Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2024. 04. 30

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

2024.04.30.

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. §-ában, 58. §-ában és 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Mór Városi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésére terjed ki.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) rendelkezései az irányadók.

2. Lakások elidegenítésére vonatkozó közös szabályok

2. § (1) Az önkormányzati bérlakások a képviselő-testület kijelölése alapján idegeníthetők el.

(2) Az elidegenítésre kijelölt lakások a vételárnak egy összegben történő megfizetése vagy részletfizetés ellenében értékesíthetők.

(3) Az elidegenítésre kijelölt lakásra elővásárlási jog illeti meg a Tv. 49. §-ában meghatározott személyeket.

3. Elővásárlási joggal érintett lakások eladásának feltételei

3. § (1) Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételár megegyezik a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő bérlői beruházások értékével csökkentett forgalmi értékkel.

(2) A lakás helyi forgalmi értékét a Tv. 52. § (1) bekezdésében felsorolt körülmények figyelembevételével – szakértői értékbecsléssel – kell megállapítani.

4. § (1) A vételárat egy összegben vagy – az elővásárlásra jogosult kérelmére- részletfizetési kedvezménnyel lehet megfizetni. A (6) bekezdés esetét kivéve a részletfizetés időtartama 15 év lehet.

(2) A vételár szerződéskötéssel egyidejű egy összegben történő megfizetése esetén a 3. § (1) bekezdése alapján megállapított vételár 20%-ának megfelelő összegű árengedményt kell megállapítani.

(3)1 A vételár részletfizetéssel történő megfizetése esetén a szerződés megkötésekor a megállapított vételár 10 %-át, majd további 10 %-át a szerződés megkötésétől számított 5 hónapon belül - kamatmentesen - kell megfizetni. Az adásvételi szerződés a megállapított vételár 20 %-ának megfizetése napján lép hatályba. Amennyiben a megállapított vételár 20 %-a a szerződés megkötésétől számított 5 hónapon belül nem kerül kiegyenlítésre, az eladó képviseletében a polgármester a szerződéstől eláll.

(4)2 Részletfizetés esetén kamatot kell fizetni, melynek mértéke - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - 3 %.

(5) Amennyiben a vevő a vételár 20 %-on felüli részét 5 éven belül fizeti meg, 15 % engedmény illeti meg.

(6)3 Ha a vevő a lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet alapján szociális bérlakásra lenne jogosult, azaz szociálisan rászoruló személynek minősül és a szerződés megkötésekor a vételár 20 %-ának egy összegben való megfizetésére sem képes, kérelmére a vételár teljes összegére részletfizetési kedvezményben részesíthető, valamint részére legfeljebb 20 évi kamatmentes részletfizetési kedvezmény adható.

(7) A (6) bekezdés szerinti kérelmet a Szociális és Egészségügyi Bizottsághoz kell benyújtani, amely a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz történő beérkezéstől számított 30 napon belül bírálja el.

(8)4 Amennyiben a vevő jövedelmi viszonyaiban a szerződés megkötését követő időszakban olyan változás következik be, amelynek következtében a lakások és helyiségek bérletéről szóló önkormányzati rendelet alapján szociális bérlakásra lenne jogosult, azaz szociálisan rászoruló személynek minősül, és nincs fizetési elmaradása a törlesztő részletek tekintetében, kérelmezheti a legfeljebb 20 évi kamatmentes részletfizetési kedvezmény biztosítását.

(9)5 A Szociális és Egészségügyi Bizottság a (8) bekezdés szerinti vevő részére engedélyezheti az eredeti szerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 20 évre kamatmentes részletfizetési kedvezmény biztosítását a hátralévő törlesztőrészletek vonatkozásában a szerződés módosítás aláírását követő hónaptól.

5. § Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg - akár a vételár egy összegben, akár részletekben történő megfizetése mellett - az adásvételi szerződésben a szerződéskötéstől számított 5 éves időtartamra az önkormányzat javára szóló elidegenítési tilalmat kell kikötni és az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

6. § (1) Aki a szerződésben vállalt törlesztő részlet fizetésével késedelembe esik, a késedelembe esés időpontjától - a törlesztő részletnek a Ptk. szerinti pénztartozás esetén megállapítható mértékű- késedelmi kamatot köteles megfizetni. Ha a vevő a vételárrészleteket tartósan – legalább 3 hónap – nem fizeti, az eladó az elállás jogával élhet. Ezen rendelkezést az adásvételi szerződésben rögzíteni kell.

(2) A vételárhátralék erejéig az önkormányzat javára a lakásingatlanra az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot kell bejegyeztetni.

(3) A lakásingatlant a tartozás fennállásának idejére elidegenítési és terhelési tilalom terheli.

(4) A jelzálogjogot, az elidegenítési és terhelési tilalmat az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell.

7. § (1) Az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom esetén a lakást elidegeníteni csak a teljes vételár kifizetését és az 5. §-ban az elidegenítési tilalomra meghatározott időtartam leteltét követően lehet.

(2) Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén a volt házastársaknak egymás javára, vagy közös gyermek részére való tulajdonjog átruházásakor – tartozásátvállalással – a teljes vételár kifizetése nélkül a szerződéshez hozzá kell járulni.

(3) Az elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt csak a lakás felújításához, korszerűsítéséhez, toldaléképítéshez, emeletráépítéshez felvett kölcsön és támogatás ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzéséhez adható hozzájárulás.

8. § (1) Önkormányzati lakás értékesítésre való kijelöléséről a Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) Az elővásárlási jog jogosultjának az ajánlatot a Polgármester küldi meg.

(3)6 Elővásárlási jog esetén az ajánlati kötöttség időtartama az ajánlat kézhezvételétől számított 30 nap.

(4) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a lakás ingatlan-nyilvántartási adatait és általános jellemzőit,

b) a lakás forgalmi értékét,

c) a lakás 3. § szerint megállapított vételárát,

d) a vételár megfizetésének 4. §-ban szabályozott lehetőségét és feltételeit,

e) az ajánlati kötöttség időtartamát, ameddig az elővásárlásra jogosult a vételi szándékát és vételár megfizetésének 4. § szerinti módját írásban közölheti.

(5) Ajánlat azon bérlőnek tehető, aki lakbér- és közüzemi díjhátralékkal nem rendelkezik.

(6) A Képviselő-testület határozata alapján az abban foglalt ingatlanokat a Polgármesteri Hivatal készíti elő értékesítésre.

4. Elővásárlási joggal nem érintett lakások értékesítésének feltételei

9. § (1) A beköltözhető, üres önkormányzati lakás nyilvános pályázat útján értékesíthető. A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal 30 napra hirdeti meg, a jelentkezőket előjegyzi. Az adásvételi szerződést azzal kell megkötni, aki a tárgyaláson a helyi forgalmi értékhez képest a legmagasabb összegű vételi ajánlatot tette.

(2) A pályázati hirdetmény tartalmáról a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Pénzügyi Bizottság dönt. A pályázati hirdetményt a Fejér megyei Hírlapban 1 alkalommal, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a helyi képújságban 15 napra közszemlére kell tenni.

(3) a pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a lakás ingatlan-nyilvántartási és egyéb adatait,

b) a lakás forgalmi értékét,

c) az ajánlatok benyújtásának helyét, módját, idejét,

d) a pályázati eljárásra vonatkozó információszerzés helyét és idejét,

e) a pályázati biztosíték letételének idejét, módját, visszafizetésének szabályait,

f) a pályázat nyertesének, megállapításának és kihirdetésének módját.

(4)7 A vételárat az adásvételi szerződés megkötésétől számított 60 napon belül egy összegben kell megfizetni az önkormányzat e célra elkülönített számlájára.

(5)8

(6)9

(7)10

(8)11

5. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésére vonatkozó közös szabályok

10. § (1) Elidegeníthetők az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként feltüntetett üresen álló vagy bérbeadás útján hasznosított helyiségek.

(2) Az értékesítésre való kijelölésről a Településfejlesztési Bizottság javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(3) A helyiség értékesítése során a bérlőt (bérlőtársat) elővásárlási jog illeti meg.

6. Elővásárlási joggal érintett helyiségek elidegenítésének feltételei

11. § (1) Az elővásárlási jog jogosultja részére értékesítésre kerülő helyiség vételára a forgalmi érték. A forgalmi érték meghatározása során a helyiséget beköltözhetőnek kell tekinteni.

(2) A vételár megállapítása során a forgalmi értékből le kell vonni a bérlő által a helyiségre fordított és a tulajdonos által jóváhagyott írásbeli megállapodás alapján végzett értéknövelő beruházások – adásvételi szerződés megkötéséig – meg nem térülő nettó értékét.

(3) A helyiség vételárát ingatlanszakértői értékbecslés alapján a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Pénzügyi Bizottság állapítja meg.

12. § (1) Az elővásárlási jog jogosultjának a bruttó 2 millió Ft-ot meg nem haladó vételárat egy összegben, a szerződéskötéstől számított 60 napon belül kell megfizetnie.

(2) Ha a helyiség vételára az (1) bekezdésben meghatározott összeget meghaladja, úgy a vételár 30 %-át a szerződéskötéstől számított 60 napon belül kell megfizetni. A fennmaradó vételárat a szerződéskötéstől számított 2 éven belül, 2 egyenlő részletben – a szerződéskötés napjától számított 1. év és 2. év utolsó napjáig – a tárgyév első napján érvényes jegybanki alapkamattal növelten kell kiegyenlítenie az elővásárlási jog jogosultjának.

(3) A vételár teljes kiegyenlítéséig az ingatlanra a vételár teljes összegéig – az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyeztetni az önkormányzat javára.

(4) Aki a szerződésben vállalt részletfizetést határidőre nem teljesíti, az a késedelembe esés időpontjától – a törlesztőrészletnek a Ptk. szerinti pénztartozás esetén megállapítható mértékű – késedelmi kamatot köteles fizetni.

(5) Ha a vevő a vételárrészlet fizetésével 3 hónapot meghaladó késedelembe esik, az eladó az elállás jogával élhet. Ezen rendelkezést az adásvételi szerződésben rögzíteni kell.

13. § (1) Az elővásárlási jog jogosultjának az ajánlatot a Polgármester küldi meg.

(2) Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

a) a helyiség ingatlan-nyilvántartási és egyéb adatait,

b) a helyiség vételárát, a megfizetés módját,

c) az ajánlati kötöttség időtartamát, ameddig az elővásárlásra jogosult a vételi szándékát írásban közölheti.

(3) A vételárra vonatkozó ajánlati kötöttség az ajánlat kézhezvételétől számított 90 nap.

(4) A Képviselő-testület határozata alapján az abban foglalt ingatlanokat a Polgármesteri Hivatal készíti elő értékesítésre.

14. § Az elővásárlási joggal érintett, de jogát gyakorolni nem kívánó bérlőt a bérleti jog továbbra is megilleti.

7. Elővásárlási joggal nem érintett helyiségek elidegenítésének feltételei

15. § (1) Az üresen álló, vagy megüresedett helyiség nyilvános pályázat útján vételárra történő liciteljárás keretében értékesíthető.

(2) A pályázati hirdetmény tartalmáról a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Pénzügyi Bizottság dönt. A pályázati hirdetményt a Fejér megyei Hírlapban 1 alkalommal, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a helyi képújságban 15 napra közszemlére kell tenni.

(3) A pályázati hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) a helyiség ingatlan-nyilvántartási és egyéb adatait,

b) a helyiség forgalmi értékét (vételár)

c) az ajánlatok benyújtásának helyét, módját, idejét,

d) a pályázati eljárásra vonatkozó információszerzés helyét és idejét,

e) a pályázati biztosíték letételének idejét, módját, visszafizetésének szabályait,

f) a kiíró azon jogának fenntartását, hogy a pályázatot – akár indokolás nélkül is – eredménytelennek minősítse,

g) a pályázat nyertesének megállapításának és kihirdetésének módját.

(4) Az adásvételi szerződést a pályázati tárgyalást követő 15 napon belül azzal a pályázóval kell megkötni, aki a pályázati tárgyaláson részt vett, a pályázati feltételeknek megfelelt és a tárgyalás során a legmagasabb összegű vételi ajánlatot tette.

(5) A vételárat az adásvételi szerződés megkötésétől számított 60 napon belül egy összegben kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlaszámára.

8. Az elidegenítésből származó bevételek elszámolása és felhasználása

16. § (1) Az elidegenítést lebonyolító Polgármesteri Hivatal a lakás értékesítésből befolyó vételárat elkülönített számlán köteles kezelni a kamatokkal együtt.

(2) A lakások elidegenítéséből származó – elkülönített számlán elhelyezett – bevétel:

a) önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületek felújítására és az azzal együtt végzett korszerűsítésre,

b) új lakásépítésre,

c) új vagy használt lakás vásárlására,

d) településrendezési tervek szerint lakóövezetbe sorolt területekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra (pl. közművesítés, út- és járdaépítés, stb.),

e) építési telkek kialakítására,

f) lakásépítési és lakásvásárlási támogatás nyújtására

használható fel.

(3) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek értékesítéséből származó bevételt kizárólag önkormányzati fejlesztési célokra és ezek megvalósítását szolgáló pályázati önerő biztosítására lehet felhasználni.

(4) A (2) és (3) bekezdésekben meghatározott jogcímekre fordítandó pénzösszegekről a képviselő-testület évente a költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletében dönt. A lakásépítési és lakásvásárlási támogatás nyújtásának feltételeiről külön önkormányzati rendelet rendelkezik.

9. Egyéb rendelkezések

17. § Az értékesítésre kijelölt épületen, lakásban a MÓR-HOLDING Kft. csak azonnali beavatkozást igénylő munkákat végezhet el. Amennyiben a karbantartás körét meghaladó mértékű javítási munka került elvégzésre, arról a MÓR-HOLDING Kft. köteles értesíteni a jegyzőt és az ingatlan vételárát a tényleges felújítási költségekkel növelt összegben kell megállapítani.

18. § Amennyiben az értékesítésre kijelölt helyiség műemlékvédelmi vagy városképi szempontból felújításra szorul, úgy az ajánlatban illetve a pályázati hirdetményben és az adásvételi szerződésben a felújítási kötelezettséget határidő megjelölésével ki kell kötni. A szerződésben vállalt felújítási kötelezettség nem teljesítése esetére az önkormányzat javára visszavásárlási jogot kell biztosítani.

10. Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

19/A. §12 E rendeletnek az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 46/2022. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 6/2023. (II.20.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Mód.rendelet) módosított 4. § (3) bekezdését a Mód.rendelet hatálybalépését megelőzően kiküldött ajánlatok tekintetében is alkalmazni kell. Ezen ajánlatok helyett az elővásárlásra jogosultaknak Mór Városi Önkormányzat a Mód.rendelet feltételei szerint módosított ajánlatot küld ki.

19/B. §13 (1) E rendeletnek az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 46/2022. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 17/2023. (V.17.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Mód.rendelet 2) módosított 4. § (4) és (6) bekezdését a Mód.rendelet 2 hatálybalépését megelőzően megkötött adásvételi szerződések tekintetében is alkalmazni kell.

(2) E rendeletnek a Mód.rendelet 2-vel módosított 4. § (4) és (6) bekezdését, valamint 8. § (3) bekezdését a Mód.rendelet 2 hatálybalépését megelőzően kiküldött ajánlatok tekintetében is alkalmazni kell. Ezen ajánlatok helyett az elővásárlásra jogosultaknak Mór Városi Önkormányzat a Mód.rendelet 2 feltételei szerint módosított ajánlatot küld ki.

20. §14

1

A 4. § (3) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (4) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (6) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. § (8) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 4. § (9) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

6

A 8. § (3) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9. § (4) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

A 9. § (5) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

9

A 9. § (6) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A 9. § (7) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

11

A 9. § (8) bekezdését a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

12

A 19/A. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2023. (II. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

13

A 19/B. §-t a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

14

A 20. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.