Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

a Bogdán László roma ösztöndíjról szóló 7/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 02

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 3.) önkormányzati rendelete

a Bogdán László roma ösztöndíjról szóló 7/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. és 16. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Bogdán László roma ösztöndíjról szóló 7/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) Bogdán László roma ösztöndíjban (a továbbiakban: ösztöndíj) részesíthető pályázati eljárás keretében kiemelkedő képességű egy nappali tagozaton középfokú iskolában tanulmányokat folytató tanuló és egy az első diploma megszerzése érdekében felsőfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben tanulmányokat folytató tanuló, amennyiben

a) a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény 1. mellékletében meghatározott, roma nemzetiséghez tartozik;

b) legalább egy éve siófoki bejelentett lakóhellyel rendelkezik; és

c) a pályázat benyújtását megelőző félévben a 3. § alapján számított tanulmányi átlaga a legjobb, és eléri a 4,00-es átlagot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ösztöndíjban a tanuló a rendelet szerinti feltételek fennállása esetén az első diploma megszerzése érdekében felsőfokú oktatási intézményben, nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben folytatott tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb annak a tanulmányi félév végéig részesülhet, amelyben a 25. életévét betöltötte.

(3) Nem állapítható meg ösztöndíj

a) a középfokú tanulmányokat folytató tanuló részére, aki a pályázat benyújtását megelőző félévben

aa) a keletkezett igazolatlan óráinak száma meghaladja a hét órát azzal, hogy a számításnál az elméleti és a gyakorlati igazolatlan mulasztások óraszámát együtt kell figyelembe venni, vagy

ab) a nemzeti köznevelésről szóló jogszabály szerinti jogerős fegyelmi büntetést kapott;

b) a felsőfokú tanulmányokat folytató tanuló részére, aki a pályázat benyújtását megelőző félévben a nemzeti felsőoktatásról szóló jogszabály szerinti jogerős fegyelmi büntetést kapott.”

2. § Az Ör. 5. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ösztöndíj iránti pályázathoz mellékelni kell:)

„d) középfokú tanulmányok esetén az iskola 30 napnál nem régebbi igazolását az igazolatlan mulasztás tényéről és mértékéről, vagy annak fenn nem állásáról, és”

3. § Az Ör. 10. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ösztöndíjban részesülő tanuló a nemzeti köznevelésről vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló jogszabály szerinti fegyelmi büntetés jogerőre emelkedésétől számított 5 munkanapon belül írásban köteles értesíteni a Hivatalt.”

4. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.