Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 07. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2000. (V.8.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2024.07.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. §-ában és 132. § (4) bekezdés d.) pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya - a (2) és (3) bekezdésben foglalt eltérésekkel - kiterjed a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros (a továbbiakban: Terézváros) területén élő, bejelentett lakóhellyel rendelkező: a./ magyar állampolgárokra, b./ bevándoroltakra és letelepedettekre, c./ hontalanokra, d./ a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(2)2 A 8. §-ban meghatározott ellátás tekintetében a rendelet hatálya a Közép-magyarországi Régió közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Terézváros területén gyakorolja, és a polgárok személyi adata-inak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik.

(4)3 Az Sztv. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében a rendelet hatálya kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak jogszerűen Terézvárosban tartózkodó állampolgáraira is.

Ellátási formák

2. §4 Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata a személyes gondoskodás keretében a következő szociális alapszolgáltatási formákat biztosítja: a./ étkeztetés b./ házi segítségnyújtás c./ jelzőrendszeres házi segítségnyújtás d./ családsegítés e./ nappali ellátás.

3. § hk.

Étkeztetés

4. §5 (1) Az Sztv. 62. §-ában és a jelen rendeletben meghatározott feltételek alapján étkeztetést a Terézvárosi Gondozó Szolgálat (a továbbiakban: TEGOSZ) gondozási központjai biztosítanak.

(2) Az Sztv. 62. §-ában meghatározott személyek akkor tekintendők szociálisan rászorultnak, ha vagyonnal nem rendelkeznek.

(3) -(4)6

Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

5. § (1)7 Az Sztv. 63. §-ában meghatározott esetekben és feltételekkel a házi segítségnyújtást a TEGOSZ gondozási központjai keretében szakápolók, szociális gondozók és díjazásban részesülő társadalmi gondozók biztosítják.

(2)8 Az Sztv. 65. §-ában megjelölt jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a TEGOSZ részben a Body Guard Hungary Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., részben munkatársai útján biztosítja.

(3)9 hk.

5/A. §10 hk.

5/B. § [3]

hk.

Családsegítés

6. § (1)11 A családsegítési feladatokat a Terézvárosi Családsegítő Szolgálat látja el.12 Ennek keretében szociális, életvezetési és mentálhigiénés tanácsadást, családgondozást, tehát a családban jelentkező működési zavarok, illetve konfliktusok megoldásának elősegítését, közösségfejlesztő, valamint egyéni és csoportos terápiás programok szervezését, a tartós munkanélküliek, a fiatal munkanélküliek, az adósságterhekkel és lakhatási problémákkal küzdők, a fogyatékossággal élők, a krónikus betegek, a szenvedélybetegek, a pszichiátriai betegek, a kábítószer-problémával küzdők, illetve egyéb szociálisan rászorult személyek és családtagjaik részére tanácsadás nyújtását, az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátásokhoz, továbbá a szociális szolgáltatásokhoz való hozzájutás megszervezését, a családokon belüli kapcsolaterősítést szolgáló közösségépítő, családterápiás, konfliktuskezelő mediációs programokat és szolgáltatásokat, valamint a nehéz élethelyzetben élő családokat segítő szolgáltatásokat biztosít.

(2)13 hk.

Nappali ellátás, idősek klubja

7. §14 A saját otthonukban élő, tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek nappali ellátása a TEGOSZ keretében működő idősek klubjában történik.

Nappali ellátás, fogyatékos személyek nappali intézménye

8. §15 A tizenhatodik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékos személyek részére napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatok kialakítására, alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá szükség szerint napközbeni étkezésre a Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (a továbbiakban: TERÉZÉNO) biztosít lehetőséget.

Nappali ellátás, nappali melegedő

9. § (1) A nappali melegedő lehetőséget biztosít a hajléktalan személyek részére a közösségi együttlétre, pihenésre, személyi tisztálkodásra, személyes ruházat tisztítására, továbbá étel melegítésére, tálalására, elfogyasztására.

