Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020.(VIII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 17- 2023. 02. 18

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020.(VIII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.17.

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakosság szociális biztonságának érdekében a következőket rendeli el:

1. § A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Megélhetést súlyosan veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzetnek kell tekinteni, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem

a) nem haladja meg a szociális vetítési alap legkisebb összegének kétszeresét,

b) egyedül élő esetén a szociális vetítési alap legkisebb összegének két és félszeresét,

és az Szt. 4. § (1) bekezdés b.) pontban meghatározott értékű vagyonnal nem rendelkeznek.”

2. § (1) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Létfenntartási gondok enyhítésére rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, különös méltánylást érdemlő esetben a nyugdíjminimum összegének 500 %-át.”

(2) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra települési támogatás nyújtható annak a személynek, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át és a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.”

(3) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (15) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Beiskolázási kiadások mérséklésére benyújtott települési támogatásban részesülhet:)

„c) az a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, valamint kérelmét tárgyév július 1. és tárgyév augusztus 31. közötti időszakban benyújtotta a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, melyhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell az intézmény által kiállított 1 hónapnál nem régebbi jogviszony igazolást is”

(4) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (17) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) Eseti gyógyszerkiadás mérséklésére települési támogatás nyújtható annak a személynek akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori összegének a 250%-át, és az igazolt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz kiadás költsége eléri a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 50%-át, és a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában nem részesül közgyógyellátásban.”

(5) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (19) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(19) A (17) bekezdés szerinti települési támogatás eseti összege az igazolt gyógyszerköltség, azonban ez az összeg nem haladhatja meg az 5.000.- Ft-ot, továbbá a támogatás összege éves szinten nem haladhatja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének az 50%-át.”

(6) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (22) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(22) Lakhatási támogatás közüzemi díj támogatásra annak a személynek állapítható meg, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.”

(7) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (28) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(28) Települési támogatás nyújtható a gyermek születésekor azon személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a) legalább a szülők egyike a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül – Murakeresztúron állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezett,

b) házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élők esetén mindkét szülő, vagy az egyedülálló szülő életvitelszerűen Murakeresztúron tartózkodik és az újszülött gyermek állandó bejelentett lakcíme is Murakeresztúr községben van.”

(8) A pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendelet 8. § (35) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Amennyiben az Önkormányzat adott évi pénzügyi helyzete lehetővé teszi, a polgármester kérelemre, karácsonyi támogatást nyújt)

„a) Murakeresztúr településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, a tárgyévben 3 év alatti, valamint 3-18 éves korú, nevelési intézménybe járó, vagy iskolai tanulmányokat folytató gyermekek részére, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át, feltéve, hogy a kérelem a tárgyév november 15. és tárgyév december 15. közötti időszakban benyújtásra kerül a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon melyhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell az intézmény által kiállított 1 hónapnál nem régebbi jogviszony igazolást is.
b) Murakeresztúr településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, a tárgyévben 70. életévüket betöltő személyek részére, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át, feltéve, hogy a kérelem a tárgyév november 15. és tárgyév december 15. közötti időszakban benyújtásra kerül a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon.”

(A támogatás készpénzben kerül megállapításra, melynek mértéke a tárgyévi költségvetési rendeletben rendelkezésre álló keretösszeg alapján kerül meghatározásra.)

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.