Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a „vadászkerítés telepítési akció” programról

Hatályos: 2022. 07. 30

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a „vadászkerítés telepítési akció” programról

2022.07.30.

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feladatkörében eljárva, figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében foglaltakra a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) célja a Budapest Főváros XVI. kerület közterületén lévő, a 2. §‑ban megjelölt lakótelepi épületek előtti zöldterületek lekerítését biztosítani, hogy az elkerített részen kiskertes, dísznövényekkel beültetett, ápolt zöldfelület jöjjön létre.

2. A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya a Budapest Főváros XVI. kerületi Jókai Mór utcai lakótelepen, a Lándzsa utcai lakótelepen, a Centenáriumi lakótelepen, a Szent Korona utcai lakótelepen, az Egyenes utcai lakótelepen, valamint az Erzsébet-liget területén lévő lakótelepen található társasházakra és lakásszövetkezeti lakóépületekre terjed ki.

3. A támogatás formája és mértéke

3. § A jelentkezők részére az z Önkormányzat az adott évi költségvetésében erre a célra elkülönített Támogatási és pályázati keret erejéig, a beérkezett jelentkezések sorrendjében legfeljebb 40 fm vadászkerítést (a továbbiakban: vadászkerítés) biztosít.

4. Jelentkezési feltételek

4. § (1)1 Jelentkezni egész évben folyamatosan, a rendelet 1. számú függeléke szerinti jelentkezési lap hiánytalan kitöltésével, és annak Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatalba (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) az elektronikus ügyintézési felületen vagy papír alapon történő benyújtásával lehet.

(2) A tárgyévi vadászkerítés telepítésének feltétele, hogy a jelentkezési lap az adott év május 31-ig beérkezzen a Polgármesteri Hivatalba.

(3) Jelentkezni annak az ingatlannak a vonatkozásában lehet, mely a jelentkező társasház vagy lakásszövetkezeti lakóépület címeként szerepel. A jelentkezés benyújtásakor a jelentkezési laphoz minden esetben csatolni kell a jelentkezést jóváhagyó közgyűlési határozatot vagy lakásszövetkezeti döntést. Társasház és lakásszövetkezeti lakóépület kizárólagos tulajdonában álló területre vonatkozóan nem lehet jelentkezést benyújtani.

(4) Vadászkerítés kizárólag rendezett zöldterület elkerítésére igényelhető.

(5) Az Önkormányzat fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben útépítés illetve egyéb önkormányzati beruházást érintő területre igényelnek vadászkerítést, úgy azt a beruházás befejezését követő időben telepítse a jelentkezőnek.

5. A nyertes jelentkező kötelezettségei

5. § (1) Sikeres jelentkezés esetén a jelentkező mint Használó és az Önkormányzat között 5 évre szóló, határozott idejű, a rendelet 2. számú függeléke szerinti megállapodás megkötésére kerül sor.

(2) Az igényelt vadászkerítést az Önkormányzat saját költségén szállítja ki és telepíti a Használónak.

(3) Használó a szerződés aláírásával vállalja, hogy a vadászkerítés telepítését követően – minimum 5 évig – a jelentkezési lapon megjelölt ingatlan előtti elkerített közterületi zöldterületet (a továbbiakban: zöldterület) használatba veszi, azzal a kitétellel, hogy azon kizárólag a zöldterület fenntartásával kapcsolatos munkálatokat végezhet. Az elkerített zöldterület gondozási kötelezettsége ezzel a Használóra száll át.

(4) A vadászkerítés telepítését követően a Használó köteles a zöldterület fenntartásával kapcsolatos munkákat saját költségén elvégezni, a zöldterületet és annak közvetlen környezetét rendszeresen gondozni, folyamatosan tisztán, gyom- és parlagfűmentesen tartani, a keletkezett zöldhulladékot, szemetet a saját költségén elszállíttatni. A zöldterület használatával járó valamennyi közvetett és közvetlen költséget a Használó köteles viselni.

(5) Az elkerített zöldterületen álló fák az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében maradnak. Az elkerített zöldterületen álló fák fenntartási munkáinak elvégzését, gallyazását, ápolását kizárólag az Önkormányzat végezheti el.

