Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01- 2022. 08. 02

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.01.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.”

2. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) A személyes gondoskodás megállapítása iránti kérelmet a 24. § a) pontjában meghatározott ellátás esetén a polgármesterhez címezve, a 24. § b) pontjában meghatározott ellátások esetén a családsegítő központ intézményvezetőjéhez címezve kell benyújtani.

(2) Az ellátás iránti kérelemről a 24. § a) pontjában meghatározott ellátás esetén a polgármester, a 24. § b) pontjában meghatározott ellátások esetén a családsegítő központ intézményvezetője dönt.

(3) A szociális szolgáltató külön eljárás nélkül nyújthat ellátást annak a személynek, akinek a kért szolgáltatás hiánya életét vagy test épségét veszélyezteti, különösen, ha az igénylő egyedül élő és önmaga ellátásában segítségre szorul.

(4) Külön eljárás keretében biztosítható az ellátás, ha az igénybe vevő

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,

b) háziorvosa, kezelőorvosa szakvéleménye szerint a soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt,

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli ellátása vált szükségessé,

d) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozóval, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és az ellátás így nem biztosított.”

3. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 27. és 28. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„27. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről a szolgáltató és az ellátott megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza

a) az ellátás kezdetének időpontját,

b) az intézményi ellátás időtartamát (a határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését),

c) az igénybe vevő számára nyújtott szolgáltatások tartalmát,

d) a személyi térítési díj megállapítására, megfizetésére vonatkozó szabályokat, amennyiben az ellátás térítési díj-fizetési kötelezettséggel jár,

e) az igénybe vevő természetes személyazonosító adatait.

28. § A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás megszűnésének és megszüntetésének eseteire, valamint módjaira az Szt. 100-104. §-aiban foglaltak az irányadók.”

4. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § (1) Az étkeztetés keretében legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni azoknak a szociálisan rászorult személyeknek, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Az étkeztetés jogosultsági feltételeinek elbírálása alapján ellátásban kell részesíteni azt, aki

a) 65. életévét betöltötte, és/vagy

b) egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes a napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodni.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti egészségi állapot, fogyatékosság, pszichiátriai betegség és szenvedélybetegség tényét házi orvosi, illetve szakorvosi igazolással kell bizonyítani.

(4) A szociális étkeztetésről az Önkormányzat vásárolt szolgáltatással gondoskodik. Az étkeztetés igénybe vehető helyben történő fogyasztással, elvitellel, és házhoz szállítással.

(5) Az étkeztetés házhoz szállítással kizárólag akkor igényelhető, amennyiben a szociálisan rászorult személy mozgáskorlátozott, valamint fekvő betegsége folytán ápolásra szorul.”

5. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet VI. Fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

„VI. Fejezet

Térítési díj

33. § (1) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja 2022. január 1-től 470,-Ft/nap/fő, 2022. szeptember 1-től pedig 720,-Ft/nap/fő. A 2022. január 1-től tévesen számlázott összegeket a jövedelem-és személyi térítési díjak felülvizsgálatát követően az Önkormányzat az ellátottak számára jóváírja.

(2) Az Önkormányzat a szociális étkeztetés szállítási költségét saját terhére biztosítja az étkezésben résztvevők jövedelmi helyzetétől függetlenül.

(3) Különös méltánylást érdemlő helyzetben a polgármester és a Képviselő-testület a hatáskörébe tartozó ügyben az e rendeletben foglaltaktól az ügyfél javára eltérhet.

34. § A házi segítségnyújtásért és a jelző rendszeres házi segítségnyújtásért a gesztor önkormányzat rendeletében foglalt térítési díjat kell fizetni.”

6. § A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet VII. Fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

„VII. Fejezet

Záró rendelkezések

37. § (1) E rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Sztv.-ben foglaltak az irányadóak.

(3) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

(4) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2 /2019 (II. 15.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.”

7. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet

8. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 16/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.