Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.07.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a 2-4. alcím tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az 1. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1/C. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1/C. § A rendelet hatálya a 4/C. alcímben szabályozott támogatási forma tekintetében kiterjed a VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulókra, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.”

2. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/D. § (1) Az Önkormányzat azon, VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulóknak, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen, a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt.

(2) A támogatásra való jogosultságot a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján a polgármester állapítja meg a tanulónak, amennyiben az (1) bekezdésben foglalt feltétel meglétét érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás bemutatásával alátámasztja.

(3) A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre, szemeszterre kerül megállapításra (a tavaszi szemeszterre február 1-jétől június 30-áig, az őszi szemeszterre szeptember 1-jétől a következő év január 31-éig).

(4) A támogatás összege a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” elnevezésű közlekedési bérlet (a továbbiakban: szemeszter-bérlet) mindenkori vételárának megfelelő összeg. A szemeszter-bérlet ellenértékét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(5) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány, lakcímkártya, továbbá érvényes diákigazolvány - vagy iskolalátogatási igazolás - egyidejű bemutatása mellett) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be.

(6) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.”

3. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) E rendeletben szabályozott intim csomagra az a nő lehet jogosult, aki

a) terézvárosi lakóhellyel rendelkezik,

b) tárgyévben legalább 13., legfeljebb 52. életévét tölti be és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 260%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 310%-át nem haladja meg.”

4. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„11/E. Intim csomag

39/H. § (1) Intim csomagra lehet jogosult az a nő, aki

a) terézvárosi lakóhellyel rendelkezik,

b) tárgyévben legalább 13., legfeljebb 52. életévét tölti be és

c) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a támogatási alap 260%-át, egyedülélő kérelmező havi jövedelme a támogatási alap 310%-át nem haladja meg.

(2) Az intim csomagra való jogosultság legfeljebb 12 hónapra állapítható meg.

(3) A jogosultság megállapítása iránti kérelmet a 17. mellékletben szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani.

(4) Jogosult az intim csomagot negyedévente veheti fel.”

5. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 44. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„44. § (1) A jogosultság megállapítása kérelemre történik

a) a települési támogatások közül: lakhatási támogatás, fűtéstámogatás, ápolási támogatás, gyógyszertámogatás, fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesülő személyek támogatása, hátralékkiegyenlítő támogatás,

b) a rendkívüli települési támogatások közül: eseti támogatás, temetési támogatás, mosható nadrágpelenka használatának támogatása, intim csomag, méltányossági segély, rendkívüli bérletidíj-támogatás, lakás-felújítási támogatás, koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek támogatása, állásvesztési támogatás, krízistámogatás, veszélyhelyzeti bérletidíj támogatás, továbbá

c) a köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség alóli mentesítés esetén.

(2) Az e rendeletben szabályozott támogatásokra való jogosultság megállapítása hivatalból történik a rendkívüli települési támogatások közül a születési támogatás, „Terézváros Újszülöttje” címmel járó támogatás, egyszeri támogatás, idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatás, egyszeri természetbeni juttatás esetén.

(3) A támogatás iránti kérelmet erre a célra rendszeresített - az 1-17. mellékletben meghatározott - formanyomtatványon kell benyújtani az önkormányzat hivatalánál.

(4) A veszélyhelyzethez kapcsolódó állásvesztési támogatás, krízistámogatás, veszélyhelyzeti bérletidíj támogatások pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.

(5) A veszélyhelyzethez kapcsolódó állásvesztési támogatás, krízistámogatás, veszélyhelyzeti bérletidíj támogatási formákra való jogosultság a veszélyhelyzet megszűnését követően beadott kérelem alapján nem állapítható meg.”

6. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 17. melléklettel egészül ki.

7. § A terézvárosi kulturális pályázatok kiírásáról és lebonyolításáról szóló 51/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelet 5. alcíme a következő 5/A. §-sal egészül ki:

„5/A. § (1) A támogatási megállapodásban rögzített felhasználási határidőt - annak lejárta előtt benyújtott, indokolt kérelemre - a Humán Bizottság egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal jogosult meghosszabbítani.

(2) Amennyiben a Humán Bizottság az (1) bekezdés alapján a támogatási megállapodásban rögzített felhasználási határidő hosszabbításáról már döntött, a meghosszabbított felhasználási határidő lejárta előtt benyújtott, indokolt kérelem alapján, a Képviselő-testület egy alkalommal új felhasználási határidőt állapíthat meg. (3) Támogatott az elnyert támogatási összeget elveszíti és azt az Önkormányzat számlájára haladéktalanul visszafizeti, amennyiben azt a meghosszabbított felhasználási határidőn belül a támogatási megállapodásban foglaltak szerint nem használja fel”

8. § (1) A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(2) A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. július 1-jén lép hatályba.

(2) A 8. §, a 2. melléklet és a 3. melléklet 2023. július 1-jén 0 óra 1 perckor lép hatályba.

1. melléklet a 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a következő 106. ponttal egészül ki:

„106. Dönt a szemeszterre szóló bérlettámogatásra való jogosultságról (5/2014. (II. 28.) ör. 10/D. § (2) bek.).”

3. melléklet a 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelethez