Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, a lakások bérleti díjáról, valamint a lakbértámogatás szabályairól szóló 7/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 01- 2023. 10. 01

Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, a lakások bérleti díjáról, valamint a lakbértámogatás szabályairól szóló 7/2016. (IV.22.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.10.01.

Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1)-(2) bekezdésében, 4. § (3)-(4) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (6) bekezdésében, 35. § (2 bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, és 84. § (1)-(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 5/2015. (III. 27.) önkormányzati rendelet 1. melléklet II. (3) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Humán Bizottság és az 1. melléklet I. (6) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével - a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről, a lakások bérleti díjáról, valamint a lakbértámogatás szabályairól szóló 7/2016 (IV.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Lakáskezelő és a tulajdonos önkormányzat a lakások és helyiségek rendeltetésszerű használatát – a bérlők szükségtelen háborítása nélkül – folyamatosan, de évente legalább egyszer ellenőrzi. Az ellenőrzések eredményéről Lakáskezelő tárgyév december 31-ig írásban tájékoztatja a polgármestert.

2. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szociális helyzete alapján önkormányzati bérlakásra lakásnyilvántartásba vételi kérelmet az a nagykorú személy jogosult benyújtani, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:)

„a) A családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 450%-át. Egyedül élő, továbbá egyedülálló, gyermekét egyedül nevelő szülő esetén, illetve, ha a családban tartósan beteg személy él, a szociális vetítési alap összegének 550 %-át. Kivételes méltánylást érdemlő helyzet esetén vagy városi érdekből jövedelmi és vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.
b) a saját, illetve a vele együttköltöző családtagjának tulajdonában, haszonélvezetében lakhatásra alkalmas ingatlan, üdülő nincs, kivéve olyan kivételes méltánylást érdemlő körülményt, melynél fogva az igénylő saját ingatlana felett – önhibáján kívül – rendelkezni nem képes,
c) saját és a vele költöző családtagja tulajdonában nincs a szociális vetítési alap ötvenszeresét meghaladó vagyontárgy.

(2) A Rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Kivételes méltánylást érdemlő helyzet a kérelmező és a vele együtt költöző személy, vagy személyek egészségi állapota, illetve lakhatási körülményeiben, önhibáján kívül bekövetkezett vis maior állapot, továbbá, ha a kérelmező és a vele együtt költöző családtagja 65 éven felüli idős személy.

3. § A Rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakásnyilvántartásba vételi kérelmet a rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani az Önkormányzathoz az Önkormányzati Hivatal szociális ügyekért felelős osztályán.

4. § (1) A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szociális alapon nyilvántartott bérlakás megüresedését követő 15 munkanapon belül az önkormányzat pályázatot hirdet a lakás hasznosítására. A pályázati felhívást az Önkormányzati Hivatal szociális ügyekért felelős osztálya készíti elő. A pályázati felhívást közzé kell tenni az önkormányzat hirdetőtábláján, az Önkormányzat honlapján legalább 7 napon keresztül.

(2) A Rendelet 11. § (3) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati kiírás tartalmazza)

„a) a lakás címét, komfortfokozatát, alapterületét, helyiségeit, műszaki jellemzőit,

5. § A Rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) A határozott időre kötött lakásbérleti szerződés leteltét megelőző 2 hónapon belül – a lakáskezelő felhívása alapján - a bérlő a rendelet 5. melléklete szerinti kérelmet nyújt be az önkormányzathoz új bérleti szerződés megkötésére.

(2) A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy az adott lakás vonatkozásában lakbérhátraléka és közüzemi díjtartozása nem áll fenn, továbbá megfelel a 8. §-ban foglalt valamennyi feltételnek.

(3) Amennyiben a kérelmező a 8. §-ban foglalt feltételek valamelyikének nem felel meg, a határozott időre kötött lakásbérleti szerződés nem újítható meg, de a korábbi bérlő legfeljebb 6 hónapig –a polgármester döntése alapján - jogosult a lakásban maradni azzal, hogy a bérleti szerződés megszűnését követő időszakra vonatkozó lakbér összegét a 7. melléklet 1.2. pontja szerint kell megállapítani.

(4) Amennyiben a kérelmező a 8. § a) pontban foglalt feltételnek nem felel meg, úgy - a polgármester döntése alapján a 8. § (3) bekezdése szerinti helyzetben - jogosult a lakásban maradni azzal, hogy az új bérleti szerződés megkötését követő időszakra vonatkozó lakbér összegét a 7. melléklet 1.2. pontja szerint kell megállapítani.

6. § A Rendelet 13/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szükséglakás esetén a lakbér mértéke megegyezik a rendelet 7. melléklete 1.1 f) pontjában megállapított lakbér mértékével.

7. § A Rendelet 16. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A bérlő a lakás bérleti jogát – a bérbeadó hozzájárulásával – elcserélheti a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 29. §-ban foglaltak szerint.

(2) A lakáscsere iránti kérelmet írásban kell benyújtani az Önkormányzati Hivatal szociális ügyekért felelős osztályán, amely azt nyilvántartásba veszi.

(3) Önkormányzati bérlakás cseréjéről az önkormányzat Humán Bizottsága dönt. A döntést írásba kell foglalni.

(4) Önkormányzati bérlakás cseréje akkor támogatható, ha a felek önkormányzati bérlakásban laknak, egymással a cseréről megegyeztek, vagy egy önkormányzati bérlakásban lakó egy másik – megüresedett – önkormányzati bérlakásra nyújtja be igényét, az érintett lakások tekintetében lakbérhátralék, közüzemi díjtartozás, illetve közös költség tartozás nem áll fenn, továbbá a kérelmezők megfelelnek a 8. §-ban foglalt feltételeknek.

8. § A Rendelet 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„29. § A bérlő sem a lakás egy részét, sem a lakás egészét albérletbe nem adhatja.

9. § A Rendelet 30. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pénzbeli térítés mértéke: 1 havi lakbérnek megfelelő összegű térítésre jogosult, ha bérleti jogviszonya legalább 10 éve fennállt.

10. § (1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Rendelet 3. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(5) A Rendelet 7. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(6) A Rendelet 8. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(7) A Rendelet 9. melléklete helyébe a 7. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a Rendelet

d) 5/A. melléklete.

12. § Ez a rendelet 2023. október 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet

7. melléklet a 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelethez

9. melléklet