Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete

egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelete

egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról

2024.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.1

1. §

2. A rendelet hatálya

2. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a VI. kerületben élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra, valamint

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.

(2)3 A rotavírus, valamint a meningococcus B baktérium elleni oltás iránti kérelem esetén a jogosultság feltétele, hogy mind a gyermek, mind a kérelmet benyújtó törvényes képviselője kerületi lakóhellyel rendelkezzen és mindketten életvitelszerűen is a VI. kerületben éljenek.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

3.4 A rotavírus elleni védőoltás költségei átvállalásának feltételei és szabályai

3. §5 6 Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb 24 hetes gyermekek rotavírus elleni oltássorozata mindkét vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.

4. § (1)7 A védőoltás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője (szülői felügyeletet gyakorló szülője, gyámolt esetében gyámja) nyújthatja be a Polgármesteri Hivatalhoz (1067 Budapest, Eötvös utca 3.), az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

- a gyermek és a kérelmet benyújtó törvényes képviselője lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát, valamint
- a területileg illetékes házi gyermekorvos által kiállított vény másolatát.
(3) A jogosultsági feltételek igazolásához szükséges vényt a gyermek lakóhelye szerint területileg illetékes, ellátási kötelezettséggel működő VI. kerületi házi gyermekorvos állítja ki, továbbá az oltássorozat két vakcináját is ő adja be a gyermeknek. A beadott oltásokról a háziorvos nyilvántartást vezet.

5. § (1)8 A kérelmet benyújtó törvényes képviselő az oltóanyagokat a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltások költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya átadásával a Védőnői Szolgálatnál (1068 Budapest, Király utca 88. fszt. 5.) veheti fel.

(2) A kérelmet benyújtó törvényes képviselőnek a költségek átvállalásáról szóló döntés kézbesítését követően - a határozatban szereplő tájékoztatás szerint - mindkét alkalommal gondoskodnia kell a gyermek védőoltásának beadatásáról.

3/A. A meningococcus B baktérium elleni védőoltás költségei átvállalásának feltételei és szabályai9

5/A. §10 (1)11 Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata (3 db oltóanyag) első vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.

(2)12 Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata második és harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 240%-át.

(3)13 Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata mindhárom vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli.

(4)14 Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták,

a) az oltássorozat második vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, továbbá

b)15 az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 240%-át.

(5)16 Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első és második oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták, az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.”

(6) A védőoltás iránti kérelmet az (1) bekezdésben meghatározott életkorú gyermek törvényes képviselője (szülői felügyeletet gyakorló szülője, gyámolt esetében gyámja) nyújthatja be a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalhoz, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(7) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek és a kérelmet benyújtó törvényes képviselője lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát,

b) a területileg illetékes házi gyermekorvos által kiállított vény másolatát,

c) a meningococcus B elleni védőoltás költségeinek - szociális alapon történő - átvállalására irányuló kérelem esetén - a (7) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - a gyermeket nevelő családban egy főre jutó havi jövedelem nagyságát igazoló iratokat, valamint

d) az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozatot.

(8) Az egyedülállóság fogalmát, továbbá az egy főre jutó havi jövedelem számításánál irányadó fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezései szerint kell értelmezni, továbbá a jövedelemszámítás során e törvény szabályai szerint kell eljárni.

(9) A jogosultsági feltételek igazolásához szükséges vényt a gyermek lakóhelye szerint területileg illetékes, ellátási kötelezettséggel működő VI. kerületi házi gyermekorvos állítja ki, továbbá az oltássorozat három vakcináját is ő adja be a gyermeknek. A beadott oltásokról a háziorvos nyilvántartást vezet.

(10) A kérelmet benyújtó törvényes képviselőnek a költségek átvállalásáról szóló döntés kézbesítését követően - a határozatban szereplő tájékoztatás szerint - mindhárom alkalommal gondoskodnia kell a gyermek védőoltásának beadatásáról.

(11)17 A kérelmet benyújtó törvényes képviselő az oltóanyagokat a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltások költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya átadásával a Védőnői Szolgálatnál (1068 Budapest, Király utca 88. fszt. 5.) veheti fel.

(12) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

4.18

6. §

6/A. §

7. §

8. §

5. Eljárási rendelkezések

9. § A kérelmek elbírálására irányuló elsőfokú eljárásban a - Képviselő-testülettől átruházott - hatáskört a polgármester gyakorolja.

10. § A védőoltási költségek átvállalásának pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.

6. Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2016. június 1. napján lép hatályba.

12. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. melléklete a következő ponttal egészül ki:

„78.) Dönt a bárányhimlő vírus (varicella) és a pneumococcus baktérium elleni védőoltás költségeinek átvállalása iránti kérelmekről [17/2016. (V. 26.) ör. 9. §].”.
1

Az 1. alcímet (1. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 28. §-a hatályon kívül helyezte.

2

módosította a 26/2019. (XII. 12.) ör, hatályos 2020. március 1. napjától

3

módosította a 26/2019. (XII. 12.) ör, hatályos 2020. március 1. napjától A 2. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 25. §-ával megállapított szöveg.

4

a címet módosította a 30/2017. (X. 26.) ör, hatályos 2017. december 1. napjától A 3. alcím címe a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 26. §-ával megállapított szöveg.

5

A 3. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 27. §-ával megállapított szöveg.

6

módosította a 30/2017. (X. 26.) ör, hatályos 2017. december 1. napjától

7

A 4. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

beiktatta a 26/2019. (XII. 12.) ör, hatályos 2020. március 1. napjától

10

Az 5/A. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

11

Az 5/A. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 36. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5/A. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 5/A. § (4) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 5/A. § (4) bekezdés b) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 37. §-ával megállapított szöveg.

16

Az 5/A. § (5) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

17

Az 5/A. § (11) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

18

A 4. alcímet (6-8. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 38. §-a hatályon kívül helyezte.