Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2012. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjról

2024.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1:

1. A rendelet hatálya

1. §2 § A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén működő általános iskolák felső tagozatos tanulóira, és a Budapest közigazgatási területén működő gimnáziumok és szakgimnáziumok diákjaira, továbbá az általános iskola 8. osztályát befejezett, budapesti szakközépiskolák tanulóira, amennyiben Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában bejelentett tartózkodási hellyel rendelkeznek, és családjukkal együtt a pályázati felhívás közzétételét megelőző legalább 90 napja igazolhatóan, életvitelszerűen Terézváros közigazgatási területén laknak, továbbá nappali rendszerű képzésben vesznek részt (a továbbiakban: tanulók).

2. A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj elnyerésének feltételei

2. § (1) Az Önkormányzat a példamutató magatartású és kiemelkedő tanulmányi eredményű diákok tevékenységét – szociális helyzetük figyelembevételével – ösztöndíjjal ismeri el.

(2)3 4Az ösztöndíj annak az 1. §-ban megjelölt tanulónak adható, aki

a) általános iskolás diák esetében példamutató magatartásával, példás szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át,

b) gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló esetében legalább jó magatartásával, jó szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át,

c) szakképző intézmény tanulói jogviszonyban lévő tanulója esetében a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény szerinti első szakképesítését szerző diák (ide nem értve a részszakképzéseket), aki legalább jó magatartásával, jó szorgalmával, kiemelkedő tanulmányi eredményével Terézvárosban, Budapesten, illetve országos viszonylatban elismerést szerzett, és emberi hozzáállása alapján társai körében köztiszteletnek örvend, továbbá családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át.

3. §5 (1)6 Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjban részesíthető évente, a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelő

a) tíz fő általános iskolai felső tagozatos (5-8. évfolyam) diák, akinek a magatartás és szorgalmi jegyek nélkül számított tanulmányi átlaga 4,5 feletti, vagy tanulmányi versenyen legalább kerületi I-V., budapesti I-X., vagy országos I-XX. helyezést ért el;

b) tíz gimnáziumi, szakgimnáziumi (9-13. évfolyam) diák, akinek a magatartás és szorgalmi jegyek nélkül számított tanulmányi átlaga 4,5 feletti, vagy tanulmányi versenyen legalább budapesti I-X., vagy országos I-XX. helyezést ért el; c) tíz szakképző intézményi tanulói jogviszonyban álló tanuló, akinek az igazolatlanul mulasztott óráinak száma nulla, a magatartási és szorgalmi jegyek nélkül, a szakmai gyakorlati tárgyakkal együtt számított tanulmányi átlaga 4,5 feletti, vagy a tanulmányi illetve szakmai versenyen legalább budapesti I-X., vagy országos I-XX. helyezést ért el.

(2) Amennyiben az a), b) és c) pontba tartozó tanulók száma nem éri el a 10-10 főt, az a), b) és c) pont szerinti 10 főnél több tanuló is részesülhet ösztöndíjban, de a Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjban részesülő tanulók száma összesen a harminc főt nem haladhatja meg.

4. § (1) A jogosultság megállapításakor a pályázó családtagjaként kell figyelembe venni a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző 30 napban a pályázóval közös háztartásban élő

a) szülőjét, a szülő házastársát vagy élettársát,

b) gyermekét,

c) házastársát vagy élettársát,

d) 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező testvérét,

e) 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató testvérét,

f) 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató testvérét,

g) tartósan beteg, illetve fogyatékos testvérét (korhatárra való tekintet nélkül).

(2) A jogosultság megállapításakor a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

3. A pályázatok elbírálásának rendje

5. § (1) A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást minden év június 15-ig közzé kell tenni a Terézváros című újságban, az intézményekben, továbbá a helyben szokásos módon.

(2)7 Az ösztöndíjra pályázatot személyesen, a pályázati felhívás közzétételét követően, augusztus 31. napjáig, Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztályán, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani.

(3)8

a) A pályázathoz csatolni kell a tanulói jogviszony igazolását, a bizonyítványok, oklevelek az igazgató vagy helyettese által hitelesített másolatát, a tanulmányi versenyre felkészítő szaktanár vagy az osztályfőnök ajánlását, továbbá a szociális rászorultságot, a jövedelmet igazoló iratokat, valamint a családtagok iskolalátogatási és hallgatói jogviszony-igazolását.

b) Amennyiben a pályázat benyújtásakor a kötelező nyári szakmai gyakorlat későbbi időpontja miatt a tanuló az iskola igazolását és a záradékkal ellátott bizonyítvány másolatát nem tudja csatolni, azt a hiánypótlási felszólítást követően, de legkésőbb a döntést hozó humán bizottsági ülés előtt 3 nappal benyújtani köteles.