(2) A szolgáltatást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület által fenntartott Hajléktalanok Nappali Melegedője nyújtja.

Szállítási szolgáltatás16

9/A. § (1) A 60. életévét betöltött, terézvárosi lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén élő személy Budapest közigazgatási határán belül egészségmegőrző és közszolgáltatások igénybevételének elősegítése érdekében szállítási szolgáltatást igényelhet a Terézvárosi Gondozó Szolgálatnál.

(2)17 A szállítási szolgáltatás igénybe vételére jogosult az a terézvárosi lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén élő személy is, akinek a jogosultságát - különös méltánylást érdemlő életkörülményei alapján - a TEGOSZ intézményvezetője megállapítja.

(3)18 A szállítási szolgáltatás igénybevétele kérelemre történik.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások időtartama

10. §19 (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelemről, továbbá az intézményi jogviszony megszüntetéséről az ellátást nyújtó intézmény vezetője dönt. Az intézményvezető a döntésről értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. A kérelem elutasítása esetén a döntést írásba kell foglalni.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásra való jogosultságot – a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - határozatlan időre kell megállapítani.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásra való jogosultság határozott időre kerül megállapításra, amennyiben a szociális rászorultság alapjául szolgáló körülmény – a szolgáltatás igénybevételét megelőzően az intézményvezető által végzett vizsgálat eredménye szerint - határozott ideig áll fenn.

(4) A házi segítségnyújtásra való jogosultságot a havonta gondozásra fordítható maximális óraszám megjelölésével kell megállapítani.

11. §20

12. §21

13. §22 (1) A fogyatékos személyek intézményébe (TERÉZÉNO) az ellátottakat csak próbaidővel lehet felvenni. A próbaidő tartama három hónapnál hosszabb nem lehet.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásra való jogosultság megállapítása esetén az ellátást az intézményvezetői döntésben megjelölt időponttól számított 8 napon belül igénybe kell venni. Ha az ellátásra jogosult a fenti határidőn belül az ellátást nem veszi igénybe és a mulasztást nem igazolja, vagy a mulasztás az ellátásra jogosultnak, illetve törvényes képviselőjének felróható, az ellátásra való jogosultságot megállapító intézményvezetői döntés – az ellátás igénybevételére megjelölt időponttól számított 9. napon - hatályát veszti.

14. §23 hk.

15. §24 hk.

16. §25 hk.

Eljárási szabályok

17. §26 (1a) (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője szóbeli vagy írásbeli kérelmére történik.

(2) A kérelmet az ellátást biztosító intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A kérelemhez

a) a 4. §-ban meghatározott és a TEGOSZ gondozási központjai által biztosított ellátás esetében a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet (a továbbiakban: SzCsM rendelet) 1. számú mellékletének II-III. része szerinti jövedelem- és vagyonnyilatkozatot,

b) az 5. § (1) bekezdésében és a 7. §-ban meghatározott ellátások esetében az SzCsM rendelet 1. számú mellékletének I-II. része szerinti orvosi igazolást és jövedelemnyilatkozatot,

c) az 5. § (2) bekezdésében meghatározott ellátás esetében a b) pont szerinti orvosi igazolást és jövedelemnyilatkozatot, továbbá - a szociális rászorultság igazolására - az SzCsM rendelet 22. § (2) bekezdésében rögzített iratokat, nyilatkozatokat, valamint

d) a 8. §-ban meghatározott ellátás esetében a b) pont szerinti orvosi igazolást és jövedelemnyilatkozatot, továbbá – a fogyatékosság fennállásának igazolására- az SzCsM rendelet 21. §-a szerinti szakvéleményt, illetve dokumentumokat szükséges mellékelni.

(4) Az ellátást kérelmező személy a kérelem benyújtásakor írásban nyilatkozik arról, hogy igénybe vesz-e más szolgáltatónál, intézménynél valamilyen alapszolgáltatást. Nem kell nyilatkozni a 6. § és a 9. §-ban meghatározott ellátások igénybevételéről.

