Kiszsidány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 23
a szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 6/2018. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A személyes gondoskodást nyújtó intézmények intézményi térítési díjainak megállapítása a fenntartó feladata. A térítési díjak meghatározásának részletes szabályait a Szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (továbbiakban Szt.) 115. § (1) bekezdése, valamint a Személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban Tr.) határozza meg.
Ezek alapján az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg, összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
A kötelezett által fizetendő térítési díj összege a személyi térítési díj, amely egyrészt nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét, másrészt megállapításánál figyelembe kell venni a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét.
Az intézményi térítési díjat és a személyi térítési díjat
• étkeztetés esetén ellátási napra,
• házi segítségnyújtás esetén - szociális segítésre vagy személyi gondozásra vonatkozó - gondozási órára,
• nappali ellátás esetén ellátási napra,
• bentlakásos intézményi ellátás esetén ellátási napra és hónapra vetítve kell meghatározni.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény ( a továbbiakban: Tv.) 147. § (1) bekezdésének e) pontja alapján 2022. június 30. napjáig közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező gazdálkodó szervezet által nyújtott szolgáltatásért megállapított díj mértéke nem lehet magasabb, mint a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelet hatályba lépését megelőző napon – azaz 2020. december 18-án – hatályos és alkalmazandó mértéke.
Ezért a hatályos önkormányzati rendeletben már korábban megállapított intézményi térítési díjakat nem volt lehetőség megemelni.
A vonatkozó Tv. értelmében 2022. július 1-től van mód arra, hogy emelésre kerüljenek az intézményi térítési díjak.
A JustFood Kft. a 2022.06.30-án kelt levelében kérte az önkormányzatokat, hogy 2022.09.01-től a nyersanyagnormák 20%-os emelését hagyják jóvá a szolgáltatás fenntartható működése érdekében.