előterjesztése,”

(esetén módosítható.)

9. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 75. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ülés megnyitását és a protokolláris bejelentést vagy protokolláris eseményt követően a polgármester időkeret nélkül, a nem képviselő alpolgármester és a képviselő 2 perces időkeretben felszólalhat az Önkormányzat feladatkörét érintő, kiemelten fontos ügyben. ”

10. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 76. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Amennyiben az előterjesztő távol marad az ülésről, az ülés vezetője javaslatot tehet a napirendi pont tárgyalásának mellőzésére. Ez a rendelkezés nem alkalmazható a polgármester által jegyzett előterjesztések esetén.”

11. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 77. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az interpellációt legkésőbb az ülést megelőző ötödik munkanap 12 óráig a polgármesternek írásban kell benyújtani. Az interpelláció elektronikus levélben is megküldhető. A határidőt követően benyújtott interpelláció a soron következő rendes ülésen tehető fel.

(4) A benyújtott interpelláció szövegét az ülést megelőző ötödik munkanap végéig közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján az ülés előterjesztései között.”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 77. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az ülésről távolmaradó, interpellációt benyújtó képviselő előzetesen benyújtott írásbeli kérelmére az interpelláció tárgyalását el kell halasztani, és a soron következő rendes ülés napirendjére kell felvenni. A kérelmet a polgármesternek kell címezni, és elektronikus levélben is benyújtható.”

12. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 79. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bizottság a lefolytatott vizsgálat eredményéről három hónapon belül előterjesztést nyújt be a Képviselő-testületnek. Az előterjesztésben a bizottság

a) az interpellált eredeti válaszának elfogadására,

b) a bizottság megállapításaival kiegészített válasz elfogadására, vagy

c) a válasz elutasításának megerősítésére és az ügy kezeléséhez szükséges döntések meghozatalára

tesz javaslatot.”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 79. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A vizsgálatot a feladatkörrel rendelkező bizottság folytatja le kivéve, ha az elutasított interpellációt a bizottság elnökéhez intézték.”

13. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 80. § (2) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Ügyrendi javaslatként képviselő és a nem képviselő alpolgármester:)

„c) a 104. § szerint kezdeményezheti a felszólalási időkeret meghosszabbítását,
d) kezdeményezheti a napirendi pont tárgyalásának vagy döntéshozatalának elnapolását, továbbá a napirendi pont előterjesztő általi visszavonását,”

14. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 82. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A személyes megtámadtatás miatti felszólalást az ülés vezetője engedélyezi, napirenden belül legfeljebb két alkalommal.”

15. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 83. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyzőkönyv melléklete:)

„d) módosító és kiegészítő előterjesztés,”

16. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 86. § (5) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az előterjesztésnek a döntési javaslaton túl tartalmaznia kell)

„k) a döntési javaslat alapjául szolgáló jogszabályhely megjelölését,”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 86. § (5) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

(Az előterjesztésnek a döntési javaslaton túl tartalmaznia kell)

„l) annak megjelölését, hogy a döntési javaslat elfogadásához egyszerű vagy minősített többséggel történő döntéshozatal szükséges.”

17. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 88. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„88. § Előterjesztés benyújtására jogosult

a) a polgármester,

b) a nem képviselő alpolgármester,

c) a képviselő,

d) a bizottság,

e) a nemzetiségi önkormányzat,

f) a jegyző.”

18. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 89. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 88. § b)-e) pontja szerinti előterjesztők előterjesztésének előkészítéséhez a Polgármesteri Hivatal a polgármester rendelkezései szerint segítséget nyújthat.”

19. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 90. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 88. § a)-e) pontja szerinti előterjesztő a rendes ülésre benyújtandó előterjesztést legkésőbb az ülés munkatervben megjelölt időpontját megelőző 17. munkanapon törvényességi ellenőrzésre bemutatja a jegyzőnek.”

20. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 28. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„28. Módosító és kiegészítő javaslat, módosító és kiegészítő előterjesztés”

21. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 98. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A módosító javaslatot és a kiegészítő javaslatot a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel az előterjesztés vitájának lezárásáig írásban lehet benyújtani.”

22. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 100. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az ülés összehívását követően beérkezett észrevételre, benyújtott módosító és kiegészítő javaslat indokaira, valamint az előterjesztésről folytatott bizottsági vitában elhangzott érvekre figyelemmel az előterjesztő legkésőbb a Képviselő-testület ülésén az előterjesztést tárgyaló napirendi pont megnyitásáig kiegészítő és módosító előterjesztést nyújthat be.

(2) A módosító és kiegészítő előterjesztést a benyújtást megelőző munkanap 10 óráig törvényességi ellenőrzésre be kell mutatni a jegyzőnek.

(3) A módosító és kiegészítő előterjesztés nem terjeszkedhet túl az eredeti előterjesztés tárgyán.

(4) A benyújtott módosító és kiegészítő előterjesztést haladéktalanul a képviselők rendelkezésére kell bocsátani, és zárt ülés kivételével közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján.”

23. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 103. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az ülésteremben jelen lévő hallgatóság tagja a vita lezárásáig az ülés vezetőjénél írásban kérelmezheti hozzászólás engedélyezését. A kérelemről az ülés vezetőjének indítványára a Képviselő-testület dönt. A Képviselő-testület a kérelmező számára egy alkalommal két perc hozzászólást engedélyezhet.”

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 103. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Az előterjesztőnek összesen húsz perc időkeret áll rendelkezésére az előterjesztői kiegészítés megtételére, a képviselői kérdések megválaszolására, a vitában való részvételre és a zárszó megtartására. Az időkeret terhére az előterjesztő a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője vagy az előterjesztés tárgyalására meghívott szakértő közreműködését is igénybe veheti.”

(3) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 103. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) Rendeletalkotásnál vagy rendeletmódosításnál, valamint a 104. §-ban meghatározott esetben az előterjesztőnek összesen harminc perc időkeret áll a rendelkezésére.”

24. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 105. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyző az előterjesztéshez írásban törvényességi észrevételt nyújt be, ha)

„b) a módosító és kiegészítő javaslattal vagy a módosító és kiegészítő előterjesztéssel összefüggésben törvényességi aggályok vetődtek fel.”

25. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 111. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Ha a döntési javaslathoz módosító javaslatot vagy módosító előterjesztést nyújtottak be, a döntési javaslatról történő szavazás előtt a Képviselő-testület először a módosító javaslatokról vagy a módosító előterjesztésről határoz a benyújtás sorrendjében. A szavazás előtt az előterjesztő nyilatkozik a módosító javaslat elfogadásának támogatásáról. Nem kell szavazásra bocsátani azt a módosító javaslatot, ami a döntéshozatali eljárás során már megszavazott módosító javaslattal ellentétes.

(3) A módosító javaslat vagy a módosító előterjesztés elfogadása esetén a módosított döntési javaslatot vagy a módosító előterjesztést kell szavazásra bocsátani.”

26. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

27. § Hatályát veszti a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet

b) 124. §-a.

28. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 36/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 36/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet