Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 42/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról, valamint a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról szóló 35/2009. (VII. 9.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 11. 17- 2022. 11. 18

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 42/2022. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról, valamint a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról szóló 35/2009. (VII. 9.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

2022.11.17.

Budapest Főváros Közgyűlése

az az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. § (1) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Fővárosi Önkormányzat a civil szervezetekkel történő szakmai együttműködés előmozdítása, hatékonyságának növelése, az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása érdekében)

„c) az állampolgári részvétellel, az átláthatósággal, az egyetemes, az európai, a közép-európai és a nemzeti kultúra értékeinek megőrzésével és fejlesztésével, valamint az innovációval foglalkozó „Nyitott Budapest” munkacsoportot,”

(működtet.)

(2) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése a következő d) és e) ponttal egészül ki:

(A Fővárosi Önkormányzat a civil szervezetekkel történő szakmai együttműködés előmozdítása, hatékonyságának növelése, az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása érdekében)

„d) a budapesti fiatalok helyzetével, ifjúságpolitikai kérdésekkel és ifjúsági részvétellel foglalkozó „Fiatal Budapest” munkacsoportot és
e) a budapesti sport- és szabadidősport fejlesztési lehetőségeivel, sporthoz kapcsolódó gyermekvédelemmel, idősek sportjával, fogyatékkal élők sportolásával, ifjúsági- és diáksporttal, valamint az egészséges életmód előmozdításával foglalkozó „Aktív Budapest” munkacsoportot”

(működtet.)

(3) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A munkacsoportban tagként részt vevő civil szervezetek a Főváros Önkormányzat kezdeményezésére vagy önszerveződésük keretében az (1) bekezdésben meghatározott területeken belüli valamely részterülettel részletesebben, illetve nagyobb gyakorisággal foglalkozó eseti vagy állandó csoportot (a továbbiakban: témacsoport) hozhatnak létre. A témacsoporthoz csatlakozás lehetősége a munkacsoport tagjain túl a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált szervezetek számára is nyitott. A témacsoport tevékenysége nem érinti a munkacsoport (2) bekezdésben és 3. §-ban meghatározott feladatköreit, a témacsoport a javaslatait a munkacsoportnak küldi meg és tevékenységéről rendszeresen beszámol a munkacsoportnak.”

2. § (1) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 4. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A civil szervezet munkacsoporti tagsága a törvényes képviselő erre irányuló, a munkacsoport titkárságához eljuttatott nyilatkozatával megszűnik.”

(2) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A „Fiatal Budapest” munkacsoport munkájában tanácskozási joggal részt vehet – a Fővárosi Önkormányzat 5. § (1) bekezdése szerinti képviselőjének meghívása alapján – a budapesti kerületi önkormányzat által delegált, ifjúságpolitikával foglalkozó szakember.”

3. § (1) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Fővárosi Önkormányzat a civil szervezet munkacsoporti tagságáról szóló 4. § (2) bekezdés szerinti értesítéssel egyidejűleg a civil szervezetet regisztrálja a Budapesti Civil Adatbázisba és a munkacsoporti tagságának megszűnésével egyidejűleg törli a Budapesti Civil Adatbázisból. A Budapesti Civil Adatbázisba olyan civil szervezet is regisztrálhat, amely nem tagja munkacsoportnak, azonban a székhelye vagy tényleges működési területe Budapest területén van, és törvényes képviselője nyilatkozik arról, hogy legalább egy éve civil szervezetként tényleges tevékenységet fejt ki; az ilyen civil szervezet regisztrációja a Budapesti Civil Adatbázisból való törlés kérésével szűnik meg.”

(2) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 9. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A Fővárosi Önkormányzat személyes egyeztetést kezdeményezhet és készíthet elő az azonos területre regisztrált civil szervezetek számára a témacsoportba szerveződésük elősegítése érdekében.”

(3) A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet 9. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált civil szervezetektől – kivéve azon civil szervezetet, amely a nyilatkozattételi felhívást megelőző 12 hónapban valamely munkacsoport vagy valamely témacsoport ülésén részt vett – a Főpolgármesteri Hivatal évente legfeljebb egyszer a Civil Adatbázisban megadott kapcsolattartási elérhetőségen elektronikus levélben, harminc napos határidővel nyilatkozatot kérhet a regisztráció fenntartásáról. A nyilatkozat megtételének hiányában a civil szervezetet két hónap elteltével ismételten fel kell hívni a nyilatkozattételre. A nyilatkozat megtételének hiányában az érintett civil szervezetet a Budapesti Civil Adatbázisból és – amennyiben tagja – a munkacsoportból törölni kell.”

4. § A Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködéséről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet

a) 4. § (2) bekezdésében az „értesíti a munkacsoport többi tagját” szövegrész helyébe az „értesíti a civil szervezetet és a munkacsoport többi tagját” szöveg,

b) 7. § (1) bekezdésében a „megelőző tizenötödik napon” szövegrész helyébe a „megelőző huszadik napon” szöveg,

c) 7. § (2) bekezdésében a „megelőző hetedik napig” szövegrész helyébe a „megelőző tizedik napig” szöveg,

d) 9. § (3) bekezdésében az „A Budapesti Civil Adatbázisban a civil szervezet a regisztráció során” szövegrész helyébe az „A civil szervezet a munkacsoportba jelentkezés és a Budapesti Civil Adatbázisba regisztráció során” szöveg,

e) 10. § (1) bekezdésében a „regisztrált civil szervezetnek.” szövegrész helyébe a „regisztrált civil szervezetnek, ezzel egyidejűleg a budapest.hu honlapon hírként a véleményezésre irányuló általános felhívást tesz közzé.” szöveg,

lép.

5. § Hatályát veszti a Budapesti Ifjúsági Tanács létrehozásáról szóló 35/2009. (VII. 9.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő tizedik napon lép hatályba.

dr. Számadó Tamás
főjegyző

Karácsony Gergely
főpolgármester