Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. ( X.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27- 2023. 05. 28

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. ( X.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.27.

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazása alapján Magyarország helyi önkormányzatairól 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott kapott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben felsoroltak véleményének kikérésével és a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2017.(V.25.) önkormányzati rendeletében foglaltak véleményének kikérésével a következőket rendeli el

1. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Alapellátás, alapellátást szolgáló épület: A lakosság mindennapi kereskedelmi- szolgáltatási- vendéglátási, intézményi, egészségügyi és egyéb ellátását biztosító tevékenység vagy épület.

2. Áttört kerítés: Olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 10%-át és a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg az 50 cm-t.

3. Fekvő telek: Olyan korábban kialakult közbenső telek, amely hosszanti oldalával csatlakozik az úthoz, és átalagos mélysége nem éri el a 20 métert.

4. Főépület: Az övezeti előírások szerint épített, a fő rendeltetési egységeket tartalmazó épület.

5. Háromszintű növényállomány: A telek zöldfelülettel borított területének minden 150m2–re számítva legalább 1 db nagy közepes lombkoronát növesztő fa, és legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje, és a többi felületen gyep vagy talajtakaró kerül ültetésre.

6. Kétszintű növényállomány: A telek zöldfelülettel borított területének minden 150 m2–re számítva legalább 1 db nagy vagy közepes lombkoronát növesztő fa, vagy legalább 40 db lombhullató vagy örökzöld cserje, és a többi felületen gyep vagy talajtakaró kerül ültetésre.

7. Kubatúra: A határoló falak és a tető által közrezárt tér.

8. Maximális telekszélesség: A telek átlagos telekszélességének a megengedett legnagyobb értéke.

9. Melléképület: Az alábbi, a telek és a telken álló főépítmény(ek) rendeltetési egységeinek rendeltetésszerű használatát, működtetését elősegítő, kiegészítő rendeltetésű építmények, melyek nem tartoznak a melléképítmények körébe:

a) járműtároló

b) nyári konyha, mosókonyha, szárító,

c) tárolóépület (tüzelőanyag, szerszámkamra, továbbá szín, fészer, magtár, góré, csűr és más tároló)

d) kazánház,

e) műterem,

f) kézműipari építmény: olyan kisipari vagy kisüzemi rendeltetésű építmény, amelyben a főhelyiségek alapterülete nem haladja meg a 100m2-t, a foglalkoztatottak száma legfeljebb 5 fő és az üzem működése során kielégíti a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelményeket.

10. Minimális telekszélesség: A telekszélesség azon értéke, mely értéknél kisebb csak a telek egyharmad hosszában megengedett.

11. Pince, présház: A szőlészeti, borászati feldolgozásra, tárolásra szolgáló építmény, melynek egyetlen homlokzata van, ez épülhet kőből vagy téglából, lehet vakolt vagy vakolatlan felület, a nyílászárók fából vannak, az épületek fedése legalább 0,5 méter vastag földréteg.

12. Saroktelek: Olyan földrészlet, amely két oldalán is közterülethez, vagy magánúthoz csatlakozik.

13. Szintterületi mutató: A telken elhelyezhető épület(ek) összes szintterületének és a telek területének hányadosa.

14. Telekmélység: A telek közterület vagy magánút felöli határvonalára merőleges vetületei mérete.

15. Telekszélesség: A földrészlet oldalvonalára (oldalhatár) merőleges vetületi mérete az építési hely elő- és hátsókerti határvonalai között.

16. Terepszint alatti beépítettség mértéke: A terepszint alatti építmény(ek) által műszakilag igénybevett terület bruttó nagyságának és a telek sík vetületi területének %-ban kifejezett aránya.

17. Tömör kerítés: Olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága legalább 1,80 méter magasságig 100 százalékosan korlátozott.

18. Vendéglátás: Kész- vagy helyben készített ételek, italok jellemzően helyben fogyasztás céljából történő forgalmazása, ideértve az azzal összefüggő szórakoztató és egyéb szolgáltató tevékenységet is.

19. Védőfásítás, védőzöld: A kijelölt területen legalább 8 m-ként 1 db nagy vagy közepes lombkoronát növesztő fa alatta cserjékkel, vagy 8 m-nél szélesebb terület esetén 25 m2–re számítva legalább 1 db nagy közepes lombkoronát növesztő fa és alatta cserjék kerülnek telepítésre.

