Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a lakosság önszerveződő közösségeinek, valamint a civil szervezetek pályázati úton történő támogatásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a lakosság önszerveződő közösségeinek, valamint a civil szervezetek pályázati úton történő támogatásáról

2024.01.01.

1/A. Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) feladatai körében együttműködik a helyi önszerveződő közösségekkel, támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyekre a lakosság bármely jellegű szükségletei igazságosabb, hatékonyabb, racionálisabb kielégítése érdekében kerül sor, előmozdítja és ápolja az együttműködés minden olyan formáját, amely értékhordozó és közösségteremtő funkciókat hordoz.

(2) A civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése érdekében az Önkormányzat a civil szervezetek részére pályázati úton pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosít.

(3) A Képviselő-testület a helyi civil szervezetek támogatásának költségvetési fedezetét az éves költségvetési rendeletben tervezi meg.

2. § E rendelet alkalmazásában az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § 6. a)-c) pontjaiban meghatározott körbe tartozó szervezetek közül az alábbiak minősülnek civil szervezetnek (továbbiakban: civil szervezetek):

a) a civil társaság,

b) a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület és szakszervezet (párt és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével)

c) a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével - az alapítvány.

2. A rendelet hatálya

3. § A rendelet hatálya kiterjed a bíróság által a pályázat benyújtása előtt legalább egy évvel nyilvántartásba vett azon civil szervezetekre, amelyek:

a) az önkormányzat területén székhellyel rendelkeznek és az önkormányzat területén folytatnak rendszeres tevékenységet, vagy

b) az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkeznek, de a VI. kerületi közösség érdekében kivételesen méltányolható munkát végeznek.

3. A támogatás elnyerésének feltételei

4. § (1) A civil szervezet akkor részesíthető támogatásban, ha azt a kerület lakosságának érdekeit szolgáló közösségi célú feladat ellátására kívánja fordítani.

(2) Nem adható támogatás a civil szervezet üzleti, gazdasági célú vagy pénzügyi bevétellel járó tevékenységének elősegítésére.

5. § A civil szervezetek számára kiírt pályázat során támogatandó célok:

a) a közösségi élet szerveződését, a kerületben élő csoportok, szervezetek együttműködését, az oktatás, a művelődés és a lokálpatriotizmus elősegítését, a hagyományok ápolását és megújítását szolgáló tevékenységek,

b) kulturális, környezetvédelemi, ifjúsági, egészségmegőrző, közösségi sport programok,

c) a kerület lakosait segítő szociális és karitatív tevékenységek, esélyegyenlőségi programok,

d) egyéb közösségi célok.

4. A pályázatok elbírálásának rendje

6. § (1) A civil szervezetek támogatására irányuló pályázat kiírásáról és a pályázati felhívás tartalmáról évente legalább egy alkalommal a Humán Bizottság dönt.

(2) A pályázati felhívást közzé kell tenni, legalább az önkormányzat hivatalos honlapján.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmazni kell:

a) a pályázat kiírójának megnevezését,

b) a pályázat célját,

c) a pályázat benyújtására jogosultak körét,

d) a pályázati tartalmi elemeit,

e) a pályázathoz csatolandó dokumentumokat megjelölését,

f) a pályázati nyomtatványok elérthetőségét, igénylésének módját,

g) a pályázat benyújtásának módját, helyét, határidejét,

h) a hiánypótlás lehetőségét, határidejét,

i) a pályázat elbírálásának rendjét, határidejét,

j) az eseményekről történő értesítés módját, határidejét,

k) szerződéskötésre vonatkozó határidőt,

l) a támogatás igénybevételének módját, feltételeit,

m) az elszámolás módját, határidejét,

n) az elszámolási adatlapot,

o) az ellenőrzés módját.

7. § (1) A pályázatok benyújtására előírt határidőn túl benyújtott pályázatot támogatásban részesíteni nem lehet.

(2) A pályázati eljárásban a döntéshez szükséges bármely, a pályázó által közölt adat ellenőrizhető.

8. § A benyújtott pályázatokat a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztálya (a továbbiakban: Humánszolgáltatási Főosztály) döntésre előkészíti.

9. § (1) A támogatás odaítéléséről Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) dönt.

(2) A Képviselő-testület a beérkezett pályázatokat a pályázatok benyújtására előírt határidő leteltét követő rendes ülésén bírálja el.

