Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 51/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a terézvárosi kulturális pályázatok kiírásáról és lebonyolításáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 51/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a terézvárosi kulturális pályázatok kiírásáról és lebonyolításáról

2023.07.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya - a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel - kiterjed Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén legalább 90 napja bejegyzett székhellyel - országos vagy regionális szervezet esetén önálló terézvárosi szervezeti egységgel - rendelkező, tevékenységüket részben vagy egészben Terézváros közigazgatási területén kifejtő

a) a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti olyan alapítványokra és egyesületekre, amelyek létesítő okiratában szerepel a kulturális alaptevékenység, valamint

b) gazdasági társaságokra, egyéni cégekre és egyéni vállalkozóra, amelyek létesítő okiratában, tevékenységi körében kulturális, vagy azt támogató, kiegészítő tevékenység szerepel,

(2) A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VI. kerület Terézváros közigazgatási területén székhellyel vagy telephellyel nem rendelkező, az (1) bekezdés a) és b) pontjában rögzített alapítványokra, egyesületekre, gazdasági társaságokra, egyéni cégekre és egyéni vállalkozókra, amelyek tevékenységüket Terézváros közigazgatási területén, a kerület lakosainak javára fejtik ki.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) azokra az alapítványokra és egyesületekre, amelyek pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végeznek, pártok részvételével létrehozott civil szervezetekre, közalapítványokra, magyarországi adószámmal nem rendelkező alapítványokra és egyesületekre, továbbá

b) a pártok működését segítő tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző, vagy felszámolás, vagy csődeljárás alatt álló, illetve olyan gazdasági társaságokra, egyéni cégekre, amelyek magyarországi adószámmal nem rendelkeznek.

2.1 A támogatás célja és elnyerésének feltételei

2. § (1) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat vagy támogató) elősegíti és anyagilag támogatja az 1. §-ban meghatározott szervezetek munkáját, amelyek hozzájárulnak Terézváros kulturális sokszínűségéhez, a terézvárosi identitás elősegítéséhez, ennek keretében szervezik a helyi lakosokat érintő

a) kulturális programok,

b) időszakos művészeti projektek, kiállítások,

c) kulturális események, előadások, fesztiválok,

d) a hagyományok ápolását és megújítását szolgáló rendezvények,

e) előadó- és alkotóművészeti produkciók

f) több alkalomból álló rendezvény, rendezvénysorozatok megvalósítását, valamint

g) kiadványok, könyvek megjelentetését.

(2) A támogatás nem az alapítványok, egyesületek, egyéni cégek, egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok általános működésének elősegítésére, továbbá nem eszközök beszerzésére, nem bérjellegű kifizetésekre, hanem az egyes programok megvalósításának támogatására irányul.

(3) Nem támogatható az a szervezet, egyéni vállalkozó, amelynek

a) pályázata nem felel meg a 2. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott célnak,

b) pályázati anyaga bűncselekmény elkövetésére buzdít, vagy a tevékenység uszításra alkalmas,

c) projektje megvalósítása kisebbségek (nyelvi, etnikai, stb.) vagy más nemzetek méltóságának sérelmével jár,

d) pályázata kiskorúak védelmének törvényi követelményeibe ütközik.

e) köztartozása van.

3. A pályázatok kiírásának és elbírálásának rendje

3. § (1)2 A pályázati felhívást Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) Humán Bizottsága (a továbbiakban: Humán Bizottság) minden év első rendes ülésén írja ki az adott évre. A támogatás odaítélésével kapcsolatos jogkört - alapítvány pályázó kivételével - a Humán Bizottság gyakorolja, a beérkezett pályázatokat folyamatosan bírálja el. Alapítvány pályázó esetén a támogatás odaítéléséről - a Humán Bizottság javaslattételét követően - a Képviselő-testület dönt.

(2) A pályázati felhívást az Önkormányzat kommunikációs felületein közzé kell tenni.

(3) A benyújtott pályázatokat Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztálya (a továbbiakban: Humánszolgáltatási Főosztály) összesíti.

(4) A nyertes pályázókkal az Önkormányzat megbízásából és képviseletében az Önkormányzat polgármestere – a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembevételével – támogatási megállapodást köt.

4. A pályázat formai és tartalmi követelményei

4. § (1) Pályázni az erre a célra rendszeresített pályázati adatlapon, az azon megjelölt nyilatkozatok és mellékletek egyidejű csatolásával lehet.

(2) Amennyiben a pályázati eljárás során vagy valamely szakaszában nem a szervezet képviseletére jogosult személy vagy egyéni vállalkozó jár el, csatolni kell a meghatalmazott nevére szóló, közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás egy darab eredeti példányát is.

(3) A pályázatok benyújtására előírt határidőn túl pályázatot benyújtani nem lehet.

(4) Hiánypótlásra nincs lehetőség.

(5) Egy pályázó maximum egy pályázatot adhat be évente.

(6) A pályázati eljárásban valamennyi, a pályázó által közölt adat valódisága ellenőrzésre kerül.

(7) Pályázó a kérelem benyújtásával hozzájárulását adja adatai szükséges kezeléséhez.

(8) Pályázó a pályázat beadásával hozzájárul ahhoz, hogy pályázatát illetve a pályázati eredményét az önkormányzat honlapján és hivatalos lapjában közzétegyék.

(9) Pályázó köteles a program megvalósulása előtt legalább 8 munkanappal meghívót küldeni a támogatónak, hogy az a program megvalósulását ellenőrizhesse.

(10) A pályázott programokon kötelezően megjelenítendő Terézváros logója a Terézváros jelképeiről és használatuk rendjéről szóló 53/2011. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 2. §-a szerint és „A program Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata támogatásával valósult meg” felirat.

5. A támogatások elszámolása

5. § (1) A támogatásban részesített az elnyert összegnek a támogatási megállapodásban rögzített tartalom szerinti felhasználásáról a felhasználási határidő lejáratát követő 30 napon belül köteles elszámolni.

(2) A támogatásban részesített a megvalósult projektről dokumentációt küld (fotó, DVD, pendrive, írásos formában).

(3) Az elszámolás során a pályázat céljára elnyert összeg felhasználásáról elszámoló lapot, emellett tartalmi beszámolót és részletes pénzügyi kimutatást kell benyújtani a Humánszolgáltatási Főosztályra.

(4) Az eredeti számviteli bizonylatokat az elszámolás benyújtásakor be kell mutatni, azt a Humánszolgáltatási Főosztály felülbélyegzi, és az erről készített másolatot csatolja a beszámolóhoz.

(5) Amennyiben a támogatás felhasználása nem a támogatás folyósításának pénznemében történik, úgy elszámoláskor az eredeti számla mellett a valutaátváltási bizonylatot is be kell mutatni. A bizonylatról a számlamásolat készítésével egyidejűleg másolat készül, amelyet csatolni kell a beszámolóhoz.

(6) A támogatás harmadik személy továbbtámogatására nem használható fel.

(7) A támogatási megállapodásban foglaltaktól eltérően felhasznált összeget fel nem használtnak kell tekinteni.

(8) A pályázaton elnyert támogatás a következőkre használható fel: a megvalósításhoz szükséges anyagköltség vagy szolgáltatási érték finanszírozására (pl. helyiségek bérlésére, vállalkozási díjak, jogdíjak, rendezvényszervezés költség, grafikus, informatikus, nyomdai előkészítés, nyomdaköltség, hirdetési költség, egyéb kommunikációs költség finanszírozására).

(9) Támogatott a támogatás fel nem használt részét az Önkormányzat számlájára visszafizetni köteles. A befizetési vagy átutalási bizonylatot támogatott köteles bemutatni az elszámoláskor, amelyről a Humánszolgáltatási Főosztályon a számlákkal együtt fénymásolat készül, amelyet csatolni kell a beszámolóhoz.

(10) Újabb pályázatot az a pályázó nyújthat be, amely a korábban elnyert támogatás összegével kapcsolatos elszámolási kötelezettségének maradéktalanul eleget tett.

(11) Amennyiben a támogatásban részesített szervezet az elszámolási határidő lejártáig nem számol el a támogatás összegével, új pályázatot az elszámolási határidőt követő 2 éven belül nem nyújthat be.

5/A. §3 (1) A támogatási megállapodásban rögzített felhasználási határidőt - annak lejárta előtt benyújtott, indokolt kérelemre - a Humán Bizottság egy alkalommal, legfeljebb hat hónappal jogosult meghosszabbítani.

(2) Amennyiben a Humán Bizottság az (1) bekezdés alapján a támogatási megállapodásban rögzített felhasználási határidő hosszabbításáról már döntött, a meghosszabbított felhasználási határidő lejárta előtt benyújtott, indokolt kérelem alapján, a Képviselő-testület egy alkalommal új felhasználási határidőt állapíthat meg. (3) Támogatott az elnyert támogatási összeget elveszíti és azt az Önkormányzat számlájára haladéktalanul visszafizeti, amennyiben azt a meghosszabbított felhasználási határidőn belül a támogatási megállapodásban foglaltak szerint nem használja fel

6. A támogatás forrása

6. § (1) A támogatás pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.

(2) A támogatás elnyerhető minimum összege 100.000.-Ft, maximum összege: 500.000.-Ft.

7. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet 2021. december 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet II. Átruházott hatáskörök része a következő 3.) ponttal egészül ki: „3.) Dönt a Terézvárosi Kulturális pályázat kiírásáról, elbírálásáról.”

8. §4

1. melléklet5

1

A 2. alcím címe a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 34. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 35. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5/A. §-t a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.

4

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

Az 1. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.