Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és az arról való rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 21/2011. (X. 25.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 03- 2023. 10. 03

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (X. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és az arról való rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 21/2011. (X. 25.) Önkormányzati Rendelet módosításáról

2023.10.03.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontjában, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés j) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) Önkormányzati Rendelet 23. § (4) bekezdés e) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottságok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati vagyonról és az arról való rendelkezési jog gyakorlásáról szóló 21/2011 (X.25.) önkormányzati rendelet 7. alcíme a következő 16/A–16/C. §-sal egészül ki:

„16/A. § (1) Azon belterületi földterületek bérbeadása, amelyeket más jogszabály nem szabályoz, Képviselő-testület által elfogadott szabályzatban előírt versenyeztetési eljárás keretében történik.

(2) A versenytárgyaláson csak az a pályázó vagy meghatalmazott vehet részt, aki az ajánlatát a kiírásban előírt időben és tartalommal nyújtotta be.

(3) Azzal a pályázóval köthető bérleti szerződés, aki a versenytárgyaláson a bérleti díj összegére magasabb ajánlatot tesz. Egyezőség esetén a versenytárgyalás győztese az, aki hosszabb időtartamra szólóan vállalja a bérleti díj előre történő egyösszegű megfizetését.

(4) A bérleti szerződés első alkalommal 5 éves határozott időtartamra szólhat, amelyet a bérlő által a határozott idő lejárta előtt legalább 90 nappal korábban benyújtott kérésére a képviselő-testület egy alkalommal meghosszabbíthat, maximum 3 évvel.

(5) A bérlő a felépítményen kívül kizárólagosan használt terület vonatkozásában a szerződés módosítását kérheti, melyről a polgármester dönt.

(6) A felek a bérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntethetik, havi fordulónapra, a közös megegyezésről szóló okirat mindkét fél általi aláírásától számított második hónap utolsó napjára.

(7) A bérleti díj az év első napjától kezdődő hatállyal minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves fogyasztói árindex mértékének megfelelően változik.

(8) Az önkormányzatot elővásárlási jog illeti meg a felépítményre, mely a soron következő Képviselő-testületi ülésen kerül megtárgyalásra. Amennyiben az elővásárlási jogával az önkormányzat nem él, bérlő az ingatlanon álló felépítménye tulajdonjogát harmadik személyre átruházhatja azzal, hogy a felépítmény tulajdonosának kötelezettsége a vevő tájékoztatása e rendelet szabályairól és a szerződéses rendelkezésekről.

(9) A felépítmény értékesítése esetén az ingatlanra bérleti szerződés azonos tartalmi elemekkel kizárólag nyilvános versenyeztetési eljárást követően, az ott kialakult bérleti díj viselésének terhe mellett köthető.

(10) Az önkormányzat a bérleti szerződést azonnali hatállyal felmondja, ha a bérlő a képviselő-testület által elfogadott Házirendben foglalt kötelezettségeit megszegi, és két írásbeli felszólítást követően sem tesz eleget a kötelezettség teljesítésének.

16/B. § (1) A bérlő a bérleti szerződésének időtartama alatt nyilatkozhat, hogy versenyeztetési eljárás mellőzésével bérleti jogának folytatására ki jogosult. Az általa tett nyilatkozatban megjelölt személy a halál napjától számított 60 napon belül kérheti jogosultsága elismerését. Amennyiben erre határidőben nem kerül sor, az önkormányzat a hozzájárulást nem köteles megadni.

(2) Az a személy, aki az előbérleti jogával élni akar, annak igazolnia kell, hogy a belterületi földterület és azon lévő felépítmény tekintetében bérleti díj, illetve közüzemi díj hátralék nem áll fenn.

(3) A bérlő halála esetén – bérleti jogviszony megszűnésekor – , amíg az örökös az eredeti állapotot helyre nem állítja, a felmerülő költségek az örököst terhelik.

(4) Ha az elhalt bérlőnek bérleti díj hátraléka van, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként érvényesíteni.

16/C. § Elhalálozás okán bérlővel nem rendelkező földterületek esetében bérleti jog folytatására vonatkozó nyilatkozat hiányában, versenyeztetési eljárás mellőzésével a következő sorrend szerint folytatható a bérleti jogviszony: a bérlő házastársa, gyermeke, gyermekének a gyermeke, továbbá a szülője. Ezen jogosultság elismerése 1 éven belül kérhető.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.