Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 20 10:00- 2024. 07. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és oktatási tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2024.06.20.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete a 2., 3., 4., 5. alcímek tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az 1. alcím tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. §-ában és 132. § (4) bekezdés d) pontjában, a 6. alcím tekintetében a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 9/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szállítási szolgáltatás igénybe vételére jogosult az a terézvárosi lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen az önkormányzat közigazgatási területén élő személy is, akinek a jogosultságát - különös méltánylást érdemlő életkörülményei alapján - a TEGOSZ intézményvezetője megállapítja.”

2. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 9/A. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A szállítási szolgáltatás igénybevétele kérelemre történik.

3. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Sztv. 114-117. §-ában, valamint a Korm. rendelet 14. §-ában foglaltak figyelembe vételével a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás személyi térítési díja, ha az ellátást igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem a 150.000.-Ft-ot meghaladja: 30.-Ft/nap.”

4. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményvezetői döntés ellen a kötelezett - az írásbeli intézkedés kézhezvételét követő 8 napon belül - kérelemmel fordulhat a polgármesterhez. A polgármester az intézményvezetői intézkedés felülvizsgálata során - a képviselő-testület átruházott hatáskörében jár el - elsőfokú önkormányzati hatósági ügyben, az Ákr. megfelelő alkalmazásával.”

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 23-24. §-ok alapján megállapított személyi térítési díjat az intézményvezető rendkívüli esetben, méltányossági jogkörben eljárva - az igénylő kérelmére - mérsékelheti vagy a szolgáltatás személyi térítési díj-mentes igénybevételét engedélyezheti, ha az igénylő szociális körülményei ezt indokolják, és jövedelme nem haladja meg a terézvárosi támogatási alap 250%-át.”

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló 11/2000. (V. 8.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (1) és (2) bekezdésben szabályozott intézményvezetői döntés ellen a kötelezett - az írásbeli intézkedés kézhezvételét követő 8 napon belül - írásbeli kérelemmel fordulhat a polgármesterhez. A polgármester az intézményvezetői intézkedés felülvizsgálata során - a képviselő-testület átruházott hatáskörében jár el - elsőfokú önkormányzati hatósági ügyben, az Ákr. megfelelő alkalmazásával.”

6. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 4/C. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„4/C. Tanulók kedvezményes országbérletéhez nyújtott támogatás (közoktatásban tanulók kedvezményes országbérletéhez történő hozzájutásának támogatása)”

7. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 10/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10/D. § (1) Az Önkormányzat a tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez tizenkét hónapra szóló bérlettámogatást nyújt

a) a VI. kerületi lakóhellyel - egyidejűleg egyéb településen tartózkodási hellyel nem - rendelkező vagy

b) a VI. kerületben tartózkodási hellyel rendelkező,

c) életévét betöltött, a tárgyévben legfeljebb 26. életévét betöltő, alap- vagy középfokú oktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató tanulókra, továbbá felsőoktatási intézményben nappali képzésben részt vevő hallgatókra, akik a közösségi közlekedési személyszállítást már nem vehetik igénybe díjmentesen.

(2) A támogatásra való jogosultságot a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján a polgármester állapítja meg a tanulónak és hallgatónak, amennyiben - tanköteles gyermek kivételével - az (1) bekezdésben foglalt feltétel meglétét érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás bemutatásával alátámasztja. Annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti, a tanulói jogviszony igazolása nem szükséges.

(3) A támogatásra való jogosultság tizenkét hónapra kerül megállapításra.

(4) A támogatás összege az „Országbérlet-Kedvezményes” elnevezésű közlekedési havibérlet (a továbbiakban: kedvezményes országbérlet) tizenkét havi vételárának megfelelő összeg. A támogatás összegét a jogosultak természetben, utalvány formájában kapják meg.

(5) Az utalvány a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalban vehető át (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány, lakcímkártya, továbbá - tanköteles gyermek kivételével - érvényes diákigazolvány vagy iskolalátogatási igazolás egyidejű bemutatása mellett) és a kijelölt BKK-ügyfélszolgálaton váltható be.

(6) Az utalvány kizárólag az Önkormányzat által előre meghirdetett napokon vehető át.

(7) Az utalvány érvényességi idején belül használható fel, vissza nem váltható.”

8. § A „Terézváros Ifjú Tehetsége” önkormányzati támogatás létrehozásáról szóló 6/2016. (II.18.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § rendelet hatálya kiterjed az e rendelet alapján meghirdetett pályázati felhívás közzétételét megelőzően legalább 90 napja az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező, az igény benyújtásakor 25. életévüket be nem töltött magyar állampolgárokra.”

9. § A „Terézváros Ifjú Tehetsége” önkormányzati támogatás létrehozásáról szóló 6/2016. (II.18.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatás célja

a) a Budapest VI. kerületben élő, hazai vagy nemzetközi versenyen első, második, harmadik, vagy pontszerző helyezést elérő, művészeti (ének- és zeneművészet, előadóművészet, képző- és iparművészet, színház- és filmművészet, táncművészet, népművészet, irodalom) vagy sportsikereket elérő fiatalok tehetséggondozásának támogatása,

b) az önálló és kiemelten eredményes műszaki vagy tudományos tevékenységet folytató fiatalok tehetséggondozásának támogatása,

c) a - közvetlenül vagy közvetve - a kerülethez köthető művészeti, sport-, műszaki vagy tudományos teljesítmények létrejöttének támogatása.”

10. § A „Terézváros Ifjú Tehetsége” önkormányzati támogatás létrehozásáról szóló 6/2016. (II.18.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) támogatás - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - olyan, a pályázó által elért eredményt igazoló irat alapján nyújtható, amelynek kiállítására a pályázat kiírását követően került sor.

