Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27- 2023. 05. 27

Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.27.

Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testülete az 1. § és 3. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 2. § és 4-5. § tekintetében mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pont 4.2. alpont 4.2.1. alpontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testülete Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) 6. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület-használati engedélyt kell kérni)

„c) a filmalkotásnak nem minősülő film- vagy televízió-felvételre, továbbá videó- és hangfelvétel, fényképfelvétel készítésére, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát korlátozza;”

2. § Az Ör. a következő alcímmel egészül ki:

„7/A. A közterület filmforgatási célú igénybevételének szabályai

13/A. § (1) Közterület filmforgatás céljából történő igénybevételére e rendelet előírásait az ezen alcímben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Az Mktv.-ben, valamint az annak végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott, filmforgatási célú közterület-használati szerződés (a továbbiakban: hatósági szerződés) jóváhagyásával kapcsolatos önkormányzati feladat-és hatásköröket a képviselő-testület átruházott hatáskörében a polgármester gyakorolja.

(3) A hatósági szerződés jóváhagyásának feltétele, hogy a kérelmező a hatósági szerződésben vállalja

1. a filmforgatást megelőzően legalább tizenöt nappal a lakosság előzetes tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról, ide értve a kapcsolattartó személy megnevezését, elérhetőségét, a forgatás kezdő és befejező időpontját,

2. az igénybe vett közterületen elhelyezett utcabútorok és egyéb kihelyezett közterületi tárgyak rendben tartását, tisztán tartását,

3. a keletkező hulladék igazolt elszállítását,

4. a filmforgatással összefüggésben az önkormányzatnak esetlegesen okozott károk megtérítését, ide értve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kár megtérítését is,

5. az igénybe vett közterület jellegétől függően mindazon előírások teljesítését, amelyek a filmforgatással kapcsolatban a közútkezelői hozzájárulásban, jóváhagyott forgalomtechnikai tervben szerepelnek, továbbá amelyeket a közterület használatával kapcsolatban egyéb szerv előír,

6. a menetrend szerinti helyi autóbusszal történő személyszállítás esetleges átszervezéséből adódó költségek önkormányzat részére történő megtérítését,

7. az igénybe vett közterületen az eredeti, rendezett állapot helyreállítását.

(4) A hatósági szerződés nem hagyható jóvá, amennyiben

1. a filmforgatás az önkormányzat jogát, jogos érdekét sérti vagy veszélyezteti,

2. a kérelmező a hatósági szerződésben a (3) bekezdésében foglalt bármelyik feltétel teljesítését nem vállalja,

3. a filmforgatással érintett közterületre vonatkozóan már érvényes közterület-használati engedély került kiadásra és az abban foglalt használattal a filmforgatás nem egyeztethető össze,

4. a filmforgatással érintett közterület használata az önkormányzat éves rendezvénytervében szereplő rendezvény megvalósításához lesz szükséges,

5. a filmforgatás munkaszüneti napra esne,

6. a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül a közterületet jogellenesen vagy a jóváhagyott hatósági szerződéstől eltérően használta,

7. a hatósági szerződés jóváhagyásra megérkezésekor a kérelmezőnek az önkormányzat felé közterület-használati díjtartozása áll fenn.

13/B. § A hatósági szerződés jóváhagyását követően bekövetkező, filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek fel nem róható ok, valamint rendkívüli természeti esemény elhárulását, követő tizenöt napon belül az önkormányzat a kérelmezővel egyeztetett időpontban köteles biztosítani a közterület filmforgatási célú használatát az akadályozás időtartamával megegyező időtartamra. Amennyiben ezen egyeztetett időtartamon belül nem kerül sor a filmforgatásra, úgy a kérelmező új kérelem alapján megkötésre kerülő hatósági szerződés önkormányzat általi jóváhagyása esetén jogosult a filmforgatásra.

13/C. § A jóváhagyott és aláírt hatósági szerződést vagy annak hiteles másolatát a kérelmező köteles a filmforgatás helyszínén tartani, és az ellenőrzésre jogosultak felhívására bemutatni.

13/D. § (1) A filmforgatási célú közterület-használatért fizetendő közterület-használat díjai megegyeznek az Mktv. 3. mellékletében a megyei jogú városra megállapított díjtételeknek az Mktv. 34. § (3) bekezdése szerint számított mindenkori legmagasabb mértékével.

(2) Az (1) bekezdés szerinti közterület-használati díj megállapításánál turisztikailag kiemelt közterületnek minősül az 1. melléklet szerinti belterületi I. övezet. Ha valamely közterület a Mktv. 3. melléklete szerinti két különböző díjkategóriába eső közterületet is magában foglal, a közterület filmforgatási célú használatának díját a magasabb díjtétel szerinti kategória alapján kell meghatározni.

(3) A filmforgatási célú közterület-használat a jóváhagyott hatósági szerződésben rögzített díj teljes összegének megfizetését követően kezdhető meg.

(4) ) A kérelmező mentesül az (1) bekezdés szerinti közterület-használati díj megfizetése alól, amennyiben

1. a filmforgatás közérdeket vagy oktatási, tudományos, ismeretterjesztő célt szolgál,

2. a filmforgatás filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében történik,

3. a filmforgatásra az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság által vagy megbízásából kerül sor, feltéve, hogy a készülő filmalkotás Baját népszerűsíti és nem irányul közvetlen nyereségszerzés céljából termék, vagy szolgáltatás reklámozására.”

3. § Az Ör. 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

4. § Hatályát veszti az Ör.

c) 15. §-a,

5. § Baja Megyei Jogú Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

1. melléklet a 14/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1. A közterületek használatának szabályairól szóló 2/2014. (II. 3.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat 13. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

13.

Filmalkotásnak nem minősülő film-, vagy televíziófelvétel, továbbá videó-és hangfelvétel, fényképfelvétel készítése

Ft/m2/nap

430

260

170

2. melléklet a 14/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1. A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 14/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 5.42. pontja helyébe a következő pont lép:

„5.42. gyakorolja a képviselő-testületet a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény IV. fejezete és a közterületek és az állami tulajdonban álló ingatlanok filmforgatási célú használatának részletes szabályairól szóló 302/2016. (X. 13.) Korm. rendelet alapján megillető feladat- és hatásköröket,”