(6) Használó az Önkormányzattal szemben a zöldterület használatával kapcsolatos egyéb igényt sem a megállapodás fennállása alatt, sem pedig a megállapodás megszűnését követően nem érvényesíthet.

(7) A vadászkerítés telepítését követően a Használó kötelezettsége a vadászkerítés megóvása, állagvédelme és rendeltetésszerű használata, valamint annak átvételkori minőségének megőrzése.

(8) Használó a vadászkerítésen átalakítást kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli engedélyével végezhet. Amennyiben ezt megszegi, az Önkormányzat felszólítására köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani, ennek fejében sem megtérítési, sem kártérítési igényt nem támaszthat az Önkormányzattal szemben.

(9) Használó a vadászkerítés eltűnéséért és megrongálódásáért, amennyiben az neki felróható okból következett be, kártérítési felelősséggel tartozik.

6. § Az Önkormányzat képviseletében eljáró személy előzetes bejelentés nélkül jogosult az elkerített terület megfelelő gondozását ellenőrizni.

7. § (1) Ellenkező nyilatkozat hiányában, az 5 év határozott idő elteltével a Használó és az Önkormányzat között létrejött megállapodás egyszeri alkalommal, azonos feltételek mellett, további 5 évvel automatikusan meghosszabbodik.

(2) Amennyiben a megállapodás bármely okból felmondásra kerül, a vadászkerítés elbontásának,és elszállításának költsége a Használót terheli, kivéve azt az esetet, amikor üzemzavar elhárítása, illetve fontos közérdek érvényesítése céljából az Önkormányzat a zöldterületet visszaveszi.

(3) A vadászkerítés telepítéstől számított 10 év után, amennyiben a vadászkerítés állapota indokolja, újabb jelentkezés benyújtásával új vadászkerítés igényelhető.

6. Záró rendelkezések

8. § A jelentkezések elbírálásáról a Polgármester javaslatára Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Környezet- és Klímavédelmi Bizottsága dönt. Az elbírálás során figyelembe kell venni a helyszínen lévő közműveket, burkolatokat, tűzcsapokat, és minden egyéb tényezőt, amelyre a hatályos jogszabályok és szabványok előírást tartalmaznak.

9. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. függelék

JELENTKEZÉSI LAP
a „vadászkerítés telepítési akció” programban való részvételre
Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének
JELENTKEZŐ ADATAI:
Jelentkező megnevezése:…..…………………………………………………………………...
Címe: …………………………………………………………………………………………..
Kapcsolattartó neve: …………………………………………………………………………...
Kapcsolattartó elérhetőség telefon és e-mail: ……………………………………………........
A vadászkerítés kivitelezésének címe: ………………………………………………………...
Igényelt mennyiség (fm.) : ………………………………………..…………………………….
Önkormányzat tölti ki!
Kizárólag közterület □ Vegyes terület □
Vadászkerítés telepítési helyéről készített vázlatrajz:
Aláírásommal kijelentem, hogy vállalom az önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségek teljesítését, valamint büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy a jelentkezési lapon szereplő adatok a valóságnak megfelelnek.
Csatolt dokumentumok
A Rendelet előírásai szerint szükséges dokumentumok: közgyűlési határozat, lakásszövetkezeti döntés

1. ……………………………………………

2. ……………………………………………

3. ……………………………………………

Budapest, 20… (év). …………………. (hó) …… (nap)

……………………………………………

Jelentkező aláírása

2. függelék

Megállapodás
vadászkerítés telepítésére vonatkozóan
Amely létrejött egyrészről
Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzat
Székhelye: 1163 Budapest, Havashalom u. 43.
Adószáma: 15735791-2-42
Bankszámlaszáma: 11784009-15516006
KSH száma: 15735791-8411-321-01
Képviseli: Kovács Péter, polgármester
mint használatba adó (továbbiakban: Önkormányzat)
másrészről
Jelentkező neve és címe (Társasház/Lakásszövetkezet) …………………………………….
Elérhetőség telefon és e-mail: ……………………………………………………………….
Kapcsolattartó neve és elérhetősége:…………………….……………………………..........
A vadászkerítés telepítésének helye: ………………………………..………………………
mint használó (továbbiakban: Használó)
között alulírott helyen és időben az alábbi feltételek szerint:
Előzmény:
Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Környezet- és Klímavédelmi Bizottsága …/…. (…. ….) KKVB határozata alapján a „vadászkerítés telepítési akció” programról szóló …/2022. (…. ….) önkormányzati rendelet értelmében az Önkormányzat …. fm vadászkerítést biztosít Használó részére. Az igényelt vadászkerítést az Önkormányzat saját költségén kiszállítja a Használónak és telepíti azt.