(4) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően támogatás nyújtható olyan, a pályázó által elért eredményt igazoló irat alapján is, amelynek kiállítására a pályázat kiírását megelőző évben került sor, feltéve, hogy az irat alapján támogatás még nem került megállapításra.”

11. § A „Terézváros Ifjú Tehetsége” önkormányzati támogatás létrehozásáról szóló 6/2016. (II.18.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § Ugyanazon pályázó részére támogatás évente egy alkalommal állapítható meg. A Humán Bizottság által megítélt támogatás folyósítása a Polgármesteri Hivatal Költségvetési és Intézménygazdálkodási Főosztályán keresztül, egy összegben, a támogatási szerződés megkötését követő 30 napon belül történik.”

12. § A siófoki önkormányzati üdülő használatáról szóló 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Az önkormányzat által biztosított szolgáltatások: szállás, medence- és wellness-használat. Az étkezés és az utazás költsége a nyertes pályázót terheli.”

13. § A siófoki önkormányzati üdülő használatáról szóló 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § A feltételeknek megfelelő, 6. § a) és b) pontjában meghatározott pályázó kérelmezheti egy fő kerületen kívüli lakcímmel rendelkező személy vele történő üdültetését, a következő díj megfizetése ellenében:

a) 18 év feletti, felnőtt: 5.000.-Ft/fő/éj,

b) 18 év feletti, tanulmányokat folytató fiatal felnőtt: 3.000.-Ft/fő/éj,

c) 6. életévét betöltött gyermek: 3.000.-Ft/fő/éj,

d) 6. életéven aluli gyermek: díjmentes.”

14. § A siófoki önkormányzati üdülő használatáról szóló 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázaton nyertes, 6. §-ban meghatározott személy - figyelembe véve a 7. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott nagyszülőt és unokát is - az üdülési lehetőséget térítésmentesen veheti igénybe.”

15. § A siófoki önkormányzati üdülő használatáról szóló 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) Pályázó a pályázat benyújtásával - az üdülési lehetőséget térítésmentesen igénybe venni jogosult személyi kör kivételével - vállalja a turnus teljes időszakára (6 éjszaka), a pályázatban szereplő személyekre számított üdülési díj megfizetését, a befizetett díj visszafizetésére nincs lehetőség.

(2) A pályázatban szereplő személyek módosítására nincs lehetőség.”

16. § A siófoki önkormányzati üdülő használatáról szóló 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 9. §-ban meghatározott, térítési díj fizetésére köteles személyek az üdülési díjat legkésőbb az üdülési turnus első napját megelőző 8. napon, az önkormányzat házipénztárában fizethetik be, vagy az önkormányzat megjelölt számlaszámára átutalhatják. Az üdülés az igazolt befizetést vagy átutalást követően kiállított „Üdülési igazolás” birtokában kezdhető meg.

17. § A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

18. § Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről szóló 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelet 47. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A kitüntetés azoknak a tanulóknak adható, akik a tárgyévet megelőző év május 16. napjától tárgyév május 15. napjáig fővárosi, országos vagy nemzetközi tanulmányi vagy sportversenyen első, második vagy harmadik helyezést értek el.”

19. § Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről szóló 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelet 48. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A kitüntetés odaítéléséhez a javaslatot írásban kell megküldeni, továbbá a javaslathoz mellékelni szükséges a 47. §-ban foglalt valamennyi feltétel igazolását.

(3) A javaslatnak minden jelölt esetében tartalmaznia kell a tanuló nevét, születési idejét, a verseny pontos megnevezését, a verseny pontos időpontját, a verseny fokozatát (fővárosi, országos, nemzetközi), a helyezés számát, valamint a törvényes képviselő nevét.”

20. § Az önkormányzat által adományozható elismerő címekről és kitüntetésekről szóló 40/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„16/A. „Terézvárosi cserebogár” díj

49/A. § (1) Az Önkormányzat ingatlanában működő, kerületi székhelyű általános iskolák Terézváros közigazgatási területén lakcímmel rendelkező azon diákjainak, akik jelentősen javítottak tanulmányi eredményükön, évente egyszer polgármesteri dicséret adományozható.

(2) A díjban iskolánként egy alsó és egy felső tagozatos diák részesülhet.

(3) A diákok jutalmazására az (1) bekezdésben meghatározott iskolák vezetői tárgyév május 20. napjáig tehetnek írásbeli, részletes indoklással ellátott javaslatot a Polgármester felé.

(4) A javaslatnak minden jelölt esetében tartalmaznia kell a tanuló nevét, születési idejét, valamint a törvényes képviselő nevét.

(5) A díj odaítéléséről a beérkezett javaslatok alapján a Polgármester dönt.

49/B. § (1) A díj elnyerésével polgármesteri dicsérő oklevél, továbbá személyenként 20.000.-Ft értékű utalvány jár.

(2) A díj átadására a tanév végéig ünnepélyes keretek között kerül sor.”

21. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2024. június 20-án 10 órakor lép hatályba.

(2) A 3. § és a 12–16. § 2024. július 1-jén lép hatályba.

22. § E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 39/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 71. pont helyébe a következő pont lép:

„71. Dönt a kiemelkedő pedagógiai munkáért elismerés [40/2023. (X. 26.) ör. 45. § (4) bek.], a Terézváros kiváló diákja kitüntetés [40/2023. (X. 26.) ör. 48. § (4) bek.] és a „Terézvárosi cserebogár” díj [40/2023. (X. 26.) ör. 49/A. § (5) bek.] odaítéléséről.”