18. §27 Az ellátást nyújtó intézmény vezetője a kérelem benyújtásakor tájékoztatja a kérelmezőt a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás feltételeiről.

19. §28 (1) Az 5. §-ban és a 8. §-ban meghatározott ellátások esetében a kérelem megérkezését követően egyszerűsített előgondozást kell végezni, amelynek keretében az előgondozást végző személy a helyszínen tájékozódik az ellátást kérelmező életkörülményeiről, szociális helyzetéről, egészségi állapotáról, valamint mérlegeli azt, hogy az intézmény által nyújtott ellátás megfelel-e a kérelmező állapotának és szükségleteinek.

(2) Az 5. § (1) bekezdésében meghatározott ellátás esetében az egyszerűsített előgondozás a kérelmezőnek az ellátással kapcsolatos tájékoztatásából áll, továbbá az egyszerűsített előgondozás során kell elvégezni a gondozási szükséglet vizsgálatát is.

20. §29 (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás iránti kérelmet a kérelem beérkezésének napjától számított 30 napon belül el kell bírálni. Ha a kérelmező a kérelemhez nem csatolta a 17. § (3) bekezdésében meghatározott mellékletek valamelyikét, az intézményvezető a kérelmezőt – határidő megjelölése mellett – hiánypótlásra hívja fel. A kérelem elbírálására nyitvaálló harmincnapos határidőbe a hiánypótlás időtartama nem számít bele.

(2) Az ellátásra való jogosultságot megállapító intézményvezetői döntés esetén az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezető az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével - a 6. § és a 9. §-okban meghatározott ellátások kivételével - írásban megállapodást köt. A megállapodás az Sztv-ben foglalt tartalmi követelményeknek megfelelően jön létre.

20/A. §30 (1) Az ellátás iránti kérelmet elutasító intézményvezetői döntés ellen - az írásbeli intézkedés kézhezvételét követő 8 napon belül - a kérelmező, illetve törvényes képviselője az ellátást nyújtó intézmény fenntartójának vezetőjéhez fordulhat.

(2)31 A helyi önkormányzat által fenntartott intézmény esetében a polgármester az intézményvezetői intézkedés felülvizsgálata során - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénynek (a továbbiakban: Ákr.) az elsőfokú eljárásra vonatkozó rendelkezései szerint jár el.

(3)32

20/B. §33 (1) Az ellátást nyújtó intézmény vezetője az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha a megszüntetést a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezi. Ebben az esetben a jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban, ennek hiányában a megállapodásban foglaltak szerint szűnik meg.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti továbbá, ha a jogosult

a) másik intézménybe történő elhelyezése indokolt,

b) a házirendet súlyosan megsérti, illetve

c) további intézményi ellátása nem indokolt.

(3) Az intézményi jogviszony (2) bekezdésben foglaltak szerinti megszüntetése esetén az intézményvezető az ellátás megszüntetéséről született döntésről - valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról - írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét. Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül az ellátást nyújtó intézmény fenntartójához fordulhat. Ilyen esetben az ellátást - változatlan feltételek mellett - mindaddig biztosítani kell, amíg a fenntartó, illetve a bíróság jogerős és végrehajtható határozatot hoz.

A személyes gondoskodást nyújtó intézmények térítési díja

21. § (1a) A 6. §, 7. § és 9. §-ban meghatározott térítésmentes ellátások kivételével a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

(2) A kötelezett által fizetendő térítési díj (a továbbiakban: személyi térítési díj) összegét az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg, és arról az ellátást igénylőt az ellátás igénybevételét megelőzően írásban tájékoztatja.

Intézményi térítési díjak

22. § A személyes gondoskodást nyújtó - a 21. §-ban nem említett - intézmények intézményi térítési díját az Sztv-ben meghatározottak szerint a Terézvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete külön rendelettel állapítja meg.

