Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásának feltételeiről

Hatályos: 2024. 06. 15

Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadásának feltételeiről

2024.06.15.

Bordány Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjára, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdés, 4. § (3) bekezdés, 5. § (3) bekezdés, 12. § (5) bekezdés, 19. § (1) bekezdés, 9. § (1) bekezdés, 10. § (2)-(3) bekezdés, 13. § (1)-(2) bekezdés, 15. §, 18. § (1) bekezdés, 19. § (2) bekezdés, 20. § (3) bekezdés, 21. § (6) bekezdés, 23. § (3) bekezdés, 27. § (2) bekezdés, 31. § (2) bekezdés, 33. § (3) bekezdés, 35. § (2) bekezdés, 36. § (2) bekezdés, 42. § (2) bekezdés, 54. § (1) bekezdés 54. § (3) bekezdés, 58. § (2)-(3) bekezdés, 62. § (3) bekezdés, 68. § (2) bekezdés, 80. § (1)-(2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati tulajdonú bérlakások és helyiségek bérbeadási feltételeire vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Bordány nagyközség területén az önkormányzat tulajdonában lévő piaci alapon és költségelven meghatározott lakbérű bérlakásokra, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.

(2) A rendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni - értelemszerű eltérésekkel - az önkormányzati szolgálati lakásokra is.

(3) A rendelet alkalmazása szempontjából bérbeadó Bordány Nagyközség Önkormányzata.

(4)1 A bérlő kiválasztására vonatkozó hatáskört a rendeletben meghatározottak alapján a rendelet 3. § (1) bekezdés a) és b) pontjában foglalt lakások esetében a Pénzügyi, Gazdasági és Településfejlesztési Bizottság gyakorolja.

(5)2 A bérlő kiválasztására vonatkozó hatáskört a rendeletben meghatározottak alapján a rendelet 3. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt lakások esetében az Egészségügyi, Szociális és Oktatási Bizottság gyakorolja.

(6)3 A lakásbérleti szerződés megkötésére vonatkozó hatáskört a polgármester gyakorolja.

(7)4 A lakások és helyiségek (továbbiakban: lakás) bérbeadásánál figyelembe kell venni az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó önkormányzati rendeletben foglalt szabályokat is.

2. § (1) E rendelet alapján bérlakásnak, helyiségnek minősül az Önkormányzat tulajdonában álló összes, a rendelet 1. mellékletében felsorolt lakás, helyiség.

(2) A bérlakás bérbeadása iránti igényt a polgármesterhez kell benyújtani. A polgármester gondoskodik - a Polgármesteri Hivatal útján - a pályázatok nyilvántartásba vételéről.

(3) Bérlakás ürülése esetén a nyilvántartásba vett igénylőt nyilatkoztatni kell, hogy a bérlakás igényét fenntartja-e. Amennyiben fenntartja igényét, a kérelméhez csatolnia kell a munkaviszony fennállásáról szóló 30 napnál nem régebbi jogviszony és jövedelemigazolást, egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási ellátás, családtámogatási ellátás esetén az ezen jogviszony és jövedelem igazolásáról szóló dokumentumot.

(4) A bizottság a soron következő ülésén dönt a bérlő kijelöléséről.

II. Fejezet

Lakások bérbeadása

3. § (1) Lakást az alábbi jogcímeken lehet bérbe adni:

a) piaci alapon meghatározott lakbérű lakások pályáztatása útján,

b) költségelven meghatározott lakbérű lakások pályáztatása útján,

c)5 szociális elven meghatározott lakbérű lakások pályáztatása útján.

(2) Lakást bérbe adni meghatározott időre, vagy valamely feltétel bekövetkeztéig lehet.

(3) ) Meghatározott idő, vagy valamely feltétel bekövetkeztének időtartama legfeljebb öt év lehet, amely időtartam a bérlő indokolt kérelmére legfeljebb öt évvel meghosszabbítható.

(4) Meghatározott idejű bérlet esetén a bérlő lakásproblémájának végleges megoldását a képviselő-testület - külön rendeletben szabályozottak szerint - lakásépítés, vásárlás önkormányzati támogatásával is segítheti.

(5) Költségelven meghatározott lakbérű (nyugdíjas garzon) lakást bérbe adni határozatlan időre lehet.

(6)6

Piaci alapon meghatározott lakbérű lakásokra vonatkozó rendelkezések

4. § (1) A piaci alapon meghatározott lakbérű lakások bérletére kiírt pályázaton elsősorban azok a településen élő, továbbá a településen letelepedni szándékozó állandó jellegű keresőtevékenységet végző személyek, családok, illetve Bordányban foglalkoztatott szakemberek vehetnek részt, akik az önálló életvitelhez szükséges lakhatási feltételekkel nem rendelkeznek és vállalják, hogy a lakásbérleti szerződés megkötésétől számított 10 éven belül saját tulajdonú lakást szereznek. Az önerős lakásszerzési szándékot igazolni, vagy valószínűsíteni kell (lakáscélú előtakarékosság vállalása, telekszerzés stb…).

(2) Piaci alapon lehet a lakást meghatározott időre bérbe adni annak a pályázónak, aki pályázatában a legkedvezőbb ajánlatot teszi.

(3) A pályázati ajánlat - a pályázati kiírástól függően - kiterjedhet:

a) több havi, de a pályázati kiírás alapján legalább 6 havi lakbér előre, egy összegben történő megfizetésére,

b) a lakás felújításának, helyreállításának, komfortfokozata emelésének vállalására.

(4) A pályázati ajánlat a pályázati kiírásban megjelölthöz képest legfeljebb 12 hónapra előre, egy összegben történő lakbér megfizetésének vállalására terjedhet ki.

(5) A bizottság több azonos értékű pályázat esetén a lakás bérlőjének kiválasztására a pályázók között versenytárgyalás tartását is elrendelheti.

(6) Pályázatot kiírni újonnan épült, vagy megüresedett, beköltözhető lakásra lehet.

(7) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a lakás pontos címét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát,

b) a bérbeadás jogcímét,

c) a lakásra megállapított bérleti díjat,

d) külön szolgáltatás díját,

e) a lakásra vonatkozó egyéb feltételeket (helyreállítás, felújítás, stb.),

f) a pályázat tartalmára vonatkozó követelményeket,

g) a pályázat benyújtásának határidejét,

h) a pályázat elbírálásának idejét, közlésének módját.

(8) A pályázatokat a polgármesterhez kell benyújtani. A polgármester gondoskodik - a Polgármesteri Hivatal útján - a pályázatok nyilvántartásba vételéről.

(9) Amennyiben a pályázat nem felel meg a pályázati kiírásban foglaltaknak, azt határidő tűzésével hiánypótlásra kell visszaadni. Ennek eredménytelensége esetén a pályázatot érvénytelennek kell tekinteni.

(10) A pályázat nyertese az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kötheti meg a bérleti szerződést a bérbeadóval. Amennyiben erre a pályázó hibájából nem kerül sor, a pályázata, illetve kijelölése hatályát veszti.

(11) A bizottság megjelölheti azt a sorrendben következő pályázót is, akivel a nyertes pályázó esetleges kiesése esetén bérleti szerződést lehet kötni.

Költségelven meghatározott lakbérű (nyugdíjas garzon, szolgálati) lakásokra vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Költségelven meghatározott lakbérű lakások bérletére kiírt pályázaton elsősorban azok a településen egyedül élő nyugdíjasok, nyugdíjas házaspárok vehetnek részt, akik saját jövedelemmel rendelkeznek, szociálisan nem rászorultak, egészségi állapotuk kielégítő, az önálló életvitelhez szükséges lakhatási feltételekkel nem rendelkeznek, vagy rendelkeznek ugyan, de a továbbiakban a lakásbérlet lehetőségét kívánják választani.

(2) Költségelven lehet a lakást határozatlan időre bérbe adni annak, aki pályázatában a legkedvezőbb pályázati ajánlatot teszi.

(3) A pályázati ajánlat - a pályázati kiírástól függően – kiterjedhet több havi, de a pályázati kiírás alapján legfeljebb 6 havi lakbér előre, egy összegben történő megfizetésére.

(4) A pályázattal kapcsolatos eljárásra a 4. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(5)7 A költségelven meghatározott bérlakások újonnan épült társasházi jellegű, közös használatú helyiségekkel kialakított nyugdíjas garzonlakások, amelyek esetében a közös helyiségek energiaellátása, szemétszállítás díjtételeit a lakbér nem tartalmazza, a díj a bérlőket közösen terheli.

(6) Az önkormányzat és intézményei érdekében tevékenységet végző bérlő részére szolgálati lakás adható bérbe.