20. Zavaró hatású tevékenység: A falusias és kertvárosias lakóterület építési övezeteiben olyan gazdasági célú tevékenység, mely jellemzően nem csak a helyi lakosság ellátását szolgáló, nagy forgalmat vonzó kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, raktározási, kézműipari, iroda, mező- és erdőgazdasági, rendeltetés, és működése során nem elégíti ki a lakóterületre megállapított egészségügyi és környezetvédelmi követelményeket.

21. Út szélessége: Az ingatlan-nyilvántartásban útként szereplő földrészlet telkének legkisebb szélessége az ingatlan-nyilvántartási alaptérképen.

2. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 16. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A gazdasági (Gksz, Gip, Gá), vegyes (Vt, Vi), vagy különleges területek megközelítését biztosító magánutak minimális telekszélességének legalább 12 méternek kell lennie.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a a következő (5a) bekezdéssel egészül ki:

„(5a) Lakóövezetekben (Lk, Lke, Lf)

a) a legfeljebb egy telket megközelítő magánút szélességének legalább 6 méternek

b) a egynél több telket megközelítő magánút szélességének legalább 12 méternek kell lennie.

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Lakóterületen telekegyesítéssel létrehozható új telek, ha arról a részletes építési övezeti előírás máshogy nem rendelkezik, legfeljebb az egyes építési övezetekben előírt legkisebb kialakítható telekméret hatszorosa lehet. Ez alól kivétel, ha a telekalakítás egészségügyi, oktatási, szociális vagy egyházi épület létesítése céljából szükséges.”

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 16. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Kiszabályozáshoz kapcsolódó telekalakítás során a kiszabályozás után visszamaradó földrészletnél nem kell figyelembe venni a földrészlet övezetére, vagy építési övezetére megadott minimális telekméretet.”

3. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 24. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) Nyílt árkos felszíni vízelvezetésű területen az árkok 4,0 m-nél hosszabb szakaszon nem fedhetők le. Zárt csatornás elvezetésűvé parkolási és közlekedési fejlesztési célok megvalósítása érdekében az Önkormányzattal előre egyeztetve közösségi célok megvalósítása érdekében alakítható át.

(6) Meredek nyomvonalon kialakított nyílt árkot teljes keresztmetszetében burkolni kell, energiatörő műtárgyak alkalmazásával.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 24. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A nyílt árkos vízelvezető hálózat feletti kocsi behajtók az árok vízszállító képességét nem korlátozhatják,

a) az áteresz méretét úgy kell meghatározni, hogy az víz-visszaduzzasztást ne okozzon,

b) a vízszállítás akadálymentes legyen,

c) az áteresz szélessége 4,0 méternél nem lehet nagyobb

(8) Kisvárosias lakó- (Lk), kertvárosias lakó- (Lke), falusias lakó- (Lf), településközpont (Vt) építési övezetekben és kertes mezőgazdasági (Mk) övezetben levő telkek esetében ingatlanonként egy áteresz létesíthető, kivéve a saroktelkeket, ahol két áteresz létesíthető.”

4. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 29. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Lakórendeltetés megvalósítása esetén, az ingatlan területén belül, lakásonként egy db személygépjármű elhelyezését kell biztosítani

5. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az építési övezetekben terepszint alatti beépítés csak az építési helyen belül végezhető a következők szerint

a) ahol nincs külön terepszint alatti beépítés mértéke meghatározva, akkor annak mértéke megegyezik a terepszint feletti beépítés mértékével,

b) terepszint feletti beépítés megléte esetén, a terepszint alatti beépíthetőség 25 %-a lehet eltérő helyen a terepszint feletti beépítéstől

c) terepszint feletti beépítés létesítése esetén tervezett, vagy meglévő terepszint alatti beépítés a terepszint alatti beépíthetőség 25%-ban lehet eltérő helyen a terepszint feletti beépítéstől.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 30. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Beépítésre nem szánt területek esetében is be kell tartani a (1) bekezdés előírásait. Beépítésre nem szánt terület esetében építési helynek a telek azon területe számít, ahol az előírás megengedi épület elhelyezését.”

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az építési övezetekben melléképítmények kizárólag az építési helyen belül helyezhetők el, a következők kivételével:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy az előkertben

b) hulladéktartály tároló építmény 2 métermagasságig, és legfeljebb 4 m2bruttó alapterületig az előkertben

c) kerti építmény műtárgyak a tetővel fedett, vagy a tárolásra szolgáló műtárgyak kivételével.”

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 30. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Tetővel fedett vagy tárolásra szolgáló kerti építmény műtárgyból

a) telkenként legfeljebb 2 db létesíthető

b) a műtárgy tetejének vízszintes vetülete építményenként legfeljebb 12 m2 lehet

c) a kerti építmény műtárgy legmagasabb pontja legfeljebb 3,0 méter lehet.”

6. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 31. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Épületelhelyezéstől független tereprendezés során is be kell tartani az (1) bekezdés előírásait.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Építési helyen kívül tereprendezés csak úgy végezhető, hogy a szomszédos telekhatártól számított 1 méteres területsávban az eredeti terepszint nem változtatható, kivéve, ha a szomszéd telek már eltért az eredeti terepszinttől, mely esetben a tereprendezést ahhoz igazodóan kell kialakítani.”

7. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 32. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) Az Lf-O-01; Lke-O-02-v és Lke-O-04-v építési övezetekben a 12 m szélességet el nem érő telkeknél a telek oldalkertje minimum 4,0 méter lehet. ”

8. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 33. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A kisvárosias lakóterület építési övezeteiben az előírt zöldfelületet háromszintű növényállománnyal kell kialakítani és fenntartani.

(4) Állattartó építmény építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 25,0 m;

b) hátsó telekhatártól legalább 10,0 m;

c) a szomszédos telek építési helyének legközelebb eső építési határvonalától legalább 10,0 m;

d) ásott kúttól legalább 20,0 m;

e) fürdőmedencétől legalább 5,0 m távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával.

9. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 35. §-a a következő (8)–(11) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A kertvárosias lakóterület építési övezeteiben az előírt zöldfelületet háromszintű növényállománnyal kell kialakítani és fenntartani

(9) Állattartó építmény, a (10) bek.-ben felsorolt övezetek kivételével, építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 25,0 m;

b) hátsó telekhatártól legalább 10,0 m;

c) a szomszédos telek építési helyének legközelebb eső építési határvonalától legalább 10,0 m;

d) ásott kúttól legalább 20,0 m;

e) fürdőmedencétől legalább 5,0 m

távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával.

(10) Állattartó építmény az Lke-SZ-07 és Lke-SZ-15 jelű építési övezeteken belül építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 25,0 m;

b) hátsó telekhatártól legalább 15,0 m;

c) a szomszédos telek építési helyének legközelebb eső építési határvonalától legalább 15,0 m;

d) ásott kúttól legalább 20,0 m;

e) fürdőmedencétől legalább 10,0 m

távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával.

(11) A kertvárosias lakóterület Lke-O-01; Lke-O-02v; Lke-O-04-v; Lke-SZ-01; Lke-SZ-02; Lke-SZ-03; Lke-SZ-04; Lke-SZ-05; Lke-SZ-07; Lke-SZ-08; Lke-SZ-09; Lke-SZ-10; Lke-SZ-12; Lke-SZ-13 és Lke-SZ-13/A Lke-IKR-1 jelű építési övezeteiben a telken második rendeltetési egység abban az esetben létesíthető, ha a telek mérete meghaladja az építési övezetben előírt minimális telekméret kétszeresét.”

10. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 36. § (10) bekezdés k) és l) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az Lke-SZ-06 jelű építési övezet előírásai:)

„k) A telken elhelyezhet maximáslis lakásszám
ka) ha a telek mérete az építési övezetben előírt legkisebb telekméret kétszeresét nem éri el: 1
kb) ha a telek mérete az építési övezetben előírt legkisebb telekméret kétszeresét eléri: 2
kc) ha a telek mérete az építési övezetben előírt legkisebb telekméret háromszorosát eléri: 3
kd) ha a telek mérete az építési övezetben előírt legkisebb telekméret négyszeresét eléri: 4
l) Kialakítható legnagyobb telek területe: 10 000 m2”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 36. § (19) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

( Az Lke-SZ-13 építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:)

„d) A szintterületi mutató maximális értéke: 0,6.”

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 36. § (19) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

( Az Lke-SZ-13 építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:)

„f) Legnagyobb épületmagasság: 4,5 m
g) Az épület legmagasabb pontja: 10 m”

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 36. § (19a) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Az Lke-SZ-13/A építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:)

„f) Legnagyobb épületmagasság: 4,5 m
g) Az épület legmagasabb pontja: 10 m”

(5) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 36. § (20) bekezdés f) és g) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

( Az Lke-SZ-14 építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:)

„f) Legnagyobb épületmagasság: 4,5 m
g) Az épület legmagasabb pontja: 10 m”

11. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 37. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A falusias lakóterület elhelyezhető:)

„a) telkenként legfeljebb két lakás,
b) valamint a telkeken elhelyezett épületek összes szintterületének legfeljebb 50%-án
ba) lakosságot szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó
bb) szállás jellegű
bc) mező- és erdőgazdasági, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú épület.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 37. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Állattartó építmény építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 20,0 m;

b) ásott kúttól legalább 20,0 m;

c) már meglévő épített fürdőmedencétől legalább 5,0 m távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 37. §-a a következő (8) és (9) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A falusias lakóterület építési övezeteiben az előírt zöldfelületet háromszintű növényállománnyal kell kialakítani és fenntartani.

(9) A falusias lakóterület építési övezetben a telken második rendeltetési egység abban az esetben létesíthető, ha a telek mérete meghaladja az építési övezetben előírt minimális telekméret kétszeresét.

12. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 39. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Állattartó építmény építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 25,0 m;

b) hátsó telekhatártól legalább 6,0 m;

c) a szomszédos telek építési helyének legközelebb eső építési határvonalától legalább 10,0 m;

d) ásott kúttól legalább 20,0 m;

e) fürdőmedencétől legalább 5,0 m távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával.

(4) Az építési övezetben telkenként legfeljebb két lakás helyezhető el.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 39. §-a a következő (7) és (8) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A településközpont terület építési övezeteiben az előírt zöldfelületet háromszintű növényállománnyal kell kialakítani és fenntartani.

(8) A településközponti területek Vt-O-01; Vt-O-02 jelű építési övezeteiben a telken második lakó rendeltetési egység abban az esetben létesíthető, ha a telek mérete meghaladja az építési övezetben előírt minimális telekméret kétszeresét.”

13. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 41. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Állattartó építmény építési helyen belül,

a) az utcai telekhatártól legalább 25,0 m;

b) hátsó telekhatártól legalább 10,0 m;

c) a szomszédos telek építési helyének legközelebb eső építési határvonalától legalább 20,0 m;

d) ásott kúttól legalább 20,0 m;

e) fürdőmedencétől legalább 5,0 m távolságra helyezhető el, az egyéb védőtávolságok betartásával

14. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 42. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A Vi-SZ-08 építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:

a) Beépítési mód: szabadonálló

b) Kialakítható legkisebb telek területe: kialakult

c) Legnagyobb beépítettség: 80 %

d) A szintterületi mutató maximális értéke: 1,8

e) Legkisebb zöldfelületi arány: 10 %, háromszintű növényállománnyal

f) Legnagyobb épületmagasság: 14 m

g) Az épület legmagasabb pontja: 30 m

h) A telkeken belül:

ha) az előkert: 0-5 m

hb) az oldalkert: 5 m

hc) a hátsókert: 10 m

i) Az építési övezetben az épület kizárólag hitéleti, kulturális és egyéb közösségi rendeltetést tartalmazhat.

j) Az építési övezet a kialakult telek meg nem osztható.”

15. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 45. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) ) A Gip-SZ-02 építési övezetben az alábbi előírásokat kell betartani:

a) Az építési övezetben az ipari, az energiaszolgáltatási és a településgazdálkodás építményei, létesítményei helyezhetők el, valamint ezekben a létesítményekben a tulajdonos, a használó vagy a személyzet számára, telkenként legfeljebb egy lakás is kialakítható. A Sasfészek-tó déli telekhatára és az 1. számú út közötti területen, a kijelölt építési helyen belül, csak vendéglátási, ismeretterjesztési célú létesítmény helyezhető el.

b) Beépítési mód: szabadonálló

c) Kialakítható legkisebb telek területe: 20.000 m2

d) Legnagyobb beépítettség: 45%

e) A szintterületi mutató maximális értéke: 1,5

f) Legkisebb zöldfelületi arány: 25 %

g) Legnagyobb épületmagasság: 15 m

h) A telkeken belül

ha) az előkert: 5 m

hb) a hátsókert: 10 m

i) A Sasfészek-tó telekhatárától mért 25m-en belül kerítés, épület nem helyezhető el, ott csak közműépítmény és faszerkezetű gyalogos híd emelhető. A tó felé néző kerítés áttört lehet. Ennek a területnek legalább 75%-át háromszintes zöldfelületként kell kialakítani, ahol csak a táji és ökológiai adottságoknak megfelelő, honos fajok telepíthetők.

16. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 57. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az általános mezőgazdasági területen akkor keríthető le egy beépítetlen telek, ha kiterjedése meghaladja a 3000 m2-t. Az ennél kisebb, szomszédos telkek, amennyiben együttesen elérik a 3000 m2-t együttesen szintén lekeríthetők. A kerítés magassága legfeljebb 2,0 m lehet.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 57. §-a a következő (9) és (10) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A (3) bekezdésben meghatározott területekre az elő-, oldal- és hátsókertre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(10) Az Má-2 övezetben és az Mk övezetekben a telek területének legalább 75 % -ának az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet szerinti művelési ágban kell nyilvántartásban lennie, vagy – ennek hiányában – azon többszintes növényállományból álló zöldfelületeket kell kialakítani

17. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 58. § (1a) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mk-1/A jelű övezet)

„b) Az övezetben telkenként egy db, legfeljebb 0,25 szintterület mutatójú mezőgazdasági épület építhető, a legalább 12 m szélességű földrészleten, amennyiben
ba) a földrészlet az ingatlan-nyilvántartási térképi állapota szerint legalább 6,0 m széles gépkocsival járható úttal megközelíthető.
bb) vagy ha a ba) pont szélességre vonatkozó előírása nem teljesül, de az út természetben használt területe geodézia beméréssel igazolhatóan eléri a 6,0 méter szélességet.
bc) A ba) és bb) alpontban meghatározott utak térképi lehatárolását a rendelet 9. függeléke tartalmazza.”

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 58. § (1a) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mk-1/A jelű övezet)

„d) Az épület legnagyobb épületmagassága 4,5 m lehet. Az épület legmagasabb pontja 8 m lehet.”

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 58. § (1a) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mk-1/A jelű övezet)

„f) Épület a közterületi telekhatártól 6,0 m-re helyezhető el.”

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 58. § (1a) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Mk-1/A jelű övezet)

„h) Kerítés: az út tengelyétől legalább 3,0 m-re lehet elhelyezni.”

(5) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 58. §-a a következő (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) Mk-1/B jelű övezet

a) A kisparcellás, kertes mezőgazdasági övezet földrészletei egyenként kisüzemi művelésre alkalmasak.

b) Az övezetben telkenként legfeljebb egy db, legfeljebb 0,25 szintterület mutatójú mezőgazdasági épület építhető, a legalább 12 m szélességű telken.

c) Beépíthetőség, terepszint felett és alatt: 10 %.

d) Az épület legnagyobb épületmagassága 4,5 m lehet. Az épület legmagasabb pontja 8 m lehet.

e) Az övezetben 1200 m2-nél kisebb telek nem alakítható ki.

f) Épület a közterületi telekhatártól 6,0 m-re helyezhető el.

g) Az övezet területén magánút kialakítható. A magánút telekmérete az e) előírásánál kisebb is lehet, szélességének legalább 6 méternek kell lennie.”

18. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet 1-8. függeléke helyébe a 3. melléklet lép.

19. § Hatályát veszti a Helyi Építési Szabályzatról szóló 20/2017. (X. 12.) önkormányzati rendelet

4. 7. §-a,

5. 8. §-a,

20. § Hatályát veszti a Változtatási tilalom elrendeléséről szóló 15/2022. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet.

21. § Hatályát veszti a Változtatási tilalom elrendeléséről szóló 21/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelet.

22. § Hatályát veszti a Változtatási tilalom elrendeléséről szóló 22/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendelet.

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet

3. melléklet a 19/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

1-9. függelék