1. Felek rögzítik, hogy a…………………hrsz.-ú ingatlan előtti zöldterület (továbbiakban: zöldterület) egy része közterület, amely Budapest Főváros XVI. kerület Önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll, további része pedig úszótelekként a társasház/lakásszövetkezeti lakóépület tulajdonát képezi.

A zöldterület közterületi részére az alábbi különös szabályok irányadóak:

Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képezi a …………… hrsz-ú, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett közterületi besorolású ingatlan, amelyből ideiglenes jelleggel ….m2 közterületet Használó használatába ad - zöldterület védelmét szolgáló - vadászkerítés kihelyezése céljából Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013 (X.21.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Közterület rendelet) 7. § r) pontja alapján. A Közterület rendelet 14. § (1) a) pontja szerint a közterület használata díjmentes.

2. Az Önkormányzat jelen megállapodásának célja, hogy 1./ pontban megjelölt zöldterületet vadászkerítéssel lekeríti és az így lekerített zöldterület közterületi részét a Használó térítésmentes használatába adja a jelen megállapodásban meghatározott feltételekkel a zöldterület fenntartása érdekében. A Használó a vadászkerítéssel lekerített zöldterületet jelen megállapodás alapján használatba veszi azzal, hogy a zöldterületen kizárólag a zöldterület fenntartásával kapcsolatos munkálatokat végezhet.

3. Felek megállapodnak, hogy a lekerített zöldterület gondozási kötelezettsége ezzel átszáll a Használóra. A lekerített zöldterületen esetlegesen álló fa az Önkormányzat kezelésében marad, annak gallyazása, ápolása az Önkormányzat feladata marad továbbra is.

4. Jelen megállapodás határozott időre, 5 évre jön létre. Felek megállapodnak, hogy a határozott idő elteltével, amennyiben a szerződő felek részéről a vadászkerítéssel kapcsolatban semmilyen probléma nem merül fel, egyszeri alkalommal, azonos feltételek mellett, 5 évvel automatikusan meghosszabbodik.

5. Jelen megállapodást bármelyik fél jogosult 30 napos felmondási idővel írásban felmondani. Amennyiben a Használó az érdekkörében felmerült okból felmondással él, vagy az Önkormányzat a Használónak felróható okból mondja fel jelen megállapodást, a vadászkerítés lebontása esetén annak költségeit a Használó köteles viselni. Használó tudomásul veszi, hogy jelen használati megállapodás kizárólagosan az 1./ pontban megjelölt zöldterület közterületi részére és azon folytatott tevékenységre ad számára közterület-használati lehetőséget, az ettől való bárminemű eltérés esetén a megállapodást az Önkormányzat jogosult azonnali hatállyal felmondani.

6. Használó tudomásul veszi, hogy amennyiben a zöldterületre üzemzavar elhárítása miatt vagy az Önkormányzat fontos közérdekből szüksége van, a jelen megállapodást az Önkormányzat azonnali hatállyal jogosult felmondani vagy az üzemzavar elhárítása, illetve a fontos közérdek érvényesítése céljából a zöldterületet az Önkormányzat jogosult használatra visszavenni. Ebben az esetben a vadászkerítés lebontását és annak költségeit az Önkormányzat vállalja.

7. A Használó köteles a zöldterület fenntartásával kapcsolatos munkákat saját költségén elvégezni, ezen belül a zöldterületet és annak közvetlen környezetét köteles rendszeresen gondozni, folyamatosan tisztán, gyom-és parlagfűmentesen tartani, a keletkezett hulladékot, szemetet a saját költségén elszállíttatni. A zöldterület használatával járó valamennyi közvetett és közvetlen költséget a Használó köteles viselni.

8. Használó a zöldterület használatával kapcsolatosan sem a megállapodás fennállása alatt, sem pedig a megállapodás megszűnését követően semmilyen jogcímen igényt nem érvényesíthet az Önkormányzattal szemben.

9. Használó kötelezettsége a zöldterület megóvása, állagvédelme és rendeltetésszerű használata (zöldterület fenntartása). Amennyiben Használó ezen kötelezettségét megszegi, az Önkormányzat azonnali hatállyal jogosult a jelen megállapodást felmondani.

10. Jelen megállapodás kizárólag a Használó részére biztosítja a zöldterület használatát. A zöldterület használatát a Használó kizárólag a társasházban/lakásszövetkezeti lakóépületben lakcímmel rendelkező természetes személy részére engedheti át. A zöldterület használatának bármely más személy részére történő átengedése nem megengedett. Használó a zöldterületen lévő növényzet és a vadászkerítés eltűnéséért és megrongálódásáért kártérítési felelősséggel tartozik, amennyiben az neki felróható okból következett be.

11. Használó a vadászkerítésen munkálatokat, átalakítást nem végezhet, csak az Önkormányzat előzetes írásbeli engedélyével. Amennyiben ezt megszegi, az Önkormányzat felszólítására köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani és sem megtérítési, sem kártérítési igényt nem támaszthat semmilyen jogcímen az Önkormányzattal szemben.

12. A megállapodás bármely okból történő megszűnése esetén a Használó a megállapodás megszűnéséből eredően semmiféle igényt nem támaszthat az Önkormányzattal szemben és köteles a zöldterületet tiszta, gondozott állapotban az Önkormányzatnak visszaadni.

13. Az Önkormányzat a Használó szükségtelen háborítása nélkül ellenőrizheti a használatot, követelheti Használótól a rendeltetésellenes vagy szerződésellenes használat megszüntetését, továbbá az ilyen használatból eredő károk megtérítését.

14. Szerződő felek rögzítik, hogy jelen megállapodás teljesítése során egymásnak - esetlegesen - átadott személyes adatokat a megállapodás teljesítése érdekében, a megállapodásból eredő jogok és kötelezettségek gyakorlása céljából a vonatkozó jogszabályok, így különösen, de nem kizárólagosan az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek, valamint a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és a Tanács 2016/679/EU sz. rendelete (általános adatvédelmi rendelet) rendelkezéseinek megfelelően kezelik, dolgozzák fel, tárolják, teszik harmadik fél részére hozzáférhetővé, valamint őrzik meg. Szerződő felek a vonatkozó hatályos jogszabályok szerinti adatkezeléshez kifejezetten hozzájárulnak.

15. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 41. § (6) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 50. § (1a) bekezdése, és a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 1. pontja alapján Használó a jelen szerződés aláírásával nyilatkozik, hogy átlátható szervezetnek minősül. A Használó a jelen bekezdésbe foglalt nyilatkozatában foglaltak változása esetén haladéktalanul köteles a változásokat az Önkormányzatnak bejelenteni. Használó tudomásul veszi, hogy valótlan tartalmú nyilatkozat alapján kötött szerződést az Önkormányzat felmondja vagy – ha a szerződés teljesítésére még nem került sor – a szerződéstől eláll.

16. Jelen megállapodás csak a felek közös megegyezésével, írásban módosítható. A módosítások a megállapodás szerves részét képezik.

17. Felek a jelen megállapodásból eredő jogvitájukat elsősorban békés úton, egyezség útján kívánják rendezni.

18. Jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv és a vonatkozó rendelkezései az irányadók.

19. Szerződő felek a jelen megállapodást elolvasták, megértették, és mint akaratukkal mindenben megegyezőt írták alá.

Budapest, 2022. ………………..

Budapest Főváros XVI. kerületi
Önkormányzat
képviselője: Kovács Péter
polgármester


………………………………

képviselője: …………….
Használó

A szerződést készítette és szerkesztette:
Közbeszerzési eljárás hatálya alá nem tartozik:
A szerződés jogi szempontból megfelelő:
A szerződést pénzügyileg ellenjegyezte:
1

Megállapította: Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 10. §. Hatályos: 2022. VII. 30-tól.