Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01- 2022. 03. 02

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.01.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában; az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. CXCVI. törvény 6. § (5)-(6) bekezdésében 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában megállapított feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet 5. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Nvtv.-ben meghatározottakon túl az Önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonnak minősülnek)

„c) XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény műtárgygyűjteménye.”

2. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat költségvetési szervei részére a Képviselő-testület a működésükhöz szükséges vagyon használati jogát a feladataik ellátásához elégséges mértékben biztosítja. Az Önkormányzat költségvetési szervei a használati joguk birtokában jogosultak és kötelesek a vagyont rendeltetésszerűen használni, működtetését, fenntartását biztosítani, állagát megőrizni, a vagyonhoz kapcsolódó kötelezettségeket teljesíteni, a terheket viselni, a hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit érvényesíteni, és kötelesek a használatukban lévő vagyont - az ingatlanok kivételével - a számviteli előírások szerint nyilvántartani. Az Önkormányzat költségvetési szervei használatába adott ingatlanok számviteli nyilvántartása az Önkormányzat könyveiben történik.”

3. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) Behajthatatlannak nem minősülő önkormányzati követelésről való teljes vagy részbeni lemondásra jogszabály eltérő rendelkezése hiányában csak abban az esetben van lehetőség, ha a követelés teljesítése valamilyen okból – így különösen valamely várható előny miatt – a követelés érvényesítése már nem áll az Önkormányzat érdekében.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a követelésről vagy annak egy részéről történő lemondásról

a) 1 millió forint követelés összegig a polgármester,

b) 1 millió forint követelés összeget meghaladóan a Képviselő-testület dönt.

(3) Nincs szükség a követelésről történő külön lemondásra azon kis összegű követelések esetében, amelyeket az államháztartásról szóló törvény szerint behajtásra nem kell előírni.

(4) Az Önkormányzat követelésének kötelezettje részére kérelemre részletfizetés vagy halasztás engedélyezhető.

(5) 12 hónapot meghaladó részletfizetési, halasztási kedvezmény idejére a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot kell felszámolni.

(6) A magánszemély kérelmező számára biztosított részletfizetési vagy halasztási kedvezmények elbírálása a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyainak mérlegelésével történik. Az elbíráláshoz a kérelmezőnek az alábbi iratokat kell becsatolnia:

a) a kérelem benyújtását megelőző három hónap jövedelemigazolása munkáltatói igazolással vagy bankszámlakivonattal,

b) nyugdíjas kérelmező esetén a kérelmet megelőző három hónap nyugdíjszelvényének másolata,

c) a kérelmet megelőző három hónap közüzemi számláinak kiegyenlítését igazoló bizonylat másolata,

d) nyilatkozat arról, hogy van-e a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj tizenkétszeresét meghaladó értékű ingó vagyona, valamint ingatlan vagyona.”

4. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet a következő 16/A. §-sal egészül ki:

„16/A. § (1) A követelés Ászr. 1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti behajthatatlannak minősítéséről

a) 500 ezer forint követelés összegig
aa) az önkormányzati költségvetési szervet megillető követelés tekintetében a költségvetési szerv vezetője,
ab) a Polgármesteri Hivatalt megillető követelés tekintetében a jegyző,
ac) a vagyongazdálkodó szervezet vezetője a vagyongazdálkodási szerződésben meghatározottak szerint,
ad) minden más követelés esetében a polgármester,
b) 500 ezer forint követelés összeget meghaladóan, de a 20 millió forint követelés összeget meg nem haladóan a polgármester,
c) 20 millió forint követelés összeg esetén és azt meghaladóan a vagyongazdálkodási feladatokat ellátó bizottság
dönt.
(2) Az önkormányzati költségvetési szerv és a vagyongazdálkodó szervezet - az (1) bekezdés a) pont aa) és ac) alpontja szerint behajthatatlannak minősített követelésről a döntést követően haladéktalanul tájékoztatja a polgármestert.”

5. § Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 33/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet 37. § (4) bekezdésében a „kétévenként” szövegrész helyébe a „háromévenként” szöveg lép.

6. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.