Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a siófoki önkormányzati üdülő használatáról

Hatályos: 2024. 07. 01

a siófoki önkormányzati üdülő használatáról

2024.07.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogköre alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.1

1. §

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a feltételeknek megfelelő 4. alcímben szereplő személyek körére.

(2) A rendelet területi hatálya kiterjed az önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező, 7361 helyrajzi számú, természetben, 8600 Siófok Sirály u. 4. szám alatt található üdülőre (a továbbiakban: üdülő).

3. Az üdülő jellemzői, biztosított szolgáltatások, az üdülés igénybevétele

3. § Az üdülő jellemzőinek leírását e rendelet 1. melléklete rögzíti.

4. §2 Az önkormányzat által biztosított szolgáltatások: szállás, medence- és wellness-használat. Az étkezés és az utazás költsége a nyertes pályázót terheli.

5. § (1) Üdülési időszakok:

a) főszezon: június-augusztus,

b) főszezonon kívüli időszak: március-május, szeptember-október.

(2) Üdülési turnusok: az üdülési turnus 6 éjszakás, keddenként 10.00 órától hétfőnként 10.00 óráig tart.

4. Az üdülő igénybevételének feltételei

6. §3 Az üdülő igénybevételére pályázatot nyújthatnak be:

a) az üdülő igénybevételére azon családok, egyedülálló személyek lehetnek jogosultak, akik saját háztartásukban gyermeket nevelnek és részükre a Humán Bizottság - pályázatuk alapján - az igénybevételt biztosítja az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

aa) pályázó a pályázati adatlap benyújtását megelőzően legalább egy évvel Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosban (a továbbiakban: Terézváros) bejelentett lakcímmel rendelkezik és családtagjaival életvitelszerűen is a VI. kerületben él és

ab) pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 135.000.-Ft-ot, egyedülálló esetében a 165.000.-Ft-ot,

b)4 az üdülő igénybevételére azon, 60. életévüket betöltött terézvárosi lakosok lehetnek jogosultak, akik részére a Humán Bizottság - pályázatuk alapján - az igénybevételt az alábbi feltételek együttes fennállása esetén biztosítja:

ba) pályázók a pályázati adatlap benyújtását megelőzően legalább egy évvel Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen is a kerületben élnek és

bb) pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 135.000.-Ft-ot, egyedülálló személyek esetén a 165.000.-Ft-ot,

c)5 az üdülő igénybevételére azon, 60 év alatti rokkantnyugdíjas, vagy egészségkárosodott kerületi lakosok lehetnek jogosultak, akik részére a Humán Bizottság - pályázatuk alapján - az igénybevételt az alábbi feltételek együttes fennállása esetén biztosítja:

ca) pályázók a pályázati adatlap benyújtását megelőzően legalább egy évvel Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek és életvitelszerűen is a kerületben élnek és

cb) pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a 135.000.-Ft-ot, egyedülálló személyek esetén a 165.000.-Ft-ot.

7. § (1) A 6. § a) pontjában meghatározott pályázat esetén az üdülési lehetőséget a családdal együtt Terézvárosban - a pályázati adatlap benyújtását megelőzően legalább egy évvel - bejelentett lakcímmel rendelkező és itt élő nagyszülő is igénybe veheti.

(2)6 A 6. § b) pontjában meghatározott pályázat esetén az üdülési lehetőséget a pályázó nagyszülővel együtt – bármely településen lakcímmel rendelkező – unokái is igénybe vehetik.

(3) Az elbírálás során gyermeknek számít a saját háztartásban nevelt kiskorú gyermek, valamint a szülő által eltartott, nappali tagozaton tanulmányokat folytató, 25. életévét be nem töltött fiatal felnőtt.

8. § (1) A 6. § a) pontjában meghatározott pályázat esetén az elbírálásnál előnyt jelent, amennyiben

1. a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult,

2. a gyermek hátrányos, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult halmozottan hátrányos helyzetű,

3. a gyermeket egyedülálló szülő neveli,

4. a gyermek árva, vagy félárva,

5. a családban tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek és rá való tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

6. a családban tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy él,

7. a családban három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek,

8. a gondviselők közül valamelyik tartósan (egy évet meghaladóan) munkanélküli,

9. a tanulmányokat folytató gyermek tanulmányi eredménye 4,5 feletti,

10. a családban tanulmányi, vagy sportsikereket elért gyermek van,

11. a családban kiváló művészeti tehetséggel rendelkező gyermek van.

(2) A 6. § b) pontjában meghatározott pályázat esetén az elbírálásnál előnyt jelent, ha a jelentkező rendkívül alacsony jövedelemmel rendelkezik.

