Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők juttatásairól

Hatályos: 2024. 03. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők juttatásairól

2024.03.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. § (3) és (4) bekezdéseiben, 236. § (4) bekezdésében és 237. § -ában, valamint a Magyarország központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 62. § (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § 1A rendelet célja – a Kttv. keretei között – a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) köztisztviselői és munkavállalói részére az illetményalap, az illetménykiegészítés, az illetménypótlék mértékének megállapítása, valamint foglalkoztatotti juttatások és támogatások meghatározása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Hivatal köztisztviselőire, közszolgálati ügykezelőire és a rendelet 3 - 4. §-át kivéve a közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalókra (a továbbiakban együttesen: foglalkoztatottak), valamint ahol a rendelet kifejezetten úgy rendelkezik a nyugállományú köztisztviselőire, a nyugállományú közszolgálati ügykezelőire és a nyugállományú munkavállalóira (a továbbiakban együttesen: nyugállományú foglalkoztatottak), ha a Hivataltól vagy jogelődjétől kerültek nyugállományba.

(2) A rendelet előírásait – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a polgármester és az alpolgármesterek vonatkozásában is megfelelően alkalmazni kell.

Az illetményalap megállapítása

3. §2 (1)3 Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete 2024. március 1. napjától a Hivatal köztisztviselőinek illetményalapját bruttó 76.000.- Ft összegben állapítja meg.

(2)4 A Kttv-ben és a Közszolgálati Szabályzatban meghatározott nyelvekből nyelvvizsgával rendelkezőket nyelvpótlék illeti meg. A nyelvpótlék összege nyelvvizsgánként: - felsőfokú komplex: 76.000.- Ft - felsőfokú A vagy B: 38.000.- Ft - középfokú komplex: 45.600.- Ft - középfokú A vagy B: 22.800.- Ft - alapfokú komplex: 11.400.- Ft

Az illetménykiegészítés és a vezetői illetménypótlék

4. § (1) A köztisztviselő iskolai végzettsége alapján illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés mértéke felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetén az alapilletmény 40 %-a, az érettségi végzettségű köztisztviselők esetében az alapilletmény 20%-a.

(2) A közszolgálati ügykezelő illetményét a jegyző állapítja meg, a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában.

(3) A vezető beosztású köztisztviselő vezetői illetménypótlékra jogosult. A vezetői illetménypótlék mértéke főosztályvezetői munkakör esetében az alapilletmény 15 %-a, osztályvezetői munkakör esetében az alapilletmény 10 %-a.

A foglalkoztatotti juttatások és támogatások

5. §5 A foglalkoztatottak – a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában részletezett feltételek szerint – a következő juttatásokra és támogatásokra jogosultak, illetve részükre az alábbi visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő juttatások és támogatások adhatók:

a) SZÉP- kártya juttatás

b) szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatások: - utazási kedvezmények - munkáltatói kölcsön - bérleti, albérleti hozzájárulás - eseti szociális segély - szülési segély - temetési segély - illetményelőleg - kegyeleti gondozás - üdültetés - képzési, továbbképzési támogatás, tanulmányi szerződés - szemüvegtérítés,

(c) egyéb juttatások: - jutalom - jubileumi jutalom - jegyzői dicséret - célfeladat, céljuttatás - anyakönyvvezetők és környezettanulmányt végző szociális ügyintézők ruházati költségtérítése- születésnapi köszöntés.

A nyugállományú foglalkoztatottak támogatása

6. § A nyugállományú foglalkoztatottak a szociális helyzetükre figyelemmel, rászorultságuk alapján – a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározottak szerint – a következő pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthetőek: - kegyeleti gondozás - üdültetés

A juttatások és támogatások tervezése, forrása és felhasználása

7. § (1) A juttatások és támogatások forrása a költségvetési rendeletben meghatározott összeg, a visszatérítendő juttatások, támogatások törlesztéséből befolyó bevételek, továbbá a költségvetési maradvány jóváhagyott összege.

(2) A jegyző a költségvetési szerv gazdálkodására vonatkozó előírások betartásával önállóan dönt a juttatások és támogatások forrásául szolgáló keret célhoz kötött felhasználásáról.

(3) A jegyző a juttatások és támogatások keretösszegére és felhasználásának főbb céljaira vonatkozóan a költségvetési tervezés folyamatában évenként javaslatot készít. A költségvetés elkülönítve tartalmazza a nyugállományú foglalkoztatottak részére biztosítandó szociális és kegyeleti támogatások keretét (a továbbiakban: szociális keret).

(4) A szociális keret csak a nyugállományú foglalkoztatottak szociális és kegyeleti támogatására használható fel, más célra nem csoportosítható át.

(5) A juttatások és támogatások mértékéről, odaítéléséről – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a nyugállományú foglalkoztatottak tekintetében a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában meghatározott rendben és módon a jegyző dönt, a foglalkoztatottak tekintetében pedig a munkáltatói jogkör gyakorlója.

(6) Az e rendeletben meghatározott, a foglalkoztatottat, valamint a nyugállományú foglalkoztatottat megillető, illetve kérelmükre adható juttatások és támogatások mértékét, igénylésének, elbírálásának, kifizetésének vagy igénybevételének rendjét, a visszatérítés szabályait a jegyző a Hivatal Közszolgálati Szabályzatában állapítja meg.

Hatályba léptető és vegyes rendelkezések

8. § (1) E rendelet a 8. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével 2022. március 1. napján lép hatályba.

(2)6

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal által nyújtott juttatásokról és támogatásokról szóló 36/2016. (XII.15.) számú rendelete, valamint a Terézvárosi önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendeletének 24. § (2)-(5) bekezdései.

9. §7

1

az alcímet hatályon kívül helyezte az 54/2022. (XII. 20.) ör., hatályos 2022. december 22. napjától

2

A 3. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 8. § (2) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 54/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 23. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.