A személyi térítési díjak

23. §34 (1) Az Sztv. 114-117. §-aiban és a 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 9. §-ában foglaltak figyelembe vételével az étkeztetés - a helyben fogyasztás, elvitel és házhozszállítás formát egyaránt értve - személyi térítési díja, ha az ellátást igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem:

a) a nyugdíjminimum 225%-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 450%-át, az intézményi térítési díj 30%-a,

b) a nyugdíjminimum 450%-ánál magasabb, az intézményi térítési díj 60%-a.

(2) Ha az (1) bekezdésben megjelölt jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 225%-át, személyi térítési díjat nem kell fizetni.

23/A. §35 (1)36 Az Sztv. 114-117. §-ában, valamint a Korm. rendelet 13. §-ában foglaltak figyelembe vételével a házi segítségnyújtás (szociális segítés és személyi gondozás) személyi térítési díja, ha az ellátást igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 150.000.-Ft-ot meghaladja: 1.000.-Ft.

(2)37 Ha az (1) bekezdésben megjelölt jövedelem nem haladja meg a 150.000.-Ft-ot, személyi térítési díjat nem kell fizetni.

(3) A kizárólag szociális segítést igénybe vevő, 80. életévét betöltött VI. kerületi lakos - az intézményvezető döntése alapján - legfeljebb heti 3 óra időtartamban térítésmentes ellátásra jogosult.

23/B. §38 hk.

23/C. § (1)39 hk.

(2)40 Ha a nappali ellátás szolgáltatást (idősek klubja) igénybe vevő személy étkeztetés szolgáltatásban is részesül, az étkeztetés ellátásért a 23. §-ban foglaltak alapján meghatározott személyi térítési díjat köteles megfizetni.

(3)41 Az Sztv. 114-117. §-ában és a Korm. rendelet 15. §-ában foglaltak figyelembe vételével a rendelet 8. §-ában megjelölt nappali ellátás (fogyatékosok nappali intézménye) személyi térítési díja, ha a szolgáltatást igénybe vevő személy az étkezés lehetőségét igénybe veszi és havi jövedelme: a/ a nyugdíjminimum 100 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 %-át, úgy az intézményi térítési díj 1 %-a, b/ a nyugdíjminimum 120 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át, úgy az intézményi térítési díj 2 %-a, c/ a nyugdíjminimum 150 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 180 %-át, úgy az intézményi térítési díj 3 %-a, d/ a nyugdíjminimum 180 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, úgy az intézményi térítési díj 4 %-a, e/ a nyugdíjminimum 200 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 220 %-át, úgy az intézményi térítési díj 5 %-a, f/ a nyugdíjminimum 220 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 240 %-át, úgy az intézményi térítési díj 6 %-a, g/ a nyugdíjminimum 240 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 260 %-át, úgy az intézményi térítési díj 7 %-a, h/ a nyugdíjminimum 260 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 280 %-át, úgy az intézményi térítési díj 8 %-a, i/ a nyugdíjminimum 280 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 300 %-át, úgy az intézményi térítési díj 9 %-a, j/ a nyugdíjminimum 300 %-ánál magasabb úgy az intézményi térítési díj 10 %-a.

(4)42 Az Sztv. 114-117. §-ában és a Korm. rendelet 15. §-ában foglaltak figyelembe vételével a rendelet 8. §-ában megjelölt nappali ellátás (fogyatékosok nappali intézménye) személyi térítési díja, ha a szolgáltatást igénybe vevő személy az étkezés lehetőségét nem veszi igénybe és havi jövedelme: a/ a nyugdíjminimum 100 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 %-át, úgy az intézményi térítési díj 1 %-a, b/ a nyugdíjminimum 120 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 %-át, úgy az intézményi térítési díj 2 %-a, c/ a nyugdíjminimum 150 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 180 %-át, úgy az intézményi térítési díj 3 %-a, d/ a nyugdíjminimum 180 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, úgy az intézményi térítési díj 4 %-a, e/ a nyugdíjminimum 200 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 220 %-át, úgy az intézményi térítési díj 5 %-a, f/ a nyugdíjminimum 220 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 240 %-át, úgy az intézményi térítési díj 6 %-a, g/ a nyugdíjminimum 240 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 260 %-át, úgy az intézményi térítési díj 7 %-a, h/ a nyugdíjminimum 260 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 280 %-át, úgy az intézményi térítési díj 8 %-a, i/ a nyugdíjminimum 280 %-ánál magasabb, de nem haladja meg a nyugdíjminimum 300 %-át, úgy az intézményi térítési díj 9 %-a, j/ a nyugdíjminimum 300 %-ánál magasabb úgy az intézményi térítési díj 10 %-a.