5/A. §8 (1) A szociális elven meghatározott lakbérű lakások bérletére kiírt pályázatra azok a településen legalább öt éves bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek, családok pályázhatnak, akik életvitelhez szükséges lakhatási feltételekkel nem rendelkeznek, és akik a maguk és családjuk lakhatását önerőből önhibájukon kívül megoldani nem képesek. A pályázónak vállalnia kell a lakásbérleti szerződésben meghatározott feltételek elfogadását is.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túlmenően, a szociális elven meghatározott lakbérű lakásokra kiírt pályázatra az alábbi feltételekkel rendelkezők pályázhatnak:

a) a pályázó – és vele együtt költöző személyek - saját tulajdonú lakóingatlannal nem rendelkezik,

b) a pályázó – és vele együtt költöző személyek – egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 200%-át,

c) a munkanélküli nagykorú pályázó, aki álláskeresőként regisztrált.

(3) Szociális helyzet alapján önkormányzati lakást csak határozott időre, legfeljebb két évre lehet bérbe adni.

5/B. §9 (1) A szociális helyzet alapján bérbe adott önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha

a) a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együtt lakó személyek egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegét, vagy

b) a fizetendő lakbér havi összege meghaladja a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együtt lakó személyek havi jövedelmének 25%-át.

(2) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Bordányi Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a bérlő, valamint a vele életvitelszerűen együtt lakó személyek jövedelemigazolását, valamint az egy főre eső jövedelem nagyságát bizonyító dokumentumokat.

(3) A lakbértámogatás mértéke a bérlő által fizetett bérleti díj 30 %-a/hó.

(4) A lakbértámogatást határozott időtartamra, de legfeljebb 1 évre lehet megállapítani. A határozott időtartam lejártát követően ismételt kérelem előterjesztésének van helye.

(5) A szociális helyzet alapján bérbe adott önkormányzati lakás bérlője a lakbértámogatás időtartama alatt a lakbértámogatás összegével csökkentett mértékű lakbért köteles megfizetni.

III. Fejezet

Bérlőtársi jogviszony létrejötte

6. § (1) Bérlőtárssá válhat az a bérlővel együttköltöző vagy befogadott nagykorú személy, akit a bérlő az Ltv. 21. § alapján a bérbeadó hozzájárulása nélkül a lakásba befogadhat és önálló jövedelemmel rendelkezik, továbbá a lakásban az együttköltözéstől vagy befogadástól számított egy év óta életvitelszerűen a bérlővel együtt lakik.

(2) Bérlőtársi jogviszony létesítéséhez a bérbeadó a bérlő és a leendő bérlőtárs közös kérelme alapján járulhat hozzá.

(3) Bérlőtársi jogviszony nem létesíthető, ha:

a) a bérlőnek bérleti díj, illetve közüzemi díjtartozása van;

b) ha a bérlő bérleti szerződése határozott időtartamra, vagy feltétel bekövetkezéséig szól;

(4) Közös kérelemre a házastársak bérlőtárssá válnak, a bérleti szerződés módosításával.

(5) Bérlőtársak közös kérelmére a bérbeadó a bérlőtársi jogviszonyt megszünteti.

Társbérleti lakrész bérbeadásának feltételei

7. § (1) Ha a lakást többen bérelik, akkor társbérlők.

(2) Amennyiben társbérleti lakrész üresedik, a lakásban maradó társbérlővel bérleti szerződés köthető.

(3) A szerződés feltétele, hogy a lakásban maradó megfeleljen a 4. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek.

Albérlet

8. § (1) A bérlő lakásának egy részét lakás céljára, a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával legfeljebb a bérleti jogviszony időtartamára albérletbe adhatja.

(2) Az albérleti szerződést írásba kell foglalni és a bérbeadói hozzájárulás érdekében előzetesen kell a bérbeadóhoz benyújtani.

(3) A bérbeadói hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a bérlőnek

a) szemben a lakásbérleti jogviszonyt érintően büntető, polgári peres vagy egyéb hatósági eljárás ne legyen folyamatban,

b) a bérbeadó, illetve közüzemi szolgáltatók felé ne álljon fenn tartozása, díjhátraléka,

c) a közösségi együttélés szabályait maradéktalanul tartsa be.

IV. Fejezet

A lakásbérlet megszűnésével kapcsolatos szabályok

9. § A lakásbérlet megszűnik, ha:

a) a bérleti szerződést a bérlő és a bérbeadó közös megegyezéssel megszünteti,

b) a bérlet határozott idejű időtartama lejár, vagy a feltétel bekövetkezik,

c) az arra jogosult felmond,

d) a bérbeadó rendes felmondással megszünteti,

e) bérlő meghal és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy,

f) a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszünteti,

g) az önkormányzati lakás megsemmisül.

h) a bérlő a lakást elcseréli,

i) a bérlőt Magyarország területéről kiutasították,

j) a bérlő lakásbérleti jogviszonya hatósági határozat folytán megszűnik.

10. § (1) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntetheti úgy is, hogy a bérbeadó a bérlő részére:

a) amennyiben rendelkezésre áll üres lakás: másik lakást ad bérbe, vagy

b) a másik lakás bérbeadása helyett térítést fizet.

(2) A pénzbeli térítés összegét a lakás forgalmi értéke alapján kell meghatározni. A térítési díj nem haladhatja meg a lakás beköltözhető forgalmi értékének 10 %-át.

(3) A megállapodáshoz, a pénzbeli térítés fizetéséhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

(4) Nem állapítható meg pénzbeli térítés a piaci alapon meghatározott lakbérű lakásoknál, ha a bérleti szerződés a saját lakásszerzés miatt szűnik meg.

(5)10 Amennyiben a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, abban az esetben a bérbeadó az Ltv. 25. §-ban foglaltak szerint jár el.

11. § (1) A bérleti jog megszűnése után a lakásban maradó jogcím nélkül lakó bérlő lakáshasználati díjat köteles fizetni a bérbeadónak.

(2) A használati díj mértéke:

a) a lakáshasználat kezdetétől 2 hónapig azonos a lakásra megállapított bérleti díjjal,

b) a használat 3. hónapjától emelt összegű használati díjat kell fizetni, amely a 6. hónapig a bérleti díj 3-szoros összege

c) a használat 7. hónapjától a használati díj a bérleti díj 5-szörös összege.

(3) Ezen rendelkezés nem alkalmazható, ha a jogcím nélküli használó másik lakásra tarthat igényt.

(4) Határozatlan időre szóló szerződés rendes felmondása esetén a bérbeadó:

a) amennyiben rendelkezésre áll üres lakás: másik lakást ad bérbe, vagy

b) a másik lakás bérbeadása helyett pénzbeli térítést fizet.

(5) A pénzbeli térítés összegét a lakás forgalmi értéke alapján kell meghatározni. A térítési díj nem haladhatja meg a lakás beköltözhető forgalmi értékének 10 %-át.

V. Fejezet

A felek jogai és kötelezettségei

12. § (1) A polgármester az igényjogosult bérlővel lakásbérleti szerződést köt.

(2) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(3) Erre vonatkozó megállapodás esetén tételesen rögzíteni kell az elvégzendő munkákat, a kezdés és befejezés határidejét és a mindkét fél által elfogadott, szakértő által készített költségvetés szerinti bekerülési összeget.

(4) A megállapodásban rögzíteni kell azt is, hogy a bérlő ráfordításait milyen formában, mértékben és időtartam alatt nyerheti vissza (lelakás).

13. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról,

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról,

c) a közös helyiségek állagában, e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.

(2) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot és a szerződésben foglalt kötelezettségeket évente egyszer, a bérlő előzetes értesítése alapján ellenőrzi. A bérlő köteles biztosítani a lakásba történő bejutást.

14. § (1) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződésben megállapodhatnak arról, hogy a lakás burkolatainak, ajtóinak és ablakainak, valamint berendezéseinek és szerelvényeinek (kapcsolók, csatlakozóaljak, csapok, szelepek, stb.) karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről melyik fél gondoskodik.

(2) Ha a bérlő gondoskodik az (1) bekezdésben foglaltakról, a megállapodásban rögzíteni kell azt is, hogy a bérlő ráfordításait milyen formában, mértékben és időtartam alatt nyerheti vissza (lelakás).

(3) A bérlő - a bérbeadóval kötött előzetes megállapodás alapján - a lakáson átalakítási, korszerűsítési munkát végezhet, saját költségén. A lakás visszaadása esetén a bérbeadóval szemben költségei megtérítése iránti igénnyel nem léphet fel. Jogosult azonban az eredeti állapot helyreállítására, az általa létesített berendezések leszerelésére és elvitelére.

