Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 22- 2023. 03. 23

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2023. (III. 22.) önkormányzati rendelete

a civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.22.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A civil és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek önkormányzati támogatásáról szóló 7/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gyöngyös Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) jelen rendeletben határozza meg az államháztartásról szóló törvény és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szabályaival összhangban a helyi civil és egyéb szervezetek, a szociális szövetkezetek, az alapítványok, az intézmények, a nemzetiségi önkormányzatok, a gazdasági társaságok, az egyéni vállalkozók, illetve az adószámmal rendelkező magánszemélyek önkormányzati támogatásának eseteit, a támogatás felhasználását és az arra vonatkozó elszámolás szabályait. Az Önkormányzat elősegíti ezen szervezetek és magánszemélyek közösségi aktivitását, értékteremtő közösségi tevékenységét, és e rendeletben meghatározott támogatási formák útján segíti közérdekű tevékenységüket.”

2. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet hatálya a helyi szervezetre, a szociális szövetkezetre, a nevelési, oktatási, sport, gyermekjóléti, közművelődési, kulturális és gyűjteményi feladatokat ellátó intézményre, a nemzetiségi önkormányzatra, a gazdasági társaságra, az egyéni vállalkozóra, az adószámmal rendelkező természetes személyre és az egyházi jogi személyre, valamint ezek közösségi célú támogatására terjed ki.”

(2) Az R. 2. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[Az (1) bekezdésben felsoroltak akkor tartoznak e rendelet hatálya alá, ha]

„a) a helyi szervezet, a szociális szövetkezet, az intézmény, a nemzetiségi önkormányzat, a gazdasági társaság, az egyéni vállalkozó székhelye vagy telephelye, illetve az egyházi jogi személy székhelye, valamint a természetes személy lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye Gyöngyös város közigazgatási területén van, vagy
b) a helyi szervezet, a szociális szövetkezet, az intézmény, a gazdasági társaság, az egyéni vállalkozó, az egyházi jogi személy bejegyzett országos vagy regionális szervezete Gyöngyös város közigazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik, és”

(3) Az R. 2. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdésben felsoroltak akkor tartoznak e rendelet hatálya alá, ha]

„d) a nem gyöngyösi székhelyű szervezet, szociális szövetkezet, intézmény, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, illetve a nem gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy az Önkormányzat közigazgatási területén belül működik (a továbbiakban: pályázó).”

3. § Az R. II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„5/A. A kulturális célú önkormányzati támogatással kapcsolatos különös rendelkezések

5/A. § (1) A 2. § (2) bekezdést azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy pályázat benyújtására az a Gyöngyös közigazgatási területén működő gyöngyösi székhelyű – és nem gyöngyösi székhelyű, de Gyöngyös közigazgatási területén rendezvényt tartó – helyi szervezet, gyermekjóléti, köznevelési és szakképzési intézmény, gyűjtemény, gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, nemzetiségi önkormányzat, adószámmal rendelkező gyöngyösi magánszemély, továbbá azon szervezet jogosult, amelynek bejegyzett országos vagy regionális szervezete Gyöngyös város közigazgatási területén szervezeti egységgel rendelkezik vagy tevékenységét elsősorban Gyöngyös kulturális életének fejlesztése érdekében végzi.

(2) A 7. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérően, a támogatandó cél elsődlegesen a városban működő kulturális feladatot ellátó, az 5/A. § (1) bekezdésében felsorolt szervezet és magánszemély kulturális célú tevékenységének támogatása, illetve a működési és helységhasználat költségéhez való hozzájárulás. A részletes támogatandó célt évente az aktuális pályázati kiírásban kell meghatározni.

(3) A mindenkori költségvetésben biztosított kulturális célú önkormányzati támogatás költségvetési előirányzati keretének 10%-át a gyűjtemények támogatására kell felhasználni.

(4) A pályázatot a Képviselő-testület írja ki és – a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2023. (II.15.) önkormányzati határozatával létrehozott Civil Kulturális Bíráló Bizottság véleményezése alapján – bírálja el.”

4. § Az R. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Önkormányzati támogatás az alábbi tevékenységekhez igényelhető:

1. egészségmegőrzés, egészségügyi prevenció, egészséges életmód elősegítése,

2. ismeretterjesztés,

3. drogprevenció,

4. kulturális tevékenység,

5. nevelés, oktatás, képességfejlesztés,

6. ifjúságvédelem, ifjúsági programok,

7. sporttevékenység,

8. szociális tevékenység, karitatív tevékenység,

9. környezetvédelem,

10. hitéleti tevékenység,

11. média tevékenység,

12. nyugdíjas tevékenység,

13. polgárőri tevékenység,

14. turisztikai tevékenység,

15. gyűjtemények gyarapítása,

16. katasztrófavédelmi tevékenység,

17. műemlék és helyi védelme alá helyezett értékek megóvása.”

5. § Az R. 8. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A pályázat benyújtásának határideje a pályázati kiírásnak a városi honlapon történő közzétételétől számított 15 nap. Amennyiben a határidő lejárta szombatra, vasárnapra vagy munkaszüneti napra esik, úgy a határidő lejártát követő első munkanapig lehet benyújtani a pályázatot.”

6. § Ez a rendelet 2023. március 22-én 14 órakor lép hatályba.