Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

egyes szociális, egészségügyi és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

egyes szociális, egészségügyi és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2023.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a 4., 5., 6., 7. alcím tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, az 1., 3. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 62. § (2) bekezdésében, 92. §-ában, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában, a 2. alcím tekintetében a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. §-ában, 131. § (1) bekezdésében, 147. § (1) bekezdésében, a 8. alcím tekintetében a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. § (1), (3) és (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A gyermekjóléti szolgáltatásról, valamint a gyermekjóléti alapellátás keretében nyújtott egyes személyes gondoskodási formákról szóló 27/1998. (IX.25.) önkormányzati rendelet 9/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9/A. § A gyermekek átmeneti gondozása keretében a családok átmeneti otthonában (a TCSGYK által működtetett Családok Átmeneti Otthona) biztosított gyermekjóléti alapellátásért fizetendő személyi térítési díjból a személyi térítési díj fizetésére kötelezett kérelmére, rászorultságra való tekintettel az alábbi kedvezményeket kell biztosítani:

a) ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap (a továbbiakban: támogatási alap) 120%-át, akkor személyi térítési díjat nem kell fizetni,

b) ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a támogatási alap 120%-át, de nem haladja meg a 145%-át, akkor a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 10%-a,

c) ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a támogatási alap 145%-át, de nem haladja meg a 165%-át, akkor a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 20%-a,

d) ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja a támogatási alap 165%-át, akkor a személyi térítési díj az intézményi térítési díj 50%-a.”

2. § A gyermekjóléti szolgáltatásról, valamint a gyermekjóléti alapellátás keretében nyújtott egyes személyes gondoskodási formákról szóló 27/1998. (IX.25.) önkormányzati rendelet 10. § e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

„e) terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V.8.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 23-24. §-ok alapján megállapított személyi térítési díjat rendkívüli esetben az igénylő kérelmére méltányossági jogkörben eljárva a térítési díj megállapítására jogosult intézményvezető mérsékelheti, a szolgáltatás személyi térítési díj-mentes igénybevételét engedélyezheti, ha az igénylő szociális körülményei ezt indokolják, és jövedelme nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 215%-át.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V.8.) önkormányzati rendelet 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § (1) E rendelet alkalmazásában jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő fogalmán az Sztv. 4. §-ában foglaltakat, hajléktalan fogalmán az ugyanezen törvény 4. § (3) bekezdésében megjelölteket kell érteni.

(2) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

5. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/D. § (1) Az Önkormányzat azon, VI. kerületi lakóhellyel rendelkező, 14. életévét betöltött, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulóknak, akik a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen, a budapesti helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez szemeszterre szóló bérlettámogatást nyújt.

(2) A támogatásra jogosultságot pályázati úton lehet szerezni, a pályázatot a tanuló törvényes képviselője nyújthatja be.

(3) A támogatásra a pályázat benyújtásakor kerületi lakóhellyel és érvényes diákigazolvánnyal vagy iskolalátogatási igazolással rendelkező tanuló lehet jogosult, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága a terézvárosi támogatási alap 500%-át, egyedülálló szülő esetében 550%-át, három vagy több gyermeket nevelő család esetében 600%-át nem haladja meg.

(4) A pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Polgármestere írja ki. Pályázat - amennyiben a pályázati kiírás eltérően nem rendelkezik - a tavaszi szemeszterre január 1-jétől március 15-éig, az őszi szemeszterre augusztus 1-jétől október 15-éig nyújtható be.

(5) Pályázat az erre a célra rendszeresített adatlapon nyújtható be a támogatás igénybevétele jogosultságának egyidejű igazolása mellett (személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány bemutatása, valamint lakcímkártya-másolat, diákigazolvány-másolat, jövedelemigazolás, iskolalátogatási igazolás, egyedülálló szülő esetén egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozat benyújtása).

(6) A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság dönt. A támogatásra való jogosultság a tanulmányi félévre, szemeszterre kerül megállapításra (a tavaszi szemeszterre február 1-jétől június 30-áig, az őszi szemeszterre szeptember 1-jétől a következő év január 31-éig).

(7) A támogatás összege a „Szemeszterre szóló Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak” elnevezésű közlekedési bérlet (a továbbiakban: szemeszter-bérlet) mindenkori vételárának megfelelő összeg. A szemeszter-bérlet ellenértékét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(8) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (16. életévét betöltött diák esetében iskolalátogatási igazolás vagy az igényelt szemeszterre érvényes diákigazolvány bemutatásával) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be (a tavaszi szemeszterre január 15-étől április 15-éig, az őszi szemeszterre augusztus 1-jétől november 15-éig).

(9) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.

(10) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

6. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjjal támogatja a 2. §-ban meghatározott, szociálisan rászoruló azon hallgatót, akinek családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 265%-át.

7. § A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) E rendeletben hivatkozott fogalmak - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában meghatározottak szerinti értelmezésben alkalmazandóak.

(2) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

8. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/A. § (1) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata (3 db oltóanyag) első vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.

(2) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata második és harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 220%-át.

(3) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata mindhárom vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli.

(4) Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták,

a) az oltássorozat második vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, továbbá

b) az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 220%-át.

(5) Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első és második oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták, az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.”

(6) A védőoltás iránti kérelmet az (1) bekezdésben meghatározott életkorú gyermek törvényes képviselője (szülői felügyeletet gyakorló szülője, gyámolt esetében gyámja) nyújthatja be a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalhoz, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(7) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek és a kérelmet benyújtó törvényes képviselője lakcímét igazoló hatósági igazolvány másolatát,

b) a területileg illetékes házi gyermekorvos által kiállított vény másolatát,

c) a meningococcus B elleni védőoltás költségeinek - szociális alapon történő - átvállalására irányuló kérelem esetén - a (7) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - a gyermeket nevelő családban egy főre jutó havi jövedelem nagyságát igazoló iratokat, valamint

d) az egyedülállóság tényére vonatkozó nyilatkozatot.

(8) Az egyedülállóság fogalmát, továbbá az egy főre jutó havi jövedelem számításánál irányadó fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezései szerint kell értelmezni, továbbá a jövedelemszámítás során e törvény szabályai szerint kell eljárni.

(9) A jogosultsági feltételek igazolásához szükséges vényt a gyermek lakóhelye szerint területileg illetékes, ellátási kötelezettséggel működő VI. kerületi házi gyermekorvos állítja ki, továbbá az oltássorozat három vakcináját is ő adja be a gyermeknek. A beadott oltásokról a háziorvos nyilvántartást vezet.

(10) A kérelmet benyújtó törvényes képviselőnek a költségek átvállalásáról szóló döntés kézbesítését követően - a határozatban szereplő tájékoztatás szerint - mindhárom alkalommal gondoskodnia kell a gyermek védőoltásának beadatásáról.

(11) A kérelmet benyújtó törvényes képviselő az oltóanyagokat a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltások költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya átadásával a Védőnői Szolgálatnál (1068 Budapest, Király utca 88. fszt. 5.) veheti fel.

(12) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

9. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.