(4) A bérlő köteles gondoskodni a bérlakáshoz tartozó előkert, kert, udvar rendezettségéről, gyommentesítéséről. Ezen kötelezettségek megszegése esetén a lakásbérleti szerződés azonnali hatállyal megszüntetésre kerülhet.

(5) A felek akár a szerződéskötéskor, akár megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott költségtérítés fejében.

(6) Lakásbérleti szerződés megszűnése esetén a bérlő köteles a lakást tisztán, kitakarítva átadni, a lakáshoz tartozó udvaron, kertben lévő hulladék, lom elszállításáról, illetve a kert, udvar gyommentesítéséről.

(7) Amennyiben a bérlő a lakás rendeltetésszerű állapotban történő visszaadási kötelezettségének nem tesz eleget, a bérbeadó jogosult a munkálatokat a bérlő terhére elvégeztetni.

(8) A bérlő bérleti jogviszonyának megszűnésével az albérleti jogviszony is megszűnik. Az albérlő a lakás bérleti jogviszonyának folytatására nem jogosult.

15. § (1) A bérlő - a törvényben meghatározott eseteken kívül - a lakásba a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulása alapján befogadhatja élettársát, testvérét, vele együtt nem lakó gyermekétől született unokáját azzal, hogy ők a bérleti jogviszony folytatására nem jogosultak, a bérleti jogviszony megszűnése esetén kötelesek a lakásból elköltözni.

(2) A bérbeadó a hozzájárulást a bérlő (bérlőtársak) és a befogadandó személy együttes kérelmére akkor adhatja meg, ha kérelmükben egyben nyilatkoztak arra vonatkozóan is, hogy az (1) bekezdésben foglalt feltételeket tudomásul veszik.

(3) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, oda állandó, vagy tartózkodási hely címet létesíteni és azt igazolni. A bérlő a két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles a bérbeadó felé előzetesen írásban bejelenteni, és a bejelentésében megjelölni elérhetőségét, a kapcsolattartás módját. A bérlő által bejelentett - különösen: egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt, erre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót - felhívására - írásban tájékoztatja.

(4) Önkormányzati bérlakás területén állatot tartani a vonatkozó állatvédelmi, állategészségügyi, közegészségügyi és környezetvédelmi szabályok betartásával lehet.

VI. Fejezet

A lakások lakbérének megállapítása

16. § (1) A lakásbérlő az állagmegóvó, üzemeltetési, felújítási költségek fedezetének megteremtésére bérleti díjat fizet.

(2) Újonnan épült lakások esetében a bérleti díj nagysága a bérbeadás első évében nem lehet kevesebb, mint az adott lakásra eső teljes beruházási költség 2%-a.

(3) A piaci és költségalapon meghatározott lakbérű új lakások bérleti díjának mértékét a térítési- és szolgáltatási díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzati lakások bérleti díját a képviselő-testület az értékállóság biztosítására is tekintettel évente a térítési- és szolgáltatási díjak mértékéről szóló önkormányzati rendeletében állapítja meg.

(5) Az új bérleti díjat a bérbeadó 30 napon belül köteles a bérlővel írásban közölni. Annak kifejezett, vagy hallgatólagos elfogadásával a bérleti szerződés módosul.

(6) A bérlő a lakbért a bérbeadó részére havonta előre egy összegben legkésőbb a tárgyhó 10. napjáig köteles megfizetni.

(7) A bérlő a bérleti díjon felül köteles a közüzemi díjak, illetve a magánszemélyek kommunális adója megfizetésére.

(8) Szolgálati lakás bérleti díja költségelven kerül meghatározásra.

VII. Fejezet

Külön szolgáltatások díja

17. § (1)11 Külön szolgáltatások körébe tartozik a Nyugdíjas garzonlakásoknál a fűnyírás (motoros kézi fűkaszával, traktorral).

(2) A bérbeadó további külön szolgáltatást nem biztosít.

VIII. Fejezet

A lakásokkal, helyiségekkel kapcsolatos rendelkezések

A helyiségek bérbeadása

18. § (1) Nem lakás céljára szolgáló üres helyiséget csak pályázati eljárás lefolytatása után lehet bérbe adni.

(2) A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani a megadott határidőig, s annak tartalmaznia kell:

a) a pályázó nevét, címét, a tevékenység folytatására jogosító engedély másolatát,

b) nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket elfogadja.

c) konkrét ajánlatot.

