Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 03- 2023. 11. 04

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete

a közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.03.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterület használatának szabályairól szóló 2/2011. (I.31.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„d) Forgalomra alkalmatlan jármű: a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező olyan jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt, továbbá a forgalomból ideiglenesen vagy véglegesen kivont jármű.”

2. § A Rendelet „A közterület használatának módja” alcíme a következő 9/A. §-sal egészül ki:

„9/A. § (1) Az ingatlanhasználó a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéhez használt hulladékgyűjtő edényeket elsősorban az általa használt ingatlanon belül köteles elhelyezni. Közterületen történő tartós elhelyezés esetén közterület használatához az ingatlanhasználó előzetesen kezelői hozzájárulást köteles beszerezni. Nem tekinthető tartós elhelyezésnek, ha a hulladékgyűjtő edényt csak az ürítés céljából helyezik el a közterületen. A 2014. január 1. napja előtt közterületen tartósan elhelyezett gyűjtőedények esetében – amennyiben köztisztasági és közegészségügyi érdekeket az elhelyezés nem sért – új kezelői hozzájárulás beszerzése nem szükséges. Az így elhelyezett hulladékgyűjtők környékének tisztántartásáról az ingatlanhasználó folyamatosan köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlanhasználó a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéhez használt gyűjtőedényeket kizárólag a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék elszállítása céljából helyezheti ki a közterületre. Az ingatlanhasználó a települési hulladék elszállítását követően – még a szállítás napján – köteles a gyűjtőedényt a közterületről eltávolítani.”

3. § A Rendelet 17. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Tilos a 6. § (1) bekezdés j) pontban meghatározott járművet, továbbá üzemképtelen járművet, forgalomra alkalmatlan járművet, valamint a közúti közlekedésben való részvételre egyéb okból alkalmatlan járművet főútvonalon, járdán, járdaszigeten, erdőben, zöldterületen, egyéb közterületen tárolni.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(: Dr. Nemény András :)
polgármester

(: Dr. Károlyi Ákos :)
jegyző