Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Hatályos: 2025. 01. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról

2025.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.2

1. §3

2. § Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a jelen rendeletben rögzített ellátások biztosításával kíván hozzájárulni a kerületben élő egyedülélő személyek és családok megélhetésének elősegítéséhez, életminőségének javításához.

2. A rendelet hatálya

3. § (1)4 A rendelet hatálya - a (2)-(10) bekezdésben foglalt eltérésekkel - kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra, valamint

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát az önkormányzat közigazgatási területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik.

(3) A rendkívüli települési támogatás ellátási forma tekintetében, az életet vagy a testi épséget fenyegető veszély esetén a rendelet hatálya az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak az önkormányzat közigazgatási területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

(4) E rendeletben szabályozott ápolási támogatásra való jogosultság feltétele, hogy az ápoló és az ápolt személy

a) az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkezzen és

b) életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén éljen.

(5) E rendeletben szabályozott születési támogatásra való jogosultság feltétele, hogy

a) a gyermek első lakóhelye - az örökbefogadott gyermek kivételével - az önkormányzat közigazgatási területén legyen és lakóhelye módosítására a támogatás folyósításáig ne kerüljön sor,

b) a támogatás megállapításához rendszeresített adatlapot benyújtó szülője legalább a gyermek születését megelőző 365. naptól az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezzen, valamint

c) a gyermek és szülője életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén éljen.

(6)5 E rendeletben szabályozott idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatásra

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkező és

b) 60. életévét betöltött vagy legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig 60. életévét betöltő

személy jogosult.

(7) A köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség alól - az egyéb feltételek teljesülése esetén - az eltemettetésre köteles személy lakcímétől függetlenül mentesíthető.

(8) E rendeletben szabályozott, a koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatására való jogosultság feltétele, hogy a gyermek a szülő elhalálozásának napján az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkezzen.

(9)6 A pneumococcus baktérium elleni védőoltás támogatására az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a VI. kerületben élő, 65. életévét betöltött személy lehet jogosult.

(10)7 E rendeletben szabályozott intim csomagra az a nő lehet jogosult, aki

a) terézvárosi lakóhellyel rendelkezik,

b) tárgyévben legalább 13., legfeljebb 52. életévét tölti be és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 260%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 310%-át nem haladja meg.

4. § (1) E rendeletben hivatkozott fogalmak a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-ában meghatározottak szerinti értelmezésben alkalmazandóak.

(2) E rendeletben szabályozott ápolási támogatás esetén hozzátartozón a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott fogalmat kell érteni.

(3)8 E rendeletben hivatkozott lakcím (lakóhely, tartózkodási hely) megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

II. Fejezet

Települési támogatás

3. Lakhatási támogatás

5. §9 (1) Az önkormányzat lakhatási támogatásban részesítheti azt a személyt, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a terézvárosi támogatási alap (a továbbiakban: támogatási alap) 240%-át, egyedülélő személy esetén a 275%-át nem haladja meg.

(2) A támogatási alap összege 60.000.-Ft.

6. §10 (1) A lakhatási támogatás havi összege 8.000.-Ft.

(2) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani. A támogatásra való jogosultság kezdő napja a kérelem benyújtása hónapjának első napja.

(3)11 Lakhatási támogatás iránti ismételt kérelem a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól nyújtható be. Amennyiben a kérelem a korábbi jogosultság megszűnése hónapjában kerül benyújtásra, az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

7. § (1) Lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a távhő-szolgáltatás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(2) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

8. § A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költségek tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

9. § (1) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

10. §12 hk.

11. § A szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott lakhatási támogatás esetében ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltatóváltás esetén a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.

12. § (1)13 Az a személy, aki hátralékkiegyenlítő támogatásban részesül, a támogatás folyósításának időtartamára, de - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - legalább egy évre lakhatási támogatásra jogosult.

(2) Amennyiben lakhatási támogatásra egyéb jogcímen jogosult személy részére hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság kerül megállapításra, a hátralékkiegyenlítő támogatáshoz kapcsolódó lakhatási támogatásra való jogosultság megállapítása mellett az egyéb jogcímen fennálló lakhatási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni.

(3) A hátralékkiegyenlítő támogatáshoz kapcsolódó lakhatási támogatásra való jogosultság időtartama egy évnél rövidebb abban az esetben, ha a hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság kezdő napját követően az egyéb jogcímen fennálló lakhatási támogatásra való jogosultság (2) bekezdés alapján történő megszüntetése napjáig egyéb jogcímen járó lakhatási támogatás folyósításra került.

(4) A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság megszüntetése esetén a hátralékkiegyenlítő támogatáshoz kapcsolódó lakhatási támogatásra való jogosultságot is meg kell szüntetni.

4. Fűtéstámogatás

13. §14 (1) Az önkormányzat a november 1-jétől április 30-áig terjedő fűtési időszakra (a továbbiakban: fűtési időszak) fűtéstámogatást nyújt annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő személy esetén a 340%-át nem haladja meg.

(2) A támogatás havi összege háztartásonként 15.000.-Ft.

13/A. §15

14. § (1) A fűtéstámogatás megállapítására irányuló kérelmet a fűtési időszak kezdetét megelőzően, szeptember 1. naptól lehet benyújtani. A kérelem benyújtásának utolsó napja a fűtési időszak utolsó napja. A kérelmet a háztartás bármely nagykorú tagja benyújthatja.

(2) A fűtési időszakot megelőzően, szeptember és október hónapokban benyújtott kérelmeknél a jogosultság kezdő időpontja a fűtési időszak kezdő napja. A fűtési időszak kezdő napján vagy azt követően benyújtott kérelmeknél a jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtása hónapjának első napja.

5. Ápolási támogatás

15. § (1)16 (1Ápolási támogatásra jogosult a hozzátartozó, ha állandó és tartós gondozásra szoruló, tartósan beteg, 18. életévét betöltött személy ápolását, gondozását végzi, családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülálló kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg és ő maga, továbbá családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2)17 Az ápolási támogatás havi bruttó összege 48.000.-Ft.

(3)18 Az ápolási támogatás havi összege a más rendszeres pénzellátásban részesülő jogosult esetén a (2) bekezdés szerinti összegnek és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi bruttó összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási támogatást kell megállapítani.

(4)19 Az ápolási támogatásra való jogosultságot a kérelem benyújtásának napjától kell megállapítani. Ha az ápolási támogatás nem a teljes hónapra jár, az ellátás összege az ellátás havi összege harmincad részének és az ellátási napok számának szorzata.

(5)20 Az ápolási támogatásra való jogosultság az ápolt halála esetén a haláleset hónapjának utolsó napjáig, az ápolást végző személy jogosultság megszüntetésére irányuló kérelme esetén a kérelemben megjelölt időpontig áll fenn.

16. § Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

17. § Nem jogosult ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha

a) az Szt. alapján ápolási díjra jogosult,

b) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban vagy gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve, ha

ba) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

bb) a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg,

bc) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,

c) rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási támogatás összegét,

d) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

e) keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja,

f) az ápolt személlyel tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött,

g)21 a tartósan beteg személy háztartásában a kérelmezőn kívül ápolási, gondozási feladatok ellátására alkalmas más személy van, vagy

h) kora, egészségi állapota, vagy életvitele alapján az ápolt személy gondozási és ápolási igényeire való tekintettel az ápolási tevékenység ellátására nem alkalmas.

i)22 a jogosultság megállapítására irányuló eljárás során valószínűsíthető, hogy az ápolási kötelezettség megszegésének a 18. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti esete megvalósul.

18. § (1) Az ápolási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) a 17. §-ban megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

f)23 az ápolást végző személy a jogosultság felülvizsgálatára irányuló eljárást akadályozza, különösen, ha nyilatkozattételi, adatszolgáltatási, hiánypótlási kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a helyszíni szemle lefolytatásában nem működik együtt.

g)24 a megszüntetést az ápolási támogatásra jogosult személy kéri.

(1a)25 Az (1) bekezdés f) pontjában meghatározott esetben az ápolási támogatásra való jogosultság a felülvizsgálati hónap utolsó napján szűnik meg.

(1b)26 Az (1) bekezdés g) pontjában meghatározott esetben az ápolási támogatásra való jogosultság a megszüntetésre irányuló kérelemben megjelölt napon - amennyiben az ápolási támogatásra jogosult személy a jogosultság megszűnésének napját kérelmében nem jelöli meg, a jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának utolsó napján - szűnik meg.

(2) Az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti különösen akkor, ha

a) az ápolt személy lakókörnyezete elhanyagolt,

b) az ápolt személy ruházata, ágyneműje, személyes használati tárgyai nem tiszták,

c) az ápolt személy számára nincs megfelelő hőmérséklet biztosítva,

d) az ápolt személy nincs ellátva a szükséges hideg és meleg élelemmel,

e) az ápolt személy gyógyszereiről nem gondoskodik,

f) az ápolt személyt bizonyíthatóan 48 óráig nem keresi fel,

g) az ápolt személy felügyeletét a szükséges mértékben nem látja el, akadályoztatása esetén helyettesítéséről nem gondoskodik,

h) a háziorvos az ápolt állapotának az ápolás nem megfelelő voltával összefüggő romlását állapítja meg, vagy

i) a 20. § (2) bekezdése alapján elvégzett ellenőrzés során tapasztaltak alapján az ápolási tevékenység hiánya vagy nem megfelelő módon történő megvalósulása valószínűsíthető.

(3) Ha az ápolási támogatásban részesülő vagy az ápolt személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy az ápolt személy meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást teljes összegben kell folyósítani, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

19. § Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási támogatásra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási támogatás.

20. § (1) Az ápolási támogatásra való jogosultság feltételei évente legalább egyszer hivatalból felülvizsgálatra kerülnek.

(2) Az ápolást végző személy ápolási tevékenységét az önkormányzat, valamint a Terézvárosi Gondozó Szolgálat jogosult helyszíni szemle keretében - az ellátás folyósításának időtartama alatt bármikor - önállóan ellenőrizni. Amennyiben a Terézvárosi Gondozó Szolgálat az ápolás nem megfelelő voltát, vagy meg nem valósulását tapasztalja, köteles erről a polgármestert tájékoztatni. A tájékoztatás megalapozza a soron kívüli felülvizsgálatot.

21. § Az ápolást végző személynek a házi segítségnyújtás keretében segítség nyújtható, illetve az ápolt személy átmenetileg, de egybefüggően legfeljebb egy hónapos időtartamban ellátható, ha

a) az ápolt vagy az ápolást végző személy egészségi állapota ezt indokolja,

b) az ápolást végző személy akadályoztatása miatt az ápolási tevékenységet nem tudja ellátni.

6. Gyógyszertámogatás

22. § (1)27 Gyógyszertámogatás adható annak a személynek,

a)28 akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg,

b) havi rendszeres gyógyszerköltsége a támogatási alap 10%-át - kivételes méltánylást érdemlő esetben a támogatási alap 7%-át - eléri és

c) a térítési díj megfizetése önmaga és családja létfenntartását veszélyeztetné.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában kivételes méltánylást érdemlő eset különösen, ha egy családban több személlyel kapcsolatban is felmerül az egészségi állapot megőrzéséhez vagy helyreállításához szükséges kiadás.

(3)29 A gyógyszertámogatás legfeljebb 12 hónapra állapítható meg, havonta legfeljebb 17.000.-Ft összegben.

(4) A gyógyszertámogatásra való jogosultság kezdő napja a kérelem benyújtása hónapjának első napja. A támogatás iránti ismételt kérelem a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól nyújtható be. Amennyiben a kérelem a korábbi jogosultság megszűnése hónapjában kerül benyújtásra, az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

6/A. Fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek önkormányzati támogatása30

22/A. §31

22/A. § (1)32 Fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek önkormányzati támogatására lehet jogosult az a személy, aki

a) a támogatás megállapítására irányuló kérelem benyújtása időpontjában kerületi lakóhellyel rendelkezik,

b) fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 1250%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 1700%-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek önkormányzati támogatására lehet jogosult a 16. életévét betöltött, legfeljebb 23 éves, súlyosan fogyatékos személy, aki

a) a támogatás megállapítására irányuló kérelem benyújtása időpontjában kerületi lakóhellyel rendelkezik,

b) magasabb összegű családi pótlékban részesül és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 1250%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 1700%-át nem haladja meg.

(3) A támogatásra való jogosultság legfeljebb 12 hónapra állapítható meg, a támogatás összege havi 10.000.-Ft.

(4) A támogatásra való jogosultság kezdő napja a kérelem benyújtása hónapjának első napja. A támogatás iránti ismételt kérelem a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól nyújtható be. Amennyiben a kérelem a korábbi jogosultság megszűnése hónapjában kerül benyújtásra, az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

(5) A fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek önkormányzati támogatására irányuló kérelem az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be. A kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelmező lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát,

b) a fogyatékossági támogatásra, vakok személyi járadékára vagy a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság igazolását és

c) a család tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást.

