Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. ( II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 05. 01

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. ( II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.01.

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a 26. §-ában a 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében, és a 92. § (1) és (2) bekezdés f) pontban kapott felhatalmazása alapján a 86. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében, továbbá a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (2) bekezdés és a 151. § (2f) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 21/A. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(1) A szociális rászorultság esetén az e rendeletben meghatározott feltételek szerint a) települési támogatásként minimumjövedelem-juttatás, b) lakhatási támogatásként: ba) rendszeres lakásfenntartási támogatás, bb) adósságkezelési szolgáltatás, bc) fűtési szezonban történő időszaki támogatás, c) gyógyszertámogatás, d) települési támogatásként nyújtott méltányossági ápolási díj állapítható meg. (2) Rendkívüli települési támogatásként a) eseti szociális segély, b) a gyermek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként az a) pontban meghatározottakon túl tanévkezdési támogatás, c) időskorúak év végi támogatása, d) születési támogatás, e) sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók támogatása, f) tüdőgyulladás elleni védőoltás támogatása, g) zuglói nyugdíjasokat támogató alapból nyújtott támogatás állapítható meg.”

2. § Az Ör. 16. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[16. § A Polgármester minimumjövedelem-juttatásra való jogosultságot állapít meg annak a nagykorú személynek, akinek:]

„c) a háztartásában az aktívkorú és munkaviszonnyal vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszonnyal nem rendelkező nagykorú személy/ek együttműködnek a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központtal.”

3. § Az Ör. 19. §-ában a „mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb” szövegrész helyébe a „szociális vetítési alap” szöveg lép, a 30/A. § (1) bekezdésében „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” szöveg lép, a 40. § a) pontjában „a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” szöveg lép, a 41. § (4) bekezdésében „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” szöveg lép, az 52. § (2) bekezdés a) pontjában „az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” szöveg lép, a b) pontjában „az öregségi nyugdíj legkisebb” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap” szöveg lép, valamint a 64. § (3) bekezdés a) és b) pontjában a mindenkori öregségi nyugdíjminimum” szövegrész helyébe „a szociális vetítési alap összegének” szöveg lép.

4. § Az Ör. 50/B. §

a) (2) bekezdésében az „114 000 Ft-ot” szövegrész helyébe „135 000 Ft-ot”

b) (6) bekezdésében a „Szociális Bizottság” szövegrész helyébe „Népjóléti Bizottság” szöveg lép.

5. § Az Ör. a „15. Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók támogatásaalcímmel és 49. §-al egészül ki: (1) Sajátos nevelési igényű gyermeket, tanulót nevelő családok részére nyújtott támogatás, ahol a különleges bánásmódot igényelő gyermek, tanuló a családban nevelkedik. (2) Az a sajátos nevelési igényű gyermeket, tanulót nevelő család/kérelmező részesülhet évente egy alkalommal rendkívüli települési támogatásban, aki a) Budapest főváros XIV. kerület közigazgatási területén lakcímmel rendelkezik, és életvitelszerűen a kerület területén él, b) a sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló a pályázóval egy lakásban él, c) a pályázat benyújtásakor a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4. § 25. pontja alapján különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a 18. életévét nem töltötte be, d) igazolja a pályázat benyújtásakor a különleges bánásmód szükségességét szakértői bizottság érvényes szakértői véleményével, e) igazolja 16. év feletti tanuló esetén a tanulói jogviszonyt, f) igazolja a különleges bánásmódot igénylő gyermekkel kapcsolatos többletkiadásait, g) szociálisan rászorulónak minősül. (3) Az a kérelmező tekinthető szociális rászorulónak, akinek a) családjában az egy főre jutó jövedelem a 171 000 Ft-ot, b) egyedül élő szülő esetén az egy főre jutó jövedelem 199 500 Ft-ot nem haladja meg. (4) Családonként egy személy részére állapítható meg a támogatás. A támogatásra való jogosultság vizsgálatánál vagyon vizsgálatára nem kerül sor. (5) Az elnyerhető támogatás összege pályázóként legfeljebb 80 000 Ft lehet. (6) A pályázat április 6. és május 5. között nyújtható be Budapest Főváros XIV. Kerületi Zuglói Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Osztályán személyesen vagy postai úton, amely határidő jogvesztő határidő. Az előírt határidőn túl vagy a hiányosan benyújtott pályázatok érdemi vizsgálat nélkül visszautasításra kerülnek. (7) A benyújtott pályázatokat a Népjóléti Bizottság bírálja el a pályázat benyújtásának zárónapját követő 30 napon belül. (8) A Népjóléti Bizottság a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig nyújt támogatást. (9) A sajátos nevelési igényű gyermekek támogatása iránti pályázatot e rendelet 13. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.”

6. § Az Ör. 56. § (1) bekezdése b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) Az Önkormányzat által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:]

„b) a gyermekek napközbeni ellátása:

c) bölcsődei ellátás,

d) időszakos gyermekfelügyelet,

e) játszócsoport vagy

f) óvodai ellátás.”

7. § Az Ör. 57/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „A bölcsőde az alapellátáson túl szolgáltatásként időszakos gyermekfelügyelettel és játszócsoporttal segítheti a családokat.”

