Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Hatályos: 2024. 01. 01

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról

2024.01.01.

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.1

1. §

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén - legalább a pályázati felhívás közzétételét megelőző 30. naptól - lakóhellyel rendelkező,

a) Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményében teljes idejű alap-, mester- vagy osztatlan képzésben részesülő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, a pályázat benyújtását megelőző félévben 3,5 tanulmányi átlagot elérő hallgatóra, valamint

b) Magyarország államilag elismert felsőoktatási intézményébe teljes idejű alap-, mester- vagy osztatlan képzésre felvételt nyert jelentkezőre, aki a Humán Bizottság döntéshozatala előtt aktív hallgatói jogviszonyt létesít és a középiskola utolsó tanévének végén szerzett tanulmányi átlaga legalább 3,5 (a továbbiakban: jelentkező, a) és b) pont a továbbiakban együtt: hallgató).

3. A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj elnyerésének feltételei

3. § (1)23 Az Önkormányzat Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjjal támogatja a 2. §-ban meghatározott, szociálisan rászoruló azon hallgatót, akinek családjában - a pályázati felhívás közzétételét közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát figyelembe véve - az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg a terézvárosi támogatási alapnak a pályázati felhívás közzététele időpontjában irányadó összege 275%-át.

(2) Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjban legfeljebb 4 alkalommal részesülhet a pályázó.

(3) Az ösztöndíjra évente kétszer, alkalmanként hat hónap időtartamra nyújtható be pályázat.

(4) A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjat – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel - félévente legfeljebb 25 hallgató nyerheti el.

(5) Amennyiben Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének Humán Bizottsága (a továbbiakban: Humán Bizottság) kevesebb, mint 25 hallgatónak ítéli oda az ösztöndíjat, a fennmaradó összeg ugyanazon naptári éven belül a következő félévre átvihető.

4. § A 3. § (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorulónak minősül különösen az a hallgató, aki az ott meghatározott jövedelmi feltételen túl

a) árva vagy félárva,

b) tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, vagy akinek a családjában tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy él, és rá való tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

c) akinek szülője munkanélküli vagy nyugdíjas,

d) kiskorú gyermekét saját háztartásában neveli,

e) akinek családjában legalább két kiskorú gyermekről gondoskodnak.

5. §4 A jogosultság megállapításakor a pályázó családtagjaként kell figyelembe venni

a) szülőjét, a szülő házastársát vagy élettársát,

b) gyermekét,

c) házastársát vagy élettársát,

d) 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező testvérét,

e) 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató testvérét,

f) 25 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató testvérét, továbbá

g) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetve fogyatékos testvérét.

4. A pályázatok elbírálásának rendje

6. §5 A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást évente kétszer, június 15-éig és december 15-éig az Önkormányzat hivatalos lapjában, a Terézváros című újságban, az Önkormányzat honlapján, valamint hirdetőtábláján közzé kell tenni.

7. § (1) A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjra a pályázatot évente kétszer, augusztus 31-éig és február 28-áig, személyesen lehet benyújtani Budapest Főváros VI. kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Főosztályán (a továbbiakban: Humánszolgáltatási Főosztály), az erre rendszeresített Pályázati adatlapon.

(2) A pályázathoz csatolni kell a hallgatói jogviszonyt (jelentkező esetében a felvételt), a tanulmányi átlagot, a szociális rászorultságot, a jövedelmet igazoló iratokat, valamint a családtagok iskolalátogatási és hallgatói jogviszony-igazolását.

(3) A pályázat benyújtásakor a Humánszolgáltatási Főosztály munkatársa a személyes adatokat igazoló okmányok alapján ellenőrzi a Pályázati adatlapon szereplő személyes adatok valódiságát.

8. § (1) A pályázatok benyújtására előírt határidőn túl pályázatot nem lehet benyújtani.

(2) A nem személyesen benyújtott pályázatot el kell utasítani.