(4) A pályázat benyújtásakor a Polgármesteri Hivatal munkatársa a személyes adatokat igazoló okmányok alapján ellenőrzi az adatlapon szereplő személyes adatok valódiságát.

(5) A pályázó a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy adatait - a vonatkozó jogszabályi előírások betartása mellett – az Önkormányzat a szükséges időtartamra nyilvántartásba vegye.

(6) Pályázathoz a törvényes képviselő aláírása csak akkor szükséges, ha a tanuló a pályázat benyújtásakor a 14. életévét még nem töltötte be.

(7)9 A benyújtott pályázatokat a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztálya összesíti.

6. § (1) Az ösztöndíj odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos jogkört Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete a Humán Bizottságra ruházza át.

(2) A beérkezett pályázatokat a Humán Bizottság a beadást követően, a szeptemberi ülésén bírálja el.

(3) Az ösztöndíjban részesülőkkel az Önkormányzat megbízásából és képviseletében a polgármester tanulmányi szerződést köt a hatályos jogszabályi előírások figyelembevételével.

4. A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj visszavonása

7. § (1) A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj tanév közben visszavonható abban az esetben, ha a támogatásban részesülő tanuló

a) az oktatási intézmény tájékoztatása alapján magatartásával illetőleg tanulmányi munkájával méltatlanná válik a tanulmányi ösztöndíjra,

b) terézvárosi lakóhelye megszűnik,

c) szociális rászorultsága már nem áll fenn,

d)10 az oktatási intézményben a nappali tagozatos tanulói jogviszonya megszűnik vagy szünetelteti azt.

(2)11 Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíjra méltatlanná az a tanuló válik, aki a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 58. § (3) bekezdése szerint kötelességei vétkes és súlyos megszegése miatt lefolytatott fegyelmi eljárás alapján, véglegessé vált írásbeli határozattal fegyelmi büntetésben részesült.

8. §12 A pályázó, illetve a támogatásban részesülő tanuló a jogosultságát érintő bármely körülmény megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztálya felé, amely a Humán Bizottságot a változásról tájékoztatja.

5. Eljárási rendelkezések

9. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj költségvetési fedezetét az éves költségvetési rendelet céltartalékai között külön soron tervezi meg.

(2)1314 A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj összege havi 40.000.-Ft.

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a mindenkori éves költségvetési rendeletének elfogadásakor módosíthatja a következő tanévre vonatkozó támogatási összegeket.

6. Értelmező rendelkezések

10. §15 E rendelet alkalmazásában a) jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott vagyoni érték, bevétel; b) háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek közössége; c) terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

7. Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2012. május 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat által biztosított diákösztöndíjakról és gyermek-diákjóléti támogatásokról szóló 10/2009. (V.4.) rendelete

a) címének „diákösztöndíjakról és a” szövegrésze

b) „A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj” alcíme és a 2-4. §,

c) „A Terézvárosi Tanulmányi Ösztöndíj” alcíme és a 9-12. §,

d) 22. §-a,

e) 23. §-ának (1) bekezdése,

f) 24. §-ának (1) a) pontja,

g) 25. §-a.

1

a bevezető részt módosította a 18/2019. (VIII. 29.) ör., hatályos 2019. szeptember 1. napjától.

2

módosította a 30/2016. (XI.17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától.

3

A 2. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

módosította az 53/2022. (XII. 20.) ör, hatályos 2023. január 1. napjától

5

módosította a 30/2016. (XI.17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától.

6

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

módosította a 18/2018. (V.31.) ör., hatályos 2018. június 1.. napjától.

8

módosította a 30/2016. (XI.17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától.

9

módosította a 30/2016. (XI.17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától.

10

módosította a 30/2016. (XI.17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától.

11

A 7. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

módosította a 18/2018. (V.31.) ör., hatályos 2018. június 1.. napjától.

13

/ [10] módosította a 7/2018. (II. 15.) ör, hatályos 2018. szeptember 1. napjától

14

A 9. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

15

módosította az 53/2022. (XII. 20.) ör, hatályos 2023. január 1. napjától