9. § (1) A szabad kapacitás függvényében - főszezonban és főszezonon kívüli időszakban - lehetőség van a jövedelmi feltételnek nem megfelelő pályázatot benyújtó terézvárosi lakos kedvezményes üdültetésére is, amennyiben pályázó vállalja az e rendelet 16. § (2) bekezdésében meghatározott üdülési díj megfizetését.

(2) A szabad kapacitás függvényében - főszezonban és főszezonon kívüli időszakban - lehetőség van az önkormányzat költségvetési szerveinél foglalkoztatottak, továbbá az önkormányzat által alapított cégek dolgozói kedvezményes üdültetésére is, amennyiben pályázók vállalják az e rendelet 16. § (3) bekezdésében meghatározott üdülési díj megfizetését.

(3)7 A szabad kapacitás függvényében - főszezonon kívüli időszakban - lehetőség van párnapos vállalati, továbbá évfordulós találkozók szervezésére is.

10. § Az azonos turnusra jelentkezők nagy száma esetén előnyben részesítendők a gyermekes családok.

11. §8 A feltételeknek megfelelő, 6. § a) és b) pontjában meghatározott pályázó kérelmezheti egy fő kerületen kívüli lakcímmel rendelkező személy vele történő üdültetését, a következő díj megfizetése ellenében:

a) 18 év feletti, felnőtt: 5.000.-Ft/fő/éj,

b) 18 év feletti, tanulmányokat folytató fiatal felnőtt: 3.000.-Ft/fő/éj,

c) 6. életévét betöltött gyermek: 3.000.-Ft/fő/éj,

d) 6. életéven aluli gyermek: díjmentes.

12. §9 A nyertes pályázatban szereplő személyek évente egy alkalommal részesülhetnek kedvezményes üdülésben a főszezonban, ezen túlmenően, főszezonon kívüli időszakban, a szabad kapacitás függvényében évente további egy alkalommal részesülhetnek kedvezményes üdülésben, amennyiben a pályázati feltételeknek megfelelnek.

13. § Az üdülés résztvevője köteles az üdülő házirendjét betartani, továbbá az okozott károkért anyagi felelősséggel tartozik, köteles azokat megtéríteni.

14. § (1) Az üdülő házirendjében foglaltak, valamint az általánosan elvárható magatartási és együttélési szabályok megszegése, továbbá az üdülő személyzetével való együttműködés hiánya esetén pályázó és a vele együtt üdülő személyek üdülési jogosultsága megszüntethető.

(2) A jogosultság megszüntetése esetén pályázó és a vele együtt üdülő személyek a jogosultság megszüntetését követő két évben pályázatot nem nyújthatnak be.

(3) Az üdülés résztvevője az épületek állagának megóvása, az önkormányzati tulajdonban álló ingóságok megőrzése érdekében kártérítési felelősséggel tartozik az okozott kár bizonyítása esetén.

15. § Veszélyhelyzet kihirdetése esetén a kedvezményes üdülés polgármesteri döntésre felfüggesztésre kerülhet.

5. Az üdülő igénybevételének kedvezményes díja

16. § (1)10 A pályázaton nyertes, 6. §-ban meghatározott személy - figyelembe véve a 7. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott nagyszülőt és unokát is - az üdülési lehetőséget térítésmentesen veheti igénybe.

(2)11 A 9. § (1) bekezdésében meghatározott személy üdülési díja:

a) ha a pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága meghaladja a 135.000.-Ft-ot (egyedülálló személy esetén a 165.000.-Ft-ot), de nem haladja meg a 165.000.-Ft-ot (egyedülálló személy esetén a 195.000.-Ft-ot), az üdülési díj 3.500.-Ft/fő/éj,

b) ha a pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága meghaladja a 165.000.-Ft-ot (egyedülálló személy esetén a 195.000.-Ft-ot), de nem haladja meg a 195.000.-Ft-ot (egyedülálló személy esetén a 225.000.-Ft-ot), az üdülési díj 4.000.-Ft/fő/éj,

c) ha a pályázó családjában az egy főre jutó havi jövedelem nagysága meghaladja a 195.000.-Ft-ot (egyedülálló személy esetén a 225.000.-Ft-ot), az üdülési díj 4.500.-Ft/fő/éj.

(3) Az önkormányzat költségvetési szerveinél foglalkoztatottak és az önkormányzat által alapított cégek dolgozói esetén az üdülési díj: 3.500.-Ft/fő/éj. Az együtt utazó gyermek üdülési díja az (1) bekezdés c) és d) pontjában meghatározott üdülési díj.

17. §12 (1) Pályázó a pályázat benyújtásával - az üdülési lehetőséget térítésmentesen igénybe venni jogosult személyi kör kivételével - vállalja a turnus teljes időszakára (6 éjszaka), a pályázatban szereplő személyekre számított üdülési díj megfizetését, a befizetett díj visszafizetésére nincs lehetőség.

(2) A pályázatban szereplő személyek módosítására nincs lehetőség.

6. Jelentkezés módja

18. § (1) Az üdülésre pályázat benyújtásával lehet jelentkezni. A pályázati adatlapok az önkormányzat honlapján kerülnek közzétételre.

(2) A pályázatok benyújtásának módjai:

a) személyesen, a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, a kitöltött pályázati adatlap és annak mellékletei (jövedelem, lakcím igazolása) benyújtásával,

b) elektronikusan, a www.terezvaros.hu oldalról letöltött, kinyomtatott és kézzel kitöltött pályázati adatlap és annak mellékletei (jövedelem, lakcím igazolása) következő e-mail címre történő megküldésével: udules@terezvaros.hu.

(3) Pályázat legkésőbb az üdülési turnus első napját megelőző 14. napon nyújtható be, a határidőn túl benyújtott pályázat érvénytelen.

7. A pályázati eljárás lebonyolítása

19. § A pályázatot Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere írja ki.

20. § (1) A meghirdetett turnusokra beérkező, a szükséges mellékleteket tartalmazó pályázatokról Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Bizottsága a pályázat benyújtását követő bizottsági ülésén dönt, túljelentkezés esetén várólistát határoz meg.

(2) A Humán Bizottság ülései közti időszakban döntést igénylő pályázatokról a Humán Bizottság elnöke dönt.

21. § Kedvező döntés esetén pályázó részére „Üdülési igazolás” kerül kiállításra, amelyet az üdülő recepcióján a bejelentkezéskor bemutatni szükséges.

8. Az üdülés megkezdésének feltétele

22. § (1)13 A 9. §-ban meghatározott, térítési díj fizetésére köteles személyek az üdülési díjat legkésőbb az üdülési turnus első napját megelőző 8. napon, az önkormányzat házipénztárában fizethetik be, vagy az önkormányzat megjelölt számlaszámára átutalhatják. Az üdülés az igazolt befizetést vagy átutalást követően kiállított „Üdülési igazolás” birtokában kezdhető meg.

(2) Amennyiben az üdülés díjának befizetése határidőben nem kerül igazolásra, a jelentkezés automatikusan törlésre kerül és - amennyiben korábban várólista került meghatározásra - az üdülési jogosultság a várólistán soron következő pályázót illeti meg.

9. Helyi Idegenforgalmi adó megfizetése

23. § (1) A 16. §-ban meghatározott üdülési díjak nem tartalmazzák az eltöltött vendégéjszakák után az üdülő fekvése szerinti illetékes önkormányzat által megállapított mértékű ingatlanforgalmi adót.

(2) Az üdülés résztvevője után fizetendő idegenforgalmi adót az önkormányzat fizeti meg.

10. Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet 2021. április 1. napján lép hatályba.

1. melléklet

Az üdülő jellemzői
Az üdülő Siófok belterületén, az Ezüstpart elején található üdülőkomplexum, ahonnan könnyen elérhető a központ, a Balaton partja mindössze 140 méterre található.
Az üdülő Siófok-centrum és Széplak-felső vasútállomás között helyezkedik el, kb. egyforma távolságra.
A telek körbekerített, bekamerázott, a telken teraszról nyíló kültéri medence található, az utcafront felé 8 gépkocsi elhelyezésére parkoló található.
A háromszintes épület földszinti részén wellness-részleg került kialakításra szaunával és jakuzzival, továbbá itt helyezkedik el a recepció, a teakonyha, az étkező.
Az üdülőben lévő szobák mindegyike rendelkezik fűtési lehetőségen túl egyedi vagy központi hűtéssel is.
A szobák mindegyikéhez fürdőhelyiség tartozik zuhanyzóval, mosdóval, WC-vel. Az első emeleti szobákhoz (kivétel: I. em. 3.) erkély tartozik.
A nyertes pályázók elhelyezésére összesen 11 szoba áll rendelkezésre (10, 14, 15, 17 és 22 m2-es szobák).
Az épület lifttel nem rendelkezik.
1

Az 1. alcímet (1. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 32. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 4. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § b) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § c) pontja a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

7

A 9. § (3) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

8

A 11. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

9

A 12. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

10

A 16. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2022. (V. 5.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 17. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

13

A 22. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2024. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.