(5)43 Ha az (1), (3) és (4) bekezdésben megjelölt jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 100 %-át, úgy személyi térítési díjat nem kell fizetni.

(5a) (6) Mentesül a (3)-(4) bekezdésben meghatározott személyi térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól a szolgáltatást igénybe vevő személy, amennyiben Terézváros közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén él.

24. §44 (1)45 Az Sztv. 114-117. §-ában, valamint a Korm. rendelet 14. §-ában foglaltak figyelembe vételével a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás személyi térítési díja, ha az ellátást igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 150.000.-Ft-ot meghaladja: 30.-Ft/nap.

(2) Ha az (1) bekezdésben megjelölt jövedelem nem haladja meg a 150.000.-Ft-ot, személyi térítési díjat nem kell fizetni.

24/A. §46 A szállítási szolgáltatás személyi térítési díja:

a) kerületen belül térítésmentes,

b) Budapest közigazgatási határán belül, VI. kerületen kívül 1.000.-Ft.

25. § (1)47 A személyi térítési díjat - a jogosult lakóhelyén történő teljesítés keretében megvalósuló étkeztetést is beleértve- az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az idősek klubja és a fogyatékosok nappali intézménye esetében az intézmény vezetője állapítja meg.

(2)48 Az (1) bekezdésben megjelölt intézményvezetői döntés ellen a kötelezett - az írásbeli intézkedés kézhezvételét követő 8 napon belül - kérelemmel fordulhat a polgármesterhez. A polgármester az intézményvezetői intézkedés felülvizsgálata során - a képviselő-testület átruházott hatáskörében jár el - elsőfokú önkormányzati hatósági ügyben, az Ákr. megfelelő alkalmazásával.

(3) A térítési díjat a kötelezettnek utólag, a tárgyhónapot, illetőleg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében a megállapítástól számított egy évet követő hónap 10. napjáig kell megfizetnie.

26. § (1)49 A 23-24. §-ok alapján megállapított személyi térítési díjat az intézményvezető rendkívüli esetben, méltányossági jogkörben eljárva - az igénylő kérelmére - mérsékelheti vagy a szolgáltatás személyi térítési díj-mentes igénybevételét engedélyezheti, ha az igénylő szociális körülményei ezt indokolják, és jövedelme nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 250%-át.

(2)50 Mentesül a személyi térítési díj megfizetésének kötelezettsége alól a TEGOSZ által nyújtott ellátásban részesülő, 100. életévét betöltött személy.

(3)51 A (1) és (2) bekezdésben szabályozott intézményvezetői döntés ellen a kötelezett - az írásbeli intézkedés kézhezvételét követő 8 napon belül - írásbeli kérelemmel fordulhat a polgármesterhez. A polgármester az intézményvezetői intézkedés felülvizsgálata során - a képviselő-testület átruházott hatáskörében jár el - elsőfokú önkormányzati hatósági ügyben, az Ákr. megfelelő alkalmazásával.

Egyéb rendelkezések

27. §52 Ha a Terézváros Önkormányzat a jelen rendeletben nem szabályozott személyes gondoskodást nyújtó intézményi ellátásokat szerződés útján biztosítja, az igénylés beadásának helye nem lehet más, mint az intézmény vezetője. A kérelem elbírálására ilyen esetekben a Humán Bizottság jogosult.

28. §53 hk.

Értelmező rendelkezések

29. §54 (1) E rendelet alkalmazásában jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő fogalmán az Sztv. 4. §-ában foglaltakat, hajléktalan fogalmán az ugyanezen törvény 4. § (3) bekezdésében megjelölteket kell érteni.

(2) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

Záró rendelkezések

30. § E rendelet és melléklete a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Budapest Főváros Terézvárosi Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 19/1993. (VIII. 10.) rendelete - és annak időközbeni módosításai - hatályukat vesztik. A hatálybalépés előtt benyújtott, de el nem bírált kérelmeket e rendelet szerint kell elbírálni. A személyes gondoskodás keretében nyújtott szolgáltatásokért a rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított személyi térítési díjakat a hatályba lépéstől számított 30 napon belül felül kell vizsgálni.

1

A bevezető a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

2

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

3

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október. 1. napjától

4

módosította a 12/2009. (IV. 30) ör., hatályos 2009. május 1. napjától

5

módosította a 11/2018. (IV. 26.) ör., hatályos 2018. május 1. napjától

6

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.)) ör., hatálytalan 2012. október 1. napjától

7

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

8

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

9

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatálytalan 2012. október 1. napjától

10

hatályon kívül helyezte a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatálytalan 2009. május 1. napjától

11

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

12

a szövegrészt módosította a 22/2022. (VI. 30.) ör., hatályos 2022. július 1. napjától

13

hatályon kívül helyezte a 11/2008. (III. 31.)) ör., hatálytalan 2008. április 1. napjától

14

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

15

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

16

A „Szállítási szolgáltatás” alcímet (9/A. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

17

A 9/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

18

A 9/A. § (3) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

19

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

20

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatálytalan 2012. október. 1. napjától

21

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatálytalan 2012. október. 1. napjától

22

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október. 1. napjától

23

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatálytalan 2012. október. 1. napjától

24

hatályon kívül helyezte a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatálytalan 2012. október. 1. napjától

25

hatályon kívül helyezte a 13/2004. (III. 16.) ör., hatálytalan 2004. április 1. napjától

26

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

27

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

28

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

29

módosította a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

30

beiktatta a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október 1. napjától

31

A 20/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

32

A 20/A. § (3) bekezdését a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-a hatályon kívül helyezte.

33

beiktatta a 25/2012. (IX. 27.) ör., hatályos 2012. október. 1. napjától

34

módosította a 11/2018. (IV. 26.) ör., hatályos 2018. május 1. napjától A 23. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

35

módosította a 8/2016. (III. 24.) ör., hatályos 2016. április 1. napjától

36

A 23/A. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

37

A 23/A. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

38

hatályon kívül helyezte a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatálytalan 2009. május. 1. napjától

39

hatályon kívül helyezte a 11/2014. (IV. 25.) ör., hatályos 2014. május 1. napjától.

40

módosította a 11/2014. (IV. 25.) ör., hatályos 2014. május 1. napjától.

41

módosította a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatályos 2009. május. 1. napjától

42

módosította a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatályos 2009. május 1. napjától

43

módosította a 10/2010. (III. 29.) ör., hatályos 2010. április 1. napjától

44

A 24. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2024. (IV. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

45

A 24. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

46

A 24/A. §-t a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

47

módosította a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatályos 2009. május. 1. napjától

48

A 25. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

49

módosította a 17/2017. (V. 31.) ör., hatályos 2017. június 1. napjától ( a rendelkezést a 2017. május 1. napját követően benyújtott méltányossági kérelmek tekintetében is alkalmazni kell) A 26. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 26. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg. A 26. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

50

hatályon kívül helyezte 13/2013. (III.28.) ör., hatályos 2013. április 1. napjától A 26. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

51

A 26. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

52

módosította a 12/2009. (IV. 30.) ör., hatályos 2009. május. 1. napjától

53

hatályon kívül helyezte a 13/2004. (III. 16.) ör., hatálytalan 2004. április 1. napjától

54

A 29. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.