Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 34/1996. (XII.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek lakbértámogatásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 34/1996. (XII.14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek lakbértámogatásáról

2024.01.01.

Budapest Főváros Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Kt.) az 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 34. § (1) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Budapest Főváros Terézvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló lakások bérlői részére a lakbér megfizetéséhez nyújtott támogatásról a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Az Önkormányzat a tulajdonában álló lakások lakbér-megállapításáról szóló módosított 1/1996. (I. 18.) rendeletében (a továbbiakban: lakbérrendelet) meghatározott havi lakbér megfizetéséhez - az e rendeletben meghatározott módon és mértékben - lakbértámogatást nyújt.

(2) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások bérlőire terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya

a) a diplomáciai, illetőleg más személyes mentességet élvező személyek által használt lakásokra;

b) az olyan lakások bérlőire, akik a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló módosított 30/1993. (XII. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) szerint a lakásigényük mértékének felső határát egy lakószobával meghaladó lakásban laknak;

c) a piaci alapon bérbe adott lakásokra;

d) azokra a bérlőkre, akiknek az Önkormányzattal szemben fennálló lakbértartozásuk a három hónapot meghaladja.

Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazásában a.) bérlővel egy tekintet alá esik a bérlőtárs, továbbá a társbérlő; b.) együttlakónak minősül az a személy, akit a bérlő a Tv. 21. § (2) bekezdése, valamint az Ör. 31. § (1) bekezdése, továbbá a 32. § (1) bekezdése alapján fogadhat be a lakásba; c.) jövedelem alatt a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakat kell érteni azzal, hogy a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél három hónap, egyéb jövedelmeknél egy év; d.) egyedülélő alatt az Sztv. 4. § (1) bekezdés e) pontjában megjelölt személyt kell érteni; e.) egy főre eső havi jövedelmet úgy kell kiszámítani, hogy a bérlőnek és a b.) pontban megjelölt együttlakóknak a c.) pont alapján megállapított jövedelmét osztani kell az együttlakók és a bérlők együttes számával; f.) normatív lakásfenntartási támogatás alatt az Sztv. 38. § (1) bekezdés a) pontjában megjelölt ellátást kell érteni g.) lakásfenntartási támogatásban részesülő személy alatt az Sztv. 38. § alapján megállapított lakásfenntartási támogatást kell érteni. h.) 1Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

A lakbértámogatásra való jogosultság

3. §2 (1) A (3) bekezdésben foglaltak kivételével lakbértámogatásban részesülhet a bérlő, ha a bérlő és a vele életvitelszerűen együtt lakó személyek egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 135%-át.

(2) A lakbértámogatás megállapításánál előnybe kell részesíteni a nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, kivételes nyugellátásban, átmeneti járadékban, rendszeres szociális járadékban, hadigondozási ellátásban, fogyatékossági támogatásban részesülő bérlőt.

(3) Nem illeti meg a lakbértámogatás a bérlőt, ha a) lakást részben vagy egészében nem lakás céljára hasznosítja; b) lakást másnak lakás vagy fizető-vendéglátás céljára bérbe (albérletbe) adta; c.) a bérlőnek olyan lakáson áll fenn kizárólagos tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga, amelyet másnak bármilyen jogcímen lakás vagy nem lakás céljára átengedett; d.) nem lakik a bérleményében.

A lakbértámogatás mértéke

4. §3 A lakbértámogatás mértéke a lakbérrendelet alapján fizetendő lakbér 50%-a.

A lakbértámogatás megállapítására vonatkozó szabályok

5. § (1) A lakbértámogatásról, illetőleg a lakbértámogatás mértékéről - a rendelet keretei között - a polgármester dönt. A polgármester döntése ellen - a határozat közlésétől számított 15 napon belül - a Képviselő-testülethez lehet fellebbezéssel élni.

(2) A lakbértámogatás megállapítására vonatkozó eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni. A Ket. X. fejezetében foglalt elektronikus ügyintézésre és hatósági szolgáltatásra vonatkozó eltérő rendelkezéseket külön önkormányzati rendelet szabályozza.

6. § (1) A lakbértámogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelmet az e célra rendszeresített nyomtatványon, a Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani.

(2) A kérelemben meg kell jelölni a lakás szobaszámát, alapterületét, a bérlővel együtt lakó személyek számát, illetőleg a bérlő által eltartott és a bérlővel együtt lakó személyek számát. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele együtt lakó személyek jövedelmi, vagyoni viszonyaira vonatkozó - a rendelet melléklete szerinti - nyilatkozatot, valamint az azokat tanúsító igazolásokat.

(3) A kérelem benyújtását követően a bérlőnél helyszíni szemlét lehet végezni.

7. § (1) A lakbértámogatást a tárgyév január elsejétől december 31-éig terjedő időszakra kell megállapítani, ha a támogatás iránti kérelmet a tárgyév március 31-éig nyújtották be; b.) a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kell megállapítani, ha a támogatás iránti kérelmet a tárgyév március 31-ét követően nyújtották be.

(2) A lakbértámogatás odaítéléséről szóló döntésben a bérlőt fel kell hívni arra, hogy amennyiben a jövedelmi, vagyoni viszonyaiban a lakbértámogatásra való jogosultságot érintő változás áll be, úgy azt köteles a változás bekövetkezésétől számított nyolcnapon belül a Polgármesteri Hivatalhoz bejelenteni.

(3) A lakbértámogatás folyósítását azonnal meg kell szüntetni, ha a bérlő az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti lakbértámogatásra már nem jogosult.

(4) Ha a jogosult a (2) bekezdésben foglalt bejelentési kötelezettségét nem teljesíti, a jogosulatlanul igénybe vett támogatást köteles visszafizetni.

8. § (1) A lakbértámogatás megállapításáról szóló határozatot meg kell küldeni a lakbér beszedésére jogosult szervezethez azzal, hogy a lakbértámogatás összegével csökkentett lakbér beszedése iránt intézkedjen a bérlőnél. A bérlőtől a határozatban meghatározott időpontig csak az ott megjelölt lakbérhányadot lehet igényelni.

(2) Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében kell meghatározni a lakbér beszedésére jogosult szervezet részére a lakbértámogatás összegét és az elszámolás rendjét.

(3) Ha a lakbértámogatásra az igénylő már nem jogosult, a lakbértámogatás megszüntetéséről szóló határozatot a lakbér beszedésére jogosult szervezetnek is meg kell küldeni.

9. § (1) E rendelet alapján részesülhet támogatásban az a jogcím nélküli lakáshasználó (a továbbiakban: lakáshasználó), aki a volt ingatlankezelő szervezetnél mint házfelügyelő állt alkalmazásban, és munkaviszonya az épület társasházzá alakításával, illetőleg az épület kezelésből történt kiadásával összefüggésben szűnt meg.

(2) Az a lakáshasználó, aki az (1) bekezdés alapján igényel lakbértámogatást, az erre vonatkozó kérelméhez a korábbi munkaviszonya megszűnéséről a bérbeszedésre jogosult szervezet igazolását is köteles csatolni.

(3) A lakáshasználó - a rendeletben meghatározott feltételeken túlmenően - lakbértámogatásra addig jogosult, amíg a lakásra jogcím nélküli lakáshasználata fennáll.

(4) Ha a társasház a lakáshasználóval munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, vagy a jogcím nélküli lakáshasználat a lakás bérbeadása, megvásárlása, másik lakás biztosítása következtében megszűnik, ezt a körülményt a lakáshasználó haladéktalanul köteles bejelenteni. Ebben az esetben a jogcím nélküli lakáshasználó akkor jogosult lakbértámogatásra, ha egyébként a rendelet 3. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek megfelel.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott kötelezettség elmulasztása esetén a lakáshasználót a 7. § (4) bekezdés alapján a támogatás visszafizetésére kell kötelezni.

Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit 1997. január 1-jétől kell alkalmazni.

1

módosította az 53/2022. (XII. 20.) ör, hatályos 2023. január 1. napjától

2

A 3. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.