Adásztevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 01- 2022. 11. 02

Adásztevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015.(III.27.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.11.01.

Adásztevel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiba foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) Rendkívüli települési támogatást kell megállapítani a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és

a) akinek - családban élő esetében - 1 főre számított havi nettó családi jövedelme az ÖNYLÖ-nek 1000 %-át,

b) akinek - egyedül élő esetén - az 1 főre számított havi családi jövedelme az ÖNYLÖ összegének 1500 %-át

nem haladja meg.

(2) Létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a kérelmezők akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a megemelkedett energiaárak kifizetéséhez, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(3) A rendkívüli települési támogatás legkisebb összege nem lehet kevesebb 2.000,-Ft-nál, legnagyobb összege pedig nem lehet több 30.000,-Ft-nál.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott, létfenntartást veszélyeztető élethelyzet fennállását igazoló iratot a kérelemhez csatolni kell. Az irat helyett személyes nyilatkozat is elfogadható, ha az igazoló irat nem áll rendelkezésre, vagy annak beszerzése az ügyintézési határidő hosszabbítását eredményezné. Ez utóbbi esetben az irat pótlása a megállapító határozatban előírható.”

2. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Szülési települési támogatást kell megállapítani annak a rászoruló anyának, aki a Rendelet hatálybalépése után szüli meg gyermekét.

(2) Szülési települési támogatásban kell részesíteni – kérelemre - azt a személyt, akinek 1 főre számított havi nettó családi jövedelme az ÖNYLÖ-nek 800 %-át nem haladja meg.

(3) A szülési települési támogatás összege 20.000,-Ft.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek anyakönyvi kivonata másolatát, és a kérelmező és családja jövedelemigazolásait.

(5) A szülési települési támogatás iránti kérelmet a szüléstől számított 1 éven belül lehet benyújtani a Hivatalnál. A határidő elmulasztása jogvesztő.”

3. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként temetési települési támogatást kell megállapítani annak a kérelmezőnek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott

a) annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy

b) tartására köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

és akinek a családjában a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított, 1 főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az ÖNYLÖ 1000 %-át.

(2) A temetési települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de elérheti annak 100 %-át. Adásztevel községben a szokásos legolcsóbb temetés összege: 100.000,- Ft.

(3) Az (1) bekezdésbe foglalt támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a Hivatalnál. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez - a kérelem benyújtásával egyidejűleg - csatolni kell:

a) a halotti anyakönyvi kivonatot, amennyiben nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kérik a temetési települési támogatást,

b) a temetés költségeiről a támogatást kérő, vagy a vele egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.”

4. § A települési támogatásokról, szociális étkeztetésről, házi segítségnyújtásról és családsegítésről szóló 5/2015 (III.27.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet