Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2022. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 22
a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban Ttr.) szabályozza a szegedi lakosok számára az önkormányzat által biztosított rendszeres és rendkívüli települési támogatásokat.
A Ttr.-ben szabályozott ellátások esetén a jövedelmi határértékek a lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és hátralékcsökkentési támogatás esetében egy éve, a többi támogatási forma esetén 2018 óta változatlanok.
Az öregségi nyugdíj legkisebb havi összege 2008 óta 28.500,- Ft, azonban a nyugdíjak, munkabérek minden évben emelkedtek, és az árak is nőttek.
A tavalyi évben összesen 4,8 %-os mértékű volt a nyugdíjemelés (2021. januárban 3%, júniusban 0,6%, novemberben 1,2 %).
Ugyanakkor jellemző, hogy az élelmiszerárak növekedése messze túlszárnyalta ezt a mértéket, mivel az élelmiszerek ára 2020 decemberéhez viszonyítva egy év alatt átlagosan 8%-kal lett magasabb, és a legtöbb alapvető élelmiszer 10%-nál is nagyobb arányban drágult.
A 2022. januári nyugdíjemelés 5%-os volt ugyan, de az árak 2021 decemberétől tovább emelkedtek, emelkednek.
Mind a jövedelmi határértékek, mind a támogatási összegek változtatása szükséges annak érdekében, hogy a rászoruló személyek továbbra is hozzájussanak a támogatásokhoz és a támogatások ne veszítsenek értékükből.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Ttr. bevezető része kerül pontosításra.
A 2. §-hoz
A lakhatási támogatás jövedelmi határértékei, valamint havi alapösszegei megemelésre kerülnek.
A 3. §-hoz
A gyógyszertámogatás jövedelmi határértéke, valamint havi összegeinek maximuma megemelésre kerül.
A 4. §-hoz
Az időskorúak támogatása esetén lehetőség nyílik a folyószámlára történő utalásra.
Az 5. §-hoz
Lakhatási támogatás esetén a kérelemhez csatolandó mellékletek pontosításra kerülnek.
A 6. §-hoz
Lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, átmeneti segély, temetési segély és hátralékcsökkentési támogatás jövedelmi határértékeinek emelését, valamint köztemetési költség és települési támogatás visszafizetése esetén a méltányosság jövedelmi határértékeinek emelését tartalmazza. Lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és temetési segély esetén a támogatások összege megemelésre kerül.
A 7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
A 8. §-hoz
Átmeneti rendelkezést tartalmaz. A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.
A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.