Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 15- 2023. 07. 16

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.15.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 83. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyzőkönyv melléklete:)

„c) módosító javaslat és kiegészítő javaslat,”

2. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 94. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„94. § Sürgősségi javaslathoz módosító javaslat vagy kiegészítő javaslat a napirendi pont lezárásáig írásban nyújtható be.”

3. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 28. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„28. Módosító javaslat és kiegészítő javaslat”

4. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 98. és 99. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„98. § (1) A módosító javaslatot és a kiegészítő javaslatot a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivétellel az ülés napját megelőző munkanap 10 óráig írásban lehet benyújtani.

(2) Az előterjesztett rendelet normaszövegének módosítására irányuló módosító javaslatot – az Önkormányzat költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet kivételével – legkésőbb a Jogi Bizottság ülésének megnyitásáig lehet benyújtani. Az előterjesztő kizárólag a rendelettervezetről folytatott bizottsági vitában elhangzott érvekre, valamint a Jogi Bizottság által az ülésen megfogalmazott javaslatokra figyelemmel e határidőt követően, de legkésőbb az (1) bekezdés szerinti határidőben is benyújthat az előterjesztett rendelet normaszövegének módosítására irányuló módosító javaslatot.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásáról szóló előterjesztéshez módosító javaslatot és kiegészítő javaslatot legkésőbb a Pénzügyi Bizottság ülésének megnyitásáig lehet benyújtani. Az előterjesztő kizárólag az Önkormányzat költségvetését és a költségvetés végrehajtását érintő előterjesztésről folytatott bizottsági vitában elhangzott érvekre, valamint a Pénzügyi Bizottság által az ülésen megfogalmazott javaslatokra figyelemmel e határidőt követően, de legkésőbb az (1) bekezdés szerinti határidőben is benyújthat az előterjesztéshez módosító javaslatot és kiegészítő javaslatot.

99. § (1) Az előterjesztő a 95-98. § rendelkezései szerint nyújthat be módosító javaslatot vagy kiegészítő javaslatot. Az előterjesztő által benyújtott módosító javaslat és kiegészítő javaslat az előterjesztés részévé válik. Több előterjesztő esetén a módosító javaslat vagy a kiegészítő javaslat akkor válik az előterjesztés részévé, ha azt az előterjesztők együttesen nyújtják be.

(2) Az előterjesztő a szavazás megkezdéséig nyilatkozik arról, hogy a nem általa benyújtott módosító vagy kiegészítő javaslatot befogadja. A befogadott módosító javaslat és kiegészítő javaslat az előterjesztés részévé válik. Több előterjesztő esetén a módosító javaslat és a kiegészítő javaslat befogadásához az összes előterjesztő befogadó nyilatkozata szükséges.”

5. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 100. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A benyújtott módosító javaslatot és kiegészítő javaslatot az ülés napját megelőző munkanap 14 óráig a képviselők rendelkezésére kell bocsátani, és zárt ülés kivételével közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján.”

6. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 102. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A bizottság az ülésének megnyitásáig benyújtott módosító javaslatokról és kiegészítő javaslatokról állást foglal. Állásfoglalásában a módosító javaslat, kiegészítő javaslat támogatását vagy elutasítását javasolja a Képviselő-testületnek.

(3) A Jogi Bizottság köteles a rendelettervezethez benyújtott módosító javaslatról állást foglalni, és az ülésén javaslatot fogalmazhat meg az előterjesztőnek a normaszöveg további módosítására.

(4) A Pénzügyi Bizottság köteles az Önkormányzat költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásáról szóló előterjesztéshez benyújtott módosító vagy kiegészítő javaslatról állást foglalni, és az ülésén javaslatot fogalmazhat meg az előterjesztőnek az előterjesztés további módosítására és kiegészítésére.”

7. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 105. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jegyző az előterjesztéshez írásban törvényességi észrevételt nyújt be, ha)

„b) a módosító javaslattal vagy kiegészítő javaslattal összefüggésben törvényességi aggályok vetődtek fel.”

8. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 111. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület a döntési javaslatokról azok előterjesztés szerinti sorrendjében külön szavaz kivéve, ha az ülés vezetőjének ezzel ellentétes indítványát egy képviselő sem kifogásolja.

(2) Ha a döntési javaslathoz módosító javaslatot nyújtottak be, a döntési javaslatról történő szavazás előtt a Képviselő-testület először a módosító javaslatokról határoz a benyújtás sorrendjében. A szavazás előtt az előterjesztő nyilatkozik a más által benyújtott módosító javaslat elfogadásának támogatásáról. Több előterjesztő esetében az előterjesztők által a szavazás megkezdésekor előzetesen megnevezett előterjesztő nyilatkozik. Nem kell szavazásra bocsátani azt a módosító javaslatot, ami a döntéshozatali eljárás során már megszavazott módosító javaslattal ellentétes.

(3) A módosító javaslat elfogadása esetén a módosított döntési javaslatot kell szavazásra bocsátani.

(4) Az előterjesztésben foglalt döntési javaslatokról történő szavazást követően a Képviselő-testület a kiegészítő javaslatokról határoz.”

9. § A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 121. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A meghívó az (1) bekezdéstől eltérően későbbi időpontban is kiküldhető, ha az ülés célja]

„d) módosító javaslat vagy kiegészítő javaslat”

(megtárgyalása.)

10. § (1) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 19/2020. (X.9.) önkormányzati rendelet

12. § Ez a rendelet 2023. július 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 19/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet