Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a közterület használatával és rendjével kapcsolatos önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 02. 23 19:00- 2022. 02. 24

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (II. 23.) önkormányzati rendelete

a közterület használatával és rendjével kapcsolatos önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről

2022.02.23.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2021. (IX.14.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló 11/2013. (X. 1.) önkormányzati rendelet.

2. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterület filmforgatási célú használata alcím tekintetében a a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának, Pénzügyi Bizottságának és Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának és Humán Bizottságának véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:”

3. § (1) A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 2. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) terasz: terasznak minősül különösen a belső vendégtérrel rendelkező vendéglátó üzlethez kapcsolódó, az üzlettől fizikailag elkülönülő vagy az üzlethez épített, vendégek fogadására kialakított terület vagy építmény;”

(2) A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) rendszeresen alkalmi árusítást folytató: aki egy hónapos időtartamban és legalább heti egy napon alkalmai árusítást folytat.”

4. § (1) A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A közterület filmforgatási célú használatának szabályait e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.”

(2) A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Nem adható közterület-használati engedély tűzijáték vagy más hanghatást, füstöt eredményező pirotechnikai termék felhasználásával járó rendezvényhez.”

5. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza

a) a közterület-használati engedély kiadására, visszavonására,

b) a közterület használat megtiltására,

c) a kötelezésről szóló döntés meghozatalára,

d) a közterület bontásáról szóló szabályok szerinti hozzájárulás megadására és

e) a közút rendeltetéstől eltérő használata esetén közútkezelői hozzájárulás kiadására vonatkozó hatáskör gyakorlását.

(2) A közterület-használati engedély megadásakor figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a városrendezési terveket, a városképi, műemlékvédelmi, köztisztasági, közlekedési, a vonatkozó kereskedelmi, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételeket (mint például iparjogosítvány, működési engedély) fennállását is.

(3) Közterület-használati engedély csak akkor adható meg, ha a vonatkozó jogszabályok, szakhatósági előírások és az e rendeletben foglalt feltételek azt lehetővé teszik.

(4) Annak a kérelmezőnek, akinek korábbi közterület-használatért megállapított díjtartozása, vagy az Önkormányzattal szemben bármilyen címen tartozása van, ezen tartozás rendezéséig újabb közterület-használati engedély nem adható.

(5) A közterület-használati engedély másra nem ruházható át, kivéve az Önkormányzat saját szervezetei, gazdasági társaságai által szervezett rendezvények esetében.

(6) A közterület-használati engedély eredeti példányát vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az önkormányzat képviselőjének felszólítására felmutatni.”

6. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet 11/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendszeresen alkalmi árusítást folytató árus, mozgóárus, mozgóbolt útján kereskedelmi tevékenységet folytató, felvásárló kérheti, hogy a közterület-használati díjat havonta egy összegben fizesse meg, továbbá kérheti a (3) bekezdés szerinti - a tevékenység gyakoriságára figyelemmel megállapítandó - kedvezmény alkalmazását.”

7. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„A közterület filmforgatási célú használata

13/A. § (1) A rendelet közterület-használatra vonatkozó rendelkezéseit a közterületek filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyása során ezen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét.

(3) A filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra és területmértékre hagyható jóvá.

(4) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani.

(5) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 60 nap időtartamot, mely legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.

(6) A közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, mely forgatásonként legfeljebb 2 alkalommal, alkalmanként legfejlebb 3 óra időtartammal hosszabbítható.

(7) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem engedélyezhető.

(8) A filmforgatási célú közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb, parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás, stáb, valamint parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület-használat 40%-át.

(9) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő 15 napon belül újra biztosítani kell.

13/B. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban az Önkormányzat külön feltételként, a közútkezelő az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz.

(2) A hatósági szerződés kizárólag abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítása,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartása,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodás,

d) a filmforgatással érintett lakosság és vállalkozás tájékoztatása a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetése a helyi médiában,

f) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítése, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(3) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását

a) azon kérelmező esetében, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül közterület-használati hozzájárulás nélkül használta a közterületet,

b) ha a hatósági szerződés nem tartalmaz a szomszédos lakóingatlanok megközelítésének folyamatos biztosítására vonatkozó előírást,

c) ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan közterület-használati szerződés van hatályban.

13/C. § (1) A közterület használat díjaként az Mgtv-ben meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(2) A filmforgatási célú közterület-használat esetében díjmentesség kizárólag a 60 percet meg nem haladó időtartamú film-, fénykép-, televízió-, video- és hangfelvételek készítéséhez, valamint a közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos és ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő) filmalkotások forgatásához adható.”

8. § Hatályát veszti a közterület rendjéről és használatáról szóló 16/2017 (XI.1.) önkormányzati rendelet

b) „Tűzijáték” alcíme,

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 29/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2021. (IX.14.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:”

10. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 29/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló ügyekben - átruházott hatáskörben - az 5. § a), b), c) pontjában foglalt magatartások elkövetésének kivételével, a jegyző jár el. ”

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 29/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Jegyzői hatáskörben történő eljárás esetén, helyszíni intézkedés alkalmával, ha az ügyfél a jogsértést teljes mértékben elismeri, a helyszíni bírság kiszabására a Polgármesteri Hivatal köztisztviselője jogosult.”

11. § Ez a rendelet 2022. február 23-án 19 órakor lép hatályba.