(3) Több pályázó közül az részesül előnyben, aki a magasabb összegű bér fizetését vállalja.

(4) Amennyiben az előírt határidőre csak egy pályázat érkezik, a pályázati kiírást egy esetben meg kell ismételni.

(5) A bérlőt a bizottság a pályázók közül a választja ki.

(6) A pályázatra egyebekben a rendelet 4. §-ban foglaltakat kell értelemszerűen alkalmazni.

(7) Pályázati eljárás nélkül adható bérbe a helyiség

a) az önkormányzat szervének, intézményének,

b) annak, akit a képviselő-testület egyedi döntéssel a pályázat alól mentesít.

A helyiség bérleti jogának cseréjéhez, átruházásához, albérletbe adásához történő hozzájárulás feltételei

19. § (1) Nem lakás céljára szolgáló üres helyiség bérleti jogának cseréjéhez, átruházásához, albérletbe adásához a bérbeadó hozzájárulása szükséges.

(2) A hozzájárulás előfeltétele, hogy a bérlő az (1) bekezdésben foglalt szándékát előzetesen bejelentse a bérbeadó felé.

(3) A hozzájárulás csak akkor adható meg, ha a bérlőnek bérleti díj, és egyéb, a helyiséghez kapcsolódó hátraléka az önkormányzat felé nincs.

A lakások eladásának feltételei

20. § (1) A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.(I.31.)Korm. rendelet 43. § (3) bekezdésében foglaltakra figyelemmel a központi költségvetési támogatással létrehozott, költségalapon meghatározott lakbérű lakásokat az önkormányzat a létesítéstől számított húsz évig nem idegenítheti el, azokat bérlakásként köteles üzemeltetni.

(2) Az elővásárlási joggal nem érintett lakások értékesítése egyéni vásárlási szándék írásbeli bejelentése és a lakás képviselő-testület által eladásra történő kijelölése alapján történik.

(3) Az eladásra kijelölt lakás eladási árát a képviselő-testület állapítja meg a bizottság javaslata alapján, melyhez ingatlan szakértői értékbecslés szükséges.

(4) A döntést követően a bérlő eladási ajánlatot kap. A bérlő az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 60 napon belül köthet a lakásra adásvételi szerződést.

(5) Az önkormányzati lakások elidegenítéséből származó bevételeket elkülönített számlán kell elhelyezni. A bevételeket kizárólag a bérlakások felújítására, korszerűsítésére, illetve vásárlására lehet felhasználni.

Helyiségek eladásának feltételei

21. § (1)12 Az elővásárlási joggal nem érintett helyiségek értékesítése egyéni vásárlási szándék írásbeli bejelentése és a lakás képviselő-testület által eladásra történő kijelölése alapján történik.

(2)13 Az eladásra kijelölt helyiség eladási árát a képviselő-testület állapítja meg a bizottság javaslata alapján, melyhez ingatlan szakértői értékbecslés szükséges.

(3)14 A döntést követően a bérlő eladási ajánlatot kap. A bérlő az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 60 napon belül köthet a helyiségre adásvételi szerződést.

(4)15 Az önkormányzati helyiségek elidegenítéséből származó bevételeket elkülönített számlán kell elhelyezni. A bevételeket kizárólag a bérlakások helyiségek felújítására, korszerűsítésére, illetve vásárlására lehet felhasználni.

IX. Fejezet

Záró rendelkezések

22. § (1) A bérbeadó – a jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés, illetőleg a bérlőkijelölés jogával érintett lakások felhasználásával kapcsolatos döntés érdekében a tudomására jutottak.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvben 2013. évi V. törvényben, illetve a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt rendelkezések az irányadók.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérbeadásának feltételeiről szóló 6/2015.(III.31.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(4)16

(5) Ez a rendelet 2023. október 15-én lép hatályba.

1

Az 1. § (4) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (5) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (6) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. § (7) bekezdését a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 3. § (1) bekezdés c) pontját a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

6

A 3. § (6) bekezdését a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § (5) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5/A. §-t a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

9

Az 5/B. §-t a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-a iktatta be.

10

A 10. § (5) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

11

A 17. § (1) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

12

A 21. § (1) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

13

A 21. § (2) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

14

A 21. § (3) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

15

A 21. § (4) bekezdése a Bordány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 10.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

16

A 22. § (4) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.