Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 24- 2023. 03. 25

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013. (II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.03.24.

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva az alábbiakat rendeli el.

1. § Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 6. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Nem lehet lakás bérlője az a személy, akivel együttköltöző családtagjának a korábbi, önkormányzati lakásra fennálló bérleti jogviszonya az (1) bekezdés a) – e) pontjában és a (2) bekezdésben foglalt okok miatt szűnt meg, az ott rögzített időpontig.”

(A 20. §-ban rögzített vizsgálaton megfelelőnek minősített pályázatok közötti döntést a Bizottság az alábbi szempontok figyelembe-vételével hozza meg:)

„k) a család összjövedelmében a végrehajtás alá vonható jövedelmi elemeinek aránya.”

3. § (1) A Rendelet 26. § (1) bekezdés k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérleti szerződésnek legalább az alábbiakat tartalmaznia kell:)

„k) a bérlő azon kötelezettségét, hogy a bérlemény és a berendezések használatával együtt járó szokásos javítási, karbantartási, felújítási munkákat – ideértve a lakás burkolatainak, és a lakás berendezéseinek karbantartását, felújítását, pótlását és cseréjét, valamint a nyílászárók karbantartását, felújítását, a fűtőberendezések, villamossági berendezések legalább 2 évenkénti felülvizsgálatát, karbantartását, javítását – saját költségén, megtérítési igény nélkül köteles elvégezni, ennek elmaradása felmondási ok,”

(2) A Rendelet 26. § (1) bekezdés o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérleti szerződésnek legalább az alábbiakat tartalmaznia kell:)

„o) a felek által szükségesnek tartott egyéb kikötéseket, különös tekintettel társasházi lakások esetén a házirendben foglaltak betartására, és minden esetben az állattartási, állatvédelmi, közegészségügyi előírások betartására, az állattartás során az állat kiszabadulásának megakadályozására, kötelező oltás és mikrochip biztosítására, ebnyilvántartásba történő bejelentésére,”

(3) A Rendelet 26. § (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérleti szerződésnek legalább az alábbiakat tartalmaznia kell:)

„t) a 18. § (7) bekezdésében szabályozott szobabérletek kivételével a bérlő azon kötelezettségét, hogy a bérlakás bérleti joga után kommunális adó bevallási és fizetési kötelezettsége keletkezik, erre vonatkozóan a bejelentést a bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalását követő 15 napon belül be kell nyújtania a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Adócsoportjához,”

„(3b) A 34. § (3) és (3a) bekezdésében foglaltaktól eltérően a III. kategóriába tartozó, megüresedését követően a Bérbeadó által teljesen felújított lakás esetében a bérleti díj mértéke 1 500 Ft/m2. Az ily módon bérbeadható lakások körét a Polgármester határozza meg. A bérlő kiválasztása során fokozottan vizsgálni kell, hogy az igénylő képes-e az emelt összegű bérleti díj és a lakásfenntartás egyéb költségeinek megfizetésére.”

5. § A Rendelet

a) 16. § (1) bekezdés d) pontjában az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege” szövegrész helyébe az „a szociális vetítési alap” szöveg,

b) 16. § (3) bekezdésében az „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének” szövegrész helyébe az „a szociális vetítési alap” szöveg,

c) 34. § (1) bekezdésében a „legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni” szövegrész helyébe az „a kibocsátott számla esedékességének időpontjáig köteles megfizetni” szöveg

lép.

6. § Hatályát veszti a Rendelet 27. § (2) bekezdés e) pontja.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.