Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

egyes szociális, oktatási és egészségügyi tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2023. 12. 31 00:01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

egyes szociális, oktatási és egészségügyi tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2024.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a 2-3. és az 5-8. alcím tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az 1. alcím tekintetében a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. § (3) és (6) bekezdésében, a 4. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, a 9. alcím tekintetében a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek lakbértámogatásáról szóló 34/1996. (XII.14.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) A (3) bekezdésben foglaltak kivételével lakbértámogatásban részesülhet a bérlő, ha a bérlő és a vele életvitelszerűen együtt lakó személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 135%-át.

(2) A lakbértámogatás megállapításánál előnybe kell részesíteni a nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, kivételes nyugellátásban, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, hadigondozási ellátásban, fogyatékossági támogatásban részesülő bérlőt.

(3) Nem illeti meg a lakbértámogatás a bérlőt, ha a) lakást részben vagy egészében nem lakás céljára hasznosítja; b) lakást másnak lakás vagy fizető-vendéglátás céljára bérbe (albérletbe) adta; c.) a bérlőnek olyan lakáson áll fenn kizárólagos tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga, amelyet másnak bármilyen jogcímen lakás vagy nem lakás céljára átengedett; d.) nem lakik a bérleményében.”

2. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek lakbértámogatásáról szóló 34/1996. (XII.14.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A lakbértámogatás mértéke a lakbérrendelet alapján fizetendő lakbér 50%-a.”

3. § A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjról szóló 11/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ösztöndíj annak az 1. §-ban megjelölt tanulónak adható, aki

a) általános iskolás diák esetében példamutató magatartásával, példás szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át,

b) gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló esetében legalább jó magatartásával, jó szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át,

c) szakképző intézmény tanulói jogviszonyban lévő tanulója esetében a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény szerinti első szakképesítését szerző diák (ide nem értve a részszakképzéseket), aki legalább jó magatartásával, jó szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át.”

4. § A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjról szóló 11/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj összege havi 40.000.-Ft.”

5. §1 Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1/C. §

6. §2 Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/D. § (1) Az Önkormányzat a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt

a) a VI. kerületi lakóhellyel - egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem - rendelkező és

b) a VI. kerületben tartózkodási hellyel rendelkező, 14. életévét betöltött és 26. életévét be nem töltött, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulókra, továbbá felsőoktatási intézményben nappali képzésben részt vevő hallgatókra, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.

(2) A támogatásra való jogosultságot a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján a polgármester állapítja meg a tanulónak, amennyiben - tanköteles gyermek kivételével - az (1) bekezdésben foglalt feltétel meglétét érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás bemutatásával alátámasztja. Annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása nem szükséges.

(3) A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre, szemeszterre kerül megállapításra (a tavaszi szemeszterre február 1-jétől június 30-áig, az őszi szemeszterre szeptember 1-jétől a következő év január 31-éig).

(4) A támogatás összege a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” elnevezésű közlekedési bérlet (a továbbiakban: szemeszter-bérlet) mindenkori vételárának megfelelő összeg. A szemeszter-bérlet ellenértékét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(5) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány, lakcímkártya, továbbá - tanköteles gyermek kivételével - érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás egyidejű bemutatása mellett) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be.

(6) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.”

7. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A pneumococcus baktérium elleni védőoltás támogatására az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a VI. kerületben élő, 65. életévét betöltött személy lehet jogosult.”

8. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 5. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1a) (1) Az önkormányzat lakhatási támogatásban részesítheti azt a személyt, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a terézvárosi támogatási alap (a továbbiakban: támogatási alap) 240%-át, egyedülélő személy esetén a 275%-át nem haladja meg.”

9. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakhatási támogatás havi összege 8.000.-Ft.”

10. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) Az önkormányzat a november 1-jétől április 30-áig terjedő fűtési időszakra (a továbbiakban: fűtési időszak) fűtéstámogatást nyújt annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő személy esetén a 340%-át nem haladja meg.

(2) A támogatás havi összege háztartásonként 15.000.-Ft.”

11. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 15. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Ápolási támogatásra jogosult a hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló, tartósan beteg, 18. életévét betöltött személy ápolását, gondozását végzi, családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülálló kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg és ő maga, továbbá családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) Az ápolási támogatás havi bruttó összege 48.000.-Ft.”

12. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Gyógyszertámogatás adható annak a személynek,)

„a) akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg,”

13. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 22. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gyógyszertámogatás legfeljebb 12 hónapra állapítható meg, havonta legfeljebb 17.000.-Ft összegben.”

14. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Hátralékkiegyenlítő támogatásban részesíthető a kérelmező,)

„a) ha a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező esetén a támogatási alap 275%-át,”

15. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 34. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Eseti támogatás adható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg, továbbá ő maga, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) Ugyanazon egyedülélő személy vagy család részére megállapítható eseti támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb, mint a támogatási alap 10%-a, a tárgyévi összege

a) egyedülélő személy vagy család esetén nem haladhatja meg a támogatási alap 230%-át,

b) három- vagy többgyermekes család esetén a támogatási alap 300%-át.”

16. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„8/A. A pneumococcus baktérium elleni védőoltás támogatása

34/B. § (1) Az önkormányzat a közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a VI. kerületben élő, 65. életévét betöltött személy pneumococcus baktérium elleni oltóanyaga megvásárlását támogatja.

(2) A támogatás egy alkalommal nyújtható, összege 20.000.-Ft.

(3) A támogatás iránti kérelem a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) nyújtható be a 18. mellékletben szereplő formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni szükséges a kérelmező lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát, valamint a háziorvos által kiállított vény másolatát.”

17. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 35. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetési támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése önmaga és családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban nem részesül. A temetési támogatás biztosításának feltétele, hogy kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg, továbbá ő maga, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.”

18. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § A temetési támogatás összege a temetés költségének 50%-a, legfeljebb 180.000.-Ft.”

19. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 39/H. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Intim csomagra lehet jogosult az a nő, aki)

„c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 340%-át nem haladja meg.”

20. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 41. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatást az önkormányzat évi egy alkalommal, tárgyév szeptember hónapjában, utalvány formájában nyújtja, személyenként 12.000.-Ft összegben.”

21. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 41. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az utalványok felvételére tárgyév novemberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.”

22. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„13/A. Budapest 150”

41/A. § (1) Az önkormányzat „Budapest 150” elnevezéssel egyszeri támogatást nyújt annak a személynek, aki

a) 2024. január 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkezik, és

b) a 60. életévét betöltötte vagy legkésőbb 2024. december 31. napjáig a 60. életévét betölti.

(2) A támogatást az önkormányzat egy alkalommal, 2024. április 15. napjától május 15. napjáig terjedő időszakban, utalvány formájában nyújtja, személyenként 10.000.-Ft összegben.

(3) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján, hivatalból állapítja meg.

(4) Az utalványok felvételére 2024. júniusának utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.”

23. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 42. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„42. § (1) Az önkormányzat azon egyedülélő személyek, valamint családok részére, akik tárgyév július 1. napjáig e rendelet szerinti lakhatási támogatásban, fűtéstámogatásban, gyógyszertámogatásban, eseti támogatásban vagy méltányossági segélyben részesültek, a már folyósított támogatáson felül, tárgyév szeptember hónapjában, családonként 15.000.-Ft összegben, utalvány formájában egyszeri természetbeni támogatást nyújt.

(2) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a Szociális és Gyermekvédelmi Osztály által vezetett nyilvántartás alapján, hivatalból állapítja meg.

(3) Az utalványok felvételére tárgyév novemberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.”

24. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Méltányossági segély évente négy alkalommal, összesen 150.000.-Ft összegben adható.”

25. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 43/A. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli bérletidíj-támogatásra jogosult az a természetes személy, aki)

„b) a lakhatását veszélyeztető, víz- vagy tűzkár miatt keletkezett rendkívüli élethelyzetbe került, továbbá lakhatását átmenetileg nem önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő bérlakásban oldja meg, és”

26. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 43/A. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli bérletidíj-támogatásra jogosult az a természetes személy, aki)

„e) a bérbeadó írásban hozzájárul, hogy a Hivatal tájékoztassa az állami adóhatóságot a bérleti szerződésről és a bérbeadó adóazonosító adatairól.”

27. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 43/G. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat lakásfelújítás céljából lakás-felújítási támogatást nyújthat annak a személynek, aki)

„b) háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő személy esetén a 340%-át nem haladja meg.”

28. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 43/G. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakás-felújítási támogatás összege legfeljebb 80.000.-Ft.”

29. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 44. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jogosultság megállapítása kérelemre történik)

„b) a rendkívüli települési támogatások közül: eseti támogatás, temetési támogatás, mosható nadrágpelenka használatának támogatása, intim csomag, méltányossági segély, rendkívüli bérletidíj-támogatás, lakás-felújítási támogatás, koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek támogatása, továbbá”

30. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 44. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatás iránti kérelmet erre a célra rendszeresített - az 1-18. mellékletben meghatározott - formanyomtatványon kell benyújtani az önkormányzat hivatalánál.”

31. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 18. melléklettel egészül ki.

32. § Hatályát veszti a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet

33. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjjal támogatja a 2. §-ban meghatározott, szociálisan rászoruló azon hallgatót, akinek családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át.”

34. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § A jogosultság megállapításakor a pályázó családtagjaként kell figyelembe venni

a) szülőjét, a szülő házastársát vagy élettársát,

b) gyermekét,

c) házastársát vagy élettársát,

d) 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező testvérét,

e) 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató testvérét,

f) 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató testvérét, továbbá

g) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetve fogyatékos testvérét.”

35. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj összege havi 45.000.-Ft.”

36. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata második és harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 240%-át.”

37. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5/A. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták,)

„b) az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 240%-át.”

38. § Hatályát veszti az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. alcíme.

39. § A terézvárosi gyermek- és diákjóléti támogatásokról szóló 9/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § A Humán Bizottság a Terézvárosi Iskolai Gyümölcstámogatás mértékét évente kétszer, 8 hó – 4 hó bontásban, az Önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követően, valamint az októberi KIR statisztika lezárását követően határozza meg, az intézményvezetők által közölt, folyó tanévi KIR statisztikai létszámadatok alapján.”

40. § A terézvárosi gyermek- és diákjóléti támogatásokról szóló 9/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § A Humán Bizottság a Terézvárosi Óvodai Gyümölcstámogatás mértékét évente kétszer, 8 hó – 4 hó bontásban, az Önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követően, valamint az októberi KIR statisztika lezárását követően határozza meg, az intézményvezetők által közölt, folyó nevelési évi KIR statisztikai létszámadatok alapján.”

41. § A terézvárosi gyermek- és diákjóléti támogatásokról szóló 9/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 23. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat Terézvárosi Junior Utalvány formájában támogatást nyújt az Önkormányzat közigazgatási területén

a) lakóhellyel - egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem - rendelkező, vagy

b) tartózkodási hellyel rendelkező,

a támogatás nyújtásának évében legalább 6., legfeljebb 20. életévüket betöltő személyeknek.

(2) A Terézvárosi Junior Utalványt az Önkormányzat évente egy alkalommal, a tárgyév májusának első munkanapjától júniusának utolsó munkanapjáig terjedő időszakban, utalvány formájában nyújtja, személyenként 13.000.-Ft értékben. Az utalványok felvételére tárgyév júliusának utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.”

42. § A lakosság önszerveződő közösségeinek, valamint a civil szervezetek pályázati úton történő támogatásáról szóló 1/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelet 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés szerinti kérelmekről, amennyiben a kérelmet benyújtó

a) a 2. § c) pontjában meghatározott alapítvány, a Képviselő-testület,

b) a 2. § a)-b) pontjában meghatározott civil szervezet, a Humán Bizottság dönt.”

43. § Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről szóló 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelet 32. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat a fenntartásában lévő szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények, valamint a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szociális és gyermekvédelmi területen tevékenységet kifejtő dolgozói munkájának, szakmai, emberi helytállásuk, példamutatásuk, a városrészhez való kötődésük megbecsülése kifejezéseként „Az Év Szociális és Gyermekvédelmi Dolgozója” elnevezéssel polgármesteri elismerést alapít.”

44. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

45. §3

1. melléklet a 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

1

a 48/2023. (XI. 30.) ör. 10.§-a nem lépteti hatályba

2

a 48/2023. (XI. 30.) ör. 10.§-a nem lépteti hatályba

3

a 48/2023. (XI. 30.) ör. 10.§-a nem lépteti hatályba