Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 23- 2023. 04. 24

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.04.23.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelete 4. melléklete alapján a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság véleményét kikérve a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el:

1. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés e) és f) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Önkormányzati közterület használathoz tulajdonosi hozzájárulás szükséges:)

„e) vendéglátóipari előkert kialakításához; átalakításához, bővítéséhez;
f) a 2. sz. mellékletben nem szereplő, egyéb közterület használatához, kivéve a 14. §. (7) bekezdésekben foglalt esetek.”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Önkormányzati közterület használathoz tulajdonosi hozzájárulás szükséges:)

„h) Hajdúszoboszló Város Képviselő-testületének a Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019.(III.21.) önkormányzati rendelete 5. § (1)-(4), (6), (13), (14), (20), (22) – (25) bekezdésében található berendezés közterületen történő elhelyezéséhez”

2. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A közterület hatósági szerződéssel (engedéllyel) vehető igénybe az alábbi célokra:]

„f) utcai zenéléshez, énekléshez és táncos vagy egyéb előadóművészi tevékenység – nem rendezvény keretében megrendezésre kerülő – bemutatásához,”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés l) és m) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A közterület hatósági szerződéssel (engedéllyel) vehető igénybe az alábbi célokra:]

„l) transzparens vagy molino, kizárólag rendezvény vagy esemény hirdetésére, népszerűsítésére.
m) Hajdúszoboszlón vagy a megyében szervezett, kulturális, sport, egészségmegőrzéssel kapcsolatos esemény hirdetése elsőbbséget élvez egyéb magán, vagy megyén kívüli rendezvényt vagy egyéb eseményt hirdető transzparens vagy molino kihelyezésével szemben. A transzparens vagy molinó kihelyezése az esemény kezdő időpontját megelőzően maximum 10 nappal korábban lehetséges és az esemény végét követő 48 órán belül el kell távolítani. ”

(3) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése a következő n) ponttal egészül ki:

[A közterület hatósági szerződéssel (engedéllyel) vehető igénybe az alábbi célokra:]

„n) vendéglátó terasz kialakítása, átalakítása, bővítése.”

(4) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Építési munkákkal kapcsolatos terület-foglaláshoz, állvány, építőanyag, törmelék, ezek tárolására szolgáló konténer 24 órát meghaladó elhelyezéséhez május 1. és augusztus 31. közötti időszakban a gyógy- és üdülőövezetben – részben vagy teljes egészében Európai Uniós vagy hazai támogatásból vagy önkormányzati forrásból megvalósuló projektek, vagy jelentős közérdeket szolgáló (pld: áruellátás, közszolgáltatási funkciók, legalább 8 lakó-, vagy üdülő egységből álló létesítmény) fejlesztés megvalósításához szükséges igénybevétel kivételével - nem adható közterület-használati engedély.”

3. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 7. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület használati szerződés csak azzal köthető, aki rendelkezik:)

„c) vendéglátó-ipari előkert létesítése esetén a közterülten elhelyezendő szerkezeteknek a helyszínrajzával és műszaki leírásával, valamint fényképfelvételével vagy látványképével,”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő e) ponttal egészül ki:

(Közterület használati szerződés csak azzal köthető, aki rendelkezik:)

„e) Hajdúszoboszló Város Képviselő-testületének a Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III.21.) önkormányzati rendelete szerinti településképi véleménnyel/hozzájárulással, amennyiben releváns.”

4. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Nem használható a közterület az alábbi célokra:

a) a közlekedés biztonságát zavaró (utak, útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát – kilátási háromszöget – akadályozó, közúti jelzőtáblákat takaró) berendezések tárolására,

b) 3500 kg megengedett össztömeget meghaladó gépjármű (ideértve elsősorban autóbusz, vontató, tehergépkocsi), mezőgazdasági vontató, lassú jármű, pótkocsi, lakókocsi, utánfutó, munkagép, továbbá 3500 kg megengedett össztömeget meg nem haladó üzemképtelen vagy érvényes forgalmi engedéllyel nem rendelkező gépjármű, mezőgazdasági eszköz tárolására, illetve sátorgarázs, a közlekedés biztonságát veszélyeztető tárgyak és veszélyes hulladék elhelyezésére.

c) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivéve tűzijáték – erotikus termékek bemutatására és értékesítésére,”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 10. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Utcai zenés, énekes, táncos és egyéb előadóművészi tevékenység esetén erősítő csak olyan mértékben használható, hogy az ne legyen a közvetlen környezetére és a környezetében zajló, az önkormányzat vagy intézménye által szervezett, továbbá az éves programfüzetben szereplő rendezvényre zavaró hatással. Ennek betartását a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal jogosult ellenőrizni, produkció előadója pedig köteles ezen korlátozást betartani, az ellenőrzést tűrni. Ezen korlátozás alól kivétel képeznek a rendezvények keretében fellépő zenés, énekes, táncos produkciók.”

5. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(.)

„b) Közterület-hasznosítási jogosultság pályázat útján, nyilvános árverésen történő licitálással nyerhető el főszezonban alkotó művészeti és előadóművészi tevékenység végzésére a 14. § (2) bekezdés aa) és b) pontjaiban rögzített helyszíneken.”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 11. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A nyilvános árverésen elnyert jogosultság kötelező igénybevétellel egy főszezonra (92 nap), szól, mely főszezoni időtartam kezdő napja aktuális év június 1. napja.

(3) Nyertes pályázót az elő- és utószezonban előbérleti jog illeti meg az elnyert pavilon vagy közterületen kijelölt hely hasznosítására vonatkozóan. Amennyiben nyertes pályázó ezzel a lehetőségével nem él, úgy elő- és utószezonban illetve egyéb időszakban a pavilon és a közterületen kijelölt hely a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal által hasznosítható. A pavilon és a közterületen kijelölt hely elő- és utószezonban illetve egyéb időszakban - kivéve adventi időszak - az igények függvényében alapáron is hasznosíthatóak.”

6. § A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hasznosításra kijelölt 2. sz. melléklet szerinti pavilonok 6,27 m2 és 6,42 m2 nagyságú, önkormányzati tulajdonú pavilonok.”

7. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázatot évenként április 15-ig, vagy a kijelölt közterület/ek megüresedésétől számított 15 napon belül kell meghirdetni a helyben szokásos módon úgy, hogy legalább 8 munkanap álljon a pályázók rendelkezésére.”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 13. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályáztatás lebonyolítása a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal feladata. A pályázat nyertesével a közterület-használati hatósági szerződést a polgármester köti meg.

8. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 14. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A nyilvános pályázat nélkül hasznosítható, kijelölt helyeket a 2. melléklet és a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A Szent István parkra, Szilfákaljára és Mátyás király sétányra vonatkozó szabályok:

a) A Szent István park és Szilfákalja területe

aa) Az „A” jelű a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. hasznosított terület, előadóművészeti tevékenység - kulturális, turisztikai, művészeti és szórakoztató produkciók, végzése számára. A közterület használata a TDM szervezet és/vagy a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár által meghatározott időbeosztással történik úgy, hogy minél több előadóművész bemutatkozása legyen biztosított. A „B” „C” és „D” jelű helyek utcai zenés-énekes produkciók számára kijelölt helyek, a közterület hasznosítása a Hivatal által meghatározott időbeosztással történik úgy, hogy minél több művész bemutatkozása legyen biztosított.

ab) Az „E” és „F” és „SZ1-SZ3” jelű helyek alkotóművészeti és előadóművészi tevékenység - kivéve zenészek és zenés-táncos produkciók céljára hasznosítható közterületi helyek. A közterület hasznosítása a 11. §-ban foglaltak alapján történik.

b) A Mátyás király sétány területe: az „M1-M5” jelű helyek alkotóművészeti és előadóművészi tevékenység – kivéve zenészek, zenés-táncos produkciók - céljára hasznosítható közterületi kijelölt helyek. A közterület hasznosítása a 11. §-ban foglaltak alapján történik.

(3) A 2. sz. és a 3. sz. mellékletben szereplő, kijelölt helyeken kívüli, egyéb közterület hasznosítási kérelmekről a Képviselő-testület egyedileg dönt. ”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 14. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Közterület-használati engedély iránti kérelmet formanyomtatványon szükséges benyújtani.

(7) Mentesül az engedély iránti kérelem benyújtása és közterületi használati díj fizetése alól az a szolgáltató, vállalkozó, akit képviselő-testület, vagy önkormányzati bizottság bíz meg közterületen hibaelhárítási, üzemeltetési, karbantartási, felújítási vagy építési munkával.”

(3) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 14. § (8) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki:

(A szerződés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:)

„i) Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet által előírt esetekben, a településképi véleményt.”

9. § A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 15. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A közterület-használati engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályokat, a városrendezési tervet, városképi követelményeket, településképi arculati kézikönyv ajánlásait, műemlékvédelmi, helyi értékvédelmi köztisztasági előírásokat, továbbá az érintett önkormányzati bizottságok, szakhatóságok véleményezésében foglalt egyéb előírásokat, követelményeket.

(4) A közterület-használat iránti kérelem elutasítása esetén az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény értelmében alakszerű határozatot kell hozni és kérelmezőt a jogorvoslati lehetőségekről ki kell oktatni.”

10. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 17. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A közterület-használati díj mértékét, a vonatkozó díjövezet meghatározását e rendelet 1. és a 4. melléklete határozza meg, mely fix díj, kivéve pályázat esetén, amikor a mellékletben szereplő díj a minimálisan elvárt induló licitdíj mértéke.

(3) A díjszámításnál minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell figyelembe venni és minden megkezdett időegységet egész időegységnek kell tekinteni. A kerthelyiségek, vendéglátó teraszok esetében a kérelmező által használt maximális területigénytől csak lefelé, és csak maximum 50%-ban lehet eltérni naptári hónapok szerinti bontásban, kivéve a féléves díjfizetés választása esetén, ami csak a kérelmező által használt legnagyobb területigényre vonatkoztatható. Kerthelyiségek, vendéglátó teraszok esetében kérelmező díjfizetési kötelezettsége abban az esetben is fennáll, ha a vendéglátó teraszon, kerthelyiségben szünetelteti a vendégforgalom kiszolgálását, azonban a vendéglátó terasz, kerthelyiség elemei (sátor, napernyő, szék, asztal, virágdézsa) továbbra is a közterületen maradnak, azaz nem bontja és nem szállítja el azokat. Ebben az esetben is köteles kérelmező a kerthelyiséget városképbe illő módon tartani, rendezetten és folyamatosan tisztán tartani. A kerthelyiségeknél, vendéglátó teraszoknál a féléves díjfizetés választása esetén a 6 havi használatnak folyamatosnak kell lennie, melyet engedélyes maga határoz meg április 1. és október 31. közötti időszakra esően. A 4. mellékletben meghatározott időegységek esetében az éves díjtétel legfeljebb hónapokra bontható meg, a félévi-, szezoni-, havi- és napidíj tovább nem bontható.”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 17. § (5) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(A közterület-használatra jogosult köteles a közterület használati díjat megfizetni:)

„d) egyedi esetekben a tulajdonosi hozzájárulásban meghatározott rend szerint. ”

11. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 20. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Tárolás:

a) a rendelet 10.§ (4) bekezdése szerinti tárolás esetén a közterületen elhelyezett, 3500 kg össztömeget meghaladó gépjárművek esetében: a folyamatos le- és felrakodáshoz, továbbá az ezzel kapcsolatos adminisztrációhoz feltétlen szükséges időt meghaladó idő, amennyiben a gépjármű vezetője nem tartózkodik a helyszínen;

b) közterületen elhelyezett mezőgazdasági vontató és eszközök esetében: a rendeltetésszerű használaton túli idő;

c) közterületen elhelyezett üzemképtelen vagy érvényes forgalmi engedéllyel nem rendelkező gépjárművek illetve lassú jármű, pótkocsi, lakókocsi, utánfutó vagy munkagép esetében: 24 órát meghaladó idő”

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 20. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) Kerthelyiség, vendéglátó terasz: Vendéglátó egységhez kapcsolódó, külső, szilárd burkolatú, ideiglenes jellegű fogyasztótér. Közterületen létesített kerthelyiségben, vendéglátó teraszon csak az ülő fogyasztáshoz kötődő kerti bútorok (asztalok, székek, padok, stb.) napellenzők, valamint virágládák, virágkonténerek helyezhetők ki. Közterületen létesített vendéglátó teraszról, kerthelyiségből közvetlen árusítás nem történhet, építési engedélyhez, illetve bejelentéshez kötött építési tevékenység rajtuk nem végezhető, azonban az építési engedély és bejelentési kötelezettség alá nem eső építési tevékenység, valamint bármilyen – fentiekben említett - berendezés vagy építmény elhelyezése csak előzetes pozitív tartalmú településképi vélemény/hozzájárulás birtokában történhet.”

(3) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 20. § (17) és (18) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(17) Előadó művészeti tevékenység: előadóművészek a színészek, énekesek, zenészek, táncosok és más személyek, akik az irodalmi vagy művészeti alkotásokat vagy népművészet kifejeződéseit megjelenítik, éneklik, elmondják, elszavalják, eljátszák, tolmácsolják vagy más módon előadják. Ide tartozik a performansz, mint vizuális műfaj, ahol az előadó (performer) a saját testét, valamint személyiségét használja fel témaként, kifejezési eszközként a műveiben (pld: élő szobor).

(18) Alkotó művészeti tevékenység: alkotóművész az, aki saját eszméjét, gondolatát, ötletét, érzését, hangulatát, az ő legsajátosabb egyéni, művészi nyelvén színekben, formában megvalósít. (pld: portrérajzolás, karikatúra rajzolás, egyéb festés, HENNA testfestés, hajfonás, csillámtetoválás)”

(4) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 20. § (22) és (23) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(22) Főszezoni időszak: Minden év június 01. – augusztus 31. közötti időszak.

(23) Elő- és utószezon időszaka: Minden év szeptember 01. – szeptember 30. közötti és május 01. – május 31. közötti időszak.”

12. § (1) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

13. § Hatályát veszti a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet

b) 9. §-a,

14. § Ez a rendelet 2023. április 23-án lép hatályba.

1. melléklet a 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet