Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2011. (X.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31- 2023. 06. 01

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete

a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2011. (X.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.31.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 28/2011. (X.11.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(2) A polgármester köteles összehívni a rendkívüli ülést

a) a képviselők egynegyedének vagy a képviselő-testület bármely bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének az ülés indokát tartalmazó indítványára,

b) a 11. § (2) bekezdése szerinti esetben, valamint

c) ha azt jogszabály előírja.”

2. § Az SZMSZ 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép és a 11. § a következő (2a)-(2g) bekezdéssel egészül ki:

“(2) Legalább 300, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros területén lakcímmel rendelkező nagykorú személy (a továbbiakban: helyi lakos) írásban kezdeményezheti a helyi lakosság nagy részét érintő kérdéskör megvitatását.

(2a) A kezdeményezést annak szervezője a (2) bekezdés szerinti kérdéskör megjelölésével és aláírásgyűjtő ívek csatolásával nyújtja be a jegyzőhöz. A kezdeményezéshez való csatlakozáshoz a helyi lakos nevét, születési idejét és lakcímét rá kell vezetni az aláírásgyűjtő ívre, valamint az ívet a helyi lakos saját kezűleg aláírja.

(2b) A (2a) bekezdés szerinti adatokat a jegyző a kezdeményezés benyújtásától számított 5 munkanapon belül a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartásban ellenőrzi.

(2c) A kezdeményezéshez való csatlakozás érvényes, ha a helyi lakosnak az aláírásgyűjtő íven feltüntetett adatai - az aláírás kivételével - a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartás adataival megegyeznek. Egy kezdeményezéshez való csatlakozáskor a helyi lakosnak csak egy csatlakozási szándéka érvényes.

(2d) Nem tekinthető érvénytelenségi oknak, ha a helyi lakos

a) adatai az alábbi okból nem egyeznek meg a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartás adataival, de a helyi lakos személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható:

aa) ékezethiba,

ab) írásmódbeli eltérés,

ac) földrajzi név idegen nyelvű megjelölése,

ad) adat más nyelven történő megadása,

ae) több utóneve egyikének elhagyása, „dr.” megjelölés elhagyása vagy feltüntetése, az ifjabb, idősebb, özvegy vagy más előtag, illetve ezen előtagok rövidítésének feltüntetése,

b) lakcímében a település nevét, a közterület elnevezését vagy jellegét a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartásban szereplő formától eltérően adta meg, de a lakcím az ellenőrzés során egyértelműen beazonosítható,

c) lakcímében a lépcsőház, emelet, ajtó megjelölését nem tüntette fel, vagy az eltér a polgárok személyi- és lakcímadatait tartalmazó nyilvántartásban szereplő adattól.

(2e) A jegyző az aláírásgyűjtő íveken szereplő adatok ellenőrzését követően megállapítja az érvényes csatlakozások számát, melyről a kezdeményezés szervezőjét rövid úton haladéktalanul értesíti.

(2f) Az adatok tételes ellenőrzését nem kell tovább folytatni, ha bizonyossá válik, hogy az érvényes csatlakozások száma eléri a 300-at.

(2g) Ha az érvényes csatlakozások száma a 300-at eléri, a kezdeményezés előterjesztésétől számított 15 (tizenöt) napon belül a Képviselő-testületnek a közmeghallgatást el kell rendelnie, és azt a kezdeményezéstől számított 30 (harminc) napon belül meg kell tartani.”

3. § Az SZMSZ 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

“(3) A közmeghallgatás időpontjáról és témájáról a helyi lakosságot legalább 15 (tizenöt) nappal előbb a közzétételi helyszíneken, valamint a helyi újság és televízió útján értesíteni kell."

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.