7. Hátralékkiegyenlítő támogatás

23. § (1)33 Hátralékkiegyenlítő támogatásban részesíthető a kérelmező,

a)34 ha a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező esetén a támogatási alap 275%-át,

b) adóssága legalább 50.000.-Ft, legfeljebb 500.000.-Ft összegű vagy közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták,

c) vállalja az adósság és az önkormányzat által megállapított hátralékkiegyenlítő támogatás különbözetének (a továbbiakban: önrész) megfizetését és a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központtal történő együttműködést,

d) ő maga vagy háztartásának tagja vagyonnal nem rendelkezik, valamint

e) adóssága más módon nem rendezhető.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során adósságnak minősül a lakhatási költségek körébe tartozó

a) közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatornahasználati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás),

b) közösköltség-hátralék, valamint az épület- és fűtéskorszerűsítéssel járó külön költség hátralék, valamint

c) a lakbérhátralék.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott adósság összege a tőkeösszeget, valamint - a közüzemi díjtartozás miatt kikapcsolt szolgáltatás esetén - a szolgáltatás visszakapcsolásának díját foglalja magában.

24. § A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság legfeljebb tizenkét hónapra állapítható meg, amely indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

25. § (1) A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

26. § A hátralékkiegyenlítő támogatás összegét az adósságkövetelés jogosultjának kell folyósítani.

27. § (1) A hátralékkiegyenlítő támogatás mértéke legfeljebb az adósság 75%-a, összege legfeljebb 300.000.-Ft lehet. A támogatás havi részletekben nyújtható.

(2) Azon személynek, akinek vezetékes gáz-, illetőleg áramszolgáltatási díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, a szolgáltatás visszaállítása érdekében előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék is biztosítható, feltéve, hogy lakhatási támogatásban részesül és tartozásának megfizetése érdekében megállapodást köt a szolgáltatóval, valamint legalább egyéves időtartamra vállalja a készülék rendeltetésszerű használatát.

(3) Ha a kérelmező által befizetni vállalt önrész első részlete határidőben nem kerül befizetésre, akkor a hátralékkiegyenlítő támogatás és a hozzá kapcsolódó lakhatási támogatás folyósítása nem kezdhető meg. Amennyiben a befizetési határidő utolsó napját követő 15 napon belül a jogosult a befizetést hitelt érdemlő módon nem igazolja, a hátralékkiegyenlítő támogatást és a lakhatási támogatást megállapító határozat hatályát veszti.

27/A. §35 Nem részesíthető hátralékkiegyenlítő támogatásban a kérelmező, ha valószínűsíthető, hogy az önrész és a lakásfenntartási kiadások megfizetése létfenntartását veszélyeztetné.

28. §36 (1) A hátralékkiegyenlítő támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

a) a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központtal nem működik együtt, vagy

b) az önrészre vagy a lakásfenntartási kiadásokra vonatkozó fizetési kötelezettségének összesen három hónapig nem tesz eleget.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja alkalmazásában a jogosult nem tesz eleget a kötelezettségének, ha a fizetési határidő leteltétől számított 15 nap eredménytelenül eltelt.

(3) A hátralékkiegyenlítő támogatás visszafizetését legfeljebb olyan összegű részletekben lehet elrendelni, mint amilyen összegben a támogatás folyósításra került.

(4) Az önkormányzat által kifizetett támogatási összegek visszafizetése alól a polgármester mentesítheti a kötelezettet, ha önhibáján kívül került olyan helyzetbe, amelyben a visszafizetési kötelezettség teljesítése saját maga vagy családja létfenntartását veszélyeztetné, különösen, ha

a) munkahelyét elveszíti,

b) egészségi állapotában jelentős romlás következik be, vagy

c) családjában jelentős jövedelem-csökkenés következik be.

29. § Nem tekinthető az adósságkezelés eredményesnek, ha az adósságkezelési eljárás lezárásakor a jogosultnak - a hátralékkiegyenlítő támogatás igénybevételének időtartama alatt keletkezett - adóssága van.

30. § (1)37 A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság megszűnik, ha a támogatásban részesülő a jogosultsági időtartam alatt meghal.

(2)38 A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni

a) a 28. § (1) bekezdésében meghatározott esetekben, vagy

b) ha a jogosult a támogatott lakásból elköltözik, vagy

c) ha a jogosult a lakást elidegeníti.

31. § (1) A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság - ugyanazon személy vagy háztartásának tagja részére - az előző jogosultság

a) megszűnésétől számított 12 hónapon belül, vagy

b) megszüntetésétől vagy a 29. §-ban meghatározott eredménytelen lezárásától számított 24 hónapon belül

ismételten nem állapítható meg.

(2) A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság ismételten nem állapítható meg, ha a kérelmező az előző jogosultság megszűnését vagy megszüntetését követően a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének rendszeresen nem tett eleget.

32. § (1) Ha a kérelmező egyidejűleg többféle adósság fennállását igazolja, akkor a hátralékkiegyenlítő támogatást az adósságok arányának figyelembevételével kell meghatározni.

(2)39 Amennyiben a hátralékkiegyenlítő támogatás adható legmagasabb összege az adósságok együttes összegének 75%-át nem éri el, az önkormányzat - az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően - elsősorban ahhoz az adósságtípushoz nyújt hátralékkiegyenlítő támogatást, amely a kérelmező lakhatási feltételeit leginkább veszélyezteti.

33. § (1)40 A hátralékkiegyenlítő támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a jogosult köteles a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központtal együttműködni (a továbbiakban: adósságkezelési szolgáltatás), amelynek keretében adósságkezelési tanácsadásban részesül.

(2) Az adósságkezelési tanácsadás során a tanácsadó:

a) tájékoztatja az adóst az adósságkezelés formáiról, feltételeiről, az adós kötelezettségeiről és azok elmulasztása esetén várható szankciókról,

b) az adós hozzájárulásával megvizsgálja az adós háztartásának gazdálkodását, fizetési kapacitását és készségét, és annak alapján javaslatot tesz az adósságkezelési szolgáltatásba történő bevonásra, továbbá az adósságtörlesztés formájára és időtartamára,

c) írásos megállapodást (a továbbiakban: adósságkezelési megállapodás) köt, amely tartalmazza az adósságkezelésbe bevont adósság fajtáját, összegét, az önrész fizetésének módját, időpontját, összegét, továbbá az együttműködés szabályait, módját,

d) az adósságkezelés időtartama alatt az adóssal kapcsolatot tart és legalább havonta egy alkalommal történő személyes találkozás útján folyamatosan figyelemmel kíséri az adósságkezelési megállapodásban foglaltak betartását. Legkésőbb a tárgyhónap 20. napján 16.00 óráig jelzi a Szociális és Gyermekvédelmi Osztálynak, hogy az adós abban a hónapban teljesítette-e az önrészre, valamint a lakásfenntartási kiadásokra vonatkozó fizetési kötelezettségét, továbbá

e) szükség esetén kezdeményezi a hátralékkiegyenlítő támogatásra vonatkozó döntés módosítását.

III. Fejezet

Rendkívüli települési támogatás

8. Eseti támogatás

34. §41 (1)42 Eseti támogatás adható annak a személynek, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg, továbbá ő maga, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2)43 Ugyanazon egyedülélő személy vagy család részére megállapítható eseti támogatás alkalmankénti összege nem lehet kevesebb, mint a támogatási alap 10%-a, a tárgyévi összege

a) egyedülélő személy vagy család esetén nem haladhatja meg a támogatási alap 230%-át,

b) három- vagy többgyermekes család esetén a támogatási alap 300%-át.

(3)44 Ugyanazon személy vagy család 30 napon belül egy alkalommal részesülhet eseti támogatásban.

34/A. §45 (1) Ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett személy TAJ száma a kötelezettség nem teljesítése következtében érvénytelenítésre kerül, és szociális rászorultsága egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából nem kerül megállapításra, a kötelezettet - kérelmére - az önkormányzat - a (2) bekezdésben meghatározott összegben - évente egy alkalommal eseti támogatásban részesítheti, a tárgyévi támogatási keret terhére.

(2) Támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 34. § (1) bekezdésében meghatározott mértéket és az állami adó- és vámhatóság által igazolt hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének háromszorosát, de nem haladja meg annak négyszeresét.

(3) A támogatás összege az igazolt hátraléknak megfelelő összeg.

(4) A kérelemhez - a 34. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmi és vagyoni feltételek igazolása mellett - csatolni kell

a) az állami adó- és vámhatóság harminc napnál nem régebbi igazolását a tartozás mértékéről és

b) a szociális rászorultságnak az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő megállapítása iránti kérelem elutasításáról szóló döntést.

(2) Kérelmező a hátralék kiegyenlítését a támogatás megállapítását követő harminc napon belül igazolni köteles, ellenkező esetben a támogatás jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül.

8/A. A pneumococcus baktérium elleni védőoltás támogatása46

34/B. § (1) Az önkormányzat a közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a VI. kerületben élő, 65. életévét betöltött személy pneumococcus baktérium elleni oltóanyaga megvásárlását támogatja.

(2) A támogatás egy alkalommal nyújtható, összege 20.000.-Ft.

(3) A támogatás iránti kérelem a Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) nyújtható be a 18. mellékletben szereplő formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni szükséges a kérelmező lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát, valamint a háziorvos által kiállított vény másolatát.

9. Temetési támogatás

35. § (1)47 Temetési támogatás állapítható meg annak a kérelmezőnek, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése önmaga és családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban nem részesül. A temetési támogatás biztosításának feltétele, hogy kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nagysága a támogatási alap 240%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 275%-át nem haladja meg, továbbá ő maga, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.

(2) A kérelmet benyújtó személy temetési támogatásra – az egyéb feltételek teljesülése esetén – akkor jogosult, ha a kérelmet a halálesetet követő 90 napon belül nyújtotta be. E határidő jogvesztő.

36. §48 A temetési támogatás összege a temetés költségének 50%-a, legfeljebb 180.000.-Ft.

10. Születési támogatás

37. § (1)49 Az önkormányzat - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - a gyermekszületéssel járó anyagi terhek csökkentése érdekében születési támogatásban részesíti azt a magyar állampolgárságú gyermeket,

a) akinek első lakóhelye az önkormányzat közigazgatási területén található és lakóhelye módosítására a támogatás folyósításáig nem került sor, továbbá

b) akinek a támogatás megállapításához rendszeresített adatlapot benyújtó szülője legalább a gyermek születését megelőző 365. naptól az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik, valamint

c) aki szülőjével életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén él.

(2) A születési támogatás egyszeri pénzbeli támogatás, összege gyermekenként hatvanezer forint.

(3) A támogatás megállapításához rendszeresített adatlap benyújtására a gyermek születését követő 90 napos - örökbefogadott gyermek esetében a gyermek születését követő hat hónapos - jogvesztő határidőn belül van lehetőség.

(4) Az önkormányzat születési támogatásban részesíti azt a magyar állampolgárságú örökbefogadott gyermeket,

a) aki az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik,

b) akinek a támogatás megállapításához rendszeresített adatlapot benyújtó örökbefogadó szülője legalább a gyermek születését megelőző 365. naptól az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik, valamint

c) aki örökbefogadó szülőjével életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén él.

11. Terézváros újszülöttje

38. § (1) Az önkormányzat „Terézváros Újszülöttje” címet adományoz annak az újszülött magyar állampolgárságú gyermeknek, aki a naptári év június 6. napján született és első lakóhelye az önkormányzat közigazgatási területén található.

(2) Amennyiben a naptári év június 6. napján a fenti feltételeknek megfelelő gyermek nem született, a „Terézváros Újszülöttje” címet az a gyermek kapja, aki a naptári év június 6. napjához - azt követően vagy azt megelőzően - legközelebb eső napon született és az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelel.

(3) A Terézváros Újszülöttje cím viselését díszoklevél tanúsítja.

39. § (1) A „Terézváros Újszülöttje” címmel egyszeri, a gyermekszületéssel járó anyagi terhek csökkentése érdekében hatvanezer forint értékű nem pénzbeli adomány jár, amely az újszülött gyermek gondozására, ruházattal való ellátására fordítható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adomány beszerzését megelőzően a gyermek szülőjének az adomány részét képező tárgyakra vonatkozó javaslatát be kell szerezni.

(3) A díszoklevelet és az adományt a polgármester adja át.

11/A. A mosható nadrágpelenka használatának támogatása50

39/A. § (1) Az önkormányzat az Európai Unió területén gyártott mosható nadrágpelenka beszerzési költségeinek csökkentéséhez egyösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújt.

(2) Az önkormányzat azokat a gyermekeket támogatja,

a) akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak,

b) akik nagycsaládban élnek,

c) akiknek tartós betegségét megállapították, vagy

d) akiknek orvosilag javasolt a mosható nadrágpelenka használata (különösen atopiás dermatitiszben szenvedő gyermek).

39/B. § (1) Az önkormányzat az évi költségvetési rendeletben meghatározott nagyságú anyagi keret terhére gyermekenként – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - egy alkalommal nyújt támogatást.

(2) A 39/A. § (2) bekezdés c) és d) pontjában foglalt gyermek esetében a támogatás háromévenként ismételten megállapítható mindaddig, amíg a nadrágpelenka használatára szükség van.

39/C. § (1) A támogatás mértéke

a) a 39/A. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a pelenka vásárlását igazoló számlán szereplő beszerzési ár (a továbbiakban: beszerzési ár) 100%-a, legfeljebb 60.000.-Ft,

b) a 39/A. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a beszerzési ár 80%-a, legfeljebb 40.000.-Ft,

c) a 39/A. § (2) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott esetekben a beszerzési ár 65%-a, maximum 30.000.-Ft.

(2) A támogatás összegét száz forintra kerekítve kell megállapítani.

39/D. § (1) A támogatás iránti kérelmet - a 16. mellékletben szereplő formanyomtatványon - a gyermek azon szülője vagy más törvényes képviselője nyújthatja be, akinek a nevére a pelenka vásárlását igazoló számlát kiállították.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) a kérelmező nevére kiállított, a pelenka vásárlását igazoló számlát,

c) a 39/A. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben a magasabb összegű családi pótlék megállapításáról szóló igazolást,

d) a 39/A. § (2) bekezdés d) pontja alapján igényelt támogatás esetében az orvosi javaslatot.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő egy éven belül lehet benyújtani. A 39/A. § (2) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott szükség esetén az első igénylést követően háromévenként ismételten benyújtható a kérelem.

(4) A támogatás felvételére a gyermek törvényes képviselője jogosult.

11/B. Babacsomag51

39/E. § Aki születési támogatásban részesül, babacsomag-támogatásra jogosult. A babacsomag-támogatás természetbeni támogatás, kiosztása hivatalból, időszakosan történik.

11/C. Karácsonyi csomag52

39/F. § (1) Az önkormányzat - a megélhetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez - karácsonyi csomag-támogatást nyújt annak a személynek, aki

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkezik,

b) életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén él és

c) 62. életévét betöltötte vagy legkésőbb a tárgyév szeptember 30. napjáig 62. életévét betölti.

(2) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján, hivatalból állapítja meg.

11/D. Élelmiszercsomag53

39/G. § (1) Az önkormányzat évente két alkalommal, az év első és második felében élelmiszercsomag - személyesen történő - átvételére nyújt lehetőséget, a rendelkezésre álló készlet mértékéig.

(2) Élelmiszercsomag annak a személynek adható, aki a csomag átvételének időpontjában kerületi lakcímmel rendelkezik.

(3) Élelmiszercsomag adható annak a személynek is, aki az Szt. 7. § (1) bekezdése alapján étkezésre jogosult.

11/E. Intim csomag54

39/H. § (1) Intim csomagra lehet jogosult az a nő, aki

a) terézvárosi lakóhellyel rendelkezik,

b) tárgyévben legalább 13., legfeljebb 52. életévét tölti be és

c)55 családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 340%-át nem haladja meg.

(2) Az intim csomagra való jogosultság legfeljebb 12 hónapra állapítható meg.

(3) A jogosultság megállapítása iránti kérelmet a 17. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani.

(4) Jogosult az intim csomagot negyedévente veheti fel.

12. Egyszeri támogatás

40. § (1)56 Az önkormányzat annak az egyedülélő személynek, valamint családnak, aki, illetve amelynek tagja tárgyév december hónapjának 1. napján

a) e rendelet alapján megállapított ápolási támogatásra, vagy

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre

jogosult, a tárgyév december hónapjában az éves költségvetési rendeletben meghatározott összegű egyszeri támogatást folyósít, feltéve, hogy az ellátásra való jogosultságot fenti dátumig megállapították.

(2) Amennyiben ugyanazon családban több, az (1) bekezdésben felsorolt ellátások valamelyikében részesülő személy él, az egyszeri támogatás összege bármelyikük részére folyósítható.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt feltételnek megfelelő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, nagykorúvá vált gyermek - a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően - az egyszeri támogatásra önállóan jogosult.

13. Támogatás idősek világnapjára

41. § (1)57 Az önkormányzat az idősek világnapja alkalmából - a megélhetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez - támogatást nyújt annak a személynek, aki

a) a tárgyév július 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkezik, és

b) 60. életévét betöltötte vagy legkésőbb a tárgyév december 31. napjáig 60. életévét betölti.

(2)58 A támogatást az önkormányzat évi egy alkalommal, tárgyév szeptember hónapjában, utalvány formájában nyújtja, személyenként 12.000.-Ft összegben.

(3) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján, hivatalból állapítja meg.

(4)59 Az utalványok felvételére tárgyév novemberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.

13/A.60 „Budapest 150”

41/A. § (1) Az önkormányzat „Budapest 150” elnevezéssel egyszeri támogatást nyújt annak a személynek, aki

a) 2024. január 1. napján kerületi lakóhellyel rendelkezik, és

b) a 60. életévét betöltötte vagy legkésőbb 2024. december 31. napjáig a 60. életévét betölti.

(2) A támogatást az önkormányzat egy alkalommal, 2024. április 15. napjától május 15. napjáig terjedő időszakban, utalvány formájában nyújtja, személyenként 10.000.-Ft összegben.

(3) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján, hivatalból állapítja meg.

(4) Az utalványok felvételére 2024. júniusának utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.

13/B.61

41/B. §

14. Egyszeri természetbeni juttatás

42. §62 (1) Az önkormányzat azon egyedülélő személyek, valamint családok részére, akik tárgyév július 1. napjáig e rendelet szerinti lakhatási támogatásban, fűtéstámogatásban, gyógyszertámogatásban, eseti támogatásban vagy méltányossági segélyben részesültek, a már folyósított támogatáson felül, tárgyév szeptember hónapjában, családonként 15.000.-Ft összegben, utalvány formájában egyszeri természetbeni támogatást nyújt.

(2) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a Szociális és Gyermekvédelmi Osztály által vezetett nyilvántartás alapján, hivatalból állapítja meg.

(3) Az utalványok felvételére tárgyév novemberének utolsó munkanapját követően nincs lehetőség.

15. Méltányossági segély

43. § (1) Amennyiben a kérelmező és családja kivételes helyzete, méltányolható körülménye indokolja és a kérelmező települési támogatásban vagy rendkívüli települési támogatásban egyébként nem részesülhet, méltányossági segély állapítható meg az önkormányzat éves költségvetési rendeletében elkülönített anyagi keret terhére.

(2)63 Méltányossági segély évente négy alkalommal, összesen 150.000.-Ft összegben adható.

15/A. Rendkívüli bérletidíj-támogatás64

43/A. § (1) Az önkormányzat rendkívüli bérletidíj-támogatást nyújthat a feltételek szerinti jogosultnak.

(2)65 Rendkívüli bérletidíj-támogatásra jogosult az a természetes személy, aki

a) az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén él,

b)66 a lakhatását veszélyeztető, víz- vagy tűzkár miatt keletkezett rendkívüli élethelyzetbe került, továbbá lakhatását átmenetileg nem önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő bérlakásban oldja meg, és

c)67

d) az önkormányzat közigazgatási területén fekvő ingatlanra vonatkozó érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, amelyben a bérleti díj összege nem haladja meg havonta a 150.000.-Ft-ot, és

e)68 a bérbeadó írásban hozzájárul, hogy a Hivatal tájékoztassa az állami adóhatóságot a bérleti szerződésről és a bérbeadó adóazonosító adatairól.

43/B. §69 Nem jogosult rendkívüli bérletidíj-támogatásra az, aki - illetve a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója - ingatlantulajdonnal rendelkezik, kivéve, ha az ingatlanban a lakhatás igazoltan nem oldható meg.

43/C. § A rendkívüli bérletidíj-támogatás mértéke havonta a bérleti díj 50%‐a, de legfeljebb 50.000,-Ft.

43/D. § A rendkívüli bérletidíj-támogatás megállapítására a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete átruházott hatáskörében a polgármester jogosult.

43/E. §70 A rendkívüli bérletidíj-támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától legfeljebb hat hónap időtartamra lehet megállapítani (a továbbiakban: támogatási idő).

43/F. § (1) A rendkívüli bérletidíj-támogatás iránti kérelmeket év közben folyamatosan a Hivatalhoz kell írásban benyújtani az erre rendszeresített igénylőlapon.

(2) A kérelemhez csatolni kell

a) a bérleti szerződést,

b) a bérbeadó nyilatkozatát az adatai kezelhetőségéről.

(3) A rendkívüli bérletidíj-támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a hatáskör gyakorlóját.

(4) A rendkívüli bérletidíj-támogatás megszűnik:

a) a jogosultság 43/A. § (2) bekezdésében meghatározott feltétel bármelyikének a megszűnésével,

b) a támogatási idő lejártával,

c) a bérleti szerződés bármely okból történő megszűnésével,

d) a támogatás visszavonásával.

(5) A rendkívüli bérletidíj-támogatás esetén az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott támogatást vissza kell vonni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni a jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetésére.

(6) A (5) bekezdés szerinti megtérítést az elrendelése napján érvényes jegybanki alapkamattal megemelt összegben kell visszafizetni. Kamat csak a támogatás jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétele és a visszavonásról szóló határozat közötti időtartamra számítható fel.

15/B. Lakás-felújítási támogatás71

43/G. § (1)72 73Az önkormányzat lakásfelújítás céljából lakás-felújítási támogatást nyújthat annak a személynek, aki

a) a kérelem benyújtását megelőzően legalább három évvel az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén él, továbbá

b)74 háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 285%-át, egyedülélő személy esetén a 340%-át nem haladja meg.

(2)75 A lakás-felújítási támogatás összege legfeljebb 80.000.-Ft.

(3) A lakás-felújítási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(4)76 A lakás-felújítási támogatás megállapítását követő két éven belül újabb lakás-felújítási támogatás nem állapítható meg.

(5)77 Nem jogosult lakás-felújítási támogatásra az, akinek az önkormányzat felé köztartozása van, valamint aki tartási, öröklési vagy életjáradéki szerződés alapján tartásra, vagy járadékra jogosult.

(6)78 A lakás-felújítási támogatás iránti kérelmeket a Hivatalhoz kell írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon. A kérelem benyújtására a lakás tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, vagy olyan használója jogosult, aki a használati szerződés alapján a lakás karbantartására, felújítására köteles.

(7)79 A lakás-felújítási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a lakásra vonatkozó tulajdoni lap másolatát, vagy adásvételi szerződését, bérleti szerződését, használati szerződését,

b) a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást.

(8) Az önkormányzat közigazgatási területén három éves lakóhellyel való rendelkezés tényét lakcímkártyával kell igazolni.

(9)80 Lakás-felújítási támogatás lakás-felújítási munkák költségeihez való hozzájárulásként, valamint lakás tartozékainak javításához, cseréjéhez adható, különösen:

a) festéshez, mázoláshoz, burkoláshoz,

b) elektromos hálózat kiépítéséhez, javításához,

c) vízvezeték-hálózat cseréjéhez, javításához,

d) gázvezeték-hálózat cseréjéhez, javításához,

e) hk.81

f) nyílászáró cseréjéhez,

g) felszerelési tárgy cseréjéhez (kazán, konvektor, bojler, radiátor, fürdőkád, zuhanytálca, mosdókagyló, csaptelep, WC-tartály, WC-kagyló).

(10)82 Lakás-felújítási támogatás csak az életvitelszerűen lakott lakás felújítási munkáihoz, tartozékainak javításához, cseréjéhez adható.

15/C.83 A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása

43/H. § (1) A koronavírus miatt 2020. január 1. napján vagy azt követően árván maradt gyermek részére egyszeri pénzbeli támogatás állapítható meg, amennyiben a gyermek a koronavírusban elhunyt szülő halálának hónapjában legfeljebb a 18. életévét töltötte be.

(2) A támogatás egy alkalommal nyújtható, összege 500.000.-Ft, amelyet az önkormányzat a jogosult nagykorú gyermek - amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a jogosult gyermek vagy törvényes képviselője - folyószámlájára folyósít.

(3) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője vagy a nagykorúvá vált gyermek nyújthatja be.

(4) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a Hivatalhoz kell írásban benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni szükséges:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát,

c) a halottvizsgálati bizonyítványt,

d) a gyermek lakcímkártyájának másolatát, továbbá

e) amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a törvényes képviseleti jog hiteles igazolását.

(5) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.

15/D.84

43/I. §

43/J. §

43/K. §

15/E.85

43/L. §

15/F.86

43/M. §

43/N. §

43/O. §

15/G. 16. Eljárási és egyéb rendelkezések

44. §87 (1) A jogosultság megállapítása kérelemre történik

a) a települési támogatások közül: lakhatási támogatás, fűtéstámogatás, ápolási támogatás, gyógyszertámogatás, fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek támogatása, hátralékkiegyenlítő támogatás,

b)88 a rendkívüli települési támogatások közül: eseti támogatás, temetési támogatás, mosható nadrágpelenka használatának támogatása, intim csomag, méltányossági segély, rendkívüli bérletidíj-támogatás, lakás-felújítási támogatás, koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek támogatása, állásvesztési támogatás, krízistámogatás, veszélyhelyzeti bérletidíj támogatás, továbbá

c) a köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség alóli mentesítés esetén.

(2)89 Az e rendeletben szabályozott támogatásokra való jogosultság megállapítása hivatalból történik a rendkívüli települési támogatások közül a születési támogatás, „Terézváros Újszülöttje” címmel járó támogatás, Babacsomag támogatás, egyszeri támogatás, idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatás, egyszeri természetbeni juttatás esetén.

(3)90 A támogatás iránti kérelmet erre a célra rendszeresített - az 1-18. mellékletben meghatározott - formanyomtatványon kell benyújtani az önkormányzat hivatalánál.

(4) -(5) hk.91

45. § A lakhatási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást,

b) 92hk.

c) a természetbeni szociális ellátásként nyújtott támogatás esetén

ca) a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot igazoló iratot,

cb) a lakáscélú kölcsönszerződés adósának és adóstársának a kölcsönt nyújtó pénzintézet általi azonosításához szükséges igazoló iratot, valamint

d) ha a jogosult közös mérővel rendelkező, vagy a szolgáltató részére díjszétosztás nélkül fizető társasházban lakik, a közös képviselő - erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kiadott - nyilatkozatát.

46. § Az ápolási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) család tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást,

a) a háziorvos erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kiadott igazolását arra vonatkozóan, hogy az ápolt tartósan beteg, valamint állandó és tartós gondozásra szorul, valamint;

c) a 17. § b) pont ba)-bc) alpontjában meghatározott tény fennállása esetén az intézmény vezetője által - erre a célra rendszeresített formanyomtatványon - kiadott igazolást.

47. § A hátralékkiegyenlítő támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a háztartás tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást,

b) az adósság fennállását, annak típusát, összegét és keletkezésének időpontját (havi bontásban) vagy a közszolgáltatás kikapcsolásának tényét igazoló - a kérelem benyújtását megelőző 15 napban kiadott - iratot,

c) az adósságkövetelés jogosultjával - a kérelmező tartozásának megfizetése tárgyában - kötött szerződést,

d) az adósságkezelési tanácsadó javaslatát az adós adósságkezelési szolgáltatásba történő bevonására, továbbá az adósságtörlesztés formájára és időtartamára, valamint

e) az adósságkezelési megállapodást.

47/A. §93 A temetési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell

a) a család tagjainak jövedelmére vonatkozó igazolást,

b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint

c) a temetés költségeiről kiállított, a kérelmező nevére szóló eredeti számlát.

48. §94 (1) Az eljáró szerv környezettanulmányt készít, kivéve

a) ha az eljárás lakhatási támogatás, fűtéstámogatás, gyógyszertámogatás, fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek önkormányzati támogatása, hátralékkiegyenlítő támogatás, születési támogatás, intim csomag, egyszeri támogatás, idősek világnapjára nyújtott támogatás, egyszeri természetbeni juttatás, lakás-felújítási támogatás megállapítására vagy Terézváros újszülöttje cím adományozására irányul95,

b) ha a szociálpolitikával, gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szerv, személy vagy a nevelési-oktatási intézmény gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó munkatársa által egy éven belül készített, a környezettanulmány tartalmi elemeivel rendelkező feljegyzése az eljáró szerv rendelkezésére áll, vagy

c) ha a környezettanulmány az önkormányzat hivatalának ügyintézője által, egy éven belül felvételre került.

(2) Az eljáró szerv környezettanulmányt készíthet az (1) bekezdés a) pontjában felsorolt eljárásokban.

49. § (1) Ha az önkormányzat hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a jövedelemnyilatkozatban foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50%-át, a jövedelem a fenntartási költségek 150%-ának megfelelő összegben vélelmezhető.

(2) A megállapított pénzbeli ellátás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

50. § (1)96 E rendelet alapján megállapított pénzbeli ellátás kifizetésére, illetve folyósítására a jogosult számlájára történő átutalással, postai úton történő megküldéssel vagy - kivételesen - pénztárban történő kifizetés útján kerül sor, különösen:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) gyógyszertámogatás, vagy

c) fel nem vett, visszaérkezett ellátás

összegének pénztárban történő kifizetése.

(2)97 A megállapított pénzbeli ellátást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani. A megállapított egyszeri támogatás összegének folyósítása iránt tárgyév december hónapjának 10. napjáig intézkedni kell. Az eseti támogatást, a temetési támogatást, a születési támogatást, a méltányossági segélyt, a lakás-felújítási támogatást a jogosultság megállapítását követő 30 napon belül kell folyósítani.

(3)98 hk.

50/A. §99 (1)100

(2)101

(3)102

(4)103

(5) A kérelemben és mellékleteiben közölt adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény felhatalmazása alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - az állami adóhatóság útján, valamint a Magyar Államkincstár által vezetett egységes szociális nyilvántartásban szereplő adatok alapján - ellenőrizheti.

17. Egyéb rendelkezések

51. § (1)104 A köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség alól kivételes méltánylást érdemlő esetben részben vagy egészben mentesíthető az eltemettetésre köteles személy, ha a havi jövedelme a támogatási alap 200%-át nem haladja meg.

(2) Kivételes méltánylást érdemlő eset különösen, ha a költségek megtérítése alóli mentesítést a kérelmező családi, szociális körülményei, vagy betegség fennállása indokolja.

52. §105 A jogosultsági feltételek fennállása esetén sem részesülhet az önkormányzat által megállapítható pénzbeli ellátásban az a személy, aki jogosulatlanul és rosszhiszeműen vett fel szociális rászorultságtól függő, az önkormányzat által megállapított pénzbeli ellátást és visszafizetési kötelezettségének a kérelem benyújtásáig nem tett eleget, kivéve, ha a visszafizetésre részletfizetés lett részére engedélyezve és a részleteket folyamatosan törleszti.

53. §106 E rendeletben szabályozott ellátásra való jogosultság megállapítására, felülvizsgálatára, valamint az Szt. 48. §-ában meghatározott köztemetés elrendeléséről és a köztemetés költségeinek megtérítése alóli mentesítésre irányuló kérelemről a képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

54. §107 (1) Az ápolási támogatás kivételével, a havi rendszerességgel adott települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjára teljes összegben jár.

(2)108 Amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás esetén, ha a jogosult meghal, kerületi lakcíme megszűnik, vagy ha a jogosultsága megszüntetésre kerül, a haláleset, a lakcímváltozás, valamint a jogosultság megszűnése hónapjára a támogatás teljes összegben jár.

(3) A hátralékkiegyenlítő támogatás megállapítása iránti kérelem elbírálása során a kérelmező korábbi adósságcsökkentési támogatásra való jogosultságát a 31. §-ban szereplő előző jogosultságként kell figyelembe venni.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

55. § Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

56. § Hatályát veszti a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 37/2013. (XI. 14.) önkormányzati rendelete, az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 1/2004. (I. 26.) önkormányzati rendelete, valamint az újszülöttek támogatásáról szóló 22/2014. (VII. 10.) önkormányzati rendelete.

13. melléklet121

14. melléklet122

15. melléklet123

1

A bevezető a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcím címét a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. §-t a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

módosította a 41/2023. (X. 26.) ör., hatályos 2023. október 27. napjától

5

módosította a 48/2023. (XII. 19.) ör., hatályos 2023. december 19. napjától

6

beiktatta a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

7

beiktatta a 26/2023. (VI.27.) ör., hatályos 2023. július 1. napjától

8

beiktatta a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

9

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

10

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

11

módosította a 10/2022. (V. 5.)ör., hatályos 2022. június 1. napjától

12

hatályon kívül helyezte a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatálytalan 2016. május 1. napjától

13

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

14

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

15

hatályon kívül helyezte a 45/2022. (XI. 24.) ör, hatálytalan 2023. június 1. napjától

16

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

17

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

18

módosította a 43/2021. (X. 5.) ör, hatályos 2021. október 6. napjától

19

beiktatta a 21/2015. (IX. 24.) ör., hatályos 2015. október 1. napjától

20

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

21

módosította a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

22

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

23

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

24

beiktatta a 17/2018. (V. 31.) ör., hatályos 2018. június 1. napjától

25

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

26

beiktatta a 17/2018. (V. 31.) ör., hatályos 2018. június 1. napjától

27

módosította az 53/2022. (XII.20.) ör., hatályos 2023. január 1. napjától

28

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

29

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

30

beiktatta az 52/2021. (XII. 16.) ör., hatályos 2022. január 1. napjától

31

A 22/A. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

32

az (1) és (2) bekezdést módosította az 53/2022. (XII.20.) ör., hatályos 2023. január 1. napjától

33

módosította az 53/2022. (XII.20.) ör., hatályos 2023. január 1. napjától

34

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

35

beiktatta a 21/2015. (IX. 24.) ör., hatályos 2015. október 1. napjától

36

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

37

módosította a 21/2015. (IX. 24.) ör., hatályos 2015. október 1. napjától

38

módosította a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

39

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

40

módosította a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

41

módosította a 10/2022. (V. 5.)ör., hatályos 2022. június 1. napjától

42

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

43

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

44

módosította a 22/2022. (VI. 30.) ör., hatályos 2022. július 1. napjától

45

módosította a 11/2020. (III. 24.) ör., hatályos 2020. július 1. napjától

46

beiktatta a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

47

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

48

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

49

módosította a 11/2020. (III. 24.) ör., hatályos 2020. április 1. napjától

50

beiktatta a 12/2023. (III. 30.) ör., hatályos 2023. április 1. napjától

51

beiktatta a 12/2023. (III. 30.) ör., hatályos 2023. április 1. napjától

52

beiktatta a 12/2023. (III. 30.) ör., hatályos 2023. április 1. napjától

53

beiktatta a 12/2023. (III. 30.) ör., hatályos 2023. április 1. napjától

54

beiktatta az 26/2023. (VI.27.) ör., hatályos 2023. július 1. napjától

55

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

56

módosította a 36/2023. (IX. 28.) ör.,hatályos 2023. október 1. napjától

57

módosította a 36/2023. (IX. 28.) ör.,hatályos 2023. október 1. napjától

58

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

59

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

60

A 13/A. alcímet (41/A. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 22. §-a iktatta be.

61

A 13/B. alcímet (41/B. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be. A 13/B. alcímet (41/B. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

62

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

63

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

64

beiktatta a 21/2015. (IX. 24.) ör., hatályos 2015. október 1. napjától

65

módosította a 29/2016. (XI. 17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától

66

A 43/A. § (2) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 25. §-ával megállapított szöveg.

67

A 43/A. § (2) bekezdés c) pontját a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 32. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

68

A 43/A. § (2) bekezdés e) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 26. §-ával megállapított szöveg.

69

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

70

A 43/E. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

71

beiktatta a 33/2015. (XII. 17.) ör., hatályos 2016. január 1. napjától

72

módosította a 17/2018. (V. 31.) ör., hatályos 2018. június 1. napjától A 43/G. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

73

módosította az 53/2022. (XII.20.) ör., hatályos 2023. január 1. napjától

74

A 43/G. § (1) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 27. §-ával megállapított szöveg.

75

módosította a 31/2018. (XI. 15.) ör., hatályos 2019. január 1. napjától A 43/G. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 28. §-ával megállapított szöveg.

76

módosította a 31/2018. (XI. 15.) ör., hatályos 2019. január 1. napjától

77

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

78

módosította a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

79

módosította a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

80

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

81

hatályon kívül helyezte a 14/2019. (VI. 13.) ör., hatálytalan 2019. június 15. napjától

82

beiktatta a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

83

A 15/C. alcímet (43/H. §) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 31/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

84

A 15/D. alcímet (43/I. §) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 14. §-a iktatta be. A 15/D. alcímet (43/I-43/K. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

85

A 15/E. alcímet (43/L. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

86

A 15/F. alcímet (43/M. §, 43/N. §, 43/O. §) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 16. §-a iktatta be. A 15/F. alcímet (43/M-43/O. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

87

módosította az 26/2023. (VI.27.) ör., hatályos 2023. július 1. napjától

88

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

89

módosította a 36/2023. (IX. 28.) ör.,hatályos 2023. október 1. napjától

90

módosította a 43/2023. (XI. 30.) ör., hatályos 2024. január 1. napjától

91

hatályon kívül helyezte a 41/2023. (X. 26.) ör., hatálytalan 2023. október 27. napjától

92

hatályon kívül helyezte a 8/2017. (II. 23.) ör., hatálytalan 2017. március 1. napjától

93

beiktatta a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

94

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

95

módosította a 36/2023. (IX. 28.) ör.,hatályos 2023. október 1. napjától

96

módosította a 21/2015. (IX. 24.) ör., hatályos 2015. október 1. napjától

97

módosította a 6/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. március 1. napjától

98

hatályon kívül helyezte a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatálytalan 2016. május 1. napjától

99

Az 50/A. §-t a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 18. §-a iktatta be.

100

Az 50/A. § (1) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

101

Az 50/A. § (2) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

102

Az 50/A. § (3) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

103

Az 50/A. § (4) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

104

módosította az 53/2022. (XII.20.) ör., hatályos 2023. január 1. napjától

105

módosította a 8/2017. (II. 23.) ör., hatályos 2017. március 1. napjától

106

módosította a 29/2016. (XI. 17.) ör., hatályos 2016. december 1. napjától

107

módosította a 14/2016. (IV. 21.) ör, hatályos 2016. május 1. napjától

108

Az 54. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

109

Az 1. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 20. §-a iktatta be. Az 1. melléklet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

110

A 2. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdés - 2. melléklete iktatta be.

111

A 3. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdés - 3. melléklete iktatta be.

112

A 4. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdés - 4. melléklete iktatta be.

113

Az 5. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdés - 5. melléklete iktatta be.

114

A 6. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdés - 6. melléklete iktatta be.

115

A 7. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdés - 7. melléklete iktatta be.

116

A 8. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdés - 8. melléklete iktatta be.

117

A 9. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdés - 9. melléklete iktatta be.

118

A 10. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdés - 10. melléklete iktatta be.

119

A 11. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdés - 11. melléklete iktatta be.

120

A 12. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (12) bekezdés - 12. melléklete iktatta be.

121

A 13. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (13) bekezdés - 13. melléklete iktatta be. A 13. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 32. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

122

A 14. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (14) bekezdés - 14. melléklete iktatta be. A 14. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 32. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

123

A 15. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. § (15) bekezdés - 15. melléklete iktatta be. A 15. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 32. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

124

A 16. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 18. §-a iktatta be.

125

A 17. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

126

A 18. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 31. §-a iktatta be. A 18. melléklet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

127

A 19. mellékletet a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.