8. § Az Ör. 57/A. §-a a következő (2a), (2b) ás (2c) bekezdésekkel egészül ki:

„(2a) A játszócsoport gyermeknevelést segítő alternatív szolgáltatás, amelyben a bölcsődei ellátásban nem részesülő gyermek és a szülő/törvényes képviselő vagy a kísérő személy közösen vesz részt - a kisgyermeknevelő, bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy segítségével - munkanapokon 8-13 óra között.

(2b) Ha a szülőn/törvényes képviselőn kívül a gyermeket más nagykorú személy kíséri, akkor teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni, hogy a kísérő a gyermek felügyeletére jogosult.

(2c) A játszócsoport szolgáltatást a bölcsődei ellátást nyújtó bölcsődei csoporton kívül, önálló csoportban kell biztosítani. Egy játszócsoportban maximum 10 gyermek és a gyermekhez kapcsolódóan egy szülő vagy kísérő jelenléte megengedett.”

9. § Az Ör. 57/A. § (3) bekezdésében „időszakos gyermekfelügyelet” szövegrész helyébe „időszakos gyermekfelügyelet vagy játszócsoport” szöveg lép.

10. § Az Ör. 57/A. § (6) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az időszakos gyermekfelügyelet és a játszócsoport igénybevételét kérő szülőnek/törvényes képviselőnek a szülő és a gyermek személyes adatait tartalmazó adatlapot kell kitölteni, továbbá a gyermek egészségügyi könyvét az igénybevétel minden napján be kell mutatni a kötelező védőoltások meglétének igazolása céljából. Ha az időszakos gyermekfelügyelet vagy a játszócsoport igénybevétele több napon át folyamatos, akkor az első alkalommal a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a gyermek egészséges és közösségben gondozható.”

11. § Az Ör. 57/A. §

a) (8) bekezdésében a „20” szövegrész helyébe „19” szöveg lép.

b) (9) bekezdésében „időszakos gyermekfelügyelet” szövegrész helyébe „időszakos gyermekfelügyelet vagy játszócsoport”

szöveg lép.

12. § Az Ör. 68. § (2)-(3) bekezdések helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Szociális alapon a térítési díj mértékét az alábbiak szerint lehet csökkenteni:

a) annak a személyi térítési díj fizetésére kötelezettnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 165% és 180 %-a közé esik, annak a fizetendő térítési díj összegét 70%-kal lehet csökkenteni,

b) annak a személyi térítési díj fizetésére kötelezettnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 181% és 200%-a közé esik, annak a személyi térítési díj összegét 50%-kal lehet csökkenteni,

c) annak a személyi térítési díj fizetésére kötelezettnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 201% és 210%-a közé esik, annak a személyi térítési díj összegét 30%-kal lehet csökkenteni.

(3) Annak a személyi térítési díj fizetésére kötelezettnek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem a szociális vetítési alap 210%-át meghaladja 100 %-os térítési díjat kell fizetnie.”

13. § Az Ör. 68. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Szociális alapon a térítési díj mértékét 50%-kal lehet csökkenteni a bölcsődei és az óvodai ellátás igénybe vétele esetén annak a személyi térítési díj fizetésére kötelezettnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 700 % és 710 %-a közé esik.”

14. § Az Ör. „30c. Adatkezelés” alcímmel és 75/d. §-al egészül ki:

„30c. Adatkezelés 75/d. § (1) Az Adatkezelő az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 27. § (1) bekezdése szerinti, az ügyfél és az eljárás egyéb résztvevője azonosításához szükséges természetes személyazonosító adatokat és az egyes ügyfajtákat szabályozó törvényben meghatározott személyes adatokat, továbbá - ha törvény másként nem rendelkezik - az eljárás eredményes lefolytatásához elengedhetetlenül szükséges más személyes adatokat kezeli. Az adatkezelő a személyes adatokat kizárólag a hatáskörébe tartozó feladatok ellátása céljából kezeli. (2) Az adatkezelés részletes szabályait a jelen rendelet 16. mellékletét képező adatkezelési tájékoztató tartalmazza.”

15. § az Ör. 4/a. melléklet tájékoztató szövegrészben a „mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj” szövegrész helyébe „szociális vetítési alap” szöveg lép, az Ör. 13. mellékletének a tájékoztató részében „A pályázat benyújtási határideje: e rendelet kihirdetésének hatálybalépését követően, de legkésőbb 2022. szeptember 30. napjáig” szövegrész helyébe „A pályázat benyújtási határideje: április 6 és május 5 közötti időszak.” szöveg lép.

16. § (1) Az Ör. 12. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az Ör. 12/a. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(3) Az Ör. 13/b. melléklete helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

(4) Az Ör. 16. melléklete helyébe e rendelet 4. melléklete lép.

17. § Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testülete 15/2019. (XI. 7.) önkormányzati rendelete a Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet 6. melléklete a következő 1.25. ponttal egészül ki: ”a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók támogatásáról (a Zugló szociális és gyermekvédelmi pénzbeli, természetbeni támogatásainak és szociális ellátásainak szabályairól szóló 7/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. alcíme)”

18. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 16. § (1) bekezdése 2023. május 1-jén lép hatályba.

19. § Hatályát veszti az Ör. a 76. § (4) bekezdése, és a 77-78. §-ai.