(3) A pályázat személyes benyújtásakor - a (4) bekezdésben foglalt kivétellel - valamennyi pályázati feltételt helyben szükséges igazolni. A hiányosan benyújtott pályázatot el kell utasítani.

(4) Amennyiben a hallgató a pályázatához nem csatolja a hallgatói jogviszony-igazolást, írásban fel kell hívni, hogy a hiányt a Humán Bizottság döntését legalább 1 nappal megelőzően pótolja. Amennyiben a pályázó a hiánypótlási felhívásnak a megadott határidőben nem tesz eleget, a pályázatot el kell utasítani.

(5) A pályázati eljárásban - amennyiben a döntéshez az szükséges - környezettanulmány készíthető.

(6) A pályázati eljárásban - amennyiben a döntéshez szükséges - valamennyi, a pályázó által közölt adat valódisága ellenőrizhető.

9. § A benyújtott pályázatokat a Humánszolgáltatási Főosztály összesíti.

10. § Az ösztöndíj odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos jogkört a Humán Bizottság gyakorolja. A beérkezett pályázatokat a Humán Bizottság a pályázatok benyújtásának határidejét követő szeptember 30-áig, illetve március 31-éig bírálja el.

11. § Az ösztöndíjban részesülőkkel az Önkormányzat megbízásából és képviseletében Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere - a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembe vételével - tanulmányi szerződést köt.

5. A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj visszavonása

12. § (1) A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj visszavonható, ha a pályázat odaítélésekor fennálló körülményekben bekövetkezett változás miatt a jogosultsági feltételek már nem teljesülnek - különösen, ha a támogatásban részesülő

a) terézvárosi lakóhelye megszűnik,

b) szociális rászorultsága már nem áll fenn,

c) hallgatói jogviszonya megszűnik, vagy azt szünetelteti.

(2) A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjat vissza kell vonni, ha a támogatásban részesített a pályázat benyújtásakor valamely, a jogosultságát érintő körülményt eltitkolt.

13. § (1) A pályázó, illetve a támogatásban részesülő hallgató a jogosultságát érintő bármely körülmény megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles írásban bejelenteni a Humánszolgáltatási Főosztály felé, amely a Humán Bizottságot a változásról tájékoztatja.

(2) A jogosulatlanul felvett ösztöndíjat a támogatásban részesített köteles az Önkormányzat számlájára visszafizetni.

6. Eljárási rendelkezések

14. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj költségvetési fedezetét az éves költségvetési rendelet céltartalékai között külön soron tervezi meg.

(2)67 A Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíj összege havi 45.000.-Ft.

7. Értelmező rendelkezések

15. §8 (1) E rendeletben hivatkozott fogalmak - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában meghatározottak szerinti értelmezésben alkalmazandóak.

(2) Terézvárosi támogatási alap: a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdésében meghatározott összeg.

8. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. május 1. napján lép hatályba.

(2) Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 4. melléklet 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „13. Megköti az Önkormányzat nevében a felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjban részesülőkkel az ösztöndíjszerződést (10/2015. (IV.30.) ör. 11. §], valamint a terézvárosi tanulmányi ösztöndíjban részesülőkkel az ösztöndíjszerződést [11/2012. (IV. 26.) ör. 6. § (3) bekezdés]”.

(3) Hatályát veszti Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének a Terézvárosi Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló 48/2011. (XI. 24.) önkormányzati rendelete.

1

Az 1. alcímet (1. §-t) a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte.

2

módosította a 21/2016. (VI. 30.) ör., hatályos 2016. július 1. napjától

3

A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2022. (XII. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 33. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 34. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 46/2022. (XII. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

módosította a 7/2018. (II. 15.) ör., hatályos 2018. szeptember 1. napjától

7

A 14. § (2) bekezdése a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 35. §-ával megállapított szöveg.

8

A 15. § a Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 53/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.