10. § Nem támogatható a civil szervezet, amennyiben

a) köztartozása van,

b) pályázata nem felel meg e rendelet előírásainak,

c) a benyújtást megelőző 2 éven belül a létrejött önkormányzati támogatási megállapodásban foglaltaknak nem tett eleget.

5. A támogatás felhasználása és a kifizetés feltételei

11. § (1) A támogatásban részesülő civil szervezetekkel Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának polgármestere – a döntésről szóló értesítést követő 30 napon belül – támogatási megállapodást köt.

(2) Amennyiben a nyertes civil szervezet az értesítést követő 30 napon belül a megállapodást nem írja alá, vagy az aláírt megállapodásban foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatási összeget elveszíti.

12. § (1) A Humánszolgáltatási Főosztály a támogatásokról nyilvántartást vezet.

(2) A támogatott civil szervezet legfeljebb egy alkalommal kérelmezheti:

a) a támogatással megvalósítandó projekt befejezési határidejének módosítását,

b) a támogatási megállapodásban rögzített költségvetésen belüli átcsoportosítását,

c) a szakmai tartalom módosítását.

(3)1 A (2) bekezdés szerinti kérelmekről, amennyiben a kérelmet benyújtó

a) a 2. § c) pontjában meghatározott alapítvány, a Képviselő-testület,

b) a 2. § a)-b) pontjában meghatározott civil szervezet, a Humán Bizottság dönt.

(4) A támogatott civil szervezet köteles biztosítani az Önkormányzat részére a helyszíni ellenőrzés lehetőségét, valamint a projekttel kapcsolatos valamennyi dokumentumba történő betekintés lehetőségét.

(5) Az Önkormányzat a támogatási megállapodásban foglaltak – támogatott civil szervezet részéről történt – súlyos megszegése esetén a megállapodás azonnali hatályú felmondására jogosult.

13. § Amennyiben a pályázati eljárás során nem a civil szervezet képviseletére jogosult személy jár el, a pályázathoz csatolni kell a meghatalmazott nevére szóló, közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás eredeti példányát.

6. A támogatások elszámolása

14. § (1) A támogatásban részesített civil szervezet az elnyert összeg támogatási megállapodás szerinti felhasználásáról a felhasználási határidő lejáratát követő 30 napon belül köteles elszámolni.

(2) A támogatási összeg felhasználásáról a pályázati felhívásban közzétett elszámolási adatlapot kell benyújtani a Humánszolgáltatási Főosztályra.

(3) Az elszámolás benyújtásakor az adatlaphoz csatolni kell az eredeti számviteli bizonylatok másolatait és a civil szervezet hivatalos képviselője által aláírt tartalmi beszámolót.

(4) Amennyiben a támogatás felhasználása nem a támogatás folyósításának pénznemében történik, elszámoláskor az eredeti számla mellett a valutaátváltási bizonylatot másolatát is be kell nyújtani. Az átváltási bizonylat akkor fogadható el, ha a kiállítás dátuma a támogatási időszakra, de legfeljebb a számla kiállításának napjára esik.

(5) A támogatási megállapodásban foglaltaktól eltérően felhasznált összeget fel nem használtnak kell tekinteni.

15. § A támogatott civil szervezet a támogatás fel nem használt részét az Önkormányzat számlájára befizetni vagy visszautalni köteles, a támogatási szerződésben meghatározottak szerint.

16. § Amennyiben a támogatásban részesített szervezet az elszámolási határidő lejártáig nem számol el a támogatás összegével, újabb pályázatot az elszámolási határidő leteltét követő 2 éven belül nem nyújthat be.

7. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2023. március 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a civil szervezetek pályázati úton történő támogatásáról szóló 3/2016. (II. 18.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklet II.2. pontja a következő 30) - 31) pontokkal egészül ki: 30) Dönt a civil szervezetek támogatására irányuló pályázat kiírásáról és a pályázati felhívás tartalmáról évente legalább egy alkalommal (1/2023. (I.26.) ör. 6. § (1) bek.), 31) Dönt támogatott civil szervezet kérelmére: a) a támogatással megvalósítandó projekt befejezési határidejének módosításáról, b) a támogatási megállapodásban rögzített költségvetésen belüli átcsoportosításáról, a szakmai tartalom módosításáról. (1/2023. (I.26.) ör. 12. § (3) bek.)”

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 39/2022. (X.25.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 82. pontja helyébe a következő lép: „82.) Támogatási megállapodást köt a támogatott civil szervezetekkel. (1/2023. (I.26.) ör. 11. § (1) bek.)

1. melléklet az 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelethez2

